Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Trīs zem 2 minūtēm 800m un divas zem 11 sekundēm 100m sievietēm Dohā

Trīs zem 2 minūtēm 800m un divas zem 11 sekundēm 100m sievietēm Dohā
Sieviešu 100m sprints. Foto: Worldathletics.

Lai arī citās disciplīnās netika laboti ne sezonas, ne sacensību rekordi, vakar Dimanta līgas otrajā posmā, kas norisinājās 2019.gada pasaules čempionāta mājvietā Dohā, vieglatlēti sarūpēja interesantas cīņas un arī augstvērtīgus rezultātus.

Sievietēm 800m pirmajām trijām izdevās noskriet ātrāk par 2 minūtēm. Olimpiskā un pasaules čempione 1500m distancē Feita Kipriegona pēdējos 200m neatstāja cerības pārējām un svinēja pārliecinoši uzvaru ar rezultātu 1:58,26, kļūstot par sezonas vicelīderi. Trīs skrējēju spraigajā cīņā par otro vietu nedaudz ātrāka izrādījās pasaules čempionāta 6.vietas ieguvēja Natoija Goule no Jamaikas (1:58,70), kura par sekundes desmitdaļu apsteidza pirms diviem gadiem pasaules čempionāta 4.vietu ieguvušo marokānieti Rababi Arafi.

Pirms nedēļas pirmajā posmā Geitshedā aiz trijnieka palikusī divkārtējā Olimpiskā un deviņkārtējā pasaules čempione Šelija Anna Freizere tika pie sezonas pirmās uzvaras 100m ar savam līmenim jau atbilstošāku rezultātu nekā pagājušo svētdien – 10,84. Par jamaikieti šosezon ātrāk skrējušas tikai tautiete Elaina Tomsone-Heraha (10,78) un sezonas līdere Šakari Ričardsone (10,72), kura bija plānojusi startēt Dohā, bet diemžēl nepiedalījās. Taču Freizerei sīvu konkurenci sastādīja Olimpiskā un pasaules čempione tāllēkšanā Blesinga Okagbare no Nigērijas (10,90), bet trešo vietu ieguvusī amerikāniete Džavianne Olivera finišēja jau pēc 11 sekundēm – 11,03.

Arī vīriešiem 200m, kur bija vēl spraigāks duelis par uzvaru, diviem izdevās noskriet ātrāk par 20 sekundēm. Amerikānis Kenijs Bednareks atkārtoja nigērieša Divaina Oduduru uzrādīto sezonas otro labāko rezultātu (19,88) un par 0,01 sekundi apsteidza Olimpisko un pasaules vicečempionu Andrē Degrassi no Kanādas. Ierasto trešo vietu ieguva (20,25) Olimpisko spēļu un pasaules čempionātu bronzas medaļas ieguvējs Ārons Brauns (Kanāda).

Sievietēm trīssoļlēkšanā kā jau to varēja paredzēt, pirmo vietu ieguva sezonas pārliecinošā līdere (15,43m) Julimara Rohasa, kurai pirmajā mēģinājumā sasniegtais 15,15m izrādījās tālākais lēciens. Divkārtējai pasaules čempionei no Venecuēlas izdevās arī 15,11m tāls lēciens, un viņa bija vienīgā 15m pārsniegusī trīssoļlēcēja. Ar personisko rekordu (14,98m) otro vietu ieguva pasaules vicečempione Šanjeka Riketa, bet vēl viena jamaikiete ar personisko rekordu (14,69m) Kimberlija Viljamsa ieguva trešo vietu.

Vīriešiem lodes grūšanā 22m robeža netika sasniegta. Atkārtojot pirms četrām nedēļām uzstādīto valsts rekordu (21,88m), labākais vakar bija serbs Armīns Sinancēvičs, aiz sevis atstājot 2017.gada pasaules čempionu Tomasu Volšu no Jaunzēlandes (21,63m) un bronzas medaļnieku telpās, horvātu Filipu Mihaljeviču (21,57m). Augstlēkšanā lielas vēlmes par 2,47m augstuma pārvarēšanu paudušais mājinieks Mutazs Baršims palika otrais, jo 2019.gada pasaules čempions pārlēca Normunda Sietiņa Latvijas rekorda augstumu (2,30m), par 3cm piekāpjoties pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvējam un sezonas līderim (2,37m) Iļjam Ivaņukam.


Foto: Salaspils Sporta nams.
1

Pēc 2 nedēļām jubilejas 10. Salaspils pusmaratons ar vadošajiem skrējējiem un atbalstu Ukrainai

Svētku noskaņās, savu pastāvēšanas desmitgadi, šī gada 11. maijā atzīmēs “Ezerkauliņi” Salaspils pilsētas pusmaratons. Kā ierasts, Salaspils pilsētas ielas visas dienas garumā pieskandinās bērnu distanču, 5km, 10km un galvenās distances – pusmaratona – skrējēji, piedaloties vairākiem vadošajiem Latvijas skrējējiem. Kā jaunums šogad ir ieviests jūdzes skrējiens, kas būs veltīts Salaspils sadraudzības pilsētas Bobrovicjas Ukrainā atbalstam.
Kenijas skrējēja Peresa Jepčirčira 2024. gada Londonas maratona finišā. Foto: Tolga Akmen/EPA/Scanpix
7

Kenijiete Jepčirčira Londonas maratonā labo pasaules rekordu sievietēm

LETA--PA Media/DPA. Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira svētdien Londonas maratonā laboja pasaules rekordu, distancē sacenšoties tikai sievietēm.
Armands Duplantiss. Foto: Zumapress.com/Scanpix
5

Duplantiss par centimetru labo sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā

LETA--AFP. Zviedrijas vieglatlēts Armands Duplantiss sestdien Ķīnā pirmajā Dimanta līgas posmā laboja sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā par vienu centimetru.