Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

V. Lūsis: "Vasiļevskim ir milzīgs potenciāls, ieteiktu nebeigt karjeru"

Jānis Pārums

V. Lūsis: "Vasiļevskim ir milzīgs potenciāls, ieteiktu nebeigt karjeru"
Voldemārs Lūsis
Foto: Lauris Vīksne, f64

Bijušais šķēpmetējs, leģendārā šķēpmetēja Jāņa Lūša dēls Voldemārs Lūsis sarunā ar Sportacentrs.com centās rast skaidrojumu šķēpmetēju šīs sezonas neveiksmēm un ieteica Latvijas rekordistam Vadimam Vasiļevskim nesteigties ar lēmumu beigt karjeru.

"Domāju, ka viņi nedaudz nokļūdījās sagatavošanās ciklā. Iespējams, labu gribēdami, kaut ko izdarīja par daudz, jo izskatās ļoti noguruši [gan psiholoģiski, gan fiziski]," atzina Lūsis. "Viss šis gads parādīja, ka viņi nevienu brīdi īsti nebija formā. Principā katram bija pa vienam [labam] metienam – Vadimam jūnijā Valmierā (86.50), Zigim maijā Tartu (84.06) un Aināram jūlijā Bauskā (83.89). Lielākoties viņi mocījušies ar metieniem 75 – 80 metru robežās. Ja trenere saka, ka viņi esot bijuši labā formā [uz olimpiādi], tad kur ir rezultāts?"

"Olimpiskajās spēlēs tu daudz laika pavadi pirms vispār izej [sacensību] stadionā. Ir iesildīšanās, check kontrole, pārbaudes. Nervu spriedze ir ilga. Iesildīšanās laukumā jau arī viens uz otru skatās un grib parādīt, ka var tālāk uzmest – cīņa faktiski jau sākas tur. Kad iziet galvenajā stadionā, tad ne vairs nervu enerģija palikusi, ne spēks. Tā ir arī pazīme, ka cilvēks ir pārguris. Arī Valentīna Eiduka minēja, ka iesildoties viss bija ideāli... Tātad enerģijas pietiek iesildīšanās fāzei, bet, kad jādod ārā maksimums, tad tās īsti nav," piebilda Lūsis.

"Nekad neticēšu tam, ka pieaudzis šķēpmetējs ar ieskrējienu met 60 metrus," Lūsis pauda neizpratni par Sirmā pārsteidzoši sliktajiem rezultātiem sezonas otrajā pusē. "Tikko redzēju viņu Latvijas čempionātā, viņš pat 70 metrus nevar aizmest. Tādu rezultātu viņam no vietas ar trijiem soļiem būtu jāmet, ņemot vērā viņa personisko rekordu. Acīmredzot organisms viņam vienkārši nedod ārā. Ja šķēpmetējs, kurš ne reizi vien metis pāri 80 metriem, mokās ar 60, tas kaut ko nozīmē. Domāju, ka tur ir gan fiziskas, gan psiholoģiskas problēmas. Pats Sirmais teica, ka viņam garšas nav nekādas - tad jāizdara tā, lai tā garša uz sezonu ir. Pasaules junioru rekords var puisi iemidzināt, bet ne tik ļoti, ka sāk 60 metrus mest... "

Lūsis arī uzsvēra, ka Vadima lēmums par karjeras beigām, viņaprāt, ir pārsteidzīgs: "Manuprāt, viņam nevajadzētu visu mest pie malas. Mierīgi jāatpūšas, jāsakārto galva, jāizdara secinājumi un jātrenējas tālāk. Ieteiktu arī nelasīt visus riebīgos komentārus internetā (smejas) – zinu, ka puiši to dara un pēc tam pārdzīvo... Psiholoģiskais slogs spiež nost, no tevis gaida medaļu, tev ir otrais rezultāts pasaulē... Varbūt, ka tas viss komplektā ar tiem kredītiem, par kuriem presē bija izskanējis, nelabvēlīgu fonu visam dod. Vadimam pāris mēnešus ir jāatpūšas, kādā siltā zemē jāizvēdina galva, jāpaskrien krosiņi vai jāpaspēlē volejbols, varbūt atgriezīsies vēlēšanās kaut ko darīt. Potenciāls ir baigi liels, tikai jāatpūšas. Galvenais, lai nestrebj karstu, vēl četrus gadus līdz Rio droši var sportot. Ļoti ceru, ka atradīsies kādi sponsori, atbalstītāji, kas palīdzēs."

"Neesmu viņu treneris, bet katram pašam jāizdara savi secinājumi un varbūt reizēm jāieklausās arī kādos padomos. Šķēpmetēju klubam tagad ir jauns prezidents Gints Palameiks, varbūt gatavošanās posms [lielajām sacensībām] jāveic kopīgiem spēkiem. Domāju, ka arī Valentīna Eiduka kaut ko pamainīs un nākamgad jau viss būs kārtībā," piebilda Lūsis.

Vēl par šo tēmu:
Zālītis: "Man bija kauns skatīties Sirmā...

 +13 [+] [-]

, 2012-08-23 15:31, pirms 12 gadiem
Vadimam ir nenormāls spēka un jaudas potenciāls - ar galvas un psiholoģijas potenciālu ir kā ir

  +6 [+] [-]

, 2012-08-23 15:31, pirms 12 gadiem
Kā var runāt par potenciāla trūkumu, cik viņš reizes ir metis pāri 90 un cik vispār pasaulē tādu ir? Drusku sliktāk ir, ka viņam visu laiku permanenti kaut kas sāp. Tagad vajag parādīt, ka tev ir raksturs, tu visatbildīgākajos brīžos nokriti trīs, piecas, desmit reizes. Raksturs tagad tikai sākas, ko tu darīsi pēc vienpadsmitā kritiena? Var arī padoties, bet vai vajag?
Svaigs piemērs... Ja Gulbis būtu beidzis karjeru, vai viņš jebkad saliktu iekšās Janovičam?

  +3 [+] [-]

, 2012-08-23 15:37, pirms 12 gadiem
Noskatījos pagajušās vasaras interviju SA+ ar Vadimu. Domāju, ka vajadzētu pamainīt treneri un viss būs kārtībā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2012-08-23 16:14, pirms 12 gadiem
Jāmaina treneris un jāmaina treniņu metodika. Eiduka sevi kā treneri ir izsmēlusi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-08-23 17:08, pirms 12 gadiem
kobebryant33 rakstīja: Tu pat tos pašus 60m nekad nevarētu aizmest, takā paklusē.
es atsķirībā no viņa neesmu profesionāls šķēpmetējs, tākā tavs komentārs ir pilnīgi lieks

  -2 [+] [-]

, 2012-08-23 17:28, pirms 12 gadiem
TRENERE JĀNOMAINA un viss būs kārtībā!

  +3 [+] [-]

, 2012-08-23 18:02, pirms 12 gadiem
Potenciāls viņam ir milzīgs. Beigt karjeru viņš varēs jebkurā brīdī. Jāstrādā psiholoģiski, un būs mums vēl daudz medaļu ...

  +2 [+] [-]

, 2012-08-23 18:17, pirms 12 gadiem
Eiduka vēl sagatavos mums jaunus olimpiešus.Lai tik strādā un viss būs čikeniekā!
Bet zinam,ka attiecība uz Vadimu,tur iespējams ir izsmelts trenerītes potenciāls,jo zinam,ka katram trenerim ir sava zināšanu robeža.Tāpēc būtu Vadimam jāpamaina treneris.Bet viņš to zin labāk par mums,tā pat kā pati trenerīte.
Lai veicās un kā jau ne vienu vien reizi esmu teicis,Vadims vēl sametīs 90m un vairāk!
Jou!

  +4 [+] [-]

, 2012-08-23 19:11, pirms 12 gadiem
Vadim aiziet, Tev tomer ir vislabakais metiens no tagadejiem Latvieshiem, izlaid kadu sezonu un uz Rio bus labi

  +2 [+] [-]

, 2012-08-23 21:09, pirms 12 gadiem
X6 Yo rakstīja: kāds vēl potenciāls, ja nevar savākt sevi uz svarīgiem turnīriem?
Vai Tu zini ko nozīmē potenciāls. Ja esi bērns tad saprotams, bet ja pieaugušais tad pilnībā neizproti vārda potenciāls nozīmi. Sirmais mokās ar 60 metriem-tur uzreiz skaidrs ka kaut kas ir nepareizi sagatavošanā, jo tas nav iespējams pie normālas gatavības-jebkuram ir skaidrs. Potenciāls nozīmē cik Tu vari teorētiski aizmest ja viss ir ideāli vai Tuvu tam-tās ir Tavas iespējas. Un Tev teikt ka viņam nav potenciāls, ja katru gadu met virs 85-tas nav nopietni. Tas ka leilās sacensībās nemet-tā ir cita lieta, vai nav forma, vai galva, vai kas cits