Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Rohasa pavisam tuvu pasaules rekordam trīssoļlēkšanā, Fajdeks pārsniedz 80m veserī

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Rohasa pavisam tuvu pasaules rekordam trīssoļlēkšanā, Fajdeks pārsniedz 80m veserī
J.Rohasa. Foto: Worldathletics.

Vakar Spānijas pilsētā Anduharā notikušajās “World Athletics” Kontinentālās tūres Bronzas līmeņa vieglatlētikas sacensībās teicamus rezultātus sasniedza pašreizējie pasaules čempioni – trīssoļlēcēja Julimara Rohasa un vesera metējs Pāvels Fajdeks.

Vakar šķēpmetēja Līna Mūze ar 62,28m Anduharā svinēja uzvaru, bet Līga Velvere 800m finišēja 10.vietā (2:09.81). Tikmēr ļoti tuvu Inesas Kravecas pasaules rekordam (15,50m) trīssoļlēkšanā bija Julimara Rohasa. Pirmos divām nedēļām ziņojām, ka Rohasa ar Spānijas sacensībās sasniegtajiem 15,14m pirmā šosezon pārsniedza 15m robežu. Savās otrajās šīs sezonas āra sacensībās divkārtējā pasaules čempione atkal rādīja teicamu sniegumu un ne tikai atkal pārsniedza 15m, bet pietuvojās pasaules rekordam.

Rohasa 2019.gadā aizlēca 15,41m, uzrādot visu laiku otro labāko rezultātu stadionos, bet pagājušā gada februārī ar 15,43m kļuva par pasaules rekordisti telpās. Tagad venecuēlietei šādu rezultātu izdevās sasniegt arī ārā, paveicot to trešajā mēģinājumā un tikai par 7 centimetriem atpaliekot no ukrainietes Kravecas pasaules rekorda. Pēdējā mēģinājumā viņai izdevās vēl viens iespaidīgs lēciens – 15,31m. Neskatoties uz diviem šādiem teicamiem mēģinājumiem, Rohasa atzina, ka pēc sajūtām varējusi lēkt vēl tālāk. Ļoti iespējams, ka šogad tiks labots 26 gadus vecais pasaules rekords rekords.

25 gadus vecā sportiste joprojām ir vienīgā, kura šogad pārsniegusi 15m robežu, līdz ar to viņu pamatoti uzskata par galveno pretendenti uz zelta medaļu Olimpiskajās spēlēs. 2016.gadā Rio viņa ar 14,98m izcīnīja sudrabu, piekāpjoties tikai kolumbietei Katerinai Ibarguenai, kura vienīgā lēca tālāk par 15m – 15,14m.

Pāvels Fajdeks šo sezonu sāka pirms divām nedēļām Eiropas kausos mešanas disciplīnās Horvātijā un sasniedza rezultātu (74,48m), kas izcilajam Polijas vesera metējam neļāva būt pat trīsdesmitniekā sezonas labāko rezultātu uzrādītāju sarakstā. Taču vakar pēdējo četru pasaules čempionātu uzvarētājs sāka rādīt savu reālo varējumu, pārsniedzot 80m trīs reizes. Pirmajā mēģinājumā sasniegtais rezultāts 81,61m tomēr nepalika labākais, jo pēdējā mēģinājumā sanāca veseri raidīt vēl par vienu centimetru tālāk - 81,62m, par pusotru metru tālāk nekā Igoram Sokolovam piederošais Latvijas rekords. Piektais mēģinājums bija trešais labākais – 80,94m.

Neskatoties uz šādu sēriju, 32 gadus vecais polis ir sezonas vicelīderis, par 36 centimetriem atpaliekot no pārsteigumu sarūpējušā amerikāņa Rūdija Vinklera (81,98m). Taču Spānijas sacensībās parādītie rezultāti vairo cerības četrkārtējam pasaules čempionam beidzot tikt pie Olimpiskās medaļas. Augstvērtīgus rezultātus uzrādīja arī pārējie godalgoto vietu ieguvēji. Fajdeka tautietis un Olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvējs Vojciehs Novickis ar 79,54m ieguva otro vietu savās šīs sezonas pirmajās sacensībās un izvirzījis sezonas līderu saraksta trešajā vietā. Tikmēr personisko rekordu sasniedza trešās vietas ieguvējs, pasaules vicečempions Kventins Bigo no Francijas (78,99m).