Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Arī eiropietis šogad pārvar 22m robežu lodes grūšanā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Arī eiropietis šogad pārvar 22m robežu lodes grūšanā
Mihals Haratiks. Foto; European athletics.

Nupat Polijas galvaspilsētā Varšavā notikušajās vieglatlētikas sacensībās mājinieki parūpējušies par Eiropas labāko rezultātu uzrādīšanu. Lodes grūšanā Mihals Haratiks ar pēdējā mēģinājumā sasniegto rezultātu 22,17m kļuvis par pirmo eiropieti, kuram šogad izdevies pārvarēt 22m robežu. Tikmēr par labāko rezultātu īpašniekiem šogad Eiropā kļuvusi arī augstlēcēja Kamila Ličvinko un titulētais vesera metējs Pāvels Fajdeks.

2018.gada Eiropas čempions teicami uzsācis āra sezonu lodes grūšanā, uzvarot sacensībās savas valsts galvaspilsētā un kā pirmajam no eiropiešiem šogad pārsniedzot 22m robežu. Haratiks pēc pirmajos divos mēģinājumos sasniegtajiem 21,22m un 21,51m rezultātiem 22m robežai pietuvojās trešajā piegājienā – 21,92m, kas tobrīd bija Eiropas labākais rezultāts, par 4cm pārspējot Armīna Sinančeviča pirmajā maija dienā Melnkalnē sasniegto rezultātu.

2017.gada pasaules čempionāta 5.vietas ieguvējs spēja vislabāko parādīt pašās beigās, sestajā mēģinājuma lodi grūžot pāri 22m robežai – 22,17m, kas par 15cm atpaliek no viņam pašam piederošā Polijas rekorda. Līdz ar to maija beigās viņš būs viena no mājinieku cerībām uz pirmo vietu Eiropas komandu čempionātā. Haratiks ar 22,17m rezultātu pasaulē ir ceturtais aiz trim amerikāņiem – Džo Kovača (22,72m), Raiena Krauzera (22,69m) un Darena Hila (22,34m).

Pēdējo četru pasaules čempionātu uzvarētājs vesera mešanā Pāvels Fajdeks, kurš aizpagājušajā nedēļas nogalē Eiropas kausos mešanas disciplīnās ieņēma tikai 4.vietu (74,48m), aizvakar jau parādīja savam līmenim atbilstošu rezultātu – 78,77m, par metru pārspējot līdzšinējo Eiropas labākā rezultāta īpašnieku Hlibu Pskunovu no Ukrainas. Savukārt pasaules labāko rezultātu sarakstā četrkārtējais pasaules čempions ieņem otro vietu aiz pēdējos divos gados strauji progresējušā amerikāņa Rudija Vinklera, kurš aprīļa beigās sasniedza personisko rekordu (81,98m) un pagaidām ir vienīgais 80m robežu pārsniegušais vesera metējs šajā sezonā. Iepriekšējais vicelīderis no Meksikas Djego Delreals no poļa atpaliek 9cm.

Augstlēkšanā sievietēm uzvarēja 2014.gada pasaules čempione telpās Kamila Ličvinko, kura pārlēca 1,94m augstumā novietot latiņu, par 5cm atpaliekot no sava personiskā rekorda. 2017.gada Londonā notikušā pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvēja ar šādu rezultātu kļuvusi par Eiropas līderi, bet pasaulē dala 5.vietu, par 6cm atpaliekot no austrālietes Nikolas Makdermotas, kura vienīgā sasniegusi 2m augstumu.