Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Caune: "ASV ir liela konkurence, man labākā izvēle ir palikt Latvijā"

Emils Ozerinskis

Caune: "ASV ir liela konkurence, man labākā izvēle ir palikt Latvijā"
Agate Caune. Foto: Guntis Bērziņš

Eiropas čempionātā telpās 11. vietu 3000 metru skrējienā izcīnījusī Valmieras vieglatlēte Agate Caune sarunā ar aģentūru LETA atzinusi, ka ziemas sezona bijusi labi izplānota.

Ar rezultātu 8:56,88 minūtes 18 gadus vecā Agate Caune Eiropas čempionātā vieglatlētikā telpās ieguva 11. vietu, uzlabojot sev jau piederošo Latvijas rekordu U20 vecuma grupā un sasniedzot šīs vecuma kategorijas sezonas labāko rezultātu Eiropā.

"Pēc Eiropas čempionāta ir atpūtas periods, bet pēc tam pakāpeniski sākšu gatavoties vasaras sezonai, kas būs gara. Jāizplāno sacensību un nometņu grafiks - daudz darba jāiegulda," par savu starpsezonu stāstīja Valmieras sportiste.

"Salīdzinot ar citām sezonām, šī bija labi izplānota un ķermenis jutās labi. Zinājām, kuros mačos startējam, kuros ejam uz rezultātu un kuros piedalāmies tikai treniņa nolūkos," turpināja vieglatlēte.

"Vispirms pārbaudīju savas spējas pēc izslimošanas ar Covid-19, bet pēc tam arī izmantoju iespēju startēt Barselonā ar augsta līmeņa sportistiem. Tā man, kā jaunai skrējējai, bija lieliska pieredze. Sanāca ļoti labs laiks un redzēju dzīvajā visas sporta personības, pat uztaisīju bildi ar brāļiem Ingebrigtseniem," uz sacensībām Spānijā atskatījās Caune, kura Ļoretā de Marā piecu kilometru skrējienā izcīnīja uzvaru, bet augstākas raudzes sacensībās Barselonā ierindojās piektajā vietā.

"Bija grūtāk skriet un elpot, bet pagāja laiks un atkal biju ierindā," par startēšanu pēc Covid-19 pārslimošanas teica Caune, kura gan attiecās prognozēt, vai rezultāti būtu vēl augstvērtīgāki, ja izdotos izvairīties no koronavīrusa.

Caunei līdz šim nav bijusi pieredze treniņnometnēs augstkalņu apstākļos, bet ir startēts sacensībās, par ko vieglatlēte izteicās: "Šādas nometnes ir ļoti precīzi jāplāno - kad braucu, uz cik ilgu laiku un ko daru - jo arī augstkalnē var viegli pārtrenēties. Šādos apstākļos ir grūtāk elpot un ievilkt gaisu, taču visu var izdarīt."

Šogad Caune absolvēs Valmieras Valsts ģimnāziju, taču nedosies vieglatlētu ierasto ceļu uz ASV un turpinās izglītoties šaipus okeānam. Pagaidām gan publiski viņa neatklāj, kurā augstskolā studēs un kurā pilsētā turpinās savas sportistes gaitas.

"Gandrīz parakstīju līgumu, taču, izvērtējot prioritātes - kādi mači tuvojas un kādas iespējas ir Latvijā - es palieku šeit. ASV koledžās ir liela konkurence un NCAA čempionātos rezultāti ir ļoti augsti, bet man labākā izvēle ir palikt," atzīmēja Caune.

"Pēc treniņiem paliek maz laika un enerģijas, taču ir jāplāno laiks un visu var sarunāt, arī skolotāji ir pretimnākoši. Viss ir izdarāms, tikai jākomunicē," teica sportiste, kura kā iespējamo nākotnes studiju virzienu minēja sabiedriskās attiecības.

Caunei pieder Latvijas junioru (U-20) rekordi visās četrās populārākajās distancēs telpās - 1000, 1500, 2000 un 3000 metros. Stadionā viņa ir Latvijas junioru rekordiste 10 000 metros.

Izmantotie resursi:
https://www.leta.lv/

  +2 [+] [-]

, 2023-03-14 18:06, pirms gada
Meitene, protams, malacis. Negribas gan piekrist labajam ziemas sezonas plānojumam, jo sacensību tomēr bija par daudz. 18 gados to nejūt, bet nogurums uzkrājas un var negaidīti novest pie nevēlamām sekām, piemēram, nelielām, bet treniņprocesu izjaucošām traumām.
Par izvēli palikt Latvijā, ja ir nosauktas studijas sabiedrisko attiecību jomā, tad varianti ir tikai divi- Stradiņa universitāte vai Vidzemes Augstskola. Pieņemu, no treniņprocesa organizācijas un manēžas pieejamības viedokļa, tā būs Vidzemes Augstskola. Nav slikts variants, tomēr labākā reģionālā augstskola Latvijā un viena no labākajām Baltijā. Lai gan Stradiņa universitātē varētu arī sākt studēt kaut ko no medicīnas vai fizioterapijas, kas lieti noderētu vēlāk, sacensību gaitā.
Vai atteikšanās no studijām ASV (protams, tikai kādā no siltajiem štatiem, kur ir ideāli treniņu apstākļi gargabalniekiem visu gadu) būs bijusi kļūda, to redzēsim, nav jau aizliegts pārdomāt un stāties ASV augstskolā pēc gada, ja nebūs pietiekama rezultātu progresa.
Dīvains gan tas izteikums par konkurenci. Tieši liela konkurence un līdzvērtīgas treniņgrupas biedrenes ir pamats labu rezultātu sasniegšanai visos sporta veidos. Ļoti ceru, ka meitene un viņas treneri nav saslimuši ar "medaļu slimību", kur katrās sacensībās jācenšas iegūt to divus latus vērto bleķa gabalu, ko piekārt pie sienas, kamēr sāk vietas trūkt...
Lai viss izdodas!

  +1 [+] [-]

, 2023-03-14 19:10, pirms gada
Es nepiekrītu lēmumam nedoties uz Asv koledžām, arī Bukša nedevās un kā???? Ne kā? Tā ir latvijas treneru demagoģija, kuri vēlās lai sportisti paliek Latvijā, un tie treneri saņem finansējumu. Es ceru, ka meitene nāks pie prāta un domās pati! Žēl, bet tā ir kļūda!

     [+] [-]

, 2023-03-14 19:37, pirms gada
Kamēr neesi pamēģinājis,tikmēr jau nevar saprast,kā būtu pareizi.
Rezultātu izaugsmei viennozīmīgi ir vajadzīga nopietna konkurence,bet vai paliekot LV tas būs gana labi,nu to rādīs laiks.
Es jau nu brauktu uz ASV,bet nu katram savs.

     [+] [-]

, 2023-03-14 21:06, pirms gada
ļoti daudz studenti trenējoties Asv regresē.
Iespējams, ka Latvijā ir pārdzīti, lai būtu rezultāts un tiktu uz ASV.

     [+] [-]

, 2023-03-14 21:09, pirms gada
Tieši konkurence dzen uz priekšu progresu!
Šeit izskan iespēja studēt LV un visu sarunāt , manuprāt tas izklausas ka mācīties īsti nav vēlēšanās !
Protams, ka meitenei ir priekšnoteikumi labai karjerai bet ASV ceļš manuprat butu loģisks!
Lai veicas un karjera bez traumām!