Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Mālmeisters

Bostonas maratonā uzvar Kenijas skrējēji Kipruto un Kipjogei

Bostonas maratonā uzvar Kenijas skrējēji Kipruto un Kipjogei
Bensons Kipruto. Foto: Reuters/Scanpix

LETA--AFP. Kenijas skrējēji Bensons Kipruto un Diāna Kipjogei pirmdien uzvarēja 125. Bostonas maratonā, visai pārliecinoši apsteidzot sīvākos konkurentus.

Kipruto šķērsoja līniju pēc divām stundām deviņām minūtēm un 51 sekundes. Viņš no konkurentiem atrāvās pēc veiktiem 35 kilometriem. Otrais finišēja etiopietis Lemi Berhanu, kurš uzvarētājam zaudēja 46 sekundes, bet trešais bija Berhanu tautietis Džemals Jimers, kurš sekoja ar sekundes atstarpi.

Tā bija Kipruto trešā uzvara maratonā pēc panākumiem 2021.gada Prāgas maratonā un 2018.gada Toronto maratonā, taču viņa pirmā uzvara vienā no sešiem lielākajiem pasaules maratoniem.

Liels skrējēju pulks bija vadībā pēc veiktiem aptuveni 35 kilometriem, taču tad Kipruto aizskrēja prom, nākamo jūdzi (1,6 kilometri) veicot četrās minūtēs un 29 sekundēs.

Iepriekšējais Kipruto labākais sasniegums Bostonā bija desmitā vieta 2019.gadā. Viņa iepriekšējais labākais finišs kādā no lielajiem maratoniem bija septītā vieta 2020.gadā Londonā. "Pēc finišēšanas desmitajam pirms diviem gadiem šodien bija patīkama sajūta," pēc maratona veikšanas sacīja Kipruto.

Sieviešu skrējienā līdzīgi dominēja Kipjogei, kura atrāvās no konkurentēm pēc veiktiem 29 kilometriem. Nedaudzus kilometrus pirms finiša izskatījās, ka 27 gadus veco skrējēju noķers Etiopijas maratoniste Netsaneta Gudeta, taču kenijiete ieslēdza citus ātrumus, aiztraucoties pretī uzvarai un finišējot pēc divām stundām 24 minūtēm un 45 sekundēm.

Visu goda pjedestālu sievietēm ieņēma Kenijas skrējējas. 42 gadus vecā divkārtējā pasaules čempione un 2017.gada Bostonas maratona uzvarētāja Edna Kiplagata finišēja otrā 24 sekundes aiz uzvarētājas, bet Mērija Ngugi finišēja trešajā vietā 11 sekundes aiz Kiplagatas.

"Manuprāt, grupa bija pārāk lēna, un es sev teicu "uz priekšu"," par savu sacīkšu taktiku sacīja Kipjogei. "Ķermenis jutās labi, tāpēc es sev teicu: "Pamēģini paātrināties!" Distance nebija viegla."

2020.gadā Bostonas maratons nenotika Covid-19 pandēmijas dēļ, un šogad tas tika pārcelts sešus mēnešus vēlāk no tradicionālā tā norises laika aprīlī.

Dalībnieku skaits bija samazināts par 40% līdz aptuveni 20 000 sportistu, bet visiem dalībniekiem medicīnas centrā bija jāapliecina, ka viņi ir vakcinējušies vai arī viņiem ir negatīvs Covid-19 tests.

2019.gadā uzvaru maratonā svinēja kenijietis Lorenss Čerono un etiopiete Vorkneša Degefa.

Izmantotie resursi:
LETA


Foto: Salaspils Sporta nams.
1

Pēc 2 nedēļām jubilejas 10. Salaspils pusmaratons ar vadošajiem skrējējiem un atbalstu Ukrainai

Svētku noskaņās, savu pastāvēšanas desmitgadi, šī gada 11. maijā atzīmēs “Ezerkauliņi” Salaspils pilsētas pusmaratons. Kā ierasts, Salaspils pilsētas ielas visas dienas garumā pieskandinās bērnu distanču, 5km, 10km un galvenās distances – pusmaratona – skrējēji, piedaloties vairākiem vadošajiem Latvijas skrējējiem. Kā jaunums šogad ir ieviests jūdzes skrējiens, kas būs veltīts Salaspils sadraudzības pilsētas Bobrovicjas Ukrainā atbalstam.
Kenijas skrējēja Peresa Jepčirčira 2024. gada Londonas maratona finišā. Foto: Tolga Akmen/EPA/Scanpix
7

Kenijiete Jepčirčira Londonas maratonā labo pasaules rekordu sievietēm

LETA--PA Media/DPA. Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira svētdien Londonas maratonā laboja pasaules rekordu, distancē sacenšoties tikai sievietēm.
Armands Duplantiss. Foto: Zumapress.com/Scanpix
5

Duplantiss par centimetru labo sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā

LETA--AFP. Zviedrijas vieglatlēts Armands Duplantiss sestdien Ķīnā pirmajā Dimanta līgas posmā laboja sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā par vienu centimetru.