Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Testosterona strīds: DĀR skrējēja Semenja uzvar Eiropas Cilvēktiesību tiesā

Agris Suveizda

Testosterona strīds: DĀR skrējēja Semenja uzvar Eiropas Cilvēktiesību tiesā
Kastere Semenja. Foto: AFP/Scanpix

LETA--AFP. Divkārtējā olimpiskā čempione 800 metru skrējienā Kastere Semenja no Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) uzvarējusi Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) prāvā pret Šveici par diskrimināciju.

Semenja ECT bija vērusies pēc tam, kad Šveices tiesa atstāja spēkā Sporta Arbitrāžas tiesas (CAS) un Starptautiskās Vieglatlētikas savienības ("World Athletics") lēmumu, kas paredz, ka sievietēm ar paaugstinātu testosterona līmeni organismā ir jālieto to ierobežojoši medikamenti, lai piedalītos starptautiskās sacensībās.

Kā zināms, Semenja 2019.gadā Sporta arbitrāžas tiesā (CAS) zaudēja lietā, kurā apstrīdēja "World Athletics" lēmumu, kas nosaka, ka sportistēm ar paaugstinātu testosterona līmeni ir liegts piedalīties sacensībās, kuru distance ir no 400 metriem līdz jūdzei. Tikmēr Šveices federālā tiesa 2020. gada septembrī paziņoja, ka tā nevar pārskatīt CAS pieņemto lēmumu, taču var izvērtēt vai konkrētā instance, pieņemot lēmumu, nav rīkojusies prettiesiski, kas šajā gadījumā netika konstatēts. Skrējējām, kuras neatbilst šiem noteikumiem, jāstartē citās disciplīnās vai jāsacenšas ar vīriešiem gadījumā, ja viņas atsakās lietot medikamentus, kas pazemina testosterona līmeni. 2021.gada februārī Semenja vērsās ECT.

"World Athletics" šodien pauda nožēlu par ECT lēmumu, norādot gan, ka tas organizācijai nav saistošs, jo Semenjas pretenzija bija pret Šveici, ne pret Starptautisko Vieglatlētikas savienību. "Mēs joprojām uzskatām, ka mūsu pieņemtie noteikumi ir nepieciešams, saprātīgs un samērīgs līdzeklis godīgas konkurences nodrošināšanai sieviešu sacensībās, kā to konstatēja Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) un Šveices tiesa pēc detalizētas izpētes un ekspertu pierādījumu izvērtēšanas," teikts vadošās vieglatlētikas organizācijas paziņojumā. "Mēs sazināsimies ar Šveices valdību un, ņemot vērā lēmumā izteiktos atšķirīgos viedokļus, mudināsim viņus lūgt lietas nodošanu ECT Lielajai palātai, lai pieņemtu galīgo lēmumu."

Zināms, ka ECT tiesas kolēģijā četri tiesneši atbalstīja Semenjas sūdzību par diskrimināciju, bet trīs to neatbalstīja. "World Athletics" arī atzīmē, ka noteikumi par testosterona līmeni ierobežojošajiem medikamentiem pagaidām netiks mainīti un paliks spēkā. 32 gadus vecā sportiste ir 2012.un 2016.gada olimpisko spēļu uzvarētāja 800 metros, bet minētā iemesla dēļ nevarēja savu titulu aizstāvēt 2020. gada Tokijas Olimpiādē. Semenjas kontā ir arī trīs pasaules čempionātu zelta medaļas un viena bronza. "World Athletics" un Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) atzinušas, ka sievietēm ar augstāku testosterona līmeni ir ievērojamas priekšrocības. To apstiprinājuši rezultāti 2011. un 2013.gada pasaules čempionātos.

Izmantotie resursi:
LETA

  +2 [+] [-]

, 2023-07-11 15:17, pirms gada
Ja nebūtu teksta, teiktu ka bildē ir vecis. Ko pret šitādu "bolīdu" lai godīgās sacensībās liek pretī, piemēram, tā pati Valmieras talantīgā meitene Agate Caune?

  +2 [+] [-]

, 2023-07-11 15:23, pirms gada
ECT spriedums nekādā veidā neietekmē nacionālās tiesas un CAS lēmumu, tie paliek spēkā, tā kā ar savu ECT spriedumu var iet ieskrieties, tāpat nākošajās sacensībās būs jāpierāda, ka lieto medikamentus vai arī lai startē pie večiem.
par pašu ECT spriedumu - piekrītu, ka tas diskriminē vienu personu, tomēr sabiedrības labā un sportiskā gara un vienādības labā šādai personai ir pamats noteikt dažādus ierobežojumus. Un kādas problēmas viņai pārkvalificēties uz 3000 vai 5000metriem? Lai pierāda citās distancēs, kurās nav noteikti ierobežojumi.

  +2 [+] [-]

, 2023-07-11 15:43, pirms gada
izskatās pēc veča
Slēpts komentārs: Nemazgājos

  +2 [+] [-]

, 2023-07-11 17:12, pirms gada
Drīz pietiks ar mutisku paziņojumu, ka "persona sevi asociē" ar sievieti, un varēs startēt sieviešu ieskaitē. Tas nekas, ka ir krāniņš un bārda.

     [+] [-]

, 2023-07-11 17:31, pirms gada
Kāda tā daba ir tāda ir. Ar to jāsadzīvo. Domāju, ka ir pietiekoši daudz vīriešu, kuri it kā ir vīrieši, bet it kā jūtas kā sievietes..... protams, nestartē sieviešu sacensībās, bet meklē otru tādu pašu.... Nu daba šo sievietii radījusi tādu kā ir. Varbūt šādiem dabas bērniem jārīko atsevišķas olimpiādes? Gan jau šī nav tāda vienīgā. Lai tur gudri ārsti utt izdomā..

  +3 [+] [-]

, 2023-07-11 18:20, pirms gada
Nemazgājos rakstīja: Postpadomju muļķis, kas ganjau smejās arī par Rinkēviču un apspiež citus homoseksuālus cilvēkus, tāpat kā šo personu.
ar šo homofobisko un psrs laika domāšanu tev būtu jabrauc uz Maskavas cietumu pasēdēt!
Tu jaušami esi kaut ko saputrojis, šeit cilvēki diskutē par sportu nevis dibeniem.

  +2 [+] [-]

, 2023-07-11 18:59, pirms gada
damokla_zobens_22 rakstīja: Drīz pietiks ar mutisku paziņojumu, ka "persona sevi asociē" ar sievieti, un varēs startēt sieviešu ieskaitē. Tas nekas, ka ir krāniņš un bārda.
Viens dāņu transvestīts arī uz to cerēja, bet tā kā nebija nogriezis krānu, tad šo ielika vīriešu cietumā
Ja par sportu, tad šādi "radījumi" iznīcina sieviešu sportu. Man liekas, ka pēdējais laiks ir sākt darbināt demokrātiju, jo viena indivīda vēlmes nevar būt svarīgākas par vairākuma vēlmēm. Šajā konkrētajā gadījumā sieviešu vēlme sacensties ar sievietēm, nevis testosterīna pārņemtiem mutantiem.

     [+] [-]

, 2023-07-11 19:09, pirms gada
Nemazgājos rakstīja: Postpadomju muļķis, kas ganjau smejās arī par Rinkēviču un apspiež citus homoseksuālus cilvēkus, tāpat kā šo personu.
ar šo homofobisko un psrs laika domāšanu tev būtu jabrauc uz Maskavas cietumu pasēdēt!
Tas ka tev ir novirzes, nenozīmē ka citiem ar jābūt tādiem, ej ārstējies

  -1 [+] [-]

, 2023-07-11 19:39, pirms gada
archdevil rakstīja: par pašu ECT spriedumu - piekrītu, ka tas diskriminē vienu personu, tomēr sabiedrības labā un sportiskā gara un vienādības labā šādai personai ir pamats noteikt dažādus ierobežojumus. Un kādas problēmas viņai pārkvalificēties uz 3000 vai 5000metriem? Lai pierāda citās distancēs, kurās nav noteikti ierobežojumi.
Tas ir vecais lēmums, par ierobežojumiem distancēs no 400 m līdz jūdzei. Kopš šā pavasara ir pilnīgs aizliegums. Pieļauju, arī tāpēc, ka Burundi skrējēja gana sekmīgi pārgāja no 800 m uz 5000/10000m, namībiete no 400m uz 200m...
Bet vispār šis viss drusku dīvaini liekas, tieši attiecībā uz tiem/tām, kas no dabas drusku savādāki. Dikti iepatikās WA tēlot Dievu to kungu un lemt, kura dabas dotā priekšrocība ir godīga, bet kura negodīga. Ja kas, zinātnieki ir arī pierādījuši, ka melnajai rasei ir priekšrocības jebkurā skriešanas disciplīnā, par kenijiešiem un etiopiešiem garajos gabalos nemaz nerunājot...

     [+] [-]

, 2023-07-11 21:42, pirms gada
wolmar rakstīja: Ja nebūtu teksta, teiktu ka bildē ir vecis. Ko pret šitādu "bolīdu" lai godīgās sacensībās liek pretī, piemēram, tā pati Valmieras talantīgā meitene Agate Caune?
Talantu, droši vien 😄

     [+] [-]

, 2023-07-11 23:33, pirms gada
wolmar rakstīja: Ja nebūtu teksta, teiktu ka bildē ir vecis. Ko pret šitādu "bolīdu" lai godīgās sacensībās liek pretī, piemēram, tā pati Valmieras talantīgā meitene Agate Caune?
Agate šito 5000m un 10000m mierīgi noskrietu. Vot, 400m-1500m ir baigais pārspēks.

     [+] [-]

, 2023-07-12 15:04, pirms gada
Nesapratu kas te par cepienu, tā it kā neviens nebūtu redzējis baltādainus krokodilus vai krokodilus no āzijas.