Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Hasana uzstāda pasaules rekordu 10 000m Hengelo, Duplantim 6,10m kārtslēkšanā

Hasana uzstāda pasaules rekordu 10 000m Hengelo, Duplantim 6,10m kārtslēkšanā
Sifana Hasana. Foto: Scanpix/EPA

Vakar Hengelo (Nīderlandē) notikušajā “World Athletics” Kontinentālās tūres zelta līmeņa sacensībās jeb FBK Games tika uzstādīts pasaules rekords, par ko parūpējās mājiniece Sifana Hasana, kas 10 000m veica 29:06,82.

Beidzot arī skatītājiem ļāva būt klāt sacensībās, tiesa, ne vairāk par pusotru tūkstoti. Pagājušā gada novembra beigās Hengelo Sifana Hasana uzstādīja jaunu Eiropas rekordu – 29:36,67. Vakar pienāca kārta arī pasaules rekordam, kas piederēja etiopietei Almazai Aijanai (29:17,45) un kas bija uzstādīts 2016.gada Olimpiskajās spēlēs Rio. Hasana, kura ir dzimusi Etiopijā un kura 15 gadu vecumā pārbēga uz Nīderlandi, savas tautietes rekordu laboja par 10 sekundēm.

Pasaules čempione Hasana pēc pāris apļiem apdzina tempa turētājas, skrienot pāris sekundes zem trim minūtēm kilometru. Pusdistanci jeb 5km viņa veica 14:38,75, un turpinājumā pat kāpināja tempu, pēdējo kilometru noskrienot 2:45 un finišējot ar jaunu pasaules rekordu – 29:06,82. Tik ātri pēdējās pāris desmitgades Latvijā nav skrējis neviens vīrietis.

Tuvākajām sāncensēm neizdevās izskriet no 30 minūtēm, finišējot pusotru minūti aiz Hasanas. Līdzīgā cīņā par otro vietu divu kenijiešu starpā Irene Kimaisa apsteidza Deiziju Čerotiču.

Pasaules rekordists telpās Armands Duplantis uzvaru bija nodrošinājis jau pie 5,86m augstuma, taču zviedrs pārvarēja arī 5,92m, kļūstot par sezonas līderi. Iztrūkstot Sema Kendriksa konkurencei, Duplantis tāpat sasniedza savus augstumus, kas nevienam citam, izņemot Sergeju Bubku, nav padevušies. Pasaules vicečempions, kurš negaidīti Dimanta līgas pirmajā posmā piekāpās amerikānim Kendriksam, pārvarēja 6m un ar trešo mēģinājuma arī 6,10m.


Foto: Salaspils Sporta nams.

Pēc 2 nedēļām jubilejas 10. Salaspils pusmaratons ar vadošajiem skrējējiem un atbalstu Ukrainai

Svētku noskaņās, savu pastāvēšanas desmitgadi, šī gada 11. maijā atzīmēs “Ezerkauliņi” Salaspils pilsētas pusmaratons. Kā ierasts, Salaspils pilsētas ielas visas dienas garumā pieskandinās bērnu distanču, 5km, 10km un galvenās distances – pusmaratona – skrējēji, piedaloties vairākiem vadošajiem Latvijas skrējējiem. Kā jaunums šogad ir ieviests jūdzes skrējiens, kas būs veltīts Salaspils sadraudzības pilsētas Bobrovicjas Ukrainā atbalstam.
Kenijas skrējēja Peresa Jepčirčira 2024. gada Londonas maratona finišā. Foto: Tolga Akmen/EPA/Scanpix
7

Kenijiete Jepčirčira Londonas maratonā labo pasaules rekordu sievietēm

LETA--PA Media/DPA. Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira svētdien Londonas maratonā laboja pasaules rekordu, distancē sacenšoties tikai sievietēm.
Armands Duplantiss. Foto: Zumapress.com/Scanpix
5

Duplantiss par centimetru labo sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā

LETA--AFP. Zviedrijas vieglatlēts Armands Duplantiss sestdien Ķīnā pirmajā Dimanta līgas posmā laboja sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā par vienu centimetru.