Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Artūrs Priževoits: "Ar lielu nepacietību gaidu jauno halli"

Ritvars Raits
Ritvars Raits

Artūrs Priževoits: "Ar lielu nepacietību gaidu jauno halli"
Ogres novada sporta centra treneris Artūrs Priževoits iekļauts Latvijas TOP-10 vieglatlētikas treneru sarakstā. Viņa darbs vienmēr tiek novērtēts arī Ogres NSC pasākumos "Gada balva"....

Uz nelielu interviju aicināju Ogres novada sporta centra treneri Artūru Priževoitu, kura astoņi audzēkņi nupat Valmierā notikušajā Latvijas čempionātā vieglatlētikas daudzcīņā izcīnīja četras medaļas un uzstādīja septiņus personīgos rekordus.

Artūr, es zinu, ka tu esi no Talsu puses. Ja minēšu, ka jau kopš bērnības nodarbojies ar sportu, noteikti nebūšu kļūdījies?

- Jā, sportoju es kopš 1. klases, bet sākot ar 3. klasi trenējos vieglatlētikā.

Par vieglatlētiku jautājumu nav – pats par sevi saprotams. Es esmu redzējis tevi arī spēlējam volejbolu, bet varbūt tu nodarbojies ar vēl kādiem sporta veidiem?

- Sportojām pilnīgi visu pēc kārtas, kā jau skolas laikā to dara aktīvi jaunieši. Mums bija pieejami sporta laukumi, spārdījām futbola bumbu vasarās, ziemās spēlējām hokeju, uzspēlējām florbolu, darījām visu. Mans draugs bija volejbolists, tāpēc man bērnībā diezgan daudz iznāca spēlēt volejbolu. Pirms mācībām Murjāņu Sporta ģimnāzijā paralēli vieglatlētikai es apmeklēju arī volejbola treniņus.

Tātad vieglatlētikā tev bija tik labi rezultāti, ka pat tiki uzņemts Murjāņu Sporta ģimnāzijā?

- Jā, 9. klasē mani uzņēma Murjāņu Sporta ģimnāzijā, tur es trenējos vieglatlētikas daudzcīņā, mans treneris bija Broņislavs Ļaksa. Pēc tam pievērsos tikai šķēpa mešanai.

Ja tu piemini vieglatlētikas daudzcīņu, tad tas, acīmredzot, izskaidro, kāpēc taviem Ogres novada sporta centra audzēkņiem tieši daudzcīņā ir tik labi rezultāti?

- Jā, tā mēs trenējamies jau no laika gala, lai jaunieši sevi attīstītu vispusīgi, būtu fiziski sagatavoti. Šie mūsu treniņi sasnieguši tādu līmeni, ka Latvijas čempionātā vieglatlētikas daudzcīņā varam cīnīties par godalgotām vietām.

Kādi vēji talsenieku Artūru Priževoitu atpūta uz Ogres novadu?

- Pēc Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas absolvēšanas, kad meklēju darbu, paziņas ieteica man atbraukt un apskatīties, kā ir Ogrē. Apskatījos, man patika, tāpēc, kad man piedāvāja šeit strādāt, protams, piekritu. Te ir labi apstākļi, kvalitatīvs stadions. Vispirms es sāku dzīvot Ogrē, bet tagad jau esmu lielvārdietis.

Talsos nebija tik laba stadiona kā Ogrē?

- Talsos nebija stadiona, vieglatlētiem arī nebija īsti telpu, kur trenēties ziemā. Vēl viens apstāklis – tobrīd Talsos jaunie treneri nevienam nebija vajadzīgi, visi amati bija aizņemti. Bet es arī diez vai būtu gribējis strādāt provincē. Ogre tomēr ir tuvāk Rīgai, tā ir liela pilsēta, te darbs ar jauniešiem, lai kaut ko sasniegtu, izskatījās daudz cerīgāks nekā Talsos.

Jā, mūsu jaunieši, kad viņi ir skolas vecumā, izcīna vienu medaļu pēc otras, bet pieaugušo sportistu konkurencē ogrēniešiem vismaz pagaidām tik labi neveicas. Kā ir ar vieglatlētikas daudzcīņu un tieši taviem audzēkņiem?

- Šī problēma ir diezgan aktuāla ne tikai vieglatlētikas daudzcīņā un tieši maniem audzēkņiem, bet vispār Latvijā. Tā ir, ka pieaugušo sporta pie mums nav attīstīts. Mēs ar jauniešiem strādājam līdz junioru vecumam, bet pēc tam jauniešiem parādās daudz un dažādas citas intereses, viņiem jāstudē, pašiem arī jāsāk domāt par naudas pelnīšanu un patstāvīgu dzīvošanu. Kā sportistiem viņiem nav nekāda atbalsta, tāpēc pieaugušo sports ir tur, kur tas ir… No maniem audzēkņiem pieaugušo līmenī šobrīd startē Karims Ali, šoziem gan viņš sacensībās nepiedalījās veselības problēmu dēļ, bet pagājušajā sezonā Karims kļuva par Latvijas čempionu vieglatlētikas desmitcīņā. ASV studē un trenējas Luīze Opolā un Marta Sīviņa, kuras pieaugušo daudzcīņas sacensībās startē ar labiem rezultātiem.

Ko dara tava audzēkne Lāsma Padedze, kura specializējās lodes grūšanā?

- Lāsma pagājušajā sezonā nestartēja, bet trenējas. Viņai ir plāns šosezon atkal piedalīties sacensībās, tikai ne vairs lodes grūšanā, bet diska mešanā.

Vai tu gaidi jauno sporta halli, kas top kopā ar Ogres Valsts ģimnāzijas ēku. Ko tā dos vieglatlētikai?

- Jā, šo halli es gaidu ar ļoti lielu nepacietību, jo tajā hallē, kur trenējamies šobrīd, vieglatlētiem sportošanas iespējas ir ļoti ierobežotas. Domāju, ka jaunajā hallē būs daudz labāk, jo tur būs visi atbilstošie apstākļi daudzcīņnieku treniņiem.

Tu jau jaunajā hallē esi bijis un zini, kas tur būs?

- Pagaidām neesmu bijis, bet tieši rīt treneriem ir paredzēta iepazīšanās ar jauno halli intervija notika 1. februārī – aut.. Zinu, ka tur varēs nodarboties ar visām trim lekšanas disciplīnām – augstlēkšanu, tāllēkšanu un kārtslēkšanu. Ir 200 m garš kvalitatīvs skrejceļš ar četriem celiņiem.

Izmantotie resursi:
Ogres Vēstis Visiem -

     [+] [-]

, 2023-02-22 13:11, pirms gada
Interesanti, ka praktiski visi audzēkņi traumēti... varbūt nevajag pārforsēt ar svariem?