Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Talsos nostartējusī un Latvijā nolīgojusī afrikāniete kvalificējas Tokijas spēlēm

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Talsos nostartējusī un Latvijā nolīgojusī afrikāniete kvalificējas Tokijas spēlēm
Līna Mūze, Anete Kociņa, Džoana Van Dijka (tuvajā plānā: Katrīna Sirmā un Laine Donāne). Foto: Juris Bērziņš-Soms, athletics.lv

Dienvidāfrikas Republikas šķēpmetēja Džoana Van Dijka pēc olimpiskās atlases beigām laimīgā kārtā pacēlusies virs svītras, kaut gan 30. jūlijā publicētajā noslēguma rangā viņa bija pirmā zem svītras.

Kā jau ziņots, 30. jūnijā pēc plkst. 18.00 tika publiskots "World Athletics" olimpiskās atlases noslēguma rangs, kur Džoana Van Dijka pozicionējās kā pirmā zem svītras. 29. jūnijs bija pēdējā diena, kad vieglatlēti varēja krāt rezultātus olimpiskās atlases rangā. Tobrīd tika lēsts, ka rangā vēl varētu būt izmaiņas - pieskaitīs garām palaistus rezultātus, kādi sportisti atteiksies no piedalīšanās Tokijas spēlēs un tā tālāk.

Un gaidītās izmaiņas arī notika - iepriekš 17. vietu izpelnījusies Francijas šķēpmetēja 1. jūlijā tika izņemta no ranga, līdz ar to daudzas sportistes pacēlās par vienu augstāk, tostarp Madara Palameika (no 24. uz 23.), Anete Kociņa (no 27. uz 26.) un Džoana Van Dijka (no sliktās 33. uz labo 32. pozīciju). Tokijas olimpiskajās spēlēs sacentīsies 32 šķēpmetējas, starp kurām 23 gadus vecā afrikāniete ir visjaunākā un viena no vieglākajām (63 kg).

"Esmu atgriezusies Dienvidāfrikā pēc veiksmīga ceļojuma pa Eiropu - 27 dienās sešas sacensības piecās valstīs un personīgais rekords [61.19m jūnija vidū Čehijā]," 2. jūlijā informēja Džoana Van Dijka. Facebook komentāros šķēpmetēju jau sveica ar iekļūšanu olimpiskajā komandā. "Paldies, bet tas vēl nav oficiāli," atbildēja sportiste, jo vēl jāgaida nacionālās olimpiskās komitejas paziņojums. Šodien tika publiskoti vēl 34 sportisti, taču starp pārstāvētajiem sporta veidiem izpalika iepriekš solītā vieglatlētika. Patlaban jau zināmi 167 DĀR olimpiskās komandas dalībnieki, pavisam plānoti apmēram 180 sportisti. Vieglatlētikā sastāvi jāpaziņo līdz 5. jūlijam.

Kā jau vēstīts, 22. jūnija "Talsu šķēpos" piedalījās arī Dienvidāfrikas Republikas šķēpmetēja Džoana Van Dijka - tobrīd olimpiskās atlases rangā viņa ieņēma vietu uzreiz aiz mūsu Anetes Kociņas. Minētā afrikāniete ieradās Talsos, lai cīnītos par Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Talsos afrikānietei neizdevās uzlabot savu situāciju atlases rangā, taču pēc tam viņa nolīgoja kopā ar Latvijas šķēpmešanas sezonas līderi Līnu Mūzi, 2016. gada Eiropas čempionātu Zigismundu Sirmo, bijušo basketbolisti-šķēpmetēju Elzu Gribusti un citiem latviešiem, smeļoties spēkus un pozitīvo enerģiju pēdējām cīņām par olimpisko ceļazīmi.

26. jūnijā sacensībās Somijā afrikāniete sasniedza 59.31m un izcīnīja otro vietu. Olimpiskās atlases noslēgumā kļuva skaidrs, ka tieši šajās sacensībās Van Dijka nopelnīja pēdējos punktus, kas deva ceļazīmi uz Tokiju. Somijā viņai vajadzēja vismaz 59.01m, lai par mata tiesu apsteigtu tuvāko sekotāju atlases rangā.

Latvijas čempionāta pēdējā mēģinājumā šķēpmetēja Anete Kociņa uzrādīja 63.70m un tādējādi praktiski jau kvalificējās Tokijas spēlēm. Galu galā izrādījās, ka varēja iztikt bez varenā pēdējā mēģinājuma, tādā gadījumā valsts čempionātā viņa paliktu ar 58.08m un ierindotos otrajā vietā, olimpiskajā atlasē nenopelnot noderīgus punktus un tomēr rangā finišējot virs svītras.

Olimpiskās atlases rangā šķēpmetējs Rolands Štrobinders palika pirmais zem svītras, par nieka vidējiem 0.6 punktiem atpaliekot no ēģiptieša Ihaba Abdelrahmana, kurš visus piecus savus labākos rezultātus sakrāja sacensībās Āfrikā. Latvieti viņš faktiski apsteidza 28. jūnijā ar 83.88m metienu Ēģiptē. Izrādījās, ka, lai atlases rangā finišētu virs svītras, Latvijas čempionātā Štrobinderam vajadzēja vismaz 81.09 (sanāca tikai 80.86m).

Izmantotie resursi:
worldathletics.org
twitter.com/TeamSA2020

  +3 [+] [-]

, 2021-07-03 18:51, pirms 3 gadiem
Lai veicas mūsu sportistei no Āfrikas!

  +1 [+] [-]

, 2021-07-03 19:01, pirms 3 gadiem
Zigmu rakstīja: Lai veicas mūsu sportistei no Āfrikas!
Lai jau veicas, bet kāpēc "mūsu"? Cik saprotu, viņa met zem cita karoga.

     [+] [-]

, 2021-07-03 19:24, pirms 3 gadiem
Zigmu tā met, ka vairs nesaprot, kur un kas zem kā met😂