Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

PČ pusmaratonā militāristiem labākie no Latvijas Girgensons, Rastorgujevs un Grosberga

Ivars Bācis
Ivars Bācis

PČ pusmaratonā militāristiem labākie no Latvijas Girgensons, Rastorgujevs un Grosberga
Latvijas komanda. Foto: NBS.

Pagājušajā nedēļas nogalē Šveices pilsētā Lucernā norisinājās pirmais pasaules Militārais čempionāts pusmaratonā, kur labākos rezultātus no Latvijas sasniedza vadošā orientieriste Sandra Grosberga un daudzkārtējais Latvijas čempions dažādās vieglatlētikas distancēs Jānis Girgensons, kurš par astoņām sekundēm apsteidza pasaules čempionātā biatlonā 5. vietu izcīnījušo Andreju Rastorgujevu.

Pasaules Militārais čempionāts pusmaratonā savā debijas reizē pulcēja ļoti augstas klases skrējējus, tajā skaitā Eiropas čempioni maratonā Aleksandru Lisovsku no Polijas un olimpisko spēļu dalībnieku maratonā Hendriku Feiferu, kurš uz OS ticis, jo tiešām izpildījis augvērtīgu normatīvu. 39 dalībvalstu skaitā bija arī Latvijas Bruņotie Spēki, kurus pārstāvēja vairāki vadošie Latvijas sportisti. Latvijas izlasē šajā čempionātā skrēja dkar. Andrejs Rastorgujevs, dkar. Jānis Girgensons, dkar. Andris Jubelis, zs. Sandra Grosberga, dkar. Amanda Krūmiņa, kpr. Inna Žolneroviča un kar. Līga Velvere.

Sacensību norise notika iekļaujoties Lucernas pilsētas maratona ietvaros, kur kopumā 250 militārajiem dalībniekiem tika dots starts 5 minūtes pirms vairākiem tūkstošiem skrējēju, kas startēja publiskajā pusmaratona un maratona distancē. Trase veda vienā aplī ar nelieliem kāpumiem, un spēcīgā konkurence nodrošināja arī vairāku augstvērtīgu rezultātu sasniegšanu.

Visaugstāko vietu no latvietēm sieviešu konkurencē, kur sacentās 80 dalībnieces, sasniedza šogad pasaules un Eiropas čemponātos orientēšanās sportā desmitniekā tikusī Sandra Grosberga, iegūstot 37. vietu (1:22:00). Pusminūti ilgāk trasē pavadīja un 40. vietā finišēja 2021. un 2023. gada maratona čempione Amanda Krūmiņa ar jaunu personīgo rekordu (1:22:35). 2003. gada Eiropas junioru čempione Inna Žolneroviča (1:23:35) ieguva 45. vietu, bet Latvijas rekordiste 800m telpās un judzē šosejā Līga Velvere sev neierasto pusmaratonu veica 1:25:20 un ieņēma 47. vietu.

Vīriešu konkurencē 132 dalībnieku vidū visaugstāko vietu izcīnīja daudzkārtējais Latvijas čempions un šī gada vadošais "Stirnu buka" Zaķa distances skrējējs Jānis Girgensons, finišējot pēc 1:08:44, kas deva 52. pozīciju. Tikai 8 sekundes aiz Jāņa finišēja viens no pasaules vadošajiem biatlonistiem Andrejs Rastorgujevs ar jaunu personīgo rekordu 1:08:52 (54. vieta). Daudzkārtējais Latvijas čempions orientēšanās sportā un pasaules čempionātā trīsemsitniekā tikušais Andris Jubelis finišēja 75. vietā (1:11:26).

Kopumā dalībnieku sastāvs bija ļoti spēcīgs. 15 sportisti vīriešu sacensībās skrēja ātrāk par Dmitrijam Serjoginam piederošo Latvijas rekordu pusmaratonā (1:04:23), bet pirmie četri bija ātrāki par 1:02. Sievietēm 28 noskrēja ātrāk par šīs sezonas labāko rezultātu Latvijā (1:17:39), bet pirmās četras bija ātrākas par 1:10, uzvarētājai esot pat ātrākai par Prokopčukas Latvijas rekordu.

Komandu vērtējumā, kur tika summēti trīs komandas labāko sportistu rezultāti, sieviešu komanda ierindojās 11. vietā 19. valstu konkurencē, bet vīriešu komanda 15. vietā 31 valsts konkurencē.

Informāciju palīdzēja sagatavot
NBS