Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1459, Did:0, useCase: 3

6 biežākās kļūdas, ko pieļaujam uzsākot sportošanu

Mārcis Martini
Mārcis Martini

No daudziem medijiem un profesionāļiem regulāri dzirdam to, ka cilvēkiem nepieciešams sportot. Tādā veidā iespējams uzlabot savu fizisko noturību un vispārējo labsajūtu. Tomēr ne tik bieži tiek runāts par biežāk pieļautajām kļūdām par kurām cilvēki neaizdomājas, uzsākot sportot. Kazinoonline.com piedāvā apskatu ar biežāk pieļautajām kļūdām sportojot.

#1 Strauja treniņu uzsākšana/pārāk liela slodze

Uzsākot sportot, nekad nevajadzētu to sākt darīt pārāk ātri. Lai iegūtu vēlamo rezultātu, ķermeni pie slodzes nepieciešams pieradināt pakāpeniski. Uzsākot pārāk augstas intensitātes treniņus, pastāv lielāka iespēja radīt dažādas nepatīkamas traumas, piemēram, plīsumus, iekaisumus un pārtrenēšanos. Uzsākot sportošanu nereti cilvēki mēģina mainīt arī savus ēšanas paradumus, samazinot uzņemto kaloriju daudzumu, tādā veidā radot enerģijas izsīkumu un miega/vielmaiņas traucējumus. Ir ļoti būtiski uzsākt treniņus pakāpeniski, pamazām palielinot slodzi. To var salīdzināt ar azartspēlēm, pat tad, ja jums būs vislabākie bezriska griezieni, bet jūs riskēsiet ar lielu naudas summu, gala rezultātā jūs tāpat, visticamāk, zaudēsiet. Līdzīgi ir arī ar sportiskām aktivitātēm – vienmēr nepieciešams apzināties visus iespējamos riskus.

#2 Treniņa plāna neesamība

Ja vēlaties trenēties profesionāli, tādā veidā uzlabojot savu pašsajūtu un fizisko formu, nepieciešams sastādīt treniņa plānu, tādā veidā jums būs iespēja trenēties daudz efektīvāk. Daudzi cilvēki, kuri nedodas uz grupu treniņiem, bieži vien uz savu galdu dodas uz trenažieru zāli un mēģina trenēties tur, tomēr ļoti bieži vingrinājumi tiek paveikti nepareizi, tie kaitē mugurkaulam, kā rezultātā tiek novājināta veselība vēl vairāk.

# 3 Nepārdomāts uzturs

Pat tad, ja trenēsieties vairākas stundas sporta zālē, bet jums nebūs sakārtots uzturs, tad pie tādiem rezultātiem kā svara zaudēšana vai muskuļu masas pieaugums, nebūs iespējams tikt. Gadījumā, ja jūsu ēšanas grafiks ir haotisks un nepārdomāts, arī rezultātu nāksies gaidīt ļoti ilgu laiku. Ja pieaugs treniņu biežums, pieaugs arī apetīte, kas nozīmē, ja netiks saplānots ēšanas grafiks, pastāv ļoti liela iespēja, ka jūsu apkārtmēri un svars nevis samazināsies, bet tieši pretēji - pieaugs.

# 4 Citu cilvēku kopēšana

Nekad nevajadzētu skatīties uz citu cilvēku sasniegumiem un mēģināt tos kopēt. Pat tad, ja jūsu draugs, piemēram, var vienā piegājienā noskriet 20km, tas nenozīmē, ka arī jums nepieciešams darīt tieši tāpat. Ir ļoti svarīgi rūpīgi analizēt savu ķermeni un pielāgot slodzi savai veselībai un ķermenim. Tikai tādā veidā varēsiet tikt pie rezultātiem, kuri būs auglīgi nevis degradējoši jūsu ķermenim.

# 5 Pārāk lielu svaru cilāšana

Bieži vien vīriešiem ir paradums celt lielākus svarus nekā patiesībā viņiem nepieciešams. Lielākoties šādi centieni tikt pie muskuļiem rezultēsies ar dažādām traumām. Ja vingrinājumi tiks veikti ar nenoteiktu trajektoriju, neatbilstošiem svariem un pretestībām, muskuļi tiks noslogoti nepareizi, kā rezultātā tie nevis kļūs stiprāki, bet gan vājāki.

# 6 Netiek veikta iesildīšanās un atsildīšanās

Visbiežākā kļūda, ko pieļauj cilvēki, uzsākot treniņus, ir tas, ka pirms treniņu veikšanas netiek veikta iesildīšanās, kā arī pēc treniņa netiek veikta atsildīšanās. Iesildoties, ķermenis tiek sagatavots treniņam – tiek paaugstināta ķermeņa temperatūra, paātrinās sirdsdarbība un iesildītas muskuļu grupas. Savukārt, atsildoties, mēs izejam no slodzes režīma. Ir svarīgi šos abus punktus ievērot, jo tikai tādā veidā būs iespējams iegūt kārotos rezultātus, kā arī neradīsies muskuļu sāpes, sastieptas saites u.c.

Uzsākot sportošanu, ir ļoti svarīgi ņemt vērā visus šos punktus, jo tikai tādā veidā varēsiet tikt pie kārotajiem rezultātiem. Gadījumā, ja jums nav izpratnes par to, kā to darīt mājas apstākļos, ir vērts sazināties ar ekspertiem, kuri spēs izveidot jums treniņu plānu.