Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:15, Did:0, useCase: 3

Latvijas izredzes hokeja pasaules čempionātā

Mārcis Martini
Mārcis Martini

Latvijas izredzes hokeja pasaules čempionātā
Hokeja izlase svin vārtu guvumu pret Kazahstānu. Foto: LHF

Pavisam drīz, no 13. līdz 29. maijam, sāksies ikgadējais hokeja "drudzis" - Hokeja pasaules čempionāts. 2022. gada hokeja lielākais turnīrs notiks Somijas pilsētās Helsinkos un Tamperē. Latvijas valstsvienība pirmo maču aizvadīs 13. maijā, nūjas krustojot ar spēcīgo ASV hokeja izlasi.

Turnīra formāts ir vienkāršs - 16 komandas ir iedalītas divās grupās - A un B. Četras labākās valstsvienības no katras grupas iekļūs izslēgšanas spēlēs. Latvija kopā ar Somiju, ASV, Čehiju, Norvēģiju, Zviedriju, Lielbritāniju un Austriju spēkosies B grupā, bet A grupā par ceļazīmi uz "play-off" cīnīsies Kanāda, Vācija, Šveice, Slovākija, Dānija, Kazahstāna, Itālija un Francija.

Kā jau katru čempionātu, Latvijas izlases spēlētāji, treneri, federācija un līdzjutēji cer uz labiem rezultātiem. Latvijas Hokeja federācijas prezidents Aigars Kalvītis preses konferencē norādīja, ka pirmais mērķis ir iekļūt ceturtdaļfinālā. Pērn, kad čempionāts norisinājās savu skatītāju priekšā Rīgā, latvieši nespēja izkļūt no grupas un palikā sestajā vietā. Kopvērtējumā izlase samierinājās ar 11. pozīciju. Arī šogad totalizatori latviešiem noteikuši līdzīgas izredzes, necerot, ka tiks izcīnīta vieta labāko astotniekā.

Galvenās favorītes uz iekļūšanu izslēgšanas spēlēs no Latvijas pārstāvētās B grupas ir Somija, ASV, Zviedrija un Čehija. Tas nozīmē, ka latviešiem būs jāuzvar ne tikai savas tiešās konkurentes Norvēģiju, Lielbritāniju un Austriju, bet arī jāizslēdz kāda no "lielajām" komandām. Vai tas mums izdosies? Tas ir mūsu spēlētāju un fanu atbalsta rokās!
Uz pasaules čempionātu Latvijas izlase brauks ar 25 spēlētājiem, bet divi hokejisti vēl nav pieteikti turnīram, jo nav skaidra Teodora Bļugera un Kristiāna Rubīna iespēja pievienoties valstsvienībai. Abu hokejistu pārstāvētās Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandas joprojām cīnās Stenlija Kausa izslēgšanas spēlēs. Diemžēl, Latvijas sastāvam nepievienosies ilggadējais izlases spēlētājs Miks Indrašis, kurš ir iedzīvojies savainojumā. 25 spēlētāju sarakstā nav atrodams arī Zemgusa Girgensona vārds, kurš atteicās no dalības ģimenes apstākļu dēļ. No pozitīvās puses, šogad mūsu ierindas pārstāvēs NHL Sanhosē Sharks uzbrucējs Rolands Balcers un Kolumbusas Blue Jackets vārtsargs Elvis Merzļikins, kurš būs latviešu 1. numurs.

Pirms pasaules čempionāta Latvijas valstsvienības galvenajam trenerim Harijam Vītoliņam bija lieliska iespēja atlasīt labākos spēlētājus, sakārtot maiņas un iespēlēt dažādas saspēles ar pārbaudes spēļu palīdzību. Kopumā latvieši aizvadīja sešas pārbaudes spēles, kurās izcīnija trīs uzvaras un trīs zaudējumus. Pirmajās divās spēlēs Latvija tikās ar Franciju, uzvaras dalot vienādās daļās - 1:2 un 3:2. Turpinājumā sekoja divi "zāģi" pret Šveices vienību ar rezultātu 2:5 un 1:3. Savukārt uz pozitīvas nots tika aizvadītas pēdējās divas pārbaudes spēles pret Kazahstānu, svinot pārliecinošus panākumus ar 5:0 un 5:1.

Latvijas izlases sastāvs 2022. gada hokeja pasaules čempionātam:

● Vārtsargi - Elvis Merzļikins, Artūrs Šilovs un Gustavs Grigals;
● Aizsargi - Kristaps Sotnieks, Artūrs Kulda, Jānis Jaks, Sandis Smons, Arvils Bergmanis, Kārlis Čukste, Roberts Mamčics, Kristaps Zīle;
● Uzbrucēji - Andris Džeriņš, Rolands Balcers, Ronalds Ķēniņš, Rodrigo Ābols (C), Roberts Bukarts, Rihards Marenis, Rihards Bukarts, Oskars Batņa, Mārtiņš Dzierkals, Renārs Krastenbergs, Deniss Smirnovs, Nikolajs Jeļisejevs, Oskars Lapinskis, Klāvs Veinbergs.

Latvijas izlases spēļu kalendārs:

● 13. maijs plkst. 16:20 pret ASV;
● 14.maijs plkst. 20:20 pret Somiju;
● 16. maijs plkst. 16:20 pret Norvēģiju;
● 19. maijs plkst. 20:20 pret Čehiju;
● 20. maijs plkst. 20:20 pret Austriju;
● 22. maijs plkst. 16:20 pret Lielbritāniju;
● 24. maijs plkst. 12:20 pret Zviedriju.