Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

Breidija pieveic eksčempioni Kerberi, Kvitova ar četrām mačbumbām zaudē Rodžersai

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Breidija pieveic eksčempioni Kerberi, Kvitova ar četrām mačbumbām zaudē Rodžersai
Dženifera Breidija. Foto: AFP/Scanpix

Svētdien "US Open" ceturtdaļfinālos iekļuva divas amerikānietes. Dženifera Breidija (WTA 41.) ar 6:1, 6:4 sakāva 2016. gada čempioni Andželiku Kerberi (WTA 23.), pirmoreiz "Grand Slam" sacensībās tiekot astoņniekā. Savukārt Šelbija Rodžersa (WTA 93.) ar iespaidīgu izglābšanos pieveica Petru Kvitovu (WTA 12.), kurai bija četras mačbumbas. Rodžersa pēc 7:6(5), 3:6, 7:6(6) uzvaras otro reizi spēlēs "major" ceturtdaļfinālā.

Dominējot ar savu iznīcinošo "forehand" sitienu, Dženifera Breidija bezpalīdzīgo Andželiku Kerberi 1. setā sagrāva 22 minūtēs. Amerikāniete iespaidīgi sāka arī 2. setu, taču turpinājumā viņai nācās saskarties ar lielām grūtībām. Breidija seta ievadā bija vadībā ar 1:0 un 40:0 (sava serve), taču 2:0 pārsvaru no tādas pozīcijas neieguva.

Breidija uzreiz gan izcēlās ar ātru "sauso" breiku, nākamajā geimā ar diagonālo "forehand" uzbrukumu atspēlēja breikbumbu un panāca 3:1 pārsvaru. Breidija, kura seta turpinājumā trīs reizes saņēma ārstu palīdzību kreisās kājas augšstilba problēmas dēļ, atspēlēja četras breikbumbas, ar pūlēm nosargājot pārsvaru. Kerbere šodien uzvarēja tikai 35% izspēļu ar otro servi (8/23).

25 gadus vecā Breidija pēc koronavīrusa pandēmijas radītā piecu mēnešu pārtraukuma WTA sacensībās sasniegusi karjeras labākos rezultātus – viņai pēdējos 10 mačos ir 9-1 bilance. Breidija augustā bez zaudētiem setiem (10-0) uzvarēja Leksingtonas WTA "International" sērijas turnīrā, iegūstot pirmo WTA trofeju.

Breidija tikpat iespaidīgi spēlē arī "US Open", kur uzvarējusi visos astoņos setos, turklāt tikai vienā setā zaudējusi vairāk par trim geimiem. Tas notika šodien pret Kerberi, kura 2. setā ceturto geimu ieguva pēc mačbumbas atspēlēšanas. Breidija pēc tam komfortabli izservēja maču.

Petra Kvitova izšķirošajā setā atspēlēja breiku (0:2), bet galotnē neprata izmantot četras mačbumbas. Pirmās trīs bija uzņemšanā pie rezultāta 5:4. Šelbija Rodžersa pirmās divas atspēlēja ar uzbrukumiem, bet trešo ar pretuzbrukumu, kad Kvitovai nesekmīgs izgājiens pie tīkla, tiekot apspēlētai ar apvedošo sitienu.

Kvitova taibreikā vispirms izsēja minibreika pārsvaru (5:3), bet pēc tam 6:5 neizmantoja ceturto mačbumbu. Tā bija pirmā ar viņas servi – Kvitovai dubultkļūda! Petra tūlīt vēlreiz netrāpīja pirmo servi, Rodžersa uzbruka otrajai un ieguva savu pirmo mačbumbu. Kvitova nespēja laukumā atsist pretinieces pirmo servi.

Čehijas tenisistei jāsamierinās ar zaudējumu 2:40 stundas ilgā mačā, kurā viņai bija par 12 punktiem vairāk nekā pretiniece (121:109) un pozitīva tīri uzvarēto izspēļu un nepiespiesto kļūdu attiecība (58:35.).

Kvitovai "US Open" ir neveiksmīgākais "Grand Slam" turnīrs – vienīgais, kur divkārtējā Vimbldonas čempione nav sasniegusi vismaz pusfinālu. Petra Ņujorkā divreiz tikusi līdz ceturtdaļfinālam (2007, 2015).

Rodžersa otro reizi iekļuva "Grand Slam" ceturtdaļfinālā. Zīmīgi, ka arī pirmajā reizē tas notika turnīrā, kur viņa Kvitovu pieveica trīs setu mačā. Amerikāniete čehu kreili 2018. gadā ar amizantu rezultātu 6:0, 6:7(3), 6:0 uzvarēja "French Open" 3. kārtā.

2018. gada čempione Naomi Osaka (WTA 9.) komfortabli pieveica Igaunijas pirmo raketi Aneti Kontaveitu (WTA 21.), esot pārāka ar 6:3, 6:4. Kontaveita nespēja iegūt nevienu breikbumbu, bet pati tika nobreikota divreiz – pirmajā geimā (pēc divām dubultkļūdām) un pēdējā geimā (ar sesto mačbumbu, kad iesita tīklā "forehand").

Osaka Kontaveitu Ņujorkā uzvarēja arī pirms divām nedēļām "Premier" 5 turnīrā (4:6, 6:2, 7:5). Igauniete toreiz bija vadībā ar setu un 2:0, turpinājumā sekojot deviņu pēc kārtas zaudētu geimu sērijai. Kontaveita tikai vienreiz (1-4) uzvarējusi "Grand Slam" astotdaļfinālā, viņai tas izdevās šogad Austrālijā.

Jūlija Putinceva (WTA 35.) ar 6:3, 2:6, 6:4 uzvarēja Petru Martiču (WTA 15.), kļūstot par pirmo Kazahstānas tenisisti, kura sasniegusi "US Open" ceturtdaļfinālu. Maskavā dzimušajai Putincevai Ņujorkā būs trešais "major" ceturtdaļfināls, tik tālu pirmoreiz tiekot ārpus Parīzes (2016, 2018). Savukārt Martičai pēc šodienas sakāves ir 1-7 bilance "Grand Slam" 4. kārtas mačos. Viņa vienīgo reizi ceturtdaļfinālā iekļuva pagājušajā gadā "French Open".

"US Open 2020", sieviešu vienspēles

4. kārtas rezultāti

SpēleRezultāts
(4) Naomi Osaka – (14) Anett Kontaveit6:3 6:4
Shelby Rogers – (6) Petra Kvitova7:6(5) 3:6 7:6(6)
(23) Yulia Putintseva – (8) Petra Martic6:3 2:6 6:4
(28) Jennifer Brady – (17) Angelique Kerber6:1 6:4

Ceturtdaļfinālu pāri

Spēle
(4) Naomi Osaka – Shelby Rogers
(23) Yulia Putintseva – (28) Jennifer Brady