Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

"US Open" cīņas var sākties

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

"US Open" cīņas var sākties
Rodžers Federers Ņujorkā cer uzvarēt sesto gadu pēc kārtas
Foto: AP

31. augustā Ņujorkā tiks dots starts gada noslēdzošajam „Grand Slam” tenisa turnīram – „US Open”. Savus pērn izcīnītos titulus centīsies aizstāvēt Rodžers Federers un Serēna Viljamsa, bet iepriecināt Latvijas līdzjutējus centīsies arī trīs mūsu sportisti.

Tāpat kā citos „Grand Slam” turnīros arī Ņujorkā čempioni tiks noskaidroti kā vienspēlēs, tā dubultspēlēs gan vīriešiem, gan sievietēm, junioriem un juniorēm. Kopumā divas nedēļas tenisa līdzjutēju uzmanība tiks veltīta „Flushing Meadows” kortiem, lai pēc nepilnām divām nedēļām kronētu jaunos čempionus. eSports.lv piedāvā ieskatu prognozēs par vīriešu un sieviešu vienspēļu turnīru uzvarētājiem, kā arī ielūkosies Latvijas sportistu iespējamajās sekmēs. Spēlēm visa turnīra gaitā varēsiet sekot „Eurosport” TV kanālā (arī internetā), bet papildus emocijas varat gūt piedaloties „US Open” tenisa spēlē.

Vīriešu vienspēles – Federeram sestais tituls pēc kārtas?

Varbūt daudzi to nav pamanījuši, tomēr jau pēdējos piecus gadus „US Open” ir uzvarējis viens un tas pats tenisists – Rodžers Federers. Katru gadu viņa pretinieks bijis cits, tomēr tas nav traucējis šveicietim pacelt virs galvas galveno trofeju. Šis gads Federeram ir bijis īpašs – vispirms beidzot iegūts „French Open” tituls, pēc tam atgūts Vimbldonas tronis, apsteigts Pīts Samprass „Grand Slam” titulu ziņā un atgūts ranga līdera gods. Pēc sportiskajiem panākumiem nāca arī priecīgāks mirklis sportista personīgajā dzīvē – jūlija beigās viņa ģimenē piedzima dvīnītes Šarlīna Riva un Mila Rouza. Daudzus māca šaubas, vai personīgās dzīves prieki nebūs mazinājuši Federera sportisko niknumu, tomēr atbilde ilgi nebija jāgaida. Tie, kuri redzēja Sinsinati ATP „Masters Series” izšķirošos mačus, piekritīs, ka Federers gada noslēdzošajam turnīram ir sagatavojies ne pa jokam. Šveicietim arī pagadījusies viena no pēdējā laika vieglākajām izlozēm, tāpēc tikai loģiski viņu būtu redzēt turnīra labāko četriniekā, bet visticamāk arī čempiona godā.

Galvenais Federera sāncensis visticamāk varētu būt skots Endijs Marejs, kurš finālā iekļuva arī pērn. Mareja progress šajā gadā viņu pelnīti iecēlis ATP ranga vicelīdera godā, kaut arī parādītā spēle dažkārt nav bijusi īsta vīra cienīga. Mareja spēles stils reizēm pat atgādina neļaušanu spēlēt citam, nekā kaut ko veidot pašam. Tituls Monreālā un pusfināla sasniegšana Sinsinati parādīja, ka skotu tenisists ir gatavs vismaz atkārtot pērnā gada panākumu, tomēr nešaubos, ka viņam nāksies demonstrēt arī agresīvāku spēli – arī to Marejs prot. Savu pirmo „US Open” finālu centīsies sasniegt arī nesenais ATP ranga līderis Rafaels Nadals. Ceļgala savainojumu mocītais spānis nespēlēja divus mēnešus, bet atgriešanās iznāca negaidīti sekmīga pat viņa pašam – ceturtdaļfināls Monreālā un pusfināls Sinsinati. Nadals gan atzinis, ka lielus brīnumus no viņa Ņujorkā nevajadzētu gaidīt, tomēr izslēgt viņu no pretendentiem uz triumfu turnīrā negrib ne Nadala fani, ne bukmeikeri.

Nedaudz trešajā plānā atbīdīts serbs Novaks Džokovičs. „US Open” finālā viņš spēlēja 2007. gadā, kam vēlāk sekoja „Australian Open” čempiona tituls 2008. gadā. Šogad visi „Grand Slam” turnīri serbam nav bijuši pārāk sekmīgi – tālāk par ceturtdaļfinālu nav izdevies tikt nevienā. Arī Ņujorkā viņam nav veicies ar izlozi – jau pirmajās kārtās viņam pretī stāsies spēcīgi pretinieki, kas liks patērēt vairāk spēkus. Tāpat Džokovičam jau ceturtdaļfinālā var iznākt tikties ar amerikāni Endiju Rodiku, kuram zaudēts visas trīs reizes šajā gadā. Tieši Rodika iespējas uzvarēt šī gada turnīrā bukmeikeri vērtē pat nedaudz augstāk nekā Džokoviča. Pēc fantastiskā Vimbldonas fināla, kurā Rodiks tikai dramatiskos piecos setos zaudēja Federeram, amerikānis paņēma atpūtas pauzi, bet pēc tam divos turnīros pēc kārtas zaudēja argentīnietim Huanam Martinam Del Potro. Šoreiz ar Del Potro viņam var sanākt spēlēt tikai finālā, kas gan nešķiet ļoti reāls variants. Ranga sestās vietas īpašniekam Del Potro izloze nav bijusi viegla – viņš ielozēts vienā zarā ar Endiju Mareju. Lai aizkļūtu tālu, argentīnietim jācenšas mačus uzvarēt pārliecinoši, lai nenogurtu, tieši tas viņu ir pievīlis ne vienā turnīrā vien. Labus rezultātus turnīrā gaodīsim arī no Nikolaja Davidenko, Fernado Gonzalesa, Sema Kverija, varbūt arī „French open” finālista Robina Soderlinga – pārsteigumu nekad nevar būt par daudz.

”US Open” vīriešu vienspēļu turnīra čempioni pēdējos 10 gados

GadsUzvarētājsFinālistsFināla rezultāts
2008.Rodžers FederersEndijs Marejs6:2 7:5 6:2
2007.Rodžers FederersNovaks Džokovičs7:6(4) 7:6(2) 6:4
2006.Rodžers FederersEndijs Rodiks6:2 4:6 7:5 6:1
2005.Rodžers FederersAndrē Agassi6:3 2:6 7:6(1) 6:1
2004.Rodžers FederersLeitons Hjūits6:0 7:6(3) 6:0
2003.Endijs RodiksHuans Karloss Ferrero6:3 7:6(2) 6:3
2002.Pīts SamprassAndrē Agassi6:3 6:4 5:7 6:4
2001.Leitons HjūitsPīts Samprass7:6(4) 6:1 6:1
2000.Marats SafinsPīts Samprass6:4 6:3 6:3
1999.Andrē AgassiTods Martins6:4 6:7(5) 6:7(2) 6:3 6:2

Sieviešu vienspēles – Viljamsas, krievietes vai kāda no pārējām?

Ja vīriešiem Rodžera Federera dominance „Flushing Meadows” kortos pēdējā laikā bijusi ļoti izteikta, tad sieviešu konkurencē viss ir krietni savādāk – katrā no pēdējiem pieciem gadiem bijusi cita čempione. Arī šobrīd WTA tūrē ir pietiekami daudz līdzvērtīgu spēlētāju, kas neļauj izdalīt vienu konkrētu favorīti. Bukmeikeri šoreiz gan ir itin pārliecināti par pērnā gada un kopumā trīskārtējās čempiones Serēna Viljamsas uzvaru. Serēna šogad uzvarēja gan „Australian Open”, gan Vimbldonā, tomēr šie ir arī vienīgie turnīri šajā gadā, ko WTA ranga vicelīderei izdevies uzvarēt. Tieši tas ir iemesls, kāpēc viņa joprojām ir otrā un turpina runāt par nepelnīto Safinas atrašanos ranga līderes godā. Pēdējos trijos turnīros Serēna ir zaudējusi Samantai Stosurai, Sibillai Bammerei un Jeļenai Dementjevai, tomēr ir skaidrs, ka Ņujorkā redzēsim pavisam citu jaunāko māsu Viljamsu. Kā otra galvenā favorīte bukmeikeru prognozēs uz čempiones godu tiek minēta Serēna māsa Venusa. Tomēr arī viņai pēdējie turnīri nav izdevušies, galvenokārt pašas kļūdu un ne visai labās servēšanas dēļ. Zaudējumi Marionai Bartoli, Flavijai Pennetai un Katerinai Bondarenko pierāda, ka Venusa ir ievainojama arī Ņujorkā. Māsu fināls Ņujorkā šoreiz nav iespējams pat teorētiski – ja Viljamsas spēlēs savā starpā, tad jau pusfinālā.

Joprojām augstu kotējas Krievijas tenisa skola un tās talantīgās sportistes. Ranga līdere joprojām ir Dinara Safina un Ņujorkā viņa centīsies sasniegt jau trešo „Grand Slam” finālu šogad. Atšķirībā no daudziem nepiekritīšu, ka Safina nav pelnījusi būt ranga līdere, jo panākumi ir gan lielajos, gan mazākas nozīmes turnīros, tomēr būtu pienācis arī laiks uzvarēt „Grand Slam” turnīru. Pirms „US Open” Safina aizvadīja sekmīgu turnīru Sinsinati, kur tikai finālā zaudēja Jeļenai Jankovičai, bet Losandželosā un Toronto viņai neveicās – zaudējumi pret Ži Žengu un Aravani Rezaju. Izloze Dinarai gadījusies parocīga, lai pirmajās spēlēs paspētu ieskrieties, taču iekļūšanai finālā jau vajadzēs lielisku spēli. Lieliskā formā šogad ir Jeļena Dementjeva – WTA rangā viņai pašlaik ceturtā vieta, turklāt pēdējos četros turnīros sasniegts vismaz labāko četrinieks – pusfināls Vimbldonā, Stenfordā, Sinsinati), bet Toronto pat tituls. Šo segumu Jeļena nosaukusi par sev tīkamāko, tāpēc atliek gaidīt labu sniegumu. Ar augstajiem 6. un 7. numuru turnīrā būs izliktas Svetlana Kuzņecova un Vera Zvonarjova, tomēr milzu panākumus no viņām šoreiz diezin vai sagaidīsim. Kuzņecova pēc uzvaras „French Open” sākusi spēlēt ļoti nestabili, ciešot pat negaidītas neveiksmes. Tikmēr Zvonarjova joprojām īsti nav atkopusies no gada pirmajā pusē gūtā potītes savainojuma. Krietni augstāk tad būtu jāvērtē kādreizējās ranga līderes un 2006. gada čempiones Marijas Šarapovas izredzes – turnīrs Toronto pierādīja, ka Šarapova spēj aizkļūt pat līdz finālam. Diemžēl jau trešajā kārtā Marijai var sanākt spēlēt pret Jeļenu Dementjevu, kurai tika zaudēts arī Toronto.

Īsts turnīra melnais zirdziņš būs beļģiete Kima Klijstersa, kura tikai pirms mēneša atgriezās WTA tūrē. Divu turnīru laikā tika iekrātas piecas uzvaras septiņos mačos, bet zaudēts tikai Dinarai Safinai un Jeļenai Jankovičai. Nebūs pārsteigums, ja Kima arī šogad tiks tālu, tomēr atkārtot 2005. gada panākumu diezin vai izdosies – līdz titulam tomēr jāizcīna septiņas uzvaras. Nedrīkst arī aizmirst pērnā gada finālisti serbieti Jeļenu Jankoviču. Jau vēl mēnesi iepriekš Jankovičas izredzes uzvarēt nešķita diez ko lielas, tad triumfs Sinsinati no favorīšu vidus neļauj izslēgt arī viņu. Labus panākumus varētu sasniegt arī dāniete Karolīna Vozņacki, baltkrieviete Viktorija Azarenka, itāliete Flavija Penneta vai austrāliete Samanta Stosura, tomēr uzvaru turnīrā viņām izcīnīt būs vairāk nekā grūti.

”US Open” sieviešu vienspēļu turnīra čempiones pēdējos 10 gados

GadsUzvarētājaFinālisteFināla rezultāts
1999.Serēna ViljamsaMartina Hingisa6:3 7:6(4)
2000.Venusa ViljamsaLindsija Devenporte6:4 7:5
2001.Venusa ViljamsaSerēna Viljamsa6:2 6:4
2002.Serēna ViljamsaVenusa Viljamsa6:4 6:3
2003.Žustīna EninaKima Klijstersa7:5 6:1
2004.Svetlana KuzņecovaJeļena Dementjeva6:3 7:5
2005.Kima KlijstersaMērija Pīrsa6:3 6:1
2006.Marija ŠarapovaŽustīna Enina6:4 6:4
2007.Žustīna EninaSvetlana Kuzņecova6:1 6:3
2008.Serēna ViljamsaJeļena Jankoviča6:4 7:5

Latvijas tenisisti – Gulbim jāpaveic sensācija, Sevastovai vajadzīga pirmā „Grand Slam” uzvara

Latvija jau trešo „Grand Slam” turnīru pēc kārtas būs pārstāvēta ar trīs dalībniekiem pamatturnīrā – Ernests Gulbis startēs vīriešu vienspēļu turnīrā, Anastasija Sevastova sieviešu vienspēlēs, bet Līga Dekmeijere sieviešu dubultspēlēs. Ernestam Gulbim šis gads kopumā nav izdevies. Un it kā ar to vēl nebūtu gana – mīļākajā no „Grand Slam” turnīriem izloze bijusi vairāk nekā neveiksmīga – jau pirmajā cīņā pretī būs Endijs Marejs, kuram jau trīs reizes karjerā zaudēts. Protams, arī Marejs pārlieku priecīgs par šādu izlozi nevar būt, tomēr Gulbja uzvara šoreiz būtu liela sensācija. Anastasijai Sevastovai šogad būs debija „Flushing Meadows” kortos, turklāt pirmo reizi „Grand Slam” sacensībās viņa iekļuvusi bez kvalifikācijas. Arī ar izlozi Anastasijai ir paveicies krietni vairāk nekā Ernestam – pieredzējusī taizemiete Tamarine Tanasugarna rangā atrodas tikai sešas vietas augstāk, taču labākos panākumus gūst zāliena seguma kortos, kamēr citos turnīros īpaši nespīd. Bukmeikeri pirmās kārtas spēlē abām tenisistēm atvēl vienādas izredzes uzvarēt, tāpēc cerēsim, ka Anastasijai izdosies beidzot tikt pie pirmās „Grand Slam” pamatturnīru uzvaras. Līga Dekmeijere sieviešu dubultspēļu turnīrā Ņujorkā spēlēs piekto gadu pēc kārtas. Šoreiz viņas pāriniece būs mājiniece Džulija Ditija, bet izloze dubultspēļu turnīrā būs tikai rīt. Pērn Līga pirmo reizi sasniedza turnīra otro kārtu, tāpēc šogad ceram vismaz uz šī sasnieguma atkārtošanu.

Pirmajā dienā spēlēs abi čempioni

Pirmajā „US Open” spēļu dienā plānots aizvadīt 56 spēles. Pirmo maču sākums būs sešos vakarā pēc Latvijas laika. Centrālajā kortā, kas nosaukts Artūra Eša vārdā, kā pirmās spēlēs beļģiete Kima Klijstersa un ukrainiete Viktorija Kutuzova. Pēc šī mača pirmās cīņas aizvadīs arī pērnā gada čempioni – Rodžers Federers tiksies ar Devitu Britonu, bet Serēna Viljamsa eksaminēs Aleksu Glaču. Tāpat jau pirmajā dienā kortos dosies mājinieku favorīti Venusa Viljamsa, Endijs Rodiks un Džeimss Bleiks, bet Latvijas sportisti kortos dosies visticamāk tikai otrdien vakarā.

Izmantotie resursi:
usopen.org
atpworltour.com
wtatour.com

  -2 [+] [-]

, 2009-08-31 08:00, pirms 15 gadiem
Iepriecinās,iepriecinās! Ar nepacietību gaidu pēcspēles komentārus 'pēc Gulbja kārtējās zaudes!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +10 [+] [-]

, 2009-08-31 08:50, pirms 15 gadiem
Ceram uz Anastasijas uzvaru. Un, protams, lai Ernests godam nospēlē.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2009-08-31 09:21, pirms 15 gadiem
DrBelKinG rakstīja: Ljoti ceru ka Ernests uzvares Endi Murreju.
Uzliku uz vinu savu prognozu ceru uzvaret http://www.sportfantournament.com/tournaments/match/1303
Mala4ogs. Tad nu redzēsim, es domāju bukmeikeri pārāk sķeptiski uz to visu raugās.. Mēs paši labi zinām ka uz Slamiem Ernest saņemās ne pa jokam. Tad nu jāgaida spēle.

  +2 [+] [-]

, 2009-08-31 09:36, pirms 15 gadiem
Ceru ka Ernest atvieglos Federeram ceļu uz uzvaru!!!

  +2 [+] [-]

, 2009-08-31 09:39, pirms 15 gadiem
Sievietēm Šarāpova noteikti sevi parādīs! Domāju ka varētu vinnēt šo turnīru!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-08-31 10:06, pirms 15 gadiem
Ha ha cerams gulbis uzvares!!!!!!!!!!!

  +3 [+] [-]

, 2009-08-31 10:16, pirms 15 gadiem
Gulbi you will fly to the sky

  -1 [+] [-]

, 2009-08-31 10:27, pirms 15 gadiem
nu davaj Ērnij, es par tevi, starp citu, kur spēli varēs redzēt?

  +2 [+] [-]

, 2009-08-31 11:05, pirms 15 gadiem
ja godigi nebushu aprsteigts ja Gulbis uzvares Mareju, bet lai vai kas naktu preti 2aja karta noteikti zaudes. Gulbim parasti ir labas speles pret TOP10 tenisistiem, bet pret zemakas klases tenisistiem Gulbis nevar sanjemties un nospelet savu speju robezhas

  -1 [+] [-]

, 2009-08-31 11:10, pirms 15 gadiem
atliek vienīgi cerēt uz Gulbi....

     [+] [-]

, 2009-08-31 11:14, pirms 15 gadiem
TAGAD vai NEKAD rakstīja: TAGAD VAI NEKAD Eernij.....
Tagad, Ernij. Tagad.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-08-31 11:26, pirms 15 gadiem
varat ceret bet nu apskatie ernesta sezonu.. na vinjam iespeju murray uzvaret bet nu ja vinjsh uzvares apedishu savu cepuri...

     [+] [-]

, 2009-08-31 11:36, pirms 15 gadiem
par Rodžera 6. titulu.. par Sevastovu! Un, jā, lai Ērnijs nezaudē ar 2:6,2:6 tad jau būs labi

     [+] [-]

, 2009-08-31 11:42, pirms 15 gadiem
lovelyyy rakstīja: par Rodžera 6. titulu.. par Sevastovu! Un, jā, lai Ērnijs nezaudē ar 2:6,2:6 tad jau būs labi
manis pec pirmos divus setus lai zaude... ja pec tam uzvar atlikushos tris

  +1 [+] [-]

, 2009-08-31 11:44, pirms 15 gadiem
cereet jau,bet tikai liidz tam momentam kad vinji abi iznaaks kortaa

  +2 [+] [-]

, 2009-08-31 11:45, pirms 15 gadiem
Es juutu Gulbis taa dabuus pa dirsu ...

     [+] [-]

, 2009-08-31 12:12, pirms 15 gadiem
timoty rakstīja: manis pec pirmos divus setus lai zaude... ja pec tam uzvar atlikushos tris
ņi*uja viņs neuzvarēs.. Viņš pamatīgi atrausies es tā jūtu, tad varēs atgriezties Challengeros..

  +3 [+] [-]

, 2009-08-31 12:15, pirms 15 gadiem
3SOLIS rakstīja: Es juutu Gulbis taa dabuus pa dirsu ...
Nevar būt!?

Godīgi sakot,ja viņš uzvarēs tad ar šo vienu maču būs vienkārši nodzēsis visus tos sliktos komentārus kas viņam tikuši veltīti pēdējā gada laikā.
p.s. šitajā turnīrā ir līdz 3 uzvarētiem setiem jāspēlē?

  +1 [+] [-]

, 2009-08-31 13:00, pirms 15 gadiem
druuu rakstīja: Nevar būt!?

Godīgi sakot,ja viņš uzvarēs tad ar šo vienu maču būs vienkārši nodzēsis visus tos sliktos komentārus kas viņam tikuši veltīti pēdējā gada laikā.
p.s. šitajā turnīrā ir līdz 3 uzvarētiem setiem jāspēlē?
nav gruti uzminet, apskatoties augstak iepriekshejo gadu rezultatus

     [+] [-]

, 2009-08-31 13:14, pirms 15 gadiem
druuu rakstīja: Nevar būt!?

Godīgi sakot,ja viņš uzvarēs tad ar šo vienu maču būs vienkārši nodzēsis visus tos sliktos komentārus kas viņam tikuši veltīti pēdējā gada laikā.
p.s. šitajā turnīrā ir līdz 3 uzvarētiem setiem jāspēlē?
tieshi taa druu ...

  -1 [+] [-]

, 2009-08-31 13:29, pirms 15 gadiem
Esat tak reālisti, būs labi, ja EG paņems kaut vienu setu. Marejs ir ļoti spēcīgs, lai gan nav tik labā formā. vot Nastjai gan ir izredzes tikt pat trešajā kārtā, pirmo var paņemt, otrajā Kuzņecova, kura ir ļoti nestabila un pašreiz nav formā.

par Nadalu, Del Potro, Mariju, un par latviešiem!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-08-31 15:53, pirms 15 gadiem
Katram no abiem ir savas priekšrocības,bet iespeja uzvaret ir arī Ernestam.Turēsim īkšķus un vēlēsim veiksmi.Tad ari kādam būs iespēja apēst ne tikai cepuri vien.Mūsējie rullē!!!

     [+] [-]

, 2009-08-31 19:47, pirms 15 gadiem
Pozitīvaais, ka Ernests spēlēs pret Endiju, ir tas, ka mēs redzēsim šo spēli. gribētos tiešām sagaidīt pārliecinošu sniegumu Ernesta izpildījumā, un nekas nav nereāls!

liekas, ka Federers varētu atkal paņemt turnīru!

     [+] [-]

, 2009-08-31 21:03, pirms 15 gadiem
cikos gulbītis kustinās savas kājiņas?