Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Klāt tenisa kaislības Austrālijas svelmē

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Klāt tenisa kaislības Austrālijas svelmē
Pietiks atpūsties - laiks cīņai!
Foto: EMPICS Sport/Scanpix

Naktī uz svētdienu pēc Latvijas laika Austrālijas pilsētā Melburnā startēs jau 98. „Australian Open” tenisa turnīrs. Šogad tajā spēlēs jau pieci Latvijas sportisti, cenšoties gūt pēc iespējas vairāk uzvaru. Galvenā intriga, protams, ir vīriešu un sieviešu vienspēļu turnīros – kuri uzvarēs šoreiz?

Jau 98. reizi...

Viens no lielās četrotnes turnīriem, „Australian Open” strauji tuvojas savai 100 gadu jubilejai – šogad tiks aizvadīts 98. turnīrs. Īpašās svinības šogad vēl nenotiks, taču, cerams, ka par tām parūpēsies sportisti, nodemonstrējot skatāmu tenisu. Arī šogad sportistiem vajadzēs spēkoties ne tikai vienam ar otru, bet arī ar Austrālijas vasaras sauli, kas kortos dos vairāk nekā 30 grādus pēc Celsija. Kā ierasts sacensības notiks vīriešu un sieviešu vienspēlēs, trijos dubultspēļu (vīriešu, sieviešu, jauktajās) turnīros, junioru sacensībās(puišu un meiteņu vienspēles un dubultspēles), kā arī sacentīsies cilvēki ar kustību traucējumiem (ratiņkrēslos). Turnīra noslēgums gaidāms 31. janvārī – divas nedēļas tenisā būs tikai viens liels notikums.

"Australian Open" pēdējo 10 gadu čempioni

GadsVīriešu vienspēļu titula ieguvējsSieviešu vienspēļu titula ieguvēja
2009.Rafaels Nadals (Spānija)Serēna Viljamsa (ASV)
2008.Novaks Džokovičs (Serbija)Marija Šarapova (Krievija)
2007.Rodžers Federers (Šveice)Serēna Viljamsa (ASV)
2006.Rodžers Federers (Šveice)Amēlija Moresmo (Francija)
2005.Marats Safins (Krievija)Serēna Viljamsa (ASV)
2004.Rodžers Federers (Šveice)Žustīne Enina (Beļģija)
2003.Andrē Agassi (ASV)Serēna Viljamsa (ASV)
2002.Tomass Johansons (Zviedrija)Dženifera Kapriati (ASV)
2001.Andrē Agassi (ASV)Dženifera Kapriati (ASV)
2000.Andrē Agassi (ASV)Lindsija Devenporte (ASV)

Pretendentu skaits pieaudzis, galvenie favorīti tie paši

Lielākā interese arī šogad būs par vīriešu vienspēļu turnīru. Pērn turnīra finālā izbaudījām divu milžu cīņu – Rafaels Nadals piecos setos pieveica Rodžeru Federeru. Gads aizritējis, abiem sportistiem bijuši gan gaišāki, gan tumšāki brīži, bet bukmeikeru skatījumā tieši viņi atkal ir galvenie favorīti. Gada pirmajā turnīrā Dohā Rafaels Nadals bija fantastisks, līdz fināla otrajam setam, kad iniciatīvu pārņēma Nikolajs Davidenko. Kamēr ar veselību viss kārtībā, tikmēr spāni obligāti jāpieskaita pie galvenajiem favorītie. Federers Dohā nebija tik pārliecinošs un vairāk atgādināja pērnā gada nogales Federeru, kurš spēlē ļoti nevienmērīgi, tomēr visiem skeptiķiem der atcerēties, ka šveicietis sasniedzis vismaz „Grand Slam” pusfinālu jau 22 turnīrus pēc kārtas (pēdējo reizi tas neizdevās 2004. gadā Parīzē).

Par pārējiem. Pēdējā laikā ļoti saturīgu sniegumu rādījis krievs Nikolajs Davidenko (uzvara Dohā), kura kontā vēl nav neviena „Grand Slam” titula. Kā atzinis pats sportists, tad viņam pietrūkstot izturības piecu setu mačiem. 2008. gada čempions Novaks Džokovičs šogad spēlējis paraugturnīrā, bet, ja Melburnā atkal būs svelme, serba izredzes krietni samazinās. Tāpat grūti spriest par brita Endija Mareja un argentīnieša Huana Martina Del Potro spējām – pirmais šogad spēlējis tikai Hopmana kausā, kamēr otrais it kā cīnās ar savainojumu. Labu sniegumu varam sagaidīt arī no francūža Žo Vilfrīda Tsongas, spāņa Fernando Verdasko un horvāta Marina Čiliča. Varbūt arī Ernesta Gulbja...

Dāmām milzu konkurence

Kad 2008. gadā no lielās tenisa skatuves bija aizgājušas beļģietes Kima Klijstersa un Žustīne Enina, sieviešu teniss kļuva nedaudz garlaicīgs. Krievija, Serbija un Viljamsas – tāds bija favorītu loks, bet šogad Beļģija ir atgriezusies. Pārējām jābaidās. Klijstersa pērn uzvarēja „US Open”, atgriežoties lielajā tenisā tikai mēnesi pirms turnīra. Vai to pašu tagad izdarīs Enina, kurai pavisam maz pietrūka, lai uzvarētu savā pirmajā atgriešanās turnīrā Brisbenā? „Eurosport” turnīra pieteikuma reklāmā beļģiešu atgriešanos nodēvējuši par double trouble pretiniecēm. Beļģietēm gan nav paveicies ar izlozi, tomēr to pašu var teikt par viņu sāncensēm – Klijstersa, Enina, Dementjeva un Kuzņecova – no viņām pusfinālā tiks tikai viena. Pērnā gada čempionei Serēnai Viljamsai Sidnejas turnīra finālā nācās mocīties ar ceļgala sāpēm, turklāt Austrālijā viņa uzvarējusi tikai nepāra gados (kopā jau četras reizes). WTA ranga vicelīderi Dinaru Safinu pie favorītēm šoreiz negribas minēt – līdzās nestabilitātei klāt nācis arī savainojums. Pavisam nedrīkst aizmirst arī Mariju Šarapovu un jauno dānieti Vozņacki, bet vēl nesenās ranga līderes no Serbijas Jeļena Jankoviča un Ana Ivanoviča liekamas vienā plauktiņā ar Safinu – jau ceturtdaļfināls viņām būtu panākums.

Pieci Latvijas sportisti. PIECI!!!

Kaut kas nebijis – „Grand Slam” turnīrs un tajā pieci Latvijas tenisisti. Ernests Gulbis trešajā mēģinājumā Melburnā centīsies tikt pēc iespējas tālāk. Likumsakarību un līdzību meklētāji savā blociņā var ierakstīt interesantu faktu – pirmo reizi spēlējot pamatturnīrā Melburnā Ernests tikās ar krievu Maratu Safinu un zaudēja 1. kārtā, pērn otrajā reizē tika līdz otrajai kārtai, kur zaudēja krievam Igoram Andrejevam. Šogad ir trešais gads – ticiet vai nē, trešajā kārtā iespējams spēlēt pret krievu Nikolaju Davidenko. Vai turpināt šādu tradīciju? Viss paša Ernesta rokās. Pirmais turnīrs Dohā parādīja, ka tajās (un arī galvā) šogad ir vairāk. Anastasija Sevastova „Australian Open” pamatsacensībās šogad spēlēs pirmo reizi. Izloze nav lutinājusi – pirmais mačs ar nedaudz jaunāko, bet rangā augstāk esošo krievieti Anastasiju Pavļučenkovu. Favorīte ir pretiniece, bet izredzes uz panākumu ir (vairāk par šo maču jau šovakar). Tāpat liepājniece pieteikusies arī dubultspēļu turnīram – līdz šim „Grand Slam” turnīros viņa to nav darījusi. Līga Dekmeijere joprojām ir īstās pārinieces meklējumos sieviešu dubultspēļu turnīrā. Šoreiz izvēlēta Jeļena Baltača (Lielbritānija), varbūt būs īstā loze. Ļoti iespējams Līga uzspēlēs arī jauktajās dubultspēlēs. Junioru turnīrā savu gatavību lielajam sportam centīsies apliecināt 17 gadus vecie Artūrs Kazijevs un Miķelis Lībietis. Abi spēlēs vienspēļu sacensībās un, cerams, arī dubultspēlēs, kas tomēr ir viņu lielākais trumpis.

Tiešraides „Eurosport” un internetā, spēle Betrespect.com

Kā jau ierasts, lielu daļu maču varēsiet vērot „Eurosport” televīzijas kanālā. Jārēķinās gan, ka tam vajadzēs ziedot daļu miega, vai vismaz pārplānot dienas režīmu. Mači Melburnā sāksies 11:00 no rīta, kad Latvijā ir divi naktī. Īstiem tenisa faniem gan tas ir sīkums. Tāpat labs piedāvājums ir Eurosport.com interneta mājaslapā, kur varēsiet izvēlēties kortu, no kura skatīties tiešraidi (piedāvājumā būs 6 korti). Diemžēl portālā Sportacentrs.com šogad nebūs konkursa, kas veltīts „Australian Open”. Cītīgi strādāsim, lai ar to jūs priecētu uz „French Open”. Spēli gan piedāvā portāls Betrespect.com. Jebkuram tenisa interesentam, pazinējam vai vienkārši sporta līdzjutējam ir iespēja piedalīties „Australian Open 2010” tenisa spēlē. Lai piedalītos turnīrā, Jums ir tikai jāreģistrējas Betrespect.com un jābūt Betsafe.com lietotājam. Dalība turnīrā ir bez maksas. Turnīra balvu fonds ir 100 Ls. Sīkāki turnīra noteikumi Šeit!

p.s. Autora prognoze
Nepretendējot uz eksperta statusu, izteikšu arī savas prognozes. Vīriem Rafaels Nadals aizstāvēs titulu, dāmām uzvarēs Beļģijas sportiste (drīzāk Klijstersa), Ernests Gulbis sasniegs savu labāko panākumu Melburnā (vismaz 3. kārta), Anastasijai Sevastovai izdosies tikt pie vismaz vienas uzvaras (vienspēlēs vai dubultspēlēs). Dekmeijere un abi jaunie Latvijas censoņi būs priecīgi, ja tiks kaut pie vienas uzvaras. Kopumā – būs karstas un intriģējošas divas nedēļas!

Izmantotie resursi:
autralianopen.com

Kas Tevi visvairāk interesēs "Australian Open" turnīrā?

  • 391

  • 179

  • 11

  • 56

  • 16


  +5 [+] [-]

, 2010-01-17 15:57, pirms 14 gadiem
Nu Gulbim Japarada tikpat labs sniegums,un vel labaksGulbi mes par tevi

  +6 [+] [-]

, 2010-01-17 15:59, pirms 14 gadiem
Viens no labakajiem turniriem
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-01-17 15:59, pirms 14 gadiem
Lai veicas mūsējiem!

  +1 [+] [-]

, 2010-01-17 16:06, pirms 14 gadiem
Divas negulētas un aizraujoša tenisa pilnas nedēļas.

     [+] [-]

, 2010-01-17 16:10, pirms 14 gadiem
Patīkama ziņa - no mazās Latvijas šajā ekskluzīvajā sporta veidā pieci dalībnieki šogad. Ļoti patīkami. Nu tad, lai saturās un Latvieši atbalstam. Starp citu Austrālija ir paliels Latviešu iedzīvtoāju kontingents tā kā tur (cerams) Latvijas fanu netrūks

uz priekšu

  +1 [+] [-]

, 2010-01-17 16:16, pirms 14 gadiem
Jācer, ka Ernests rādīs tikpat saturīgu sniegumu kā līdz šim un varbūt ies vēl tālāk

     [+] [-]

, 2010-01-17 16:18, pirms 14 gadiem
Par letiņiem!

  +1 [+] [-]

, 2010-01-17 16:30, pirms 14 gadiem
Nu tad sarauj! Domāju, ka visiem 5 sportistiem būs labs turnīrs.

Un vēl, īkšķi par Noli

     [+] [-]

, 2010-01-17 16:35, pirms 14 gadiem
Gandrīz par 100 % gribu piekrist autora prognozēm par Latvijas sportistu rezultātiem.Ernests var netikt pāri Davidenko diemžēl.Par junioriem,gribas cerēt,ka Kazijevs vienu kārtu izies un varbūt vienu arī dubultspēlēs.Lībietim gan laikam īsti nespīd,ja vispār tiks pamatturnīrā.

     [+] [-]

, 2010-01-17 16:35, pirms 14 gadiem
jaunais gads klāt cerams arī Ernesta galvā kaut kas jauns būs klāt nācis !!! par UZVARU!

     [+] [-]

, 2010-01-17 16:46, pirms 14 gadiem
Gulbis varētu atdurties pret Davidenko 3 kārta nu nebūs kauns zaudēt Davidenko

     [+] [-]

, 2010-01-17 16:52, pirms 14 gadiem
Līdz Davidenko Ernestam ir jātiek, vismaz būs ko skatīties līdz olimpiādei

  +1 [+] [-]

, 2010-01-17 17:08, pirms 14 gadiem
Ļoti žēl ka Sportacentrs nepiedāvās tenisa prognožu spēli, tās spēles tiešām bija interesantas...žēl ka sponsoru neatradāt. Nevajag jau nez kādas balvas, galvenais jau bija piedalīties un uzdzīt azartu, uzreiz arī citām spēlēm interesantāk sekot līdzi.

  +2 [+] [-]

, 2010-01-17 17:38, pirms 14 gadiem

  +1 [+] [-]

, 2010-01-17 17:54, pirms 14 gadiem
Pirmkārt būs grūta spēle pret Monako, kurš nebūt nav tikai māla spečuks un ir top 30 spēlētājs.... Ļoti jācer uz uzvaru 1. kārtā. 2. kārta jau varētu būt vieglāka atslodze, bet tik un tā nenovērtēt nedrīkst - zaudēt var vienā momentā. Un tad, ja viss būs veiksmīgi, tad būs 3. kārta, līdz kurai arī Davidenko būs jāaizcīnās.... Ja viņam tas izdosies, tad domāju pret Gulbi viņam smagi ies Gulbis spēj mobilizēties pret top 10 spēlētājiem, turklāt pēdējais mačs pret Federeru deva lielisku pieredzi cīņā ar top spēlētājiem, jo nekad nebija spēlējis pret Federeru. Tai mačā viņam jūtami nodrebēja roka... Domāju, ka pret Davidenko, ja izdosies uzspiest savu agresīvo spēli un veiksmīgi ņemt savas serves, tad ir visas iespējas, jo Davidenko, kā jau rakstā rakstīts, 5 setus nespēj turēt... Tātad, ja pietiks izturības lielajā karstumā, tad varam sagaidīt brīnumu. Un tas Gulbim būtu ļoti būtiski - sajustu uzvaras garšu arī pret dūžiem. Nevis piedzīvotu kārtējo skaisto zaudējumu....

     [+] [-]

, 2010-01-17 18:26, pirms 14 gadiem
Tomijs rakstīja: Divas negulētas un aizraujoša tenisa pilnas nedēļas.
Kā lai to visu apvieno ar sesiju?

  +2 [+] [-]

, 2010-01-17 18:33, pirms 14 gadiem
Simply the Best rakstīja: youtube.com: YouTube
- Djokovic/Clijsters vs...

youtube.com: YouTube
- Nadal/Djokovic vs Federer/Stosur...

Vakardienas pasākums Melburnā.!
Paldies, bija interesanti
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja