Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Kontaveita Tallinā ieslēdz superzvaigznes režīmu, izlaiž pārsvaru un triumfē galotnē

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Kontaveita Tallinā ieslēdz superzvaigznes režīmu, izlaiž pārsvaru un triumfē galotnē
Anete Kontaveita. Foto: Karl Toomsoo / Estonian Tennis Association

Igaunijā pirmoreiz risinās WTA turnīrs. Ar pirmo numuru izliktā pasaules ceturtā rakete Anete Kontaveita (Igaunija) starta mačā šovakar pārspēja ķīnieti Sjiju Vanu (3:6, 6:2, 7:5), savukārt Latvijas sieviešu tenisa otrais numurs Daniela Vismane piekāpās dubultspēļu pirmajā kārtā. "WTA 250" turnīrs notiek "Tondi" hallē uz cietā seguma.

Dienas galvenajā mačā spēkojās Baltijas labākā tenisiste Anete Kontaveita (#4, Igaunija) un bijusī pasaules junioru ranga līdere Sjiju Vana (#59, Ķīna), kura pirms mēneša aizvadītajā "US Open" otrajā kārtā apspēlēja grieķieti Mariju Sakari (#7).

"Tondi" halles centrālā laukuma tribīnes bija pilnas ar igauņiem, ja neskaita vairākas tukšas sēdvietas laukuma galā. Igaunijas tenisa superzvaigzne savu tautiešu priekšā pārliecinoši noturēja servi, izpelnoties regulārus aplausus - 1:0. Trešajā geimā Kontaveita pieļāva dubultkļūdu (15-40), līdzjutēji ar aplausiem centās uzmundrināt savu favorīti, tomēr galu galā Anete iesita tīklā (1:2). Vana arī trešajā reizē ļoti stabili noturēja servi (1:3), ķīniešu kreile ar neatvairāmu sitienu nopelnīja breikbumbu, bet tad Kontaveita netrāpīja laukumā - 1:4. Laukuma saimniece ar neatvairāmu sitienu nopelnīja breika iespēju, ķīniete izglābās divas reizes, bet beigās viešņa izsita autā - 2:4. Kontaveita panāca 3:4, bet seta noslēgumā Vana izpildīja divus neatvairāmus sitienus pēc kārtas - 3:6.

→ → Otrā seta sākumā Kontaveita sarūpēja četru punktu sēriju un salauza oponentes servi - 1:0. Sestajā geimā igauniete atspēlēja breikbumbu un triumfēja arī nākamajās epizodēs - 4:2. Kontaveita ar neatvairāmu sitienu noslēdza septīto (!) epizodi pēc kārtas, salaužot viešņas servi - 6:2.

→ → Izšķirošā seta sākumā Kontaveita uzvarēja visās izspēlēs pie Vanas serves - 1:0. "Absolūti neapturama, winner pēc winner," pirmā geima laikā atzina televīzijas tiešraides komentētājs. Arī otrajā nogrieznī ķīniete palika uz nulles. Kontaveita panāca 3:0 un guva 16. punktu pēc kārtas, taču nākamajā izspēlē uzvarēja oponente un turpinājumā nopelnīja pat breika iespēju. Kontaveita ar grūtībām noformēja 4:0 un salīdzinoši viegli tika pie 5:1. Kad astotajā geimā bija otrā mačbumba, hallē uz brīdi pazuda apgaismojums [video]. Kontaveitas dubultkļūda deva breikbumbu, bet tad laukuma saimniece izsita autā - 5:3. Vana ļoti pārliecinoši panāca 5:4 un uzvarēja nākamajās trijās izspēlēs (ķīnietei jau bija desmit panākumi pēc kārtas) - uzreiz trīs breikbumbas. Kontaveita tomēr panāca 40-40, pieļāva dubultkļūdu (breikbumba), bet ļoti ilga izspēle noslēdzās ar laukuma saimnieces sitienu pāri laukumam (5:5). Kontaveita salauza ķīnietes servi (6:5), neizmantoja savu trešo mačbumbu un galu galā finišēja ar neatvairāmu sitienu - 7:5.

Kontaveita guva 96 punktus, tostarp sanāca 51 (!) tīri uzvarēta izspēle ("winners").


Pagājušā gada otrajā pusē un šī gada sākumā Kontaveita bija lieliskā formā, kas 6. jūnijā viņai ļāva kļūt par pasaules ranga vicelīderi. Šogad viņu nobremzēja Covid-19, pēc atveseļošanās pāragri atsāka trenēties, atgriezās turnīru apritē un tomēr nevarēja pilnvērtīgi spēlēt, kaut gan ārsti nekonstatēja kādas problēmas.

Lai noturētu savas pozīcijas, Kontaveitai šoruden jāaizstāv ļoti daudz punktu.



Dubultspēļu turnīrā Latvijas otrā rakete Daniela Vismane un grieķiete Valentini Gramatikopulu šovakar ar 2:6 un 1:6 zaudēja Francijas-Austrālijas duetam Džesikai Ponšē un Olīvijai Tjandramulijai.

Vienspēļu turnīra kvalifikācijas pirmajā kārtā Vismane sestdien kapitulēja šveicietei Viktorijai Golubičai, kura pēcāk pamatturnīra pirmajā mačā pārsteidza Ostapenko neparocīgo Medisonu Kīzu - 6:3, 6:2.

28. septembrī plkst. 18.00 pirmās kārtas intriģējošākajā duelī spēkosies Latvijas pirmā rakete Aļona Ostapenko (WTA 17.) un Igaunijas otrais numurs Kaija Kanepi (WTA 32.).

Biļešu cenas - 29, 49 un 129 eiro (no 26. septembra mačiem), 39, 59 un 189 eiro (no 30. septembra vakara sesijas), 69, 89 un 249 eiro (2. oktobra fināls), informē piletitasku.ee/en/custompage/2567

"WTA 250" turnīrs šonedēļ risinās arī Itālijas pilsētā Parmā, kur ir vājāks dalībnieču sastāvs. Tur mājinieku galvenā cerība Martina Trevizana (#30, Itālija) nepārvarēja pirmo kārtu, savukārt favorītes Marija Sakari (#7, Grieķija), Irina Begu (#33, Rumānija) un Slouna Stīvensa (#50, ASV) iekļuva otrajā kārtā jeb astotdaļfinālā.

Izmantotie resursi:
wtatennis.com