Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: kas ir fantasy sports un kā to spēlē?

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto.

Fantasy jeb fantāzija katru gadu iemanto arvien lielāku popularitāti sporta līdzjutēju vidū. Šī spēle bieži vien palīdz plašāk izprast konkrēto sporta veidu un tā nianses, kā arī attīsta stratēģisko domāšanu. Šajā rakstā skaidrosim, kas īsti ir fantasy un kā to spēlē.

# Fantasy sport ir virtuāla sporta spēle, kurā dalībnieki izveido komandu no kādas reālas profesionālas sporta līgas atlētiem, un sacenšas pret citiem spēlētājiem vai nu kopējā ieskaitē, vai arī privātā mini-čempionātā.

# Populārākās fantasy sporta līgas Latvijā ir Anglijas Premjerlīgas, Nacionālās basketbola asociācijas, Nacionālās hokeja līgas un Latvijas futbola Virslīgas virtuālās sacensības.

# Pasaulē, jo īpaši Amerikas Savienotajās Valstīs, lielāko popularitāti iemantojusi Nacionālās futbola līgas (NFL) un Augstākās beisbola līgas (MLB) fantasy spēle.

# Fantasy popularitāte sporta līdzjutēju vidū katru gadu pieaug. 1988. gadā Ziemeļamerikā fantasy līgās piedalījās ap 500 tūkstošiem cilvēku, bet nu dalībnieku skaits pieaudzis līdz pat 60 miljoniem jeb aptuveni desmit procentiem no visa kontinenta iedzīvotāju skaita.

# Fantasy ir lielisks veids, kā starp draugiem apliecināt lielākā dīvāna eksperta statusu. Tāpat tiek rīkotas arī publiskās līgas, kurā piedalīties var ikviens, cīnoties par rīkotāju vai sponsoru izveidoto balvu fondu.

# Anglijas futbola Premjerlīgas fantasy kopējās ieskaites uzvarētājs savā īpašumā iegūst apmaksātu nedēļas ilgu atpūtu kādā no Apvienotās Karalistes pilsētām un apmeklē divas Premjerlīgas spēles. Tāpat čempions izcīna ''Hublot'' pulksteni, jaunāko FIFA videospēli un konsoli, kā arī ''Nike'' un Premjerlīgas labumu groziņu.

Vēsture

# Par pašu pirmo fantasy sporta spēli tiek uzskatīts golfs. To pagājušā gadsimta vidū aizsāka bijušais NFL vienības Lasvegasas ''Raiders'' īpašnieks Bils Vinkenbahs. Viņa sākotnējā ideja paredzēja draugu vidū izvēlēties tuvāko golfa sacensību spēlētājus. Par uzvarētāju tika atzīts fantasy spēlētājs, kura golferi sacensībās uzrādīja mazāko kopējo sitienu skaitu.

# 20. gadsimta sešdesmitajos gados Vinkenbahs arī izveidoja pirmo amerikāņu futbola fantasy čempionātu, bet virtuālajā vidē sacensības parādījās deviņdesmito gadu izskaņā, kad kanādiešu alus kompānija ''Molson Breweries'' reklāmas kampaņas ietvaros izveidoja fantasy hokeja līgu.

Futbols

# Futbola fantasy līgu komandas visbiežāk sastāv no 15 spēlētājiem - diviem vārtsargiem, pieciem aizsargiem, pieciem pussargiem un trīs uzbrucējiem.

# Komandas komplektācijai tiek atvēlēti virtuāli simts miljoni. Katram spēlētājam ir sava vērtība, kas sezonas gaitā mainās, balstoties uz parādīto sniegumu. Latvijas futbola Virslīgas fantasy sastāvā jāiekļauj arī komandas galvenais treneris.

# Katrā spēļu kārtā fantasy komandas īpašnieks izvēlas viņaprāt 11 potenciāli punktus ienesīgākos futbolistus, no kuriem vismaz trīs ir aizsargi, tikpat pussargi un pa vienam uzbrucējam un vārtsargam. Tāpat tiek izvēlēts arī komandas kapteinis, kura sakrātajiem punktiem piešķir dubultu vērtību.

# Visi spēlētāji iegūst punktus par laukumā pavadītajām minūtēm. Papildu punktus iespējams gūt par vārtu guvumiem vai sauso maču vārtsargu, aizsargu un pussargu pozīcijās. Katra mača labākie futbolisti iegūst bonua punktus. Spēlētāji zaudē punktus, ja ielaiž vismaz divus vārtus, izpelnās dzelteno kartīti vai noraidījumu, netrāpa pendeli.

# ''Optibet'' Virslīgas pirmās fantasy sezonas uzvarētājs Jurijs Žigajevs savā blogā ''Par futbolu'' dokumentējis, kā izmantoja čempiona balvu - braucienu uz UEFA Čempionu līgas spēli.

# 2019./2020. gada Anglijas Premjerlīgas fantasy uzvarētājs Džošua Buls, kurš ir matemātiķis Oksfordas Universitātē, nepilnu stundu garā lekcijā klāsta, kā matemātiskie modeļi viņam palīdzējuši uzvarēt starp sešiem miljoniem dalībnieku.

Basketbols

# Basketbolā populārākā un teju vienīgā fantasy spēle ir Nacionālajā basketbola asociācijā. To piedāvā Ziemeļamerikas mediju giganti ESPN un ''Yahoo''.

# Komandu sastāvi visbiežāk tiek noteikti virtuālā draftā attiecīgajā platformā, kurā līga ir izveidota. Punktu ieskaitei kvalificējas desmit basketbolisti. Katras fantasy komandas spēlētāju skaits gan var atšķirties, ņemot vērā līgas komandu skaitu un uzstādījumus.

# NBA fantasy spēlē iespējams izvēlēties starp trīs punktu gūšanas veidiem - rotisserie, points un categories.

# Rotisserie līgās komandas katrā statistikas kategorijā tiek sarindotas no pirmās līdz pēdējai vietai, sadalot punktus. Uzvarētājs ir tas, kurš summā sakrāj visvairāk punktu.

# Points sistēmā katrai statistikas vienībai tiek piemērots noteikts punktu skaits, ko iespējams mainīt līgas uzstādījumos. Piemēram, par katru gūto basketbolista gūto punktu laukumā tiek piešķirts viens punkts, bet par katru atlēkušo bumbu - divi punkti. Neprecīza metiena, piezīmes vai kļūdas gadījumā punkti tiek zaudēti. Uzvar fantasy spēlētājs, kura komanda summā sakrājusi lielāko punktu skaitu.

# Categories punktu sistēmas līgas balstītas uz spēlētāju sniegumu individuālās statistikas ailēs. Atsevišķi tiek skaitīta katra kategorija - iemestie punkti, atlēkušās bumbas, rezultatīvās piespēles, metienu procents, soda metienu procents, realizētie trejači, pārtvertās bumbas un bloķētie metieni, un kļūdas. Uzvar tas, kurš triumfē vairāk individuālajās kategorijās spēļu nedēļas laikā.

Hokejs

# Savs fantasy ir arī Kontinentālajai hokeja līgai, tomēr populārākā fantasy spēle šajā sporta veidā pieder Nacionālajai hokeja līgai.

# Arī ledus hokeja fantasy komandas visbiežāk tiek izvēlētas drafta ceļā. Tajās parasti ir 15-18 spēlētāji, no kuriem vismaz deviņi ir uzbrucēji, seši aizsargi un divi vārtsargi.

# NHL fantasy ir divas populārākās punktu gūšanas sistēmas - rotisserie un categories, kuras abas darbojas pēc identiska principa kā NBA fantasy.

# Hokeja fantasy līgās teju visi statistikas rādītāji kvalificējas punktu ieskaitei - gūtie vārti, rezultatīvās piespēles, izdarītie metieni, +/- rādītājs, bloķētie metieni, vairākumā un mazākumā gūtie un ielaistie vārti, bullīši, vārtsarga atvairītie metieni, ielaistie vārti un sausās spēles, kā arī komandas uzvaras un zaudējumi.