Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: fakti un skaitļi par Latvijas hokeja izlasi un tās spēlētājiem

Krists Kristers Siksna
Krists Kristers Siksna

Sporta špikeris: fakti un skaitļi par Latvijas hokeja izlasi un tās spēlētājiem
Foto: Romāns Kokšarovs /F64

Latvijas hokeja izlase jau šodien sāks dalību pasaules čempionātā Rīgā. Tuvākās pāris nedēļas paies hokeja trakumā, tāpēc, lai tu nepazustu diskusijās ar darba kolēģiem, ģimenes locekļiem, radiem un draugiem, esam apkopojuši dažādus faktus par un ap Latvijas hokeju un mūsu spilgtākajiem šī sporta veida pārstāvjiem, ar kuriem varēsi paspīdēt pie pusdienu galda, pīpētavā vai malkojot kafijas tasi ar kādu draugu vai draudzeni.

● Latvijas hokeja izlase savu pirmo oficiālo spēli aizvadīja 1932. gada 27. februārī pret Lietuvas valstsvienību. Spēle noslēdzās 3:0 par labu Latvijai

● Pārstāvot Latvijas valstvienību, visvairāk spēļu ir aizvadījis Rodrigo Laviņš (230 spēles), bet rezultatīvākais ir Leonīds Tambījevs ar 150 rezultativitātes punktiem (66+84). Tambijevs to paveicis 208 spēlēs.

● Latvijas hokeja izlases lielākā uzvara ir 32:0 pret Izraēlu 1993. gada 15. martā.

● NHL vismaz vienu spēli ir aizvadījuši 25 latviešu hokejisti, starp tiem pieci vārtsargi.

Visvairāk spēles NHL starp latviešiem ir aizvadījis aizsargs Sandis Ozoliņš (875 spēles). Viņam pieder arī rezultatīvākā spēlētāja gods NHL starp latviešiem (564 rezultativitātes punkti).

● Visvairāk punktu (četrus) vienas spēles ietvaros NHL starp latviešu hokejistiem ir guvis Sandis Ozoliņš, paveicot to septiņas reizes.

● Kopš neatkarības atjaunošanas, latviešu hokejisti kopā ir aizvadījuši 4509 spēles, tajās gūstot 1303 rezultativitātes punktus. Šajā reitingā Latvija ierindojas 14. pozīcijā 31 valstsvienības konkurencē.

Sandis Ozoliņš ir vienīgais latviešu hokejists, kurš izcīnījis Stenlija kausu, paveicot to 1996. gadā kopā ar Kolorādo “Avalanche”.

● 2020. gadā pasaules čempionāts hokejā tika atcelts, kā rezultātā Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) izvēlējās izveidot atbalstītāju veidoto labāko sešinieku, tajā iekļūstot četriem latviešu hokejistiem (Sergejs Žoltoks, Sandis Ozoliņš, Artūrs Irbe un Kārlis Skrastiņš). Šajā pašā balsojumā simboliskajā izlasē iekļuva Veins Gretskis un Jaromīrs Jāgrs.

● 2020. gads ir zīmīgs ar to, ka Latvija kļuva par 2020. gada virtuālo pasaules čempioni. Uzvarētāji tika noteikti balsojumā, kurā Latvija kopā sakrāja 116 467 balsu.

● Pirmos vārtus elites grupas čempionātos guva aizsargs Sergejs Čudinovs. Tas notika jau pirmajā valstsvienības spēlē pret ASV, kad pirmās trešdaļas vidū tika panākts izlīdzinājums uz tablo - 1:1. Viņam rezultatīvi piespēlēja Aleksandrs Kerčs un Aigars Cipruss.

Pirmo uzvaru pasaules čempionāta elites divīzijā Latvijas valstsvienība izcīnīja 1997. gada 3. maijā Somijas pilsētā Turku, kad jau bija piedzīvoti divi zaudējumi (4:5 pret ASV un Itāliju) un divas reizes nospēlēts neizšķirti (3:3 pret Kanādu un 1:1 pret Zviedriju). Par pirmajiem klientiem kļuva Norvēģija, kura tika pārspēta ar rezultātu 6:3.

● Viena čempionāta rezultatīvākais spēlētājs Latvijas izlasē ir Oļegs Znaroks, kurš 1997. gadā astoņās spēlēs nopelnīja 10 rezultativitātes punktus (3+7). Viņa paveiktais tika atkārtots 2015. gadā, kad Lauris Dārziņš septiņās spēlēs sakrāja tikpat punktu.

● Pasaules čempionātos Latvijas valstsvienība ir spēkojusies ar vairāk nekā 20 izlasēm, bet joprojām ir palikušas tikai divas izlases, pret kurām tā arī nav izcīnīta neviena uzvara. Tās ir Čehija un Kanāda. Pamatlaikā nav uzvarētas arī Zviedrijas un Šveices valstsvienības.

● Helmuts Balderis - pirmais latvietis Nacionālajā Hokeja līgā (NHL). 1989. gadā PSRS atļāva spēlētājiem spēlēt NHL, kā rezultātā Balderis atgriezās profesionālajā hokejā un tika draftēts NHL, kļūstot par vecāko spēlētāju līgas drafta vēsturē, kad viņu ar 238. kārtas numuru izvēlējās Minesotas “North Stars”. Pēcāk viņš kluva arī par vecāko spēlētāju, kurš guvis savus pirmos vārtus līgā. Viņa karjera hokejā turpinājās līdz pat cienījamam 43 gadu vecumam.

● Saskaņā ar izlases spēļu statistiku, Latvijas valstsvienības biežākais pretinieks ir Francijas valstsvienība. Dažādos turnīros kopā esam aizvadījuši 43 spēles pret Franciju.

Latvijas hokeja valstsvienība savas pastāvēšanas vēsturē ir piedalījusies 27 pasaules čempionātos. 2021. gada pasaules čempionāts Rīgā Latvijas izlasei būs jau 28. pasaules meistarsacīkstes.

● No 14 galvenajiem treneriem, kas ir vadījuši Latvijas valstsvienību, pieci ir bijuši ārzemju speciālisti. Starp tiem, LHF vislielākā piekrišana ir bijusi kanādiešu speciālistiem, jo kopš Latvijas hokeja izlases pastāvēšanas, to ir vadījuši trīs kanādieši.

Latvijas hokeja izlase savas pastāvēšanas vēsturē ir aizvadījusi 394 spēles, no tām 194 tikušas izcīnītas uzvaras. 161 spēlē tika piedzīvots zaudējums, bet 39 spēlēs neizšķirts.

● Visvairāk spēļu Latvijas valstsvienībā kā galvenais treneris ir aizvadījis latviešu speciālists Leonīds Beresņevs - 95 cīņas.