Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: kādas izmaiņas piedzīvojis jaunais F1 sacīkšu spēkrats?

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Sporta špikeris: kādas izmaiņas piedzīvojis jaunais F1 sacīkšu spēkrats?
Maksa Verstapena jaunā ''Red Bull'' formula. Foto: AP/Scanpix

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.

Svētdien Bahreinā startēs jaunā un autosporta līdzjutēju ilgi gaidītā F1 sezona. 2022. gads iezīmēs jaunu ēru ar pamatīgām izmaiņām spēkratos. Kādas tās ir, aplūkosim šajā sporta špikerī.

• Darbs pie 2022. gada F1 modeļa sacīkšu automašīnas tika sākts 2017. gadā, ar mērķi uzlabot braucēju drošību un padarīt sacensības vēl aizraujošākas.

Jaunajām formulām būs lielākas riepas. ''Pirelli'' ražotie riteņi šogad būs 18 collas lieli, iepriekšējo 13 collu vietā.

Kopējais riteņa augstums palielināsies par sešiem centimetriem, bet sānu vertikālās daļas augstums samazināsies, tādējādi komandām jāveic izmaiņas arī balstiekārtā, lai nodrošinātu sacīkšu mašīnas stabilitāti un konstantu braukšanas augstumu. Tāpat jaunās riepas veidotas, lai samazinātu pārkaršanas riskus, ko novērst palīdzēs arī nelielie dubļu sargi spēkrata priekšpusē.

Pēc gandrīz 40 gadu pārtraukuma atgriežas graundefekts.

Graundefekts paredz, ka līkumos iespējams sasniegt lielāku ātrumu. Tas tiek panākts ar aerodinamikas palīdzību, lielāko efektu no gaisa pretestības dodot nevis formulas virsbūvei, kā iepriekš, bet gan spēkrata grīdai.

Pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu sākumā graundefekts pirmajā formulā tika aizliegts daudzo un bīstamo avāriju dēļ.

Graundefekta rezultātā trašu taisnēs formula lēkā, kā tas redzams Pjēra Gaslī piemērā zemāk. Rūpnīcas šo problēmu joprojām cenšas atrisināt pilnībā.

Izmaiņas antispārnos - lielāks piespiedējspēks, mazāk netīrā gaisa.

Priekšējā antispārna dizains būs vienkāršotāks, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. Jaunais antispārns gaisu ievirzīs formulas grīdā, nodrošinot lielāku piespiedējspēku, Vizuālas un praktiskais izmaiņas piedzīvojis arī aizmugurējais antispārns. Noapaļotais, jaunais antispārna dizains samazinās netīro gaisu, tā plūsmu sūtot augšup un mazāk traucējot aizmugurē braucošajam sportistam. Šī izmaiņa padarīs sacīkstes vēl intriģējošākas, pieļaujot tuvāku sekošanu priekšā braucošajam un vairāk apdzīšanas manevru.

Pagarināts arī formulas deguns. Šāda izmaiņa veikta, lai sadursmes gadījumā izkliedētu enerģiju. 2020. gadā Bahreinas posmā piedzīvotā šausminošā Romēna Grožāna avārija likusi inženieriem atrast veidus, kā dzinēju avārijas gadījumā atdalīt pēc iespējas tālāk no degvielas tvertnes.

Uzlabota šasiju absorbcija sadursmju gadījumā.

Salīdzinot ar 2021. gada formulas modeli, jaunajiem spēkratiem testos jāabsorbē par 48% vairāk enerģijas frontālā sadursmē un par 15% vairāk enerģijas aizmugurējas sadursmes gadījumā. Modeļi, kas šīs prasības nespēs izpildīt, sacīkstēm pielaisti netiks.

Dabai draudzīgāka degviela.

F1 sacīkšu spēkratu dzinējs ir pats efektīgākais un dabai mazāk kaitīgais iekšdedzes dzinējs pasaulē. Tomēr, sacensību rīkotāji turpina uzlabot ilgtspējīgumu, lūkojot pēc arvien dabai draudzīgākiem risinājumiem sacīkšu norisē. Šajā sezonā formulas izmantos jaunu degvielu - E10, kuras sastāvā desmitā daļa būs etanols. Paredzēts, ka jaunā degviela atstās ļoti minimālu oglekļa pēdas nospiedumu.

Izmantotie resursi:
https://www.youtube.com/watch?v=hBm...