Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: sportists zeķubiksēs? Kompresijas apakšveļa profesionālajā sportā

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Sporta špikeris: sportists zeķubiksēs? Kompresijas apakšveļa profesionālajā sportā
Kristaps Porziņģis pret Polu Džordžu. Foto: USA Today Sports/Scanpix

''Sporta špikera'' sērijas nākamajā rakstā nolēmām ielūkoties sportistu ekipējuma niansēs. Vairumā sporta veidu tā dalībnieki zem formas tērpa velk īpaši pielāgotu apakšveļu, kas sacensību vērotājiem var radīt neizpratni. Nolēmām aplūkot dažādos kompresijas apakšveļas veidus un ieguvumus no tās.

Vērojot sporta pārraides televīzijā, nereti iespējams pamanīt, ka sportistam zem formas tērpa slēpjas vēl kāds, visbiežāk, melns vai balts pieguļošs, elastīgs apģērba slānis. To sauc par kompresijas apakšveļu, kas galvenokārt nodrošina komfortu sacensību laikā un neierobežo kustības, kā arī veic termoregulāciju.

Kompresijas apakšveļu izmanto teju ikviens profesionāls sportists. Skatītājam visvieglāk to pamanīt basketbola spēlēs, jo pašreizējie FIBA un NBA noteikumi pieļauj kompresijas redzamību spēlēs, tas ir, izlīšanu ārpus formas robežām. Kompresijas apakšveļa tik labi nav redzama, taču tiek lietota arī citos sporta veidos - futbolā, hokejā, volejbolā, handbolā, tenisā un arī individuālajos sporta veidos. Nākamajos attēlos aplūkosim dažus kompresijas apakšveļas piemērus.

Piemēram, šajā fotogrāfijā no patlaban notiekošās NBA finālsērijas Fīniksas "Suns" līderis Kriss Pols zem formas uzvilcis kompresijas šortus, kā arī pilnībā nosedzis kreiso kāju. Basketbolists izvēlējies šādu komplektu vairāku iemeslu dēļ - traumu prevencijai, komfortam un iespējamam diskomfortam kādā no kājas muskuļiem. Savukārt rokas aksesuārs bieži vien tiek izmantots, lai izvairītos no dažādiem skrāpējumiem, sargājot bumbu, kā arī aizsardzībā vieglāk cīnītos pret sasvīdušajiem pretspēlētājiem. Līdzīgu izvēli veicis arī "Bucks" līderis Jannis Adetokunbo. Tiesa, viņš uzvilcis trīs ceturtdaļu jeb pusgaros kompresijas šortus, kas palīdz ceļgalus ilgāk uzturēt siltus.

Bieži, jo sevišķi basketbolā, kompresijas apakšveļā tiek iestrādāts poliestera slānis, tādējādi radot papildu aizsardzību sportistiem. Īpaši izplatīti tie ir starp augumos mazākiem spēlētājiem, kuri nereti ieskrien pretinieka ceļgalā, savainojot augšstilbu.

Bijušais Minhenes "Bayern" uzbrukuma motors, atzīmējot vārtu guvumu, lieliski izrāda savu kompresijas apakšveļu. Futbolists zemās temperatūras dēļ izvēlējies kompresijas bikses un kreklu garām rokām. Šāds apģērbs zem formas tērpa palīdz Robenam ātrāk sasildīties un saglabāt siltumu. Apakšveļa nekādi neierobežo nīderlandiešu futbolista kustības, to amplitūdu un fiziskās spējas.

Kompresijas apakšveļas ieguvumi

#1 Samazināts nogurums
Kompresijas apakšveļa ir veidota no elastīga materiāla, kas piekļaujas ķermeņa formai un veido spiedienu ap to. Vairāki pētījumi atklājuši, ka tas palīdz noguruma samazināšanai, kā arī ievērojami reducē traumu risku un palīdz ātrāk atajunoties.

#2 Satiepumu profilakse
Kompresijas apakšveļa, jo īpaši apakšējās ekstremitātēs, samazina dažādu sastiepumu risku. Tā palīdz attiecīgās zonas ilgāk uzturēt siltas, pat atpūtas brīžos ļaujot saglabāt sacensībām nepieciešamo stāvokli.

#3 Samazināts muskuļu sāpju slieksnis
Specializēta apakšveļa sportistiem palīdz samazināt sāpju slieksni. Basketbolā ļoti izplatīts ir kompresijas apģērbs ar polsterējumiem, kas palīdz aizsargāt no dažādiem sasitumiem un muskuļu traumām.

#4 Paaugstināta spēju efektivitāte
Kompresijas apakšveļa nodrošina labāku kustību amplitūdu un apjomu, kas palīdz sportistam pietuvoties labākajam sniegumam. Paaugstināta spēju efektivitāte ļauj ilgākā periodā demonstrēt iespējami labākās fiziskās spējas, tik ātri nejūtot nogurumu.

#5 Uzlabots atlētisms
Piemērota apakšveļa ļauj sportistiem uzlabot atlētismu - ātruma un atsperīguma īpašības. Kompresija pieguļ ķermenim, tāpēc, to valkājot, sajūtas ir līdzīgas, kā esot kailam. Itin nekas netraucē veikt labākās iespējamās kustības.

#6 Uzlabota asinsrite
Kompresijas apakšveļa ļauj sacensību laikā uzlabot asinsriti, kas palīdz apgādāt muskuļaudus ar skābekli, tādējādi palīdzot demostrēt pēc iespējas labākas fiziskās īpašības.

#7 Komforts un termoregulācija
Kā viens no sportam piemērotas apakšveļas ieguvumiem ir arī pavisam vienkāršs - komforts. Kompresijas šorti, krekls un citi tās veidi piekļaujas ķermeņa formai, padarot to lietošanu praktiski nejūtamu. Specializētā apakšveļa neļauj sportista ķermenim atdzist pēc nomainīšanas vai arī kādā atpūtas brīdī.

#8 Aizsardzības funkcija
Kompresijas apakšveļa bieži vien tiek izmantota arī aizsardzības funkcijas veikšanai sporta veidos, kur īpaša drošība jāpievērš sēkliniekiem - hokejā, amerikāņu futbolā, beisbolā un dažkārt arī futbolā. Specializētajos šortos iestrādāta kabatiņa, kurā ievietot aizsargkausu.

Profesionāļa viedoklis

Lai padziļinātāk izprastu kompresijas apakšveļas nozīmi sportā, nolēmām izvaicāt Latvijas basketbola izlases centra pozīcijas spēlētāju Klāvu Čavaru, kurš pērn pārstāvēja Minskas “Tsmoki” komandu.

“Šobrīd spēlēju garajos kompresijas šortos, bet pirmie kompresijas šorti man bija 14-15 gadu vecumā, kad sāku spēlēt uz lielajiem groziem. Pirmie šorti bija tolaik populāras firmas “And1” līdz celim. Kopumā esmu pamēģinājis visādus veidus - garos, līdz celim, trīs ceturtdaļu un ar aizsargiem, bet šobrīd pieturos pie garajiem. Lietoju “Jordan” un “Blindsave” [ražoti Latvijā - aut.] firmas kompresijas šortus. Pie ieguvumiem varu minēt, ka kājas saglabājas ilgāk siltas aukstākās zālēs un karstākos laika apstākļos tie arī uzsūc sviedrus, kuri nepil uz grīdas vai basketbola apaviem. Ceļā uz izbraukuma spēlēm velku kompresijas zeķes, lai mazinātu kāju nogurumu pēc ceļošanas. Kompresijas kreklus īsti neizmantoju. Spēlēs velku tikai formu. Treniņprocesā zem treniņu formas labprātāk velku apakšā parasto kreklu vai arī kreklu bez rokām.”

Vaicāts, kādēļ basketbolists neizmanto kompresijas apakškreklus, Čavars atbildēja: “Vienkārši nepatīk. Esmu mēģinājis, bet pēc sajutām nepatīk. Treniņos velku, jo, pirmkārt, vajag, lai uzsūc sviedrus un, otrkārt, lai abpusējam formām numuri un sponsoru reklāmas nelīp pie ķermeņa.”

Izmantotie resursi:
https://www.mcdavidusa.com/blogs/po...
https://www.iamsuperhero.com/blogs/...