Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:556, Did:0, useCase: 3

Autors: Pasaules Pazinējs

Tagad analizēt hokeju - ātrāk un ērtāk

Tagad analizēt hokeju - ātrāk un ērtāk
Jaunā statistikas analīzes rīka prezentācija.
Foto: Baiba Blomniece, www.hokejs2010.lv

Jau no 18. marta, kad līdz pasaules čempionātam hokejā palikušas tieši 50 dienas, hokeja līdzjutēju vietnē Sporta Draugiem bez maksas ir pieejams jauns unikāls līdz šim vēl nebijis hokeja statistika analīzes rīks.

Tas ļauj uzskatāmā un ērtā veidā dažu sekunžu laikā atrast hokeja valstsvienību savstarpējo spēļu rezultātus pasaules čempionātos, atrast pēdējās desmitgades veiksmīgākos spēlētājus, vārtsargus, komandas pēc dažnedažādām nominācijām, atrast rupjākos, garākos, augumā raženākos spēlētājus, atklāt, vai pastāv sakarība starp spēlētāju augumu, vecumu un komandas sniegumu. Un tas vēl nav viss, iespēju ir gana daudz. Statistikas programmu atradīsiet, ja klikšķināsiet hokejs2010.lv

18. martā, malkojot “Aldara” alu, ar šo rīku iepazinās arī žurnālisti, norādot, ka šis patiešām ir iespaidīgs produkts.
Jaunais projekts tapis sadarbībā ar Latvijas informācijas tehnoloģiju uzņēmumu „DATA PRO”, kompāniju „QlikTech”, tūrisma aģentūru „TravelArt” un portālu Sporta Draugiem „DATA PRO” biznesa inteliģences eksperti ar datu analīzes programmatūru „QlikView”, izmantojot Latvijas Hokeja federācijas apkopoto statistiku un Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) publiski pieejamos datus, ir izveidojuši šo ērto, viegli lietojamo risinājumu, kas ikvienam hokeja līdzjutējam ļaus atskatīties vēsturē, gan arī palīdzēs prognozēt nākotni.

Māris Liepiņš, “DATA PRO” valdes loceklis: “Domājot par to, kā uzskatāmi parādīt datu analīzes iespējas visiem saprotamā veidā, ne tikai šauram finanšu un citu biznesa nozaru speciālistu lokam, mēs meklējam kādus visiem pieejamus, cilvēcīgi interesantus un sabiedrībai aktuālus datus. Un tā kādā sarunā ar tūrisma aģentūras „Travel Art” pārstāvjiem mēs pēkšņi attapāmies, ka par hokeju, kas latviešiem ir sports numur viens, īstenībā nemaz tik daudz nezinām. Tālākais jau bija, tā teikt, tehnikas jautājums – rezultātu, kas radies aizrautīgā sadarbībā, Jūs šodien varat novērtēt. Un šī darba rezultāts ir pieejams un interesants arī hokeja līdzjutējiem ārpus Latvijas – arī šādi mēs turpinām nest Latvijas hokeja un tā fanu slavu visa pasaulē.”

Ilgmārs Dakulis, „ DATA PRO”  datu analīzes eksperts: „Galvenais šī projekta mērķis bija ļaut katram interesentam ielūkoties maģiskās statistikas aizkulisēs. Šī mērķa sasniegšanai tika apvienota funkcionalitāte, vienkāršība un vizuālā elegance. Novēlu Jums izbaudīt visas šī rīka iespējas un esmu pārliecināts, ka katrs spēs uzzināt ko līdz šim nezināmo”.

Ludmila Glazunova, Sporta Draugiem redaktore: „Esam patiešām ļoti priecīgi par šo sadarbību, kā rezultātā tapis produkts, kas ļaus ikvienam hokeja līdzjutējam atrast visplašāko hokeja statistiku, un krietni atvieglos arī sporta žurnālistu ikdienu”.

Jauno statistikas analīzes rīku jau pozitīvi novērtējuši jau vairāki hokeja speciālisti. Sporta žurnālists un kmentētājs Anatolijs Kreipāns šo produktu atzinis par ļoti interesantu un noderīgu. Savukārt “Dinamo Rīga” ģenerālmenedžeris Normunds Sējējs pauž: „Jebkura profesionāli izstrādāta statistikas sistēma ir ļoti labs palīgs gan treneriem, gan kluba menedžmentam, jo analizējot statistikas rādījumus, iespējams iegūt informāciju, kuru ne vienmēr iespējams pamanīt laukumā. Iepazīstoties ar „DATA PRO” izstrādāto statistikas sistēmu, jāsaka, ka tajā iespējams iegūt ļoti plašu informāciju dažādos šķērsgriezumos, kas var būt noderīgs analītiskais materiāls, kas ļauj šo sistēmu izmantot gan analizējot savas komandas spēlētāju sniegumu, gan arī iepazīstoties ar pretinieku varējumu”.

Statistikas analīzes rīka pielietojuma iespējas

Šī aplikācija sastāv no četriem galvenajiem blokiem:
1.savstarpējo spēļu analīze,
2.komandu statistikas analīze,
3.individuālās statistikas analīze,
4. analītika, kas sevī ietver dažādu saistītu faktu un lielumu analīzi.

1. Savstarpējo spēļu analīzes bloks dod iespēju, izvēloties Jūs interesējošo komandu/as un tās pretinieci/es, iegūt informāciju par šo komandu savstarpējiem rezultātiem, vidējo gūto un zaudēto vārtu skaitu, kā arī vidējo apmeklējumu skaitu. Piemēram, visas spēles starp Latviju un ASV.
Papildus pastāv iespēja, izvēloties čempionāta rīkošanas vietu, gadu, spēļu kārtu, komandu apakšgrupu, atrast sev interesējošo spēļu kopu. Piemēram, 2009 gada pirmās kārtas spēles C grupā, kurā spēlēja arī Latvijas valstsvienība.

2. Komandu statistikas blokā var apskatīties komandu veikumu kādā konkrētā gadā, vai arī konkrētas komandas veikumu visu desmit gadu garumā. Piemēram, cik punktus ir ieguvušas un kādās vietās ir ierindojušās komandas 2008 gadā.
Papildus ir iespēja aplūkot dažādus komandu topus viena gada griezumā, vai arī ,ņemot vērā vairāku gadu sniegumu. Piemēram, desmit rupjākās komandas pēdējo trīs gadu griezumā.

3. Individuālās statistikas bloks dod iespēju atrast ar konkrētu spēlētāju/vārtsargu saistītu informāciju un statistiku. Piemēram, visu “Dinamo Rīga” spēlētāju statistiku 2009 gada pasaules čempionātā, vai arī desmitgades jaunākos Latvijas izlases spēlētājus.

4. Analītikas sadaļa dod iespēju aplūkot sakarības starp komandu vidējo svaru, augumu, vecumu un ieņemtajām vietām pasaules čempionātos, hokeja klubus, kuru spēlētāji visbiežāk ir piedalījušies pasaules čempionātos, valstsvienības kuru spēles apmeklē visvairāk līdzjutēju, utt. Šajā blokā pastāv arī iespēja veikt padziļinātu datu analīzi. Piemēram, izdarot dubultklikšķi uz vidējā Latvijas izlases apmeklētāju skaita stabiņa, būs redzams apmeklējums pa gadiem, izvēloties konkrētu gadu – būs redzams katras spēles apmeklētāju skaits.

Piezīme: Veicot navigāciju starp blokiem izvēlētie atlases kritēriji paliek nemainīgi. Piemēram, atrodot piecus jaunākos 2008 gada spēlētājus var aplūkot to statistiku. Veicot navigāciju starp pēc būtības nesaistītiem blokiem vēlams veikt iepriekš uzstādīto filtru noņemšanu.

Par “DATA PRO”
SIA “DATA PRO” ir informācijas tehnoloģiju kompānija, dibināta 1993. gadā, un jau no dibināšanas brīža uzņēmums specializējas apjomā lielu, vidēju un pēc satura sarežģītu IT projektu realizācijā. Uzņēmuma mērķis ir veicināt pasūtītāja panākumus, nodrošinot pakalpojumus atbilstoši augstākajiem biznesa ētikas, termiņu un kvalitātes standartiem.


, 2010-03-18 17:23, pirms 14 gadiem
Lieliski! Vēl tikai japiešaujas!
, 2010-03-18 17:50, pirms 14 gadiem
netaisās vaļā hokejs2010.lv nezinu, kas pa problēmu
, 2010-03-18 17:52, pirms 14 gadiem
...ir pieejams jauns unikāls līdz šim vēl nebijis hokeja statistika analīzes rīks.

Negribu apšaubīt šī projekta autoru veikuma vienreizīgumu (un to arī nedaru), gan jau kaut kādos aspektos tas tiešām tāds arī ir, taču šādas un līdzīgas (sarežģītākas) programmas pasaulē ir pieejamas jau labu laiku un, piemēram, Ziemeļamerikā, sporta žurnālistikā/analīzē, pat ĻOTI plaši.
, 2010-03-18 17:55, pirms 14 gadiem
pirms kādām divām stundām pārbaudīju, kamēr vēl nebija esportisti uzkāruši. arī tad bremzēja
, 2010-03-18 17:57, pirms 14 gadiem
Juris Miņins rakstīja: ...ir pieejams jauns unikāls līdz šim vēl nebijis hokeja statistika analīzes rīks.

Negribu apšaubīt šī projekta autoru veikuma vienreizīgumu (un to arī nedaru), gan jau kaut kādos aspektos tas tiešām tāds arī ir, taču šādas un līdzīgas (sarežģītākas) programmas pasaulē ir pieejamas jau labu laiku un, piemēram, Ziemeļamerikā, sporta žurnālistikā/analīzē, pat ĻOTI plaši.
A, ko? Tu gribi, lai pirms 10 gadiem, akmenslaikmeta žurnālistam rokās iedod iPhone telefonu, lai rotaļājas? Tā tās lietas nenotiek. Visam vajag savu laiku.
, 2010-03-18 18:03, pirms 14 gadiem
Tu saki? rakstīja: A, ko? Tu gribi, lai pirms 10 gadiem, akmenslaikmeta žurnālistam rokās iedod iPhone telefonu, lai rotaļājas? Tā tās lietas nenotiek. Visam vajag savu laiku.
Es negribu pilnīgi neko, vienkārši norādu, ka, lai vai kā, bet šādas datu ievākšanas un atlases sistēmas pasaulē ir kļuvušas par normu jau labu laiku atpakaļ.
, 2010-03-18 20:00, pirms 14 gadiem
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-03-18 20:22, pirms 14 gadiem
paldies
, 2010-03-18 20:43, pirms 14 gadiem
es pat teiktu nekaa unikaala un sevishka statistika par pasaules chempjiem no 2000.gada smiekli naak, vikipedijaa vairaak statistikas
, 2010-03-18 22:21, pirms 14 gadiem
@zaipis statistika, protams, ir viskur, bet par LV spēlētājiem tik dažādi izmantojamu un automātiski salīdzināmu statistiku (turklāt ar dažādiem analīzes parametriem) nugan nebiju iepriekš redzējis. Padalies kur vēl ir! ;-)
, 2010-03-19 00:19, pirms 14 gadiem
Paldies autoriem! Ļoti interesants projekts Latvijas mērogiem.
Uz Bratislavu, iespējams, dosies mazāks hokeja fanu pulks neka pērn uz Manheimu. 
Foto autore: Džeina Saulīte
47

Biļešu problēmu dēļ uz PČ hokejā Bratislavā varētu doties mazāks līdzjutēju skaits

Jau pēc 36 dienām Slovākijā sāksies Pasaules čempionāts hokejā, un pēc 37 dienām Latvijas izlase aizvadīs pirmo spēli pret Čehijas valstsvienību. Taču pirmajā spēlē mūsu hokejistus atbalstīs salīdzinoši neliels līdzjutēju pulciņš.
Bratislava Baltie Krekli - latviešu krogs Bratislavā
Kolāža: Baiba Blomniece, www.sportadraugiem.lv
28

Bratislavā čempionāta laikā latviešu faniem būs savs krogs

Pasaules hokeja čempionāta laikā Bratislavā – pilsētā, kurā spēlēs Latvijas hokeja izlase, darbosies īpašs latviešu krogs “Bratislava Baltie Krekli”, kas ne tikai pulcēs fanus dzīvās mūzikas vakaros pēc hokeja spēlēm, bet arī kalpos kā informatīvais atbalsta punkts ikvienam letiņam, kurš no 30. aprīļa līdz 5. maijam uzturēsies Slovākijā.
Uz Bratislavu, visticamāk, dosies vairāki tūkstoši Latvijas hokeja izlases atbalstītāju.
Foto: Edgars Burmistris
18

Uz PČ Bratislavā organizētā grupā

Ja nav vēlmes pašiem braukt ar auto vai meklēt lidmašīnas biļetes, vai arī vienkārši gribas pabūt jautrā kompānijā, labākā izvēle ir doties uz Pasaules čempionātu hokejā, kas šogad notiks Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā, organizētā grupā. Un šogad piedāvājumu netrūkst!