Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:860, Did:0, useCase: 3

Kur ir labākie līdzjutēji?

Kur ir labākie līdzjutēji?
foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Pavisam nesen kolēģis Armands Puče viesojās Anglijā un, ja reiz esi nonācis šajā zemē, tad bez futbola nu nekādi. Atgriežoties no futbola zemes, Puče aprakstīja savas izjūtas par angļu futbola līdzjutēju kultūru salīdzinot viņu līdzjušanu ar mūsu pusē kultivēto priekšstatu par pasaules labākajiem līdzjutējiem latviešiem. Latviešu līdzjutējam nav ne vainas, taču esmu spiests piekrist kolēģa secinājumam - nekā personīga, bet maigi izsakoties, mīts par labākajiem faniem pasaulē ir pārspīlēts.

Divdesmit un vēl pāris gadu laikā, kopš strādāju žurnālistikā, nācies pabūt daudzās valstīs, bijusi iespēja redzēt kaudzi ar visdažādākā ranga sacensībām (pārsvarā sporta spēlēm) un tāpēc man ir iespēja salīdzināt vienas vai otras komandas (izlases) līdzjutēju uzvedību tribīnēs. Svaigākie iespaidi par līdzjutējiem nemaz nebija jāmeklē kaut kur Austrālijā vai Ziemeļamerikā. Svētdienas vakarā šādu iespēju deva pasaules čempionāta basketbolā U-19 izlasēm fināls starp Lietuvu un Serbiju. Kad vēl nebija zināmi finālisti, no leišmales puses pienāca ziņa, ka, ja Lietuva iekļūs finālā, tad visas vai gandrīz visas biļetes nonākšot lietuviešu rokās. Lietuva iekļuva finālā un svētdien pa dienu laiku pa laikam iemetot aci biļešu tirdzniecības vietā, "draudi" par izpirktajām biļetēm bija īstenoti. Ap pusdienas laiku varēja nopirkt vien pārdesmit biļešu...

Uz arēnu devos savlaicīgi lai pirms fināla iesildītos ar mazo finālu, ar spēli par trešo vietu starp Argentīnu un Krieviju. Pārsteidza arēnas darbinieku muļļāšanās ar iekšā laišanu. Pie vienīgajām ieejas durvīm leišu tūkstošu pūlis. Pēcāk ar izkļūšanu no halles tas pats - viena vienīga izeja. Neko daudz nesaprotu no drošības pasākumiem, bet iedomājos, kad notiktu, ja hallē spēles laikā trāpītos kāds čēpē, kas tad notiktu? Visi spiestos ārā pa vienām durvīm riskējot vienam otru samīdīt? Labi, negāju taču pārbaudīt drošības pasākumus. Gāju baudīt basketbolu un izbaudīju to pārpārēm. gan uz basketbola grīdas, gan tribīnēs. Tribīnēs tikai vienas krāsas līdzjutēji - dzeltens, zaļš, sarkans. Krievija un Argentīna dala bronzas medaļas, lietuviešu fani ar skaļiem un skaļākiem aplausiem novērtē katru izdevušos epizodi. Pārsteidza, ka lielākas emocijas izpelnījās krievu varējums, tikai nesapratu kāpēc - vai tāpēc, ka eiropieši, vai tāpēc ka skaistāk spēlēja? Taču tas lietas būtību nemainīja - katrai no izlasēm tika sava deva lietuviešu emociju.

Kad Krievijas un Argentīnas spēle bija sasniegusi trešās ceturtdaļas vidu, tribīnes aizmirst par laukumā notiekošo. Zālē tobrīd ierodas viena no finālistēm... Serbijas izlase. Reakcija ir atbilstoša. Lai ko laukumā nedarītu mazā fināla komandas, visas balsis, visa svilpošana tiek veltīta serbiem. Lai savlaicīgi saprot, kurš šodien būs saimnieks! kad serbi pazuduši ģērbtuvēs, atliek laiks pievērsties notikumiem laukumā. Līdz brīdim, kad laukuma tuvumā parādās kāds no Lietuvas izlases spēlētājiem. Atkal bronzas dalīšanas vērošana tiek aizmirsta un nu jau gandrīz pilnā arēna stāv kājās vienojoties skaļam kopkorim - Lietuva, Lietuva, Lietuva! Īsi, bet skanoši un ausīs uz visu nakti paliekošs troksnis.

Veltījuši jaunajiem krievu basketbolistiem pelnītus aplausus, līdzjutēji jau kārtojas finālam. Pirmie laukumā parādās Lietuvas basketbolisti un emocijām ir pavisam citi apgriezieni. Arī pretinieku iebiedēšanai pavisam cits skanējums, pavisam citi ūjināšanas un svilpošanas toņi, kad laukuma centrā izskrien serbi. Komandas iesildās un spēles dīdžejs atskaņo, šķiet, Lietuvas basketbola himnu. Atskaņotas tikai pirmās taktis, kad visi desmit tūkstoši līdzjutēju ir kājās un dzied līdzi. Skaļi, skaisti, emocionāli. Citzemju fotogrāfi un filmētāji savas kameras vērš pret tribīnēm ķerot laimīgās sejas, smaidus, katru izdziedāto vārdu!

Klausoties un skatoties kārtējos Lietuvas basketbola svētkos, mēģināju atcerēties, kad iepriekšējo reizi basketbols arēnā tika novērtēts ar 10 tūkstošiem līdzjutēju? Nemaz tik sen nebija - 2009. gadā, kad Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā spēlēja Latvijas un Krievijas dāmas! Arī toreiz bija troksnis, arī toreiz bija tikai vienas komandas līdzjutēji, bet, ja abu spēļu līdzjušana piedalītos kādā realitātes šovā un man par izpildījumu vajadzētu izlikt atzīmes, tad par uzvarētājiem nāktos atzīmēt lietuviešus.

Pagājušajā gadā biju Viļņā, kur mūsu U-18 puikas izcīnīja Eiropas bronzu. Lietuviešiem bronza, sudrabs un zelts jebkurā līmenī ir teju kā ikdiena. Savukārt mums iespēja pacīnīties par jebkuras kvalitātes bronzu ir kā svētki! Līdz Viļņai no Rīgas braucami nepilni 300 kilometri. Iekāp vieglajā autiņā un pēc pāris stundām esi Lietuvas galvaspilsētā! Ja Latvijā tiek kultivēts mīts, ka esam basketbola zeme, ka pie mums ir labākie līdzjutēji pasaulē, tad būtu bijis loģiski, ja Viļņa izsēstos vismaz pāris tūkstošus liels līdzjutēju pūlis. Kaut kā nemanīju šos tūkstošus...

Vakar mēģināju skaitīt, cik veidu un cik līdzjutēju ir ģērbušies nacionālo krāsu kreklos, kuri nepārprotami ir basketbolsiki. Pareizāk sakot, centos saskaitīt, cik bija līdzjutēju, kuriem nav šo pareizo basketbola kreklu. Ātri sapratu, ka nav jēgas. Nelietuviski ģērbtas bija tikai divas tribīnes. Tās, kuras domātas komandām un visādiem fibistiem. Pats sev pajautāju - vai Latvijā maz ir saražoti tik daudz līdzjutēju basketbola kreklu, cik to vienā vakarā bija arēnā? Kaut kā neticas, ka pa visu Latviju ir nopirkti 10 tūkstoši basketbola līdzjutēju kreklu ar Latvijai atbilstošiem simboliem.

P.S. Mums ir ar ko lepoties. Latvieši kārtējo reizi pierādījuši, ka mums var uzticēties rīkot visnopietnākās sacensības. Kā 2006. gadā pasaules čempionātu hokejā, kā 2009. gadā Eiropas čempionātu basketbolā sievietēm, kā 2011. gada pasaules čempionātu basketbolā U-19 izlasēm. Ar to mēs lepojamies!

1 2 61 komentārs

  +8 [+] [-]

, 2011-07-11 10:50, pirms 13 gadiem
tos LV izlases kreklus nemaz nevar tik brīvi dabūt.

 +11 [+] [-]

, 2011-07-11 10:57, pirms 13 gadiem
vienmēr to esmu teicis, un beidzot kāds arī to uzraksta no žurnālistu puses..

  +5 [+] [-]

, 2011-07-11 11:01, pirms 13 gadiem
tādu ir daudz... piemēram poļu volejbola līdzjutēji.. tas arī ir kkas unikāls...

 +11 [+] [-]

, 2011-07-11 11:02, pirms 13 gadiem
a kad tad vispar latviesi bijusi kautkadi basketbola fani???? ir dzirdets par hokeja faniem, kas tiesam ir labi un skali, bet basketbols... basketbols?

 +15 [+] [-]

, 2011-07-11 11:05, pirms 13 gadiem
Lietuvai basketbols ir reliģija, tādēļ to nemaz nevar salīdzināt ar Latviju
Slēpts komentārs: meicha

  -1 [+] [-]

, 2011-07-11 11:09, pirms 13 gadiem
lai basketbola butu kautkada fanu kultura ir nepieciesami klubi par kuriem fanot. agrak ASK un Barona laikos jau kautkas saka veidoties, bet sie klubi pazuda tikpat peksni ka paradijusies.
VEFs kautko megina veidot, bet neskiet, ka ta melnas naves padarisana un ta veca ragana latviesiem diezko ietu pie sirds. un galu gala lai butu kautkadu fanu kultura ir nepieciesams kairinatajs. iespejams Latvija tapat ka lietuva butu divi klubi kuri bazetos divas lielas pilsetas un viens otru ienistu, tad kautkada cina tur butu, bet pie mums ta nav. ir Ventspils, bet nu tas jau vairak ir ciemats neka pilseta ja salidzina ar Rigu.

  +1 [+] [-]

, 2011-07-11 11:11, pirms 13 gadiem
mūsējie hokeja fani izceļas ar to, ka atbalsta savu komandu pat tad kad ir smags kāsiens, nu vismaz spēļu laikā, internetā protams pēc tam sākas traļi vaļi, tādā ziņā tas ir unikāli, jo civiet fani izsvilpj un izrāda savu nepatiku bez kompleksiem
bet kā fanu kultūra daudzviet tā noteikti ir labāka un iespaidīgāka par Lartvijā esošo

 +17 [+] [-]

, 2011-07-11 11:17, pirms 13 gadiem
Lietuviešiem ir tikai basketbols, basketbols, basketbols ... mūsu līdzjutējs var izvēlēties, daudz maz ... kaut vai par bobsleju, skeletonu ...

  +8 [+] [-]

, 2011-07-11 11:17, pirms 13 gadiem
Rakstam protams taisnība.
Gribētu tikai piebilst, ka, ja mums būtu divi tradīcījām bagāti Eirolīgas klubi, kuriem vēsturiski ir uzkrājusies fanu bāze, valsts izlasei panākumi starptautiskā līmenī, ar laiku arī izveidotos tādi līdzjutēji.
Kas ir Latvijā? No klubiem Ventspils, kas spēlē apmēram ULEB Eirokausa līmenī, ir stabila vērtība, bet līdz leišu līmenim tālu. Rīgā tagad ir VEF, bet nevar īpaši runāt par faniem, ja Rīgas klubi pastāv pārīs gadus un viss aiziet pa pieskari. Tikko sāk nopietnāk līdzi just kādam klubam, tā prieki beidzas. Valstvienība savukārt ir daudz vairāk pazīstama ar izklaidēm, nevis rezultātiem...

     [+] [-]

, 2011-07-11 11:21, pirms 13 gadiem
ta veca ragana latviesiem diezko ietu pie sirds....
redzeej pedeejo reklaam, kur tagad sexy ragan
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2011-07-11 11:28, pirms 13 gadiem
Neatminos, kad kāds būtu abgalvojis, ka latvieši ir labākie basketbola līdzjutēji!? Protams, neliela daļa taisnības rakstā ir. Bet paši basketbolisti vien vainīgi, ka nav līdzjutēju. Pēc "Tagad vai nekad" ir zudusi jebkāda interese par Latvijas basketbolu. Lietuvai ir daudz līdzjutēju, jo viņu izlasei ir gan panākumi, gan spēlētāju attieksme.
Runājot par krekliņiem, ja pašlaik būtu jāpērk krekliņš, tad pirktu to ar leišu komandas simboliku!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2011-07-11 11:33, pirms 13 gadiem
tufijs1984 rakstīja: Neatminos, kad kāds būtu abgalvojis, ka latvieši ir labākie basketbola līdzjutēji!? Protams, neliela daļa taisnības rakstā ir. Bet paši basketbolisti vien vainīgi, ka nav līdzjutēju. Pēc "Tagad vai nekad" ir zudusi jebkāda interese par Latvijas basketbolu. Lietuvai ir daudz līdzjutēju, jo viņu izlasei ir gan panākumi, gan spēlētāju attieksme.
Runājot par krekliņiem, ja pašlaik būtu jāpērk krekliņš, tad pirktu to ar leišu komandas simboliku!!!
Es gan nopirku krekliņu ar Latvijas simboliku, jo vienmēr būšu par savējiem un citiem nekad pakaļā nelīdīšu.

  -2 [+] [-]

, 2011-07-11 11:36, pirms 13 gadiem
tiklīdz uz šada veida pasākumiem beigs iet ģimenes, tad varētu arī kaut kas sakarīgs veidoties! Faniem ir jāiesaista tie, kas domā ka atnākuši uiz teātri!

  +2 [+] [-]

, 2011-07-11 11:37, pirms 13 gadiem
Skudrinieks rakstīja: ASK pazuda, bet Barons gan pirmkārt neizveidojās pēkšņi (pastāv jau desmit gadus), gan arī turpina vilkt dzīvību. Cita lieta, ka fanu nav, jo viņi nespēlēja Rīgā.
Barons jau pastāv ilgāku laiku, bet cik gadus no tiem tā ir bijusi konkurētspējīga komanda starptautiskā līmenī? Šķiet ka trīs, ja neskaita pašus pirmos LBL čempionātus.

     [+] [-]

, 2011-07-11 11:48, pirms 13 gadiem
PAR LABĀKAJIEM faniem atiecināms uz HOKEJU! ne reizi nav minēts, ka Latvijā ir labākie sporta fani vai basketbola vai veel sazin kā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2011-07-11 11:54, pirms 13 gadiem
elninjo2 rakstīja: Es gan nopirku krekliņu ar Latvijas simboliku, jo vienmēr būšu par savējiem un citiem nekad pakaļā nelīdīšu.
Apsveicu! Es ar nevienam pakaļā nelienu, tikai jūtu līdzi komandai, kura man simpatizē, kura ciena savus līdzjutējus, nevis pļēguru un narkomānu bandai, kuriem izlase ir pēdējā vietā vērtību skalā!

  +3 [+] [-]

, 2011-07-11 12:01, pirms 13 gadiem
Mums nav tāda viena sporta veida kuru varētu saukt par reliģiju. Ir hokejs un Dināmo, ir basketbols, mazliet futbols bet nav viena ar tik nospiedošu pārsvaru un arī īstu fanošanas tradīciju mums nav. Tā kā lidzjušanas gadījumā varam skatīties vairāk uz Igaunijas pusi bet par Lietuvu tikai priecāties.

     [+] [-]

, 2011-07-11 12:13, pirms 13 gadiem
Tak nemaz Latvijas basketbola izlases kreklu nevar nopirkt! Jau visu pavasari nevar ... ziemā kaut kādi bija ... gaidīju pavasari, kas zin, atkal pamainīs dizainu vai ko ... domāju, nopirkšu tad aktuālo ... kā tad ... arena pa LVL 3,00 kaut kādu T tirgus maiku tikai ar uzrakstu Latvija! un vsp, japriecājās, ka tāda bija ...

  +1 [+] [-]

, 2011-07-11 12:18, pirms 13 gadiem
tufijs1984 rakstīja: Apsveicu! Es ar nevienam pakaļā nelienu, tikai jūtu līdzi komandai, kura man simpatizē, kura ciena savus līdzjutējus, nevis pļēguru un narkomānu bandai, kuriem izlase ir pēdējā vietā vērtību skalā!
Nosauc no U19 kaut vienu pļēguru.

  +1 [+] [-]

, 2011-07-11 12:24, pirms 13 gadiem
playthegame rakstīja: a kad tad vispar latviesi bijusi kautkadi basketbola fani???? ir dzirdets par hokeja faniem, kas tiesam ir labi un skali, bet basketbols... basketbols?
nu nav jau tie hopkeja fani ar tik labi, esma vienreiz objektīvi... varbūt kaut kad bija, bet sen vairs ne

  -2 [+] [-]

, 2011-07-11 12:30, pirms 13 gadiem
nu Lietuvā basketbols ir otra reliģija - līdz ar to mani visa lietuviešu kustība un dzīvība trībīnes nepārsteidz
mums līdzīgi ir ar hokeju

  +5 [+] [-]

, 2011-07-11 12:31, pirms 13 gadiem
fanu atbalsts ir apgriezti proporcionāls tās valsts iedzīvotāju daudzumam...protams arī attiecīgā sporta veida līmenim ir jābūt starptautiskajā arēnā...tāpēc par Lietuvu un basketbolu jautājumu nav...
par tēmu - Latvija un hokejs arī runāja daudzu valstu žurnālisti pag. gs. 90.-o beigās. Toreiz viennozīmīgi pasaulē labākie līdzjūtēji bija latvieši...
...iespējams ka Austrālijas un Okeānijas reģionā labākie regbija fani ir no Rietumsamoa...

  +4 [+] [-]

, 2011-07-11 12:32, pirms 13 gadiem
Martons rakstīja: PAR LABĀKAJIEM faniem atiecināms uz HOKEJU! ne reizi nav minēts, ka Latvijā ir labākie sporta fani vai basketbola vai veel sazin kā.
piedod, bet arī hokejā LV fani ir labi, bet ne tuvu ne labākie. Tas ir mīts, kas radies, kad savulaik uz izlases pārbaudes spēlēm sporta pilī un vēlāk arēnā nevarēja dabūt biļetes un visas komandas brīnijās par šo faktu un atmosfēru tribīnēs (pārbaudes spēlēs). Plus vēl armija, kas devās uz PČ atbalstīt savējos, jo visi bija izsalkuši pēc hokeja. Kopš RD pardādīšanās uz PČ brauc mazāk cilvēku, uz pārbaudes spēlēm vispār pustukšas tribīnes, bet mīts turpina augt lielumā, jo KHL RD fani atkal ir labāki, jo parējiem tādu vienkārši nav

  +2 [+] [-]

, 2011-07-11 12:44, pirms 13 gadiem
mikjelsons rakstīja: Lietuvai basketbols ir reliģija, tādēļ to nemaz nevar salīdzināt ar Latviju

Piekrītu. Vienkārši leišiem basis ir vienigais un pats galvenais - lidz ar to visa enerģija un speki aiziet basim, kas protams nak komplekta ar lielajiem panakumiem. Mums tomer reali ir vairak sporta veidu kuros ir labs limenis lidz ar to iespejams zūd tā visu kopējā enerģija vienam sporta veidam. Viebnkār;si tā tas ir un viss - tas jau nav nekas slikts!

 +11 [+] [-]

, 2011-07-11 12:45, pirms 13 gadiem
janvārī uz VEF epastu rakstīju, kur var nopirkt kreklus? Atbildi nesaņēmu. Tagad kaut kad jūnijā, saņēmu atbildi (pēc pus gada) WTF? tad man atbildēja, kādi tieši man krekli interese'. Es prasīju, lai nosauc cenas visam ko piedāvā. Nu un tā... atbildi ceru sagaidīt ap Ziemassvētkiem. Moš sev svētkos uzdāvināšu Tā turēt, reklāmas aram, bet pārējo esam ĻOOOOOTI vispār aizmirsuši.

Ja Latvijā Galerijā Rīga ir krievu sporta atribūtikas veikals??? Kā var nebūt Latvijas?

Būtu normāli, visiem pieejamā vietā iegādāties visu izlašu atribūtiku + vēl klubu. Kaut tās pašas Gulbenes 2005.. mazums kādam vajag...

  +1 [+] [-]

, 2011-07-11 12:51, pirms 13 gadiem
Bumba rakstīja: piedod, bet arī hokejā LV fani ir labi, bet ne tuvu ne labākie. Tas ir mīts, kas radies, kad savulaik uz izlases pārbaudes spēlēm sporta pilī un vēlāk arēnā nevarēja dabūt biļetes un visas komandas brīnijās par šo faktu un atmosfēru tribīnēs (pārbaudes spēlēs). Plus vēl armija, kas devās uz PČ atbalstīt savējos, jo visi bija izsalkuši pēc hokeja. Kopš RD pardādīšanās uz PČ brauc mazāk cilvēku, uz pārbaudes spēlēm vispār pustukšas tribīnes, bet mīts turpina augt lielumā, jo KHL RD fani atkal ir labāki, jo parējiem tādu vienkārši nav
viss ir relatīvi - ja uz tagadējā Dinamo līdzjūtēju fona citām KHL komandām - kā Tu saki - fanu vispār nav, tad - ja salīdzina 70.-o gadu Dinamo fanus ar tagadējiem, tad jāsaka ka tagad ir vnk emocionāls tusiņš nevis interese par spēli ...

     [+] [-]

, 2011-07-11 12:59, pirms 13 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Arēnas vadībai, izvērtēt to personālu, ko viņi tur liek pie durvīm.
Arēna pati neko neliek pie durvīm, apsardzes pakalpojumus izvēlas katra pasākuma organizētājs pēc savām vajadzībām un prasībām.

  +5 [+] [-]

, 2011-07-11 13:23, pirms 13 gadiem
pag. gadā oktobrī biju uz EURO kvalifikācijas spēli futbolā Anglija-Melnkalne....pavisam stadionā bija 73 000 skatītāju, no tiem tikai apm. 150 Melnkalnes fanu. Vemblijā viņi nebija tik dzirdami, taču pēc spēles, kad braucām ar metro vienā vagonā un arī Viktorijas stacijā viņi piebļāva visu telpu ar saviem futbola saukļiem.....vietējie ar respektu atskatījās...tajā brīdī - varu derēt - jebkurš no klātesošajiem ar skaudību nodomāja - ''vot, tie tik ir fani !!!''.
P.S. ...Melnkalniešu ir reizes 80 mazāk nekā angļu un spēle beidzās 0:0 !!!
';

  +6 [+] [-]

, 2011-07-11 13:43, pirms 13 gadiem
leiši vairāk atbalstīja krievus, jo ir viņiem tāds sierisks sindroms, bet visvairāk tāpēc, ka krievi novāca no ceļa jeņķus, kurus paši nevarēja vinnēt.
Vispār man ļoti patika atmosfēra, būt leišu barā. Jaunais leišu dievs ir klāt. Bez viņa būtu pavisam cita spēle, baidos, ka serbi būtu labāki.
Vai letiņi tiešām izmantos iespēju aizbraukt 100km līdz Šauļiem, lai būtu klāt pie savējiem? Ja būs ticība, ka izlase cīnīsies, nevis atmētās 3p. numuru, tad vajadzētu būt hallei pilnai. ???

     [+] [-]

, 2011-07-11 13:52, pirms 13 gadiem
Autor, ko gribēji ar šo rakstu pateikt? Ka Lietuvas līdzjutēji labāki? Ka viņu vairāk? Tas nevienam nav jaunums. Nav jābūt žurnālistam, lai šitādu vervelējumu uzrakstītu. Malacis, autor
1 2 61 komentārs