Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

26. maijs

26. maijs
Alberto Askāri

2004 Žozē Mourinju vadītais "Porto" kļūst par otro klubu Eirokausu vēsturē futbolā, kas pēc uzvaras UEFA kausa izcīņā nākamajā sezonā uzvar Čempionu līgā. Finālā "Porto" Gelzenkirhenes „AufSchalke” arēnā 52 000 skatītāju klātbūtnē ar 3:0 sagrauj "Monaco".
1999 Tedija Šeringema un Ūles Gunara Sulšēra mača kompensācijas laikā gūtie vārti ļauj "Manchester United" vienībai Čempionu līgas finālā Barselonas "Camp Nou" stadionā ar 2:1 pieveikt Minhenes "Bayern". Mančestrieši tronī atgriežas pēc 31 gada pārtraukuma.
1993 Franču futbola klubs Marseļas „Olympique” Minhenē izcīna Čempionu līgas trofeju. Marseļas vienība finālā ar 1:0 pieveic „Milan” – vienīgos vārtus 43. minūtē gūst aizsargs Bazils Bolī. „Olympique” joprojām ir vienīgais Francijas klubs, kas uzvarējis šajā turnīrā. Nākamsezon Marseļas vienība titulu aizstāvēja nevarēja, jo par maču sarunāšanu tai tika atņemta uzvara Francijas čempionātā, un pati komanda nosūtīta uz otro līgu.
1984 Ukrainas kārtslēcējs Sergejs Bubka sacensībās Bratislavā uzstāda savu pirmo pasaules rekordu. Bubka pārvar 5,85 m augstumu, par dieviem centimetriem labojot Tjerī Vinjeronam piederējušo sasniegumu. Togad Bubka vēl četras reizes labos pasaules labāko sasniegumu, bet savu pēdējo rekordu (6,14 m), uzstādīs desmit gadus vēlāk.
1983 Normans Vaitsaids kļūst par jaunāko (18 gadu un 18 dienu vecumā) futbolistu, kurš guvis vārtus Anglijas Futbola asociācijas kausa izcīņas finālspēlē. Viņa pārstāvētā "Manchester United" pārspēlē (pirmais mačs 2:2) Vemblija stadionā 91 534 skatītāju klātbūtnē ar 4:0 sagrauj "Brighton&Hove Albion".
1980 Vācietis Dītmārs Mēgenburgs Rēlingenē (VFR) atkārto pasaules rekordu augstlēkšanā - 2,35 m. Tieši šādu rezultātu dienu iepriekš Everštatē sasniedza polis Jaceks Všola. Augustā Všolas un Mēgenburga rekordu par vienu centimetru uzlabos Gerds Vesigs.
1955 Moncas trasē, izmēģinot auto, iet bojā divkārtējais F1 pasaules čempions Alberto Askāri. Moncā viņš kopā ar savu draugu Eiženio Kasteloti testēja „Ferrari 750 Monza” sporta auto, gatavojoties „Supercortemaggiore” 1000 km braucienam. Askāri nebija plānojis sēsties pie stūres, taču beigās izlēma pāris apļus nobraukt. Tērpies vieglās ielas drēbēs, viņš paņēma balto Kasteloti ķiveri (būdams māņticīgs, Askāri allaž brauca ar savu zilo ķiveri, taču tā pēc avārijas Monako bija atdota labošanā) un devās trasē. Taču trešajā aplī trases ātrākajā daļā mašīna saslīdēja un apmeta pāris kūleņus. Askāri tika izsviests no braucamā un no daudzajiem savainojumiem mira pēc dažām minūtēm. 1925. gada 26. jūlijā ļoti līdzīgā avārijā gāja bojā viņa tēvs Antionio, kurš arī bija autosportists. Turklāt Alberto avārijas brīdī bija tikai četras dienas vecāks par tēvu, kad viņš nositās. Abi gāja bojā mēneša 26. datumā... Askāri ir pēdējais itāliešu pilots, kurš izcīnījis F1 pasaules čempiona titulu.
1928 FIFA nolemj nodibināt Pasaules kausu futbolā. Priekšlikums tiek izvirzīts un vēlāk arī apstiprināts FIFA kongresā Amsterdamā.
1927 Startē pirmais Lemānas izturības brauciens autosportā. Uzvaru nākamajā dienā svinēs Andrē Lagašē un Renē Leonārs, ar „Chenard et Walcker” sporta mašīnu distanci veicot vidējā ātrumā 57,21 km/h.