Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

19. februāris

19. februāris
Fils un Stīvs Māri

1998 ASV hokeja izlases dalībnieki Nagano olimpiskajā ciematā izdemolē savus numuriņus. Tas notiek pēc amerikāņu, kuri divus gadus iepriekš izcīnīja Pasaules kausu un kuru rindās olimpiādē spēlē 17 NHL zvaigznes (seši no viņiem sezonā spējuši gūt vairāk par 50 vārtiem), zaudējuma ¼ finālā Čehijai (1:4). Trīs numuriņos hokejisti salauza vairāk nekā desmit krēslus, iztukšoja ugunsdzēšamos aparātus, visbeidzot seši no krēsliem un viens ugunsdzēšamais balons tika nomesti no piektā stāva pagalmā. Par laimi, iztika bez savainojumiem. Kopējā nodarītās skādes summa – 3000 USD. Esot pavēlu atnākuši mājās, pirms tam uz bēdām nedaudz iedzerot aliņu...
1995 Slavenais britu sprinteris Linfords Kristijs uzstāda savu vienīgo rekordu – sacensībās Levēnā (Francija) viņš 200 m telpās veic 20,25 sekundēs, kas ir jauns pasaules labākais sasniegums. Pēc gada šo rezultātu pārspēs Frenkijs Frederikss, taču no eiropiešiem tik ātri telpās šo distanci joprojām neviens nav veicis.
1994 Amerikāniete Bonija Bleira, uzvarot Lillehammeres spēlēs 500 m ātrslidošanas distancē, izcīna savu ceturto olimpisko zeltu. Bleira šajā distancē par 0,36 sekundēm apsteidz sudraba medaļnieci Sjūzenu Auhu no Kanādas. Pēc četrām dienām Bleira 1000 m izcīnīs arī savu piekto olimpisko zeltu.
1992 Alans Šīrers ar gūtiem vārtiem debitē Anglijas futbola izlasē. Vemblija stadionā angļi pieveic Franciju ar 2:0, sagādājot sāncenšiem pirmo zaudējumu 20 spēlēs. Šīrers Anglijas izlasē aizvadīs 63 mačus, kuros gūs 30 vārtus. 1998. gada oktobrī Šīrers gūs savu vienīgo „hat-trick” izlases rindās – tas notiks Eiropas čempionāta kvalifikācijas mačā ar Luksemburgu.
1984 Sarajevā noslēdzas XIV ziemas olimpiskās spēles, kurās Zintis Ekmanis pārī ar krievu Vladimiru Aleksandrovu bobsleja divniekos izcīnīja bronzu. Ekmaņa divnieks piekāpās vienīgi diviem VDR pāriem ar Volfgangu Hopi un Bernhardu Lēmanu pie ruļļiem.
1984 Sarajevas olimpiādē pirmo reizi spēļu vēsturē vienā disciplīnā zelta un sudraba medaļas izcīna dvīņubrāļi - amerikāņu kalnu slēpotāji Fils un Stīvs Māri, kuriem dubultpanākums slalomā. Fils Mārs kopumā Pasaules kausa izcīņas posmos guvis 27 uzvaras, un starp amerikāņiem piekāpjas tikai Bode Milleram un Lindsijai Vonai. Viņš ir arī 1980. gada pasaules čempions kombinācijā. Fila dvīņubrālis Stīvs, kurš piedzima četras minūtes vēlāk, Pasaules kausa posmos uzvarēja deviņas reizes. 1982. gadā Šlādmingā viņš kļuva par pasaules čempionu milzu slalomā. Sarajevā abus dvīņubrāļus šķīra 0,21 sekunde.
1980 Leikplesidas olimpiādē kārtējā zelta medaļa Ērikam Heidenam, kas 1000 m distancē labo olimpisko rekordu (1:15,18).
1942 Ņujorkas "Yankees" beisbola klubs paziņo, ka uz katru kluba nākamo mājas maču bez biļetes varēs nākt 5000 karavīri formastērpos.
1928 Sanktmoricā svinīgi slēdz II ziemas olimpiskās spēles, kurās Latviju pārstāvēja ātrslidotājs Alberts Rumba.Viņa labākais rezultāts – 14. vieta – sasniegts 1500 m distancē.
1910 Atklāj slaveno "Old Trafford" futbola stadionu Mančestrā. 1909. gadā kluba jaunais valdes priekšsēdētājs Džons Herijs Deiviss, apzinoties, ka komandai, kas uzvarējusi pirmajā divīzijā un izcīnījusi Anglijas kausu, spēlēšana „Bank Street” arēnā Kleitonā, kurā pastāvīgi nācās elpot dūmus no tuvējām rūpnīcā, nav pietiekami labs, un piešķīra 60 000 mārciņu zemes iegādei un jauna stadiona būvei. Sākotnēji bija paredzēts būvēt stadionu 100 000 līdzjutējiem, taču tādas arēnas celtniecībai nāktos pārtērēt piešķirto naudas limitu par 30 000 mārciņām, un beigās nolēma samierināties ar 80 000 vietām. Stadionu būvēja tālaika slavenā skotu arhitekta Ārčibalda Leiča uzraudzībā. "Manchester United" pirmajā mačā „Old Trafford” arēnā ar 3:4 piekāpās "Liverpool". 1941. gadā vācu uzlidojuma laikā daļa stadiona tika sabombardēta, vēlāk arēnu rekonstruēja. „Old Trafford” laika gaitā piedzīvojusi vēl vairākas pārbūves (lielākās 1992. un 2006. gadā), un šobrīd tas ir stadions tikai ar sēdvietām.