Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

18. marts

18. marts
Ingemārs Stenmarks

2000 Hamburgā cīņā par pasaules čempiona titulu boksā supersmagsvariem WBC versijā ukrainis Vladimirs Kļičko pirmajā raundā nokautē Tongas bokseri Paiju Volfgramu. Šai cīņai ir priekšvēsture. 1996. gadā Kļičko kļuva par olimpisko čempionu, finālā pēc punktiem (7:3) pārspējot tieši Volfgramu, kurš ir pirmais olimpiskās medaļas ieguvējs no Tongas. Pēc zaudējuma Kļičko, kas Volfgramam bija tikai otrais profesionālajā ringā, viņš piedzīvoja vēl divas neveiksmes, pēdējā no kurām (nokauts devītajā raundā no Korija Sandersa) arī pielika punktu tongieša karjerai.
1995 Maikls Džordans paziņo, ka pēc 17 mēnešu pārtraukuma atgriežas NBA: „Esmu atgriezies!”. Nākamajā dienā Maikls uzvilka kreklu ar 45. numuru (23. numurs „Bulls” komandā jau bija iemūžināts ar paša Džordana vārdu) un spēlē pret Indiānas „Pacers” guva 19 punktus. Šai spēlei bija augstākais regulārā čempionāta maču TV reitings kopš 1975. gada. Lai gan Džordans bez basketbola nodzīvoja pusotru gadu, laukumā to pat nevarēja pamanīt...
1981 Bufalo "Sabres" labo NHL rekordu, mačā pret Toronto "Maple Leafs" vienā periodā (otrajā) gūstot deviņus vārtus. Ar trīs vārtu guvumiem izceļas Žils Pero un Andrē Savārs (viņam arī trīs rezultatīvas piespēles), bet Bufalo vienība sagrauj sāncenšus 14:4. Visus deviņus vārtus savā cietoksnī ielaida nesen no Monreālas „Canadiens” iemainītais Mišels Laroks. Komandas pa abām otrajā periodā izcēlās ar 12 precīziem metieniem, uzstādot vēl vienu līgas rekordu.
1978 Noslēdzas Pasaules kausa izcīņas sezona kalnu slēpošanā, un trešo reizi pēc kārtas Lielo kristāla globusu iegūst Ingemārs Stenmarks, turklāt zviedru kronē viņa dzimšanas dienā. Stenmarks ir visu laiku pasaules labākais slalomists, kurš pirmo reizi pie Lielā kristāla globusa tika, kad viņam bija nieka 19 gadi. 1976. gada olimpiskās spēles zviedram nebija veiksmīgas, taču pēc tam uzvara sekoja uzvarai. Pasaules kausā Mazo kristāla globusu par uzvaru slaloma un milzu slaloma kopvērtējumā Stenmarks ieguva pa astoņām reizēm, un ja ne izmaiņas noteikumos, lielo globusu viņam būtu vēl vairāk. Stenmarks joprojām ir pārliecinoši labākais Pasaules kausā izcīnīto uzvaru skaita ziņā (86), tālu apsteidzot tuvāko sekotāju Hermani Maijeru (54). Stenmarks ir divkārtējs olimpiskais čempions (1980. gadā milzu slalomā un slalomā), trīskārtējs pasaules čempions.
1959 Bostonas "Celtics" basketbolists Bils Šērmans sāk savu rekordvērto 56 precīzi realizēto soda metienu sēriju NBA „play-off” turnīrā. Šis rekords nav pārspēts vēl šobaltdien.
1945 Moriss "Raķete" Rišārs kļūst par pirmo NHL hokejistu, kurš sezonā guvis 50 vārtus, turklāt viņš ciparu noapaļo 50. (sezonas pēdējā) spēlē pret Bostonas „Bruins”. Tikai pēc 16 gadiem šos sasniegumu spēja atkārtot vēl viens „Canadiens” uzbrucējs Bernārs Žofrions. Viņam gan 50 vārtu robežas sasniegšana prasīja 64 mačus. Tostarp 50 spēlēs pie pussimta pirmais pēc Rišāra 1981. gadā tika Maiks Bosī.
1930 Bostonas "Bruins" uzstāda NHL rekordu, uzvarot 20. mājas spēlē pēc kārtas. Šo rekordu 1976. gadā atkārtos Filadelfijas „Flyers”, bet 2012. gadā pārspēs Detroitas „Red Wings”.
1900 Tiek nodibināts Amsterdamas „Ajax” futbola klubs, kas vēlāk kļūs par Nīderlandes un arī visas Eiropas kājbumbas lepnumu. „Ajax” 32 reizes kļuvis par Nīderlandes čempionu, četras reizes uzvarējis UEFA Čempionu līgā, 1987. gadā ieguvis Eiropas Kausu ieguvēju kausu un 1992. gadā – UEFA kausu.
1892 Tiek nodibināta Ziemeļamerikas profesionālā sporta senākā un arī atpazīstamākā balva - Stenlija kauss, ko mūsdienās pasniedz NHL „play-of” uzvarētājam. 18. martā Otavas Amatieru atlētu asociācijas rīkotajās pusdienās vietējā hokeja kluba "Rebels" spēlētājs lords Kilkērsijs nolasīja Kanādas ģenerālgubernatora un lielā hokeja drauga lorda Stenlija vēstuli. "Esmu daudz domājis par to, ka nebūtu slikti, ja Kanādas komandas ne tikai izspēlētu ikgadējo turnīru, bet arī cīnītos par kausu, kas gadu no gada kļūtu par šā sporta veida galveno balvu. Tā kā līdz šim hokeja čempionāts nav personificēts ar kaut ko konkrētu, uzskatu, ka īpaša kausa izveidošana būtu vislabākā reklāma šim sporta veidam un palielinātu vispārēju interesi par hokeju visā valstī. Tāpēc esmu nolēmis dāvāt kausu, ko ik gadu pasniegtu labākajai hokeja komandai Kanādā." Ģenerālgubernators Anglijā sudrabkaļu firmai "G.R.Collis and Company" par desmit ginejām (toreizējā naudiņā 48,67 USD) pasūtīja dekoratīvu kausu, kura vienu pusi rotāja uzraksts "Dominion Hockey Challenge Cup" ("Domīnijas hokeja izaicinājuma kauss”), bet otru - dāvinātāja vārds. Trofeju atrādīja 1893. gadā, pasniedzot kausu Amatieru Hokeja asociācijas čempionei Monreālas "AAA". Gan Svītlends, gan Ross uzskatīja, ka AHA labākais klubs ir cienīgs saukties par labāko Kanādā. Taču Otavas "Generals" apstrīdēja šādu nostāju, jo aizbildņi nav ņēmuši vērā vienu no dibināšanas punktiem - trofeju var iegūt tikai pēc izaicinājuma cīņām. Nākamajā gadā tieši "Generals" aizkļuva līdz izšķirošajam mačam pret "AAA", kurā piekāpās ar 1:3.