Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:890, Did:0, useCase: 3

Ko Starkovs atstās malā?

Ko Starkovs atstās malā?
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Strauji tuvojas tas brīdis, kad Latvijas futbola valstsvienības galvenajam trenerim Aleksandram Starkovam būs jāizšķiras ne tikai par vienpadsmitnieku, ko piektdien spēlē ar Horvātijas izlasi laist starta sastāvā, bet arī par tiem septiņiem rezervistiem, kuri nepieciešamības gadījumā var pilnvērtīgi palīdzēt. Starkovs mīl dot priekšroku veseliem spēlētājiem. Vai tas nozīmē, ka pieteikumā var neiekļaut pat kapteini Vitāliju Astafjevu?

Treniņos otrdien un trešdien “Skonto” stadionā nebija grūti saskatīt, ka Astafjevs tiešām nav optimālajā formā. Un nevar arī būt, jo pēdējo astoņu nedēļu laikā Latvijas čempionātā piedalījies divās spēlēs, kopā nospēlējot vien 54 minūtes. Jūnijā Kauņā Baltijas kausa izcīņā gūtais kājas savainojums pagaidām nav ļāvis atgriezties tādā formā, kādu mēs redzējām Astafjevu kaut vai šogad virslīgas 1. aplī. Taču ir arī otrs fakts, kas treniņos nepaslīd garām. Tāds miers un pārliecība kā Astafjevam, kad viņš sita bumbu vārtos pēc piespēlēm soda laukumā, nebija nevienam no tuvākajiem rezervistiem. Un lokies kā gribi, bet aiz Astafjeva muguras līdzvērtīgi kandidāti rindā nestāv. Ļoti pieļauju, ka Starkovam un Astafjevam par futbolista gatavību būs saruna vēl piektdienas rītā, un tikai tad būs zināms galīgais sastāvs. Mana prognoze, ka Astafjevs ar visu milzīgo pieredzes bagāžu būs pieteikumā. Taču par visu pēc kārtas.

Vārtsargi. Jānotiek brīnumam, lai vārtos nestāvētu Andris Vaņins, kurš Šveicē arvien biežāk izmisumā dzen tos, kam jāsit bumba Vaņina sargātajos vārtos no 11 metru soda sitiena atzīmes. Otrais numurs jeb rezerves vārtsargs būs Aleksandrs Koliņko, tāpēc pirmais malā palicējs acīmredzot ir zināms – Deniss Romanovs.

Aizsargi. Mazliet komiski sanāk, ka Latvijas valstsvienības starta sastāvā piektdien visi četri aizsargi, visticamāk, būs centra aizsargi... Ne tikai Deniss Ivanovs un Kaspars Gorkšs, bet arī Oskars Kļava un Pāvels Mihadjuks klubos regulāri spēlējuši centrā un, manuprāt, tieši šajās pozīcijās viņiem spēle arī labāk iet no rokas. Kandidātu pulkā ir vēl trīs – Ritus Krjauklis, Vitālijs Smirnovs un Aleksandrs Fertovs. Arī pirmie divi ir centra aizsargi, bet Fertovs par malējo kļuvis salīdzinoši nesen, jo savulaik spēlēja pussarga pozīcijā. Jābūt godīgiem, Fertovam atrašanās kandidātu pulkā ir ļoooooti liels avanss, taču Starkovs noteikti zina, kāpēc to grib dot. Fertovs, visticamāk, šoreiz būs otrs, kurš sēdēs blakus Romanovam tribīnēs. Vitālijs Smirnovs ir vienīgais starp 21 kandidātu, kurš ir potenciālais debitants. Arī Smirnova atstāšanu malā nevar izslēgt, jo Starkovam nepatīk strēbt karstu. Raugi, likt debitēt pret tik augstas raudzes pretiniekiem. Taču tas diezin vai būs izšķiroši, jo, piemēram, Aleksandrs Cauņa vēl krietni jaunāks būdams debitēja pret spāņiem. Turklāt jāņem vērā, ka bez Smirnova un Fertova aizsardzības soliņš būtu pavisam īss.

Pussargi. Jāatgriežas pie jautājuma par Astafjeva gatavību. Ja viņš būs pieteikumā, tad Starkovam būs grūta izvēle, kuru trešo atstāt malā. Viens no kandidātiem ir centra pussargs Artis Lazdiņš, kurš soli pa solītim izpelnās arvien lielāku Starkova uzticību. Ja Lazdiņu atstās malā, rezerves pussargi būs Astafjevs un Jurijs Žigajevs. Un Andrejs Perepļotkins, kuru Starkovs turpina saukt par uzbrucēju, lai gan paša darba vietā klubā “Skonto” bieži izmanto par pussargu, un šajā pozīcijā Andrejs biežāk spēlējis arī valstsvienībā. Raugoties no šodienas pozīcijām un vēl nezinot, kas būs rīt, starta sastāvam vistuvāk ir Juris Laizāns un Maksims Rafaļskis centrā un Andrejs Rubins un Aleksandrs Cauņa malās.

Uzbrucēji. Ja Perepļotkinu atvirzām uz vidējo līniju, tad paliek vien trīs nominālie uzbrucēji. Māris Verpakovskis un Ģirts Karlsons droši vien būs starta sastāvā, bet Artjoms Rudņevs – rezervē. Protams, nebūtu arī šokēts, ja Rudņevs paliktu aiz svītras, jo spēlē ar horvātiem drīzāk vairāk aizsargāsimies nevis uzbruksim. Turklāt Rudņevam vēl ir jāiejūtas, jo valstsvienībā vēl ir jauniņais. Un nav arī tā, ka treniņos pēc viņa sitieniem vārti birtu kā no pārpilnības raga. Meistarība, ko guvis Ungārijā un Polijā, nav peļama, taču arī viņam vēl augt un augt.

Autora prognoze

Latvijas valstsvienība piektdien Euro 2012 spēlē pret Horvātiju
Starta sastāvs: Andris Vaņins, Oskars Kļava, Deniss Ivanovs, Kaspars Gorkšs, Pāvels Mihadjuks, Aleksandrs Cauņa, Maksims Rafaļskis, Juris Laizāns, Andrejs Rubins, Ģirts Karlsons, Māris Verpakovskis.
Rezervē: Aleksandrs Koliņko, Ritus Krjauklis, Vitālijs Smirnovs, Vitālijs Astafjevs, Jurijs Žigajevs, Andrejs Perepļotkins, Artjoms Rudņevs.
Ārpus pieteikuma: Deniss Romanovs, Aleksandrs Fertovs, Artis Lazdiņš.

  +4 [+] [-]

, 2010-09-01 17:49, pirms 14 gadiem
Paldies, Ilvar, par kārtējo tavu rakstu. Es ļoti ceru, ka tu nezaudēsi apgriezienus un turpināsi šādā garā arī turpmāk.

     [+] [-]

, 2010-09-01 18:09, pirms 14 gadiem
Cauņa gan debiteja pret Spāņiem jau pie 0:2 nākot laukumā...

  -1 [+] [-]

, 2010-09-01 18:45, pirms 14 gadiem
Karlsons... pfēē, nu var jau teikt, ka viņš pret čehiem varbūt necentās... Nezinu, droši vien, ka būs pamatā, bet vai vajadzētu? Turklāt neatceros, kad viņš pēdējoreiz kaut ko jēdzīgu ir izdarījis izlasē. Labi, guva vārtus Eirokausos. Varbūt man ir švaka atmiņa.

  -2 [+] [-]

, 2010-09-01 19:07, pirms 14 gadiem
Vienigais ko veelos, lai Rudņevs spēlē sākumsastāvā Karlsona vietā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja