Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Piecas lietas, kas varēja nenotikt, bet notika KHL

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Piecas lietas, kas varēja nenotikt, bet notika KHL
Daudzi ilgi nespēja noticēt, ka Hannu Jortikas vadītais Habarovskas "Amur" patiešām tiks Gagarina kausa izcīņā, kaut gan komanda ilgu laiku pat bija viena no Austrumu konferences...

Ceturtā KHL sezona iegājusi savā izšķirīgajā posmā - sākas Gagarina kausa izcīņa jeb izslēgšanas spēles. Pārsteigumi būs. Par to nav šaubu. Pirms izslēgšanas spēlēm atcerēsimies par piecām lietām, kas regulārajā turnīrā varēja nenotikt, par kurām daudzi šaubījās, bet tās tomēr notika.

Somu treneru sekmes. Visi trīs KHL debitanti galveno treneru lomās no Somijas - Kari Jalonens, Hannu Jortika un Peka Rautakalio - ne tikai neizgāzās, bet arī visi iekļuva Gagarina kausa izcīņā. Ja Jortikam un Jalonenam bija gan tituli, gan atzinība (gada labākā trenera gods) Somijas SM-liiga turnīros, tad Rautakalio ne ar ko tamlīdzīgu palielīties nevarēja. Zināmā mērā viņš bija pat "tumšā zirdziņa" lomā. Jalonena un Jortikas vadītās komandas - attiecīgi Ņižņijnovgorodas "Torpedo" un Habarovskas "Amur" - sasniedza labākos rezultātus komandu vēsturē KHL čempionātos, bet Rīgas "Dinamo" pirmo reizi jau mēnesi pirms regulārā turnīra beigām praktiski bija nodrošinājis sev vietu Gagarina kausa izcīņā. Pirms sezonas daži smīnēja - sak, Somijas izlase uzvarēja pasaules čempionātā un tāpēc KHL tagad ir mode uz somu treneriem, redzēsim, ko runās par viņiem martā... Mode izrādījās laba. Interesanti, ka jau pirmajā izslēgšanas spēļu kārtā visi četri somu treneri KHL spēlēs savā starpā - Jalonens pret Rautakalio, bet Jortika pret Raimo Summanenu (Omskas "Avangard"), kurš KHL vairs nav debitants un atgriezās šeit jau sezonas laikā.

"Amur" nekļūst par viendienīti. Lai jau patrako un papriecājas - novembrī vai vēlākais pēc gadu mijas Habarovska atkal būs tur, kur tai jābūt un atkal paliks ārpus Gagarina kausa izcīņas. Tamlīdzīgas runas par Habarovskas "Amur" sniegumu sezonas sākumā (komanda bija līdere un ilgi starp līderēm Austrumu konferencē!) atskanēja ne reizi vien un dažādā interpretācijā. Bet... Sezona turpinājās, bet "Amur" turpināja krāt punktus. Iespējams, ka sezonas sākumā pret Tālo austrumu komandu kāds arī izturējās nievājoši, tad diezin vai tas notika jau arī novembrī un decembrī, kā arī pēc gadu mijas. Par "Amur" sasnieguma iemesliem jau daudz runāts, tāpēc tikai īsi par tiem vēlreiz: treneris Hannu Jortika; komandas budžeta paaugstināšana par 3,5 miljoniem ASV dolāriem, kas tāda ranga komandām ir ļoti būtiski (citādi nebūtu komandā ne Petružāleka, ne Vrānas, ne Māenpā, ne Tarasova, ne Lašāka, ne Rūžičkas, nebūtu arī tā paša Jortikas un no tā veidojas nākamais panākuma iemesls - komandas komplektācija); arī KHL - tāpat kā NHL - kalendārā tika ņemtas vērā visvairāk lidojošās komandas intereses (NHL tā ir Vankūveras "Canucks") un šosezon "Amur" ar sava diviziona komandām aizvadīja tā sauktās sapārotās spēles un tai vairs nebija 3 spēles 4 dienās ar pārlidojumu 5000 km attālumā vai 5 spēles 8 dienās ar diviem tāliem pārlidojumiem. Gagarina kausa izcīņā būs grūtāk turpināt pārsteigt, jo savainojumu dēļ nevarēs palīdzēt rezultatīvie uzbrucēji Vrāna un Ņikuļins.

"Traktor" apsteidz SKA un iegūst Kontinenta kausu. Sezonas vidū un arī mēnesi pirms regulārā turnīra beigām reti kurš šaubījās, ka regulārajā turnīrā uzvarēs Sanktpēterburgas SKA. Čeļabinskas "Traktor" tika pieminēts kā galvenais konkurents, taču tieši Čeļabinska pirmā arī finišēja. Pārsteigums? Tikai daļēji. "Traktor" finansiālās iespējas, kādas tam vēl nekad nav bijušas, ļāva lieliski nokomplektāt sastāvu (Kontiola, Čistovs, Gārnets, Buliss, Antipovs, Rjazancevs plus visu svarīgāko hokejistu saglabāšana), kur savukārt galvenais nopelns ir vienam no krievu labākajiem hokeja treneriem Valerijam Belousovam. Liela nauda - tā vēl nav panākuma garantija. Lielu naudu vajag prast pareizi izmantot. Līdz šim nevienam KHL regulārā turnīra uzvarētājam nav izdevies tikt līdz Gagarina kausa izcīņas finālam. Ceļa traumas dēļ kādu laiku nevarēs spēlēt komandas līderis un viens no spilgtākajiem visas sezonas spēlētājiem Jevgeņijs Kuzņecovs. Kāds "Traktor" būs bez viņa?

Jūliusam Šupleram ļaus nostrādāt CSKA līdz sezonas beigām. Ja jau Šupleru neatlaida ne pēc zaudējumu sērijām, ne pēc jauna lielatbalstītāja ienākšanas klubā un pat ne pēc izmešanas no darba kabineta, tad jau viņš nostrādās līdz sezonas beigām - izslēgšanas turnīrā CSKA taču iekļuva. Nenostrādāja. Daudzi vēl pirms sezonas paredzēja, ka Šuplers ilgi CSKA galvenā trenera krēslā nenoturēsies, bet regulārā turnīra finišā arī viņi bija pārsteigti par slovaka atlaišanu un nosauca to par neloģisku. Laikam patiešām nevajag meklēt loģiku tur, kur tās nav...

Ierastie TOP klubi arī šoreiz būs pirmie regulārajā turnīrā. Mēs nekad neuzzināsim, kāda sezona būtu bijusi Jaroslavļas "Lokomotiv", kas aizlidoja nebūtībā... Droši vien, ka "Loko" būtu pat ieguvis Kontinenta kausu. Toties redzam, ka liela daļa pēdējos gados (vēl kopš Krievijas uperlīgas laika) ierasto TOP klubu piedzīvo krīzi - Kazaņa, Ufa, Omska, Magņitogorska nav pirmajās vietās Austrumu konferencē, turklāt viena no šīm komandām (tieši tāpēc?!) jau pilnīgi droši "izlidos" jau Gagarina kausa izcīņas pirmajā kārtā (Ufa vai Kazaņa, jo spēlē savā starpā). Tā ir tikai nejaušība? Diezin vai. Neviens nepaliek jaunāks un nereti tas jau ir vienkārši stereotips, ka tie, kas bija neapstrīdami līderi pirms 5-6 vai pat pirms 10 gadiem, arī tagad visu nokārtos, arī tagad "izvilks". Morozovs, Zaripovs, Sušinskis, Zinovjevs, Tereščenko, Mozjakins, Rolīneks, Kapanens, S. Gusevs, Kaļužnijs, Atjušovs, Proškins, Vik.Kozlovs, Sčastlivijs un vēl vairāki citi tradicionālie līderi (par Jašinu un S.Fjodorovu nemaz nerunājot) joprojām ir augstas klases meistari, bet... Tas gan nenozīmē, ka jau ir notikusi līderu maiņa, jo nākamajā sezonā atkal viss var nostāties savās ierastajās vietās, jo minētie klubi taču nav kļuvuši un nekas neliecina, ka kļūs nabagāki. Šosezon no TOP klubiem savu statusu regulārajā turnīrā pilnā mērā apliecināja tikai SKA un daļēji Omska (turnīra sākumā un īpaši beigu daļā).

  +4 [+] [-]

, 2012-02-29 10:45, pirms 13 gadiem
Un nobeigumā....

     [+] [-]

, 2012-02-29 11:15, pirms 13 gadiem
.............. rakstīja: Un nobeigumā....
Raksta beigas tiešām kaut kādas norautas liekas. Netipisiki Toļikam...

     [+] [-]

, 2012-02-29 12:51, pirms 13 gadiem
lasu Toļāna rakstus un pat tad man sāk ausīs griezties čaļa balss, kas ir tiktāl piebesījusi LTV7 ka maz neliekas. it sevišķi šādi teksti:
"...Sčastlivijs un vēl vairāki citi tradicionālie līderi (par Jašinu un S.Fjodorovu nemaz nerunājot)..."
nu tad nerunā ja nemaz nerunājot. vai arī piemini pie visiem.... tas pamācošais tonis vnk uzdzen.