Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

17. diena: dodiet piecus tiesnešus!

17. diena: dodiet piecus tiesnešus!
Tiesnesim Horhem Lariondam vāciešu un angļu spēlē būtu noderējis vēl kāds palīgs.
Foto: Reuters

Angļi un meksikāņi vēl ilgi žēlosies par briesmīgajām tiesnešu kļūdām pasaules futbola čempionāta astotdaļfināla mačos, taču ir racionāli jādomā, ko darīt tālāk, lai pēc nākamajām spēlēm kāds atkal neraudātu par soģu pārestībām.

Var strīdēties, - ir vai nav jāievieš videoatkārtojumi futbolā, taču iesākumā ir arī vienkāršāka un lētāka metode, kā uzlabot tiesāšanas kvalitāti. Kāpēc gan Starptautiskās Futbola federācijas (FIFA) amatvīriem ir jāizdomā velosipēds, kas jau ir izgudrots Eiropā? Proti, Mišels Platinī ar saviem padotajiem iepriekšējās sezonas UEFA Eiropas līgā ieviesa sešu tiesnešu brigādes, un visi izteica apmierinātību ar šo jaunievedumu. Kā tas izpaužas? Kā jau ierasts, viens tiesnesis darbojas laukumā un divi viņa palīgi - uz līnijas, vēl viens pie tehniskās zonas pieskata trenerus un izdara maiņas, bet vēl divi strādā pie vārtiem. Šie divi tiesneši kontrolēja tieši tādas situācijas, kādu pieredzējām Anglijas un Vācijas mačā. Ja šāds tiesnesis jau būtu ieviests arī pasaules čempionātā, tad angļi ieskaitītu 2:2. Jāpiebilst, ka šī tiesneša funkcijas ir visnotaļ plašas - ne tikai pieskatīt vārtu līniju, bet arī uzmest aci notikumiem soda laukumā. Ar mikrofona starpniecību viņš var pateikt priekšā galvenajam pat to, vai ir jāpiešķir 11 metru soda sitienu. Protams, sētas mačos un varbūt pat "LMT virslīgā" šādas piecu tiesnešu brigādes būtu izšķērdība jeb lieka naudas tērēšana, taču pasaules čempionātos FIFA tās noteikti varētu apmaksāt. Finansiālie tēriņi būtu mazāki nekā morālie zaudējumi.

Protams, tiesnešu kļūdas ietekmēja abu svētdienas spēļu gaitu. Tomēr Anglijas izlases sniegumā nevarēja nepamanīt divas būtiskas lietas. Pirmkārt, pat tādam izcilam speciālistam kā Fābio Kapello neizdevās atrast Rio Ferdinanda aizstājēju Anglijas izlases aizsardzības centrā. Pret vāciešiem šajā zonā neveiksmīgi darbojās Mets Apsons, taču arī iepriekšējie divi centra aizsargi līdzās Džonam Terijam - Ledlijs Kings un Džemijs Karagers - neatstāja pārliecinošu iespaidu. Otrkārt, pirms čempionāta daudz tika runāts par Veina Rūnija iespējamo spīdēšanu Dienvidāfrikā. "Manchester United" uzbrucējs šajā čempionātā četros mačos neguva nevienus vārtus, un tagad viņš kā tanī reklāmā varētu sākt audzēt bārdu un meklēt dzīvošanai piemērotu treileri. Dzeltenajai britu presei viņš šobrīd ir gards kumoss!

  -2 [+] [-]

, 2010-06-28 13:54, pirms 14 gadiem
Ja būtu videoatkārtojumi, tad tas nebūtu futbols manā skatījumā, bet , ja ieviestu tā saucamos "Vārtu līniju tiesnešus" , tad nemaz tik slikti nebūtu.

  -4 [+] [-]

, 2010-06-28 14:00, pirms 14 gadiem
Da ieliecit to čipu bumbā un viss

  +2 [+] [-]

, 2010-06-28 14:01, pirms 14 gadiem
un kāpēc, tavuprāt, ar videoatkārtojumiem tas nebūtu futbols. Es cienu, to, ka futbols ir viens no konservatīvākajiem sporta veidiem, bet tas ir vairāk jāpielāgo mūsdienu situācijai.

  -1 [+] [-]

, 2010-06-28 14:26, pirms 14 gadiem
encephalon rakstīja: un kāpēc, tavuprāt, ar videoatkārtojumiem tas nebūtu futbols. Es cienu, to, ka futbols ir viens no konservatīvākajiem sporta veidiem, bet tas ir vairāk jāpielāgo mūsdienu situācijai.
Bet, vai tiešām to videoatkārtojumu vajag, vai nebūtu labāk ar 6 tiesnešiem? Futbols , ir futbols, un manuprāt , ja tiešām ieviestu tos videatkārtojumus, tas jau būtu cirks.. varbūt mūsdienīgāk, bet kas par sviestu.. kamēr tiesnesis aizies apskatīsies to videoatkārtojumu, no spēles paies 10 minūtes, jeb tu arī vēl gribi, lai apstādina tad laiku?

  +1 [+] [-]

, 2010-06-28 14:35, pirms 14 gadiem
Ļoti laba doma par 6 tiesnešiem! Brīnos kā FIFA vēl viņu nav ieviesusi jau šajā PK.... acīmrezot kādam FIFA ir izdevīgi, lai būtu šādas kļūdas un pēc tam arī skandāli un strīdi!

  -3 [+] [-]

, 2010-06-28 14:42, pirms 14 gadiem
als rakstīja: Ļoti laba doma par 6 tiesnešiem! Brīnos kā FIFA vēl viņu nav ieviesusi jau šajā PK.... acīmrezot kādam FIFA ir izdevīgi, lai būtu šādas kļūdas un pēc tam arī skandāli un strīdi!
Vo,vo.. Pie tam arī netikai PK izcīņa, jo atceramies, kā Francija iekļuva šajā PK, kurā gan neko dižu neparādija.

     [+] [-]

, 2010-06-28 15:17, pirms 14 gadiem
Snikers007 rakstīja: kamēr tiesnesis aizies apskatīsies to videoatkārtojumu, no spēles paies 10 minūtes, jeb tu arī vēl gribi, lai apstādina tad laiku?
Ibio, kādas vēl desmit minūtes? Kur tam tiesnesim būtu jāiet? Kam tad video tiesnesis būtu domāts? Tā kā Blaters sāc runāt. Tas par spēles vilcināšanu ir pilnīgas muļķības.

  +1 [+] [-]

, 2010-06-28 15:54, pirms 14 gadiem
Man patika viena komentetaja savulaik izmesta doma, ka varētu katra komanda divas reizes spelē pieprasīt video noskatīšanos par strīdīgam epizodēm. ja ir videotiesnesis, tad nekur jau galvenajam tribīnēs nebūs jaiet un teļukā viss redzams.

Starp citu, vai šogad PK nav neviena ekrāna stadionā? Slavenās Zidāna un Materaci sarunas sekas taču tiesnesis arī piefiksēja pēc stadionā redzamā epizodes atkārtojuma, vai ne?

  +1 [+] [-]

, 2010-06-28 16:04, pirms 14 gadiem
futbols ir farss, sākot ar meiteņu vārtīšanos pa zāli, saķerot ne to kāju vai ne to ķermeņa daļu kas cieta, saviebtām sejām lēkāšana un kā spēle atsākas tā vico kā nekas nav bijis, nesaku ka visi tā dara bet tas jau ir STANDARTS un tas padara futbolu par riktīgi pretīgu.

tiesneši arī ir izcili, laikam vissubjektīvākais sporta veids, kad tie āksti fifā sapratīs ka mūšdienu futbols ir par % 20 ātrāks, arī bumbas lido ātrāk, sitieni stiprāki, nu NEVAR CILVĒKS IZSEKOT tam visam.

bet visumā vienalga, domāju paskatīšos pasaules kausu ar ausgta līmeņa futbolu, bet tur 90% komandas ir vienk. nožēlojamas, tad vel tiesneši izbojā 2as tādas spēles, sviests

  -1 [+] [-]

, 2010-06-28 16:04, pirms 14 gadiem
šaubos vai tas ir lētāk vel divi vīri,ņemot vērā cik tiesnesim maksā par maču...

  +1 [+] [-]

, 2010-06-28 16:25, pirms 14 gadiem
Snikers007 rakstīja: Ja būtu videoatkārtojumi, tad tas nebūtu futbols manā skatījumā, bet , ja ieviestu tā saucamos "Vārtu līniju tiesnešus" , tad nemaz tik slikti nebūtu.
Nu, blin, un ko - regbijs vairs nav regbijs? Hokejs nav hokejs? Teniss nav teniss? Un tā tālāk! Varētu padomāt, ka katrā futbola spēlē iesit vismaz piecus strīdīgus vārtus! Nu neaizņemtu video noskatīšanās ne grama vairāk laika, kā tagad tiesneša strīdēšanās ar spēlētājiem! Bet pagaidām - laiks vienalga tiek zaudēts, bet tiesneša kļūdas paliek nelabotas!

  +1 [+] [-]

, 2010-06-28 16:34, pirms 14 gadiem
Snikers007 rakstīja: Bet, vai tiešām to videoatkārtojumu vajag, vai nebūtu labāk ar 6 tiesnešiem? Futbols , ir futbols, un manuprāt , ja tiešām ieviestu tos videatkārtojumus, tas jau būtu cirks.. varbūt mūsdienīgāk, bet kas par sviestu.. kamēr tiesnesis aizies apskatīsies to videoatkārtojumu, no spēles paies 10 minūtes, jeb tu arī vēl gribi, lai apstādina tad laiku?
vinam nekur nebutu jaiet, vinam austinas video tiesnesis pec 10 sekundem nozinotu visu kas noticis.

  -1 [+] [-]

, 2010-06-28 22:47, pirms 14 gadiem
5, kaut 50 tiesnešus, bet šis variants izklausās viss reālākais un efektīvākais variants....!!!