Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Desmitā gada desmit plusi

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Desmitā gada desmit plusi
Martins Dukurs ir gada sportists Latvijā - viņš kļuva par pirmo "Sporta avīzes ekspertu āptaujā, uzvarēja gada balva sportā nominācijās par labāko un populārāko gada sportistu Latvijā.

Uzreiz jāteic - tādu bija krietni vairāk. Un uzreiz jāpiebilst - arī šis desmitnieks nepretendē uz absolūtu objektivitāti (vai tāda vispār ir?), kādam liksies, ka desmitniekā vajadzēja būt kādam citam notikumam kāda šeit minētā vietā. Galu galā - nereti taču tas, kas vienam tas ir pluss, citam ir mīnuss..

1. Olimpiskās sudraba medaļas Vankūverā. Emocijas kopš notikumiem ziemas olimpiskajās spēlēs Vankūverā jau ir rimušās, ir bijuši vairāki notikumi, kas ir svaigākā atmiņā. Martina Dukura otrā vietā skeletonā (pieļauju, ka kādam tas sķitīs kā notikums ar mīnuszīmi vai vismaz ne kā pirmais liekams, jo pirms pēdējā brauciena Martins taču bija līderis) un brāļu Andra un Jura Šicu sudraba medaļas divnieku sacensībās kamaniņbraukšanā padarīja šīs olimpiskās spēles mums par īpaši ražīgām.

2. Inetas Radevičas uzvara Eiropas čempionātā tāllēkšanā ar jaunu Latvijas rekordu - 6,92 m. Atgriezusies lielajā sportā pēc dēla piedzimšanas, Ineta Radeviča ne tikai atgriezās iepriekšējā līmenī, bet arī sasniedza jaunu pakāpi savā karjerā. Cerams, ka tikai pagaidām visaugstāko. Nākamais Inetas sapnis - aizlēkt tālāk par 7 metriem.

3. Artjoms Rudņevs satricina Eiropu. Trīs vārti Turīnā pret "Juventus" UEFA Eiropas līgas spēlē ir ievērojams notikums jebkura atzīta un jau slavena futbolista karjerā, bet ja to izdara spēlētājs, kurš šādā līmenī spēlē pirmo reizi un kurš dziļākos Eiropas futbola ūdeņos vēl nav īpaši labi zināms... Tad tas satricina visu futbola Eiropu. Šķiet, ka kopš Māra Verpakovska sekmīgākajām sezonām ne par vienu Latvijas futbolistu nav ārzemēs tik daudz runāts un rakstīts.

4. Māris Štrombergs - BMX karalis. Pasaules čempions, Pasaules kausa ieguvējs, labākais BMX riteņbraucējs ASV... Pirmais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā aizvadīja lielisku sezonu. Pēc triumfa Pekinā valmierietis turpina nostiprināties BMX elitē.

5. Rīgas "Dinamo" Gagarina kausa izcīņas pirmajā kārtā pārspēj Sanktpēterburgas SKA. Tajās dienās par hokeju nerunāja tikai mēmie (kaut gan - savā valodā runāja arī viņi!). Tajās dienās gadījās būt dažās ar sportu vai hokeju nesaistītās vidēs, bet sarunas tik un tā agri vai vēlu nonāca līdz hokejam un Rīgas "Dinamo". Ļoti ātri nonāca!

6. Pēc 20 gadu pārtraukuma Rīgā viesojās NHL klubs. Pasaules spēcīgākās hokeja līgas NHL klubs Fīniksas "Coyotes" aizvadīja pārbaudes spēli ar Rīgas "Dinamo", kas kļuva par vēsturisku notikumu atjaunotā Rīgas kluba vēsturē - iepriekšējo reizi ar NHL komandu spēlēts vēl PSRS laikā (1990. gada rudenī ar slaveno Monreālas "Canadiens").

7. Divi Latvijas tenisisti pasaules ranga pirmajā piecdesmitniekā. Ernests Gulbis gadu pabeidza 24. vietā ATP rangā (pirms gada viņš bija nokritis līdz 90. vietai), kas ir augstākā viņa karjerā. Šogad Ernests kļuva par pirmo Latvijas tenisitu, kurš pārspējis pasaules ranga līderi - ATP turnīrā Romā viņš uzvarēja Rodžeru Federeru. Anastasija Sevastova pabeidza gadu 45. vietā WTA rangā - par 38 vietām augstāk nekā pirms gada.

8. Teicams gads Latvijas jaunajiem hokejistiem, basketbolistiem un futbolistiem. U18 basketbolisti ieņēma 3. vietu Eiropas čempionātā un ieguva tiesības nākamgad spēlēt U19 pasaules čempionātā ne tikai tāpēc, ka turnīrs risināsies Latvijā. U20 izlases basketbolistes arī ieguva 3. vietu Eiropas čempionātā. U20 izlases hokejisti uzvarēja pasaules čempionāta 1. divīzijā un ieguva tiesības nākamgad spēlēt Elites grupā. U17 izlases futbolisti pārvarēja Eiropas čempionāta kvalifikācijas pirmo kārtu. Maiņa aug.

9. Vairāku jauno Latvijas sportistu izcili sasniegumi. 18 gadus vecais šķēpmetējs Zigmunds Sirmais sasniedza otro labāko rezultātu vieglatlētikas vēsturē savā vecuma grupā - 82,27 m, bet Intars Išejevs ieņēma otro vietu Pasaules 1. jaunatnes olimpiskajās spēlēs. Svarcēlājs Artūrs Plēsnieks kļuva par pasaules čempionu junioriem svarā virs 94 kg, bet Artjoms Žerebkovs savā svara kategorijā kļuva par U17 Eiropas vicečempionu. Džudists Vladimirs Osnačs savā pirmajā pilnajā sezonā starp lielajiem Pasaules kausa posmos bija gan pirmais, gan otrais, gan trešais. Maksims Bogdanovs ieņēma 3. vietu pasaules junioru čempionātā spīdvejā un bija viens no labākajiem Polijas 1. līgā, kas ir viena no spēcīgākajām spīdveja līgām pasaulē. Un tie noteikti nav visi jaunie, kas šogad izcēlušies... Maiņa aug.

10. Zemgales Olimpiskā centra atklāšana Jelgavā un Angijas Premjerlīgas kluba "Blackpool" viesošanās. Esam kļuvuši par vēl vienu modernu sporta bāzi bagātāki. Zemgales olimpiskais centrs apvieno sevī iespēju nodarboties ar vairākiem sporta veidiem, neparastu tribīni skatītājiem, visaugstākajām prasībām atbilstošu BMX trasi. Atklāšanas pasākumā Zemgales OC stadionā spēlēja Anglijas Premjerlīgas klubs "Blackpool" un ar 1:2 piekāpās FK "Jelgava" futbolistiem.

Katram no jums šis demitnieks noteikti ir papildināms un koriģējams. Šis arī iegansts atcerēties 2010. gadā labi paveikto un ar prieku piedzīvoto.

  +4 [+] [-]

, 2010-12-27 15:23, pirms 14 gadiem
Objektīvs TOPS. Šie tiešam nozīmigi notikumi šajā gadā

  -2 [+] [-]

, 2010-12-27 16:05, pirms 14 gadiem
zzk rakstīja: arī šis desmitnieks nepretendē uz apsolūtu objektivitāti

pamatskolnieka cienīga gramatikas kļūda jau pirmajā rindkopā...
Varbūt tu pats esi kļūda?

     [+] [-]

, 2010-12-27 16:43, pirms 14 gadiem
zzk rakstīja: Ne jau par mani ir šis raksts un ne jau es esmu tā autors.

Ja par šo produktu tiek prasīta samaksa, tad ir loģiski prasīt arī kaut kādu kvalitāti.
Jā tiešām traģēdija VESELS VIENS vārds kļūdaini uzrakstīts.

     [+] [-]

, 2010-12-27 19:23, pirms 14 gadiem
krishy rakstīja: Jā tiešām traģēdija VESELS VIENS vārds kļūdaini uzrakstīts.
Traģēdija tā nav, tā ir vienkārši kļūda. Un es tieši tā to arī nosaucu, nevis dēvēju par traģēdiju.

Tagad tā ir izlabota un paldies par to.

     [+] [-]

, 2010-12-28 13:35, pirms 14 gadiem
Paldies par rakstu