Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Pirmo reizi - divi metri

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Pirmo reizi - divi metri
Rozmarija Akermane.

1977. gada 26. augustā sacensībās toreizējā Rietumberlīnē augstlēcēja no VDR Rozemarija Akermane kļuva par pirmo sievieti, kas pārvarēja 2 metrus. Tas notika 65 gadus pēc tam, kad 2 metru augstums vispār tika pārvarēts pirmo reizi - 1912. gadā amerikānis Džordžs L. Horins pārlēca 2,01 m.

Bijusī baletdejotāja un tekstilražojumu pārdevēja Rozemarija Akermane bija pazīstama augslēcēja vēl ar savu meitas uzvārdu Vitčasa, (kad Rozemarija kļuva baletam par lielu, viņa devās strādāt par pārdevēju un studēja tirdzniecības ekonomiku), viņa trīs gadus pēc kārtas bija Eiropas čempione telpās, bet 1976. gadā uzvarēja olimpiskajās spēlēs Monreālā (1,93 m). 1977. gadā Diseldorfā Akermane ieguva Pasaules kausu, bet pasaules rekordu līdz savam vēsturiskajam lēcienam viņa bija labojusi jau četras reizes un pacēlusi to no 1,94 m līdz 1,97 m.

Tajā 26. augusta vakarā Berlīnes Olimpiskajā stadionā Rozemarija Akermane pavisam veica 7 lēcienus. Pēdējais - 2 metru augstumā - bija plkst. 20.14 pēc vietēja laika. 30 000 skatītāju sarīkota Rozemarijai ovācijas, viņa priecājās, kā mazs bērns. Savu vēsturisko pasaules rekordu Akermane sasniedza, lēkdama vecajā jeb tā sauktajā pāvēliena stilā nevis modernajā "flopā" (atmuguriski pāri latiņai - tā, kā tagad lec visi).

Par savu vēsturisko rekordu vāciete saņēma VDR sportistiem paredzēto 10 DM (Rietumvācu markas) dienasnaudu, vēl viņa saņēma neskaitāmu daudzumu ziedu, viņai tikai veltītas veselas lappuses ne tikai sporta laikrakstos vien, no VDR autobūvētājiem viņa saņēma auto "Wartburg", tajā gadā viņa tika atzīta par gada labāko sportisti pasaulē. Ar augstāko lēcienu karjerā viņa uz visiem laikiem ierakstīja savu vārdu sporta vēsturē.

Pēc sava lielā panākuma Rozemarija Akermane divu metru augstumu vairs nebija veikusi. 1978. gada Eiropas čempionātā Prāgā viņa pārlēca 1,99 m, taču itāliete Sāra Simeoni uzvarēja ar jaunu pasaules rekordu - 2,01 m. Maskavas olimpiskajās spēlēs Akermane ieņēma 4. vietu un arī tur uzvarēja Simeoni. Pēc sava pēdējā nesekmīgā lēciena Rozemarija ar skumju smaidu uz lūpām pameta sektoru... Viņa vēl turpināja piedalīties sacensībās, taču viņas valdīšanas laiks jau bija beidzies.

     [+] [-]

, 2010-08-26 13:07, pirms 14 gadiem
Interesanti, ka kādreiz tik pieklājīgus augstumus varēja pārvarēt mūsdienās tik neiedomājamā stilā. Nez kāds vēl tagad pasaulē kaut ko tādu mēģina, kaut sava prieka pēc? (es domāju pārvēliena stilu)