Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Cipulis: starp skalpēšanu un kastrēšanu

Cipulis: starp skalpēšanu un kastrēšanu
Mārtiņš Cipulis - joprojām bez vārtiem. Vai tas ir viss, ko no viņa gaidām?

Foto: Romāns Kokšarovs, ''Sporta Avīze'', f64

Pašam negribot, Mārtiņš Cipulis ir kļuvis par sinonīmu domai – kas i' ko, nevar iemest... Spēlē kā Cipulis. Tur pat Cipulis prastu uzskriet ripai virsū. Cipulis ir nekāds. Tā sauktais uzbrucējs Cipulis. Un tā tālāk... Es pretī lieku bildi un atziņu – Cipulis uz laukuma, iespējams, ir vērtīgākais no komandas hokejistiem.

Divdesmit četras spēles, piecas piespēles, negatīvs lietderības koeficents (7), astoņas soda minūtes, 53 metieni pa pretinieku vārtiem (sestais rādītājs starp Dinamo uzbrucējiem), vidēji spēlē uz laukuma bijis 15 minūtes un 39 sekundes. Stop! Uzbrēks hokeja līdzjutējs. Kur ir vārti, cik vārtus šis uzbrucējs guvis? Vai tas nav viņa galvenais pienākums? Atbildu. Cipulis aizvadītajās divdesmit četrās spēlēs nav guvis vārtus. Komandā tādu ir vēl – Ankipāns, Ņiživijs, Luseniuss, Štāls, Džeriņš, Nieminens – tiesa, spēļu skaits gan visiem atšķiras. Bet – Cipulis tomēr ir uzmanības centrā. Kāpēc? Kad viņdien komandas galvenajam trenerim pavaicāja, kad Mārtiņš beidzot gūs vārtus, Peka Rautakalio vēsi atbildēja – sak, iespējams, viņš gūs sezonas svarīgākos vārtus... Šāds trenera miers mazliet apmulsināju Cipuļa antikustības ekstrēmo galu, jo, kur tas redzēts un dzirdēts, ka galvenais ir apmierināts ar uzbrucēju, kurš nemāk iemest. Tomēr Rautakalio viņam uzticas, vēl vairāk – dod laukumā solīdu spēles laiku. Ko tas nozīmē?

Noskatieties šo video... Izvēlētās epizodes parāda, ka Cipulis zina, ko viņš dara laukumā – viņš saprot savu uzdevumu. Mārtiņš kopā ar Podziņa spārniem un Šindela pelēko krāsu, uz mirkli liek aizdomāties – kas tā ir par komandu, pret ko spēlējam? Dinamo spēlētāji visu dara labā tempā un ir vismaz soli priekšā saviem sāncenšiem – gan ar darbību, gan pieņemtajiem lēmumiem. Šajā spēles daļā pa vārtiem bija viens metiens un tas pats – no aizsarga nūjas, taču ievērojāt – maiņa kopumā spēlēja pozicionāli gudri, aktīvi un mērķtiecīgi. Tieši šīs aktivitātes neļāva CSKA veikt spēlētāju maiņu, lai gan viņu soliņš bija tuvāk... Vēl vairāk – kompaktā saspēle viduszonā deva iespēju vēlreiz ievilkt ripu CSKA zonā. Simpātiska ir aizsargu pieslēgšanās uzbrucēju centieniem, kas liecina par visu laukuma spēlētāju atbildību par konkrēto epizodi. Otrs fragments, kad Cipulis ir laukumā pie zaudētiem vārtiem, būtu stāsts par aizsargu apjukumu, jo Holts metienu redzēja, bet Reķis bija pozicionāli jau pazaudējis savu vietu un attiecīgi – nespēja pretiniekam patraucēt. Tomēr, pievēršam uzmanību mūsu bēdu brālim Mārtiņam – tieši viņš ir tas, kas pēc iemetiena metas virsū savam spēlētājam – aizsargam pie zilās līnijas. Jā, tur iemetienā tiek pazaudēta sekundes desmitdaļa, jo puikas pagrūstās, taču beigu galā, nonācis pret savu sedzamo, Cipulis izdara tobrīd vienīgo pareizo manevru – ar augumu cenšas bloķēt metienu. Aizsargam šķīliena vai piespēles vietā ir jāizvēlas uzmetiens, kas ir no plaukstām un vājš – Holts to redzēja, bet aizsargi nedrīkstēja pieļaut, ka laukuma daļās, par kurām katram no viņiem ir atbildība, visas pretinieku nūjas ir bez apgrūtinājuma. Tām bija jābūt mūsu skrūvspīlēs... Šoreiz tā nebija, bet – Cipulis savu epizodi nospēlēja kā vajadzēja.

Jāpiekrīt, ka kopumā savu iespēju realizāciju Cipulis varētu vēlēties labāku – kurš negribētu? Piemēram, Krosbijs šonakt to vēlētos... Tajā pašā laikā komandā visi nevar spēlēt klavieres. Mārtiņš nomināli nav pirmo divu maiņu uzbrucējs – vismaz pēc tā spēles koncepta, ko šobrīd mēģina komandai iemācīt Rautakalio. Taču viņš ir teicams trešās maiņas motors – tāds, kam ir pirmajam jārealizē presings jau pretinieku zonā, tāds, kurš spēj atskriet arī palīgā aizsargiem, izcīnīt spēka divcīņas pie apmalēm un – ļoti lietderīgi atstrādā savu spēles laiku mazākumā. Ja pie Cipuļa pieliktu mēraparātu ar noskrietajiem metriem un atzīmētu vietas, kur viņš savas maiņas laikā ir bijis laukumā – jūs būtu pārsteigti, cik lielu darba apjomu Mārtiņš veic laukumā. Viņš izdara ļoti melnu darbu, viņš liek pretiniekam domāt ātrāk, viņš, iespējams, ir viens no retajiem, kas šobrīd vislabāk ir izpratis Rautakalio konceptu. Skrien kā vējš, atduras kā cirvis? Muļķības. Vienreiz ir jāsaprot, ka komandā visi nevar būt metēji, tāpat kā visi neprot spēlēt aizsardzībā. Ja mums pamazām izveidojas izteiktas divas pirmās maiņas, tad tik pat izteiktas ar savu uzdevumu šobrīd tiek veidotas otras divas – tās, kam galvenais uzdevums ir aizsardzība, enerģija un ripas paturēšana vai tās noturēšana pretinieku zonā. Ja paņem šo lineālu, tad Cipulis ir savā vietā. Viņam ir labs slidojums, laba fiziskā kondīcija, metiens... Kur vārti? Kur vārti? Nenogurstoši skandina Cipuļa kariķētāji. Būs arī vārti, bet pagaidām – prasām no viņa spēli, atdevi, cīņassparu. Piekritīsiet, ar šīm īpašībām Mārtiņš ir apveltīts ar uzviju. Komandai viņa klātbūtne ir lietderīga un tas nav jāpierāda – tas ir uz ledus.

1 2 52 komentāri
Slēpts komentārs: Juventus

  +9 [+] [-]

, 2011-11-24 12:20, pirms 13 gadiem
Protams, Cipulis savu darbu aizsardzībā padara ļoti laba, ja neskaita to spēli pret SKA. Bet cik viņš momentus nav izmantojis? Katrā spēlē ir pa 2-3 momentiem, kur varēja iemest golu.

Varbūt maiņas partneri nav īstie. Pieliktu viņam klāt Vasiļjevu un Sašku, gan jau būtu arī goli...
Slēpts komentārs: Jurchiks_pe4o

 +36 [+] [-]

, 2011-11-24 12:23, pirms 13 gadiem
Agri vai vēlu bus iekšā!!! Go CIPA

  +7 [+] [-]

, 2011-11-24 12:25, pirms 13 gadiem
Cipulis - darbaļaužu varonis. Drīzāk derētu izveidot video par tēmu "Šindels zaudē iemetienu un pēc dažām sekundēm ripa ir mūsu vārtos" - materiāla, tai skaitā īsteni kuriozi momenti, ir gana daudz.

  +7 [+] [-]

, 2011-11-24 12:25, pirms 13 gadiem
artinho rakstīja: Agri vai vēlu bus iekšā!!! Go CIPA
agri jau vairs nē, vainu vēlu vai ļoti vēlu

  +5 [+] [-]

, 2011-11-24 12:32, pirms 13 gadiem
Varbūt Cipuli salikt kopā ar Sašku Ņiživiju, tie jau abi rūdīti Izlases veči, sader kā cimds ar roku.

 +24 [+] [-]

, 2011-11-24 12:38, pirms 13 gadiem
Man jau šķiet ka problēma ir nevis 0 gūto vārtu ailē, bet gan n-tās neizmantotās iespējas. Par pārējo gan Pučem var piekrist melno darbu Cipulis padara un labi un nav redzēts ka viņa pretspēlētājs būtu guvis vārtus.

  +3 [+] [-]

, 2011-11-24 12:47, pirms 13 gadiem
Vispār jau, laikam tapēc arī nav vārti, ka visu laiku presingo pretinieku un pašam vairs spēka nepietiek iemest golu.. Ja visu laiku tikai dragā, tad nevar nokoncentrēties uz precīzu metienu vārtos. Secinājums tāds, ka Cipulis ir lietderīgs aizsardzībā, un jālaiž laukumā pret pretinieku līderiem, bet nekādā gadījumā pret viņu sliktākajām maiņām, jo tad ir darbiņš M. Rēdliham un co! Miķelis ir iemācījies ne tikai joņot pa laukumu, bet arī būt lietderīgs rezultāta veidošanā, kas Cipulim nav...

  -3 [+] [-]

, 2011-11-24 12:52, pirms 13 gadiem
4. maiņa pgd atbilstoša Cipulim

 +12 [+] [-]

, 2011-11-24 12:54, pirms 13 gadiem
Es sūtu čomam sms: Cipa golu iemeta! Viņš man atbild: Ne*irs

 +19 [+] [-]

, 2011-11-24 13:04, pirms 13 gadiem
Diemžēl tirliņi nesaprata, par ko stāsts

  +6 [+] [-]

, 2011-11-24 13:11, pirms 13 gadiem
Juventus rakstīja: Patieso Sifilisa tas ir Sipjuļa, nē Cipuļa vērtību mēs uzzinātu tikai, ja Dinamo viņu izmestu, es baidos, ka viņu neņemtu neviens KHL klubs, domāju būtu grūti čalim atrast sakarīgu darbu.
atceries ka komandu skauti neskatās tikai punktus un lietderības koeficentu

  +6 [+] [-]

, 2011-11-24 13:16, pirms 13 gadiem
Galvenais ka treneris viņam redz lomu komandā, tas ka fani nesaprot ir mazsvarīgi, jo lielakai daļai hokeja izpratne ir zemā līmenī, kas arī ir normāli jo visi jau nav hokeja treneri

  +6 [+] [-]

, 2011-11-24 13:18, pirms 13 gadiem
nevajag , Armand, uzspiest ar varu savu viedokli! Šādas epizodes var atrast KATRAM hokejistam, pat man, kad es ziemā spēlēju uz aizsalušā ezera, meitas filmētajās epizodēs, cīnos kā Prongers, vai Jēkabs , sliktākajā gadījumā... Jautājums ir par MEISTARKOMANDAS uzbrucēju, kurš REGULĀRI nespēj gūt sezonas sākumā vārtus (kad 11 spēlēs, kad 16, kad 24..... ) . Sliktākais ir tas, ka arī pieļauj liktenīgas kļūdas, kā spēlē prat SKA, neizmetot ripu no zonas, un ļaujot ļeņingradiešiem izlīdzināt rezultātu 14 (šķiet) sekundes pirms 3/3 beigām! Pie tam, šī nav brīvā cīņa, - par aktivitāti punktus nepiešķir. Viennozīmīgi - Cipulim ir jāpaspēlē Liepājā. Kaut vai 5 spēles, lai atgūst vārtu garšu un sakārto galvu. Viņš ir liels puika, nevajag tik traki par viņu "iejūgties", Armand.

  +4 [+] [-]

, 2011-11-24 13:29, pirms 13 gadiem
Calvin rakstīja: nevajag , Armand, uzspiest ar varu savu viedokli! Šādas epizodes var atrast KATRAM hokejistam, pat man, kad es ziemā spēlēju uz aizsalušā ezera, meitas filmētajās epizodēs, cīnos kā Prongers, vai Jēkabs , sliktākajā gadījumā... Jautājums ir par MEISTARKOMANDAS uzbrucēju, kurš REGULĀRI nespēj gūt sezonas sākumā vārtus (kad 11 spēlēs, kad 16, kad 24..... ) . Sliktākais ir tas, ka arī pieļauj liktenīgas kļūdas, kā spēlē prat SKA, neizmetot ripu no zonas, un ļaujot ļeņingradiešiem izlīdzināt rezultātu 14 (šķiet) sekundes pirms 3/3 beigām! Pie tam, šī nav brīvā cīņa, - par aktivitāti punktus nepiešķir. Viennozīmīgi - Cipulim ir jāpaspēlē Liepājā. Kaut vai 5 spēles, lai atgūst vārtu garšu un sakārto galvu. Viņš ir liels puika, nevajag tik traki par viņu "iejūgties", Armand.
Pilnīgi piekrītu! Tev, bet daļēji arī Armandam. Skaidrs, ka viņš ir viens no labākajiem cīnītājiem komandā, bet tomēr 5 spēles Liepājā noderētu, jo tur jau iemestu kādu goliņu..

  -3 [+] [-]

, 2011-11-24 13:45, pirms 13 gadiem
paskaties vēlreiz to epizodi pret SKA un mēģini man iestāstīt, ko Mārtiņš tajā epizodē darīja nepareizi? ko?! tas,ka pretinieks atšifrēja ripas lidojumu, ir cits stāsts! iesaku neklausīties tajā umņikā (TV komentētājā),Anatoliju vēl var paklausīt!
paldies!
Calvin rakstīja: nevajag , Armand, uzspiest ar varu savu viedokli! Šādas epizodes var atrast KATRAM hokejistam, pat man, kad es ziemā spēlēju uz aizsalušā ezera, meitas filmētajās epizodēs, cīnos kā Prongers, vai Jēkabs , sliktākajā gadījumā... Jautājums ir par MEISTARKOMANDAS uzbrucēju, kurš REGULĀRI nespēj gūt sezonas sākumā vārtus (kad 11 spēlēs, kad 16, kad 24..... ) . Sliktākais ir tas, ka arī pieļauj liktenīgas kļūdas, kā spēlē prat SKA, neizmetot ripu no zonas, un ļaujot ļeņingradiešiem izlīdzināt rezultātu 14 (šķiet) sekundes pirms 3/3 beigām! Pie tam, šī nav brīvā cīņa, - par aktivitāti punktus nepiešķir. Viennozīmīgi - Cipulim ir jāpaspēlē Liepājā. Kaut vai 5 spēles, lai atgūst vārtu garšu un sakārto galvu. Viņš ir liels puika, nevajag tik traki par viņu "iejūgties", Armand.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2011-11-24 14:05, pirms 13 gadiem
atvainošanās raksts par 2dienas "Sporta avīzes" vāku...?
Slēpts komentārs: cicerons123456

     [+] [-]

, 2011-11-24 14:28, pirms 13 gadiem
cicerons123456 rakstīja: vecais tu savaa rakstaa pats atbildi uz savu jautajumu. Šādas epizodes var atrast KATRAM hokejistam, pat man, kad es ziemā spēlēju uz aizsalušā ezera, meitas filmētajās epizodēs, cīnos kā Prongers, vai Jēkabs , sliktākajā gadījumā.. nu kotur veel piebilst? ja nu vieniigais vecais mazak emociju vairaak veselaa sapraata))
tieši tā, bet lasi tālāk :
....Jautājums ir par MEISTARKOMANDAS uzbrucēju, kurš REGULĀRI nespēj gūt sezonas sākumā vārtus (kad 11 spēlēs, kad 16, kad 24..... )

  +1 [+] [-]

, 2011-11-24 14:41, pirms 13 gadiem
Calvin rakstīja: tieši tā, bet lasi tālāk :
....Jautājums ir par MEISTARKOMANDAS uzbrucēju, kurš REGULĀRI nespēj gūt sezonas sākumā vārtus (kad 11 spēlēs, kad 16, kad 24..... )
es shobriid runaju par ska momentu ,bet par vartu gushanu es diemzhel nekaa nevaru pateikt.ja viss buutu tik vienkarshi paralstiit te un cipulis saktu mest iekshaa butu labi,bet taa kaa tas nav iespejams nezinu kaa vinjam paliidzet. kautgan!!!! kaa tev taads variants ja vinjs pie sava darba apjoma veel mestu ripas iekshaa kaa tu domaa vai dinamo vareetu vinju sev atljauties?

  +2 [+] [-]

, 2011-11-24 14:53, pirms 13 gadiem
Armand, galvenā problēma jau ir tajā, ka mēs zinam, ka viņš var mest, un labi mest.. Bet nemet...

  +1 [+] [-]

, 2011-11-24 15:00, pirms 13 gadiem
Nav jau jaamet katraa speelee pa 2 goliem....bet ar 15 min uz ledus 1golu 10 speelees jau nu taa kaa vajadzeetu.... lai cik liels Cipulis vinsh buutu

  +2 [+] [-]

, 2011-11-24 15:02, pirms 13 gadiem
par,ko tad rakstīs,ja iemetīs

     [+] [-]

, 2011-11-24 15:25, pirms 13 gadiem
cicerons123456 rakstīja: es shobriid runaju par ska momentu ,bet par vartu gushanu es diemzhel nekaa nevaru pateikt.ja viss buutu tik vienkarshi paralstiit te un cipulis saktu mest iekshaa butu labi,bet taa kaa tas nav iespejams nezinu kaa vinjam paliidzet. kautgan!!!! kaa tev taads variants ja vinjs pie sava darba apjoma veel mestu ripas iekshaa kaa tu domaa vai dinamo vareetu vinju sev atljauties?
Netīšām tev plusu ieliku, gribēju mīnusu!
Kapēc nevarētu atļauties? Sprukts arī ir tāds melnā darba darītājs, bet tomēr savu reizi golu arī iešauj, un kā redzi dažus gadus jau atļaujamies šādus vīrus, kas dara melno darbu! Nav jau viņi nekādi ģeniji, kas reizi simts gados dzimst, kā Balderis.

  +6 [+] [-]

, 2011-11-24 15:45, pirms 13 gadiem
Cipulis ir viens no labākajiem spēlētājiem visā KHL, no tiem kas nemet.

  +1 [+] [-]

, 2011-11-24 15:52, pirms 13 gadiem
Ziile rakstīja: Netīšām tev plusu ieliku, gribēju mīnusu!
Kapēc nevarētu atļauties? Sprukts arī ir tāds melnā darba darītājs, bet tomēr savu reizi golu arī iešauj, un kā redzi dažus gadus jau atļaujamies šādus vīrus, kas dara melno darbu! Nav jau viņi nekādi ģeniji, kas reizi simts gados dzimst, kā Balderis.
kaa man tagad paardziivot ka tu man minusa vieta plusu ieliki?

     [+] [-]

, 2011-11-24 15:54, pirms 13 gadiem
Ziile rakstīja: Netīšām tev plusu ieliku, gribēju mīnusu!
Kapēc nevarētu atļauties? Sprukts arī ir tāds melnā darba darītājs, bet tomēr savu reizi golu arī iešauj, un kā redzi dažus gadus jau atļaujamies šādus vīrus, kas dara melno darbu! Nav jau viņi nekādi ģeniji, kas reizi simts gados dzimst, kā Balderis.
bet pa temai atljaujas arii ozo bet ortu nevar . un ko tas varetu noziimeet?

     [+] [-]

, 2011-11-24 16:16, pirms 13 gadiem
cicerons123456 rakstīja: bet pa temai atljaujas arii ozo bet ortu nevar . un ko tas varetu noziimeet?
Ja Ozo pats negribētu spēlēt tieši Rīgas Dinamo, tad protams mēs nevarētu konkurēt ar tādām komandām kā SKA, UFA... Jo patiesībā tādā komandā būtu jāspēlē Ozo, būtu pavisam cita lietderība! Bet viņš ir super vecis, ka spēlē te par 3 reizes mazāku naudu! Lai arī viņš ir miljonārs, bet tomēr viņš ir kapitāls vecis!

  -2 [+] [-]

, 2011-11-24 16:45, pirms 13 gadiem
Cipulist gust vartus - .... treninjaa

  +1 [+] [-]

, 2011-11-24 16:45, pirms 13 gadiem
Ziile rakstīja: Netīšām tev plusu ieliku, gribēju mīnusu!
Kapēc nevarētu atļauties? Sprukts arī ir tāds melnā darba darītājs, bet tomēr savu reizi golu arī iešauj, un kā redzi dažus gadus jau atļaujamies šādus vīrus, kas dara melno darbu! Nav jau viņi nekādi ģeniji, kas reizi simts gados dzimst, kā Balderis.
Ja Cipulis spēlētu kā centrs un starp Miķeli un Karsumu, tad gan jau viņš būtu guvis vismaz tikpat, cik Sprukts, tomēr viņš spēlē citā maiņā... acīmredzot tur, kur viņa vietu redz treneris.

     [+] [-]

, 2011-11-24 17:01, pirms 13 gadiem
KirmansLipovs rakstīja: Ja Cipulis spēlētu kā centrs un starp Miķeli un Karsumu, tad gan jau viņš būtu guvis vismaz tikpat, cik Sprukts, tomēr viņš spēlē citā maiņā... acīmredzot tur, kur viņa vietu redz treneris.
Manas domas, ka Miķelis ir līderis un tie, kas spēlē ar viņu vienā maiņā uzreiz izskatās labāk! Ja Cipulis pat kopā spēlējot ar Miķeli neko nemestu iekšā, nu tad gan ar koku pa muguru un ārā!

  +1 [+] [-]

, 2011-11-24 17:04, pirms 13 gadiem
viss jau būtu labi, ja ne viens sīkums: cipulis lielāko daļu savu spēļu bija 1ā maiņā.

ja viņš ganītos pa 3-4o kā tagad, tad neviens pat nepikstētu, bet ja mēs paskatamies CIK reālas vārtu gūšanas iespējas ir sapistas, tad cipulis noteikti ir topa pašā galvgalī. tas ka viņš labi spēlē bez ripas, tas jau nu ir fakts.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 52 komentāri