Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Stīvs Mozess - nepazīstamā KHL zvaigzne

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Stīvs Mozess - nepazīstamā KHL zvaigzne
Amerikāņu uzbrucējs no Helsinku "Jokerit" Stīvs Mozess ir viens no spilgtākajiem šīs ezonas atklājumiem KHL.

Guvis divus vārtus KHL čempionāta spēlē pret Rīgas "Dinamo", 25 gadus vecais Helsinku kluba "Jokerit" amerikāņu uzbrucējs Stīvs Mozess vēl vairāk nostiprinājās pirmajā vietā starp labākajiem vārtu guvējiem - viņa rēķinā ir 28 gūti vārti. Tuvākajiem sekotājiem Naidželam Dousam no Astanas "Barys" - 23, bet Iļjam Kovaļčukam no Sanktpēterburgas SKA - 22 vārti. Kas ir šis amerikāņu jauneklis, kurš ir priekšā pašam Kovaļčukam, Radulovam, Mozjakinam un citiem snaiperiem?

Stīvu Mozesu droši vien var saukt gan par šīs KHL sezonas lielāko atklājumu un pārsteigumu (galvenais konkurents uz abiem neoficiālajiem tituliem varētu būt Francijas izlases uzbrucējs Stefans da Kosta no Maskavas CSKA), kaut gan abiem apzīmējumiem ir atrodams izskaidrojums. Somijā viņš ir labi zināms, jo "Jokerit" komandā Stīvs Mozess debitēja aizpagājušajā sezonā un ar 22 gūtiem vārtiem kļuva par rezultatīvāko SM-liiga čempionāta debitantu. Vairāk vārtu savā debijas sezonā SM-liiga čempionātā ir guvis tikai Tēmu Salanne, kurš 1990./1991. gada sezonā pretiniekus vārtsargus pārspēja 33 rezies. Tās sezonas sākumā daudzi "Jokerit" līdzjutēji un somu žurnālisti brīnījās, kāpēc toreizējais "Jokerit" ģenerālmenedžeris Jarmo Kekalainens ir atvedis šo tikai 173 cm garo amerikāni, kurš iepriekš ir spēlējis NCAA čempionātā Ņūhempšīras "Wildcats" rindās un aizvadījis tikai 8 spēles AHL. Sākums Mozesam patiešām bija pabāls, bet jau decembra sākumā viņa rēķinā bija 14 vārti 29 spēlēs un viņš turpināja regulāri gūt vārtus. "Jokerit" līdzjutēju aprindās jau sāka runāt par Selanne rekorda krišanu. "Jokerit" vadība savukārt pagarināja līgumu ar Mozesu vēl uz divām sezonām, jo juta, ka var zaudēt savu labāko bombardieri. Selanne rekords noturējās, jo Mozesa sniegumā iestājās kritums un reiz viņš pat vispār netika pieteikts uz spēli. Tad vēl sekoja pleca trauma un atlikusī sezonas daļa tika "sapurgāta". Stīvu Mozesu atzina par sezonas labāko leģionāru un labāko SM-liiga klubu vasaras pirkumu.
Stīvs Mozess ir ASV studentu hokeja sistēmas produkts. Pēc četrām sezonām Bostonas "Bruins" junioru komandā EJHL čempionātā viņu aicināja uz Kvebekas junioru hokeja līgu (QMJHL), taču Stīvs nolēma, ka ar viņa mazo augumu lietderīgāk būs apvienot studijas ar hokeja spēlēšanu nevis tikai spēlēt hokeju un censties tikt NHL. Ņūhempšīras universitātes komandā Mozess aizvadīja četras pilnas sezonas, vienreiz kļuva par NCAA regulārā čempionāta uzvarētāju Austrumu zonā un kopā guva 47 vārtus. Nekas izcils. Tiesa, 2010./2011. gada sezonā viņā kļuva par savas komandas labāko vārtu guvēju (14 vārti). Jau toreizi visi izcēla viņa ātrumu un veiklās rokas, pēdējā sezonā NCAA čempionātā Stīvs guva 22 vārtus un vasarā devās uz Čikāgas "Black Hawks" jauno spēlētāju treniņnometni. Mozess nebija draftēts, viņu reti, kurš zināja un viņu uz pārējo fona īpaši nepamanīja. Bija dažas pārbaudes spēles, bija arī kādi gūti vārti, taču trenerus mazā amerikāņa sniegums neiespaidoja.
"Tā bija ļoti vērtīga pieredze," vēlāk atzina Stīvs Mozess. "Atrasānās Čikāgas "Black Hawks" treniņnometnē man atvēra acis uz daudzām lietām. Es paskatījos uz tiem, kuri spēlēja man blakus, un pārliecinājos, ka iekļūt NHL ir reāli."
Otrais mēģinājums tikt NHL Mozesam bija Ņujorkas "Rangers" fārmklubā no Hartfordas. 2012. gada pavasarī ar Mozesu tika parakstīts tā sauktais pārbaudes laika līguma, Stīvs aizvadīja 8 spēlēs regulārajā AHL čempionātā un guva tajās divus vārtus, vēl viena spēle viņam bija Kaldera kausa izcīņā jeb izslēgšanas turnīrā un tad draudoši un nenovēršami tuvojās lokauts NHL. Stīvs Mozess labi saprata, ka šajā situācijā viņam arī AHL komandā nebūs garantētas vietas sastāvā, un izlēma doties uz Eiropu. Tā viņš nokļuva Helsinku "Jokerit" komandā.
Ne velti laikam mēdz teikt, ka jaunā komandā vai jaunā turnīrā grūtākā ir otrā sezona - it īpaši vēl tad, ja pirmā bija sekmīga. Otro sezonu SM-liiga čempionātā Stīvs Mozess aizvadīja daudz sliktāk - tikai 12 vārti un 11 rezultatīvas piespēles, tikai viena spēle izslēgšanas turnīrā... Somu laikraksti jautāja - kurš St;īvs Mozess tad ir īstais? Tas, kurš pirmajā sezonā guva 22 vārtus vai šis, kurš nespēja gūt nevienus vārtus vairākas nedēļas pēc kārtas? Ietekmēja, protams, arī rudenī dabūtais savainojums un tam sekojošā operācija, bet tik un tā izdevums "Jatkoaika" ("Overtaims") nosauca Mozesu par sezonas lielāko vilšanos. Vakar biji varonis, bet šodien... "Jokerit" vadība nesteidzās ar secinājumiem, līgums Mozesam bija vēl uz vienu sezonu, turklāt komandu gaidīja debija KHL un tika nolemts ļaut amerikānim nospēlēt līdz līguma beigām.
Tagad "Jokerit" vadība domā par to, kā pagarināt līgumu ar Stīvu Mozesu vēl vismaz uz vienu sezonu... Mozess nevis vienkārši gūst vārtus, bet gūst tos skaisti - ar glanci. Kluba ģenerālmenedžeris, savulaik leģendārais vēl leģendārākā Veina Grecka partneris Edmontonas "Oilers" rindās Jari Kurri neslēpj, ka viņa mērķis ir pagarināt līgumu ar Mozesu. Vai to gribēs pats Mosess - tas vēl ir liels jautājums. Vasarā (9. augustā) amerikānim paliks 26 gadi un, iespējams, ka pēc tik sekmīgas sezonas KHL viņam vairs nebūs otras tādas iespējas atkal mēģināt tikt NHL. Nedrīkst, protams, aizmirst arī par Krievijas bagātākajiem klubiem, pēc Mozesa diviem vārtiem mačā ar SKA, piemēram, žurnālisti jau jautāja Stīvam, kā viņš reaģētu uz uzaicinājumu no SKA jau šīs sezonas laikā, taču amerikānis tikai smaidīja - sak, mani viss apmierina arī Helsinkos. To varēja tulkot arī kā Stīva Mozesa vēlmi spēlēt NHL - varbūt ar trešo mēģinājumu viņam tur arī izdosies tikt.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2014-12-23 19:32, pirms 9 gadiem
Neesmu eksperts, baiss lietu zinātājs un tā tālāk, bet varbūtēja iespēja tikt NHL izklausās labāk kā iespēja tikt KHL bagātākajā klubā, neparādīt "amerikāņu Radulovu" un nonākt hokeja mēslainē. Nav ne jausmas kālab, bet ir sajūta, ka visi spēcīgie KHL bombardieri, kam reizēm sezona neizdodas kā nākas, attopas kaut kādā LAČ vai BAČ vai citos, it kā zemākos turnīros.

Vismaz no malas izskatās, ka visi KHL "stāri" drīzāk nonāk mēslainē, ne profesionālajā kalngalī ...