Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Lielbritānija un handbols? Tas vairs nav joks

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Lielbritānija un handbols? Tas vairs nav joks
203 cm garais Jespers Pārkers ir Zviedrijas čempionvienības IK "Savehof" vārtsargs

Rīgas Domes kausa izcīņā rokasbumbā, kas no 27. līdz 29. decembrim risināsies Rīgas Olimpiskajā centrā, pirmo reizi piedalīsies Lielbritānijas vīriešu izlase. Nebūtu nākamgad Londonā vasaras olimpisko spēļu, tad droši vien arī turpmāk Lielbritānija un handbols būtu gandrīz nesavienojami jēdzieni, taču tagad tā vairs nav un Rīgā ieradīsies komanda, pret kuru būs jāspēlē nopietni.

2005. gada 6. jūlijā kļuva zināms, ka 2012. gada vasaras olimpiskās spēles risināsies Londonā. Tas nozīmēja, ka piedalīšanos tajās sev nodrošināja arī Lielbritānijas handbola izlases, kuru tajā laikā vēl nemaz īsti nebija...

Pagājušā gadsimta 70. un 80. gados Lielbritānijas vīriešu izlase sešas reizes piedalījās C grupas pasaules čempionātos un zaudēja 29 no 30 spēlēm (vienīgā uzvara bija 1984. gadā pār Fāreru salām - 21:19). Ieguvuši tiesības rīkot vasaras olimpiskās spēles, briti ķērās arī pie rokasbumbas izlses atjaunošanas. Tika izveidots plāns no trim daļām: pirmais - meklēt handbola spēlētājus ar britu izcelsmi; otrais - handbola iekļaušana skolu mācību programmās; trešais - Dānijas handbola savienības iesaistīšanās britu handbola atjaunošanas procesā.
2006. gada septembrī Dānijas handbola akadēmijā Orhusā uz treniņu sapulcējās pirmie "jaunie" britu hanbdolisti - 8 vīrieši un trīs dāmas... Decembrī jau bija 50 potenciālie izlases kandidāti, bet līdz 2007. gada maijam programmas "Sporting Giants" (gara auguma jauniešu meklēšana un atlase) ietvaros jau bija izskatīti gandrīz 5000 potenciālu rokasbumbas spēlētāju.

Lielbritānijas vīriešu handbola izlase tika atjaunota 2007. gada jūlijā un par tās pirmo treneri kļuva dānis Karstens Albrektsens, bet uz Rīgu britu handbolistus vedīs jau pazīstamais serbu treneris Dragans Džukičs (trīskārtējs Ungārijas čempions ar Segedas "Pick", trenējis "Metaloplastika", "Crveza Zvezda", 'Vardar", Maķedonijas un Šveices izlases...), kura viens no palīgiem būs Šveices izlases vārtsargs 1996. gada vasaras olimpiskajās spēlēs Atlantā Rolfs Doblers. Dažus britu izcelsmes spēlētājus izdevās atrast Vācijā, bet 2009. gada februārī dāņi sarīkoja britu izlasei treniņnometni un seši tās dalībnieki iekļāvās Vācijas kluba Esenes "TuSEM rindās (daži no viņiem būs arī Rīgā), kur izgāja profesionālā handbola skolu, bet saspēles vadītājs Daniels Makmilans spēlēja arī Vācijas 1. bundeslīgā (tagad viņš spēlē Dānijas 2. divīzijas komandā "Odder" un viņš spēlēs arī Rīgā).

Bez Makmilana britu izlases rindās Rīgā redzēsim Zviedrijas 2010. un 2011. gada čempionvienības IK "Savefof" 203 cm garo vārtsargu Jesperu Pārkeru, Šveices elites līgas kluba "RTV 1879 Basel" vārtsargu Nikolasu Setčvelu un līnijas spēlētāju Saimonu Vaitlinu, Norvēģijas virslīgas kluba Stavangeras "Viking" ārējo spēlētāju Martinu Hari, Francijas virslīgas Nantes kluba ārējo spēlētāju Geveinu Vinsentu un Islandes virslīgas kluba "UMF Afturelding" 204 cm garo līnijas spēlētāju Kristoferu Makdermotu (arī viens no TuSEM programmas dalībniekiem, turklāt spēlējis arī Ārhusas komandā Dānijas virslīgā). Lielbritānijas izlasē ir arī vairāki spēlētāji no Francijas, Dānijas, Vācijas un Norvēģijas zemāku līgu klubiem, bet tikai divi spēlētāji no britu klubiem. Daži ārzemju komandu handbolisti šoreiz nav iekļauti sastāvā, jo arī trenerim Džukičam taču ir jāsijā kandidāti.

Skaidrs, ka Lielbritānijas izlase nav Rīgas Domes kausa izcīņas favorīte, taču pa roku galam ar to nevarēs atļauties spēlēt ne Igaunija (būs gandrīz otimālajā sastāvā!), ne Lietuva, ne vēl jo vairāk Latvijas izlase, kuras rindās nebūs vairāku pamatspēlētāju.