Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Teiksim paldies hokejistiem. Un Lipmanam arī

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Teiksim paldies hokejistiem. Un Lipmanam arī
Leonīds Beresņevs
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Šodien Minskā ar Zviedrijas un ASV spēli beigsies 2010. gada čempionāts jauniešiem elites grupā. Latvijas komanda - treneri Leonīds Beresņevs, Leonīds Tambijevs un Igors Ļebedevs no Baltkrievijas mājās brauc ar 9. vietu. Tātad uzdevums - 8. vieta - nav izpildīts.

Taču šoreiz ir tā reize, kad zaudētājus skalpēt negribas. Drīzāk jāpaspiež treneriem roka, un jo sevišķi Beresņevam, un jāpasaka puikām paldies par spēli. Ar cerību, ka decembrī liela daļa no viņiem jau kā U-20 izlase izcīnīs ceļazīmi uz junioru elites grupu.

Ko tad mūsu puikas Baltkrievijā izdarīja? Pēc 2:7 ar Somiju un jo sevišķi 0:9 ar Krieviju Latvijā atkal sākās sērga, ko var saukt par čīkstēšanu. Ak, cik šitie vārgi un Lipmans ar savu kantori jādzen Daugavā. Tambijevs ar saviem vārguļiem no ''Profa'' var spēlēt balalaikas un nevis hokeju. Bet Beresņevs - nelga tāds, pakļāvies Tambijevam un mājās atstājis vairākus daudz spēcīgākus puišus.

Kā stāsta aculiecinieki, pēc šiem diviem zaudējumiem Latvijas komanda vairs neizskatījusies kā muižā pēc pēriena atnācis zemnieks un rādījusi zobus visiem. Čehiem - 4:5, slovākiem - 3:4, kanādiešiem - 1:5, bet spēlē par 9. vietu ar 5:4 bullīšos uzvarot baltkrievus. Jūs domājat, ka baltkrievi savās mājās, iztērējot daudz naudas, spēlējot turnīrā Kanādā un pie sevis noorganizējot sešu izlašu turnīru, šo čempionātu negribēja pabeigt ar uzvaru? Muļķim skaidrs, ka gribēja! Bet to neļāva izdarīt LATVIJA!

Vai mūsu U-18 izlase varēja dabūt šo 8. vietu? Droši vien. Bet tas nebūtu godīgi visupirms pret slovākiem, kas U-18 čempionātam gatavojās daudz nopietnāk. Mēs iztikām ar trim pārbaudes spēlēm decembrī ar Baltkrievijas U-18, uzspēlējām ar ''Liepājas metalurgu-2'' un jau Baltkrievijā ar Zviedriju. Dažādu iemeslu un ne tikai LHF vainas dēļ februārī neaizbraucām uz turnīru Austrijā, kas gan notika... Itālijā. Pēdējā brīdī bija jānomaina galvenais treneris, kurš turklāt vēl bija aizņemts Latvijas čempionāta play-off izcīņā.
Tikai trim puišiem - Freibergam, Koļesņikovam un Pelšam bija iepriekšējā čempionāta pieredze. Droši vien ir vēl vairāki cēloņi, kāpēc esam 9. vietā.

BET. Es nekādi nevaru piekrist tiem, kas Latvijas hokejā redz tikai negācijas. Ja jau Kirova kantorī viss būtu tik slikti, tad Latvijas jaunieši spēlētu turpat, kur Ukraina - proti, 2. divīzijā. Un Latvijas nacionālā izlase, arī divu ''nejēgu'' - Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadībā murkātos pa 1. divīziju kā Ukrainas vīriešu izlase.

Pāris reižu Lipmanam, bet gan tikai privātās sarunās, esmu teicis, ka Latvijas hokejs ir priekšā Ukrainai un Kazahstānai tikai tāpēc, ka mums ir labāka hokeja organizācija, labāki treneri un spēja ar ierobežotiem līdzekļiem sasniegt optimālo rezultātu. Domāju, ka neviens necentīsies diskutēt par to, ka Kazahstāna un Ukraina kopumā ir daudz bagātākas valstis par Latviju. Bet hokejā visos līmeņos ukraiņi un kazahi ir aiz mums!

Baltkrievi ar ļoti lielu valsts atbalstu un apmēram astoņām tāda veida hokeja sporta skolām kā Liepājā arī nekur no Latvijas nav aizbēguši. Pat neraugoties uz to, ka pēdējos sešos astoņos gados ir naturalizējuši kādu pusotru duci Krievijai nevajadzīgo hokejistu.

1992. gadā, kad Latvija, Baltkrievija, Ukraina un Kazahstāna tika uzņemtas IIHF, mēs bijām apmēram vienādās starta pozīcijās. Pēc tam ukraiņi, kazahi un baltkrievi iekļuva A grupā U-20 un U-18 vecumos. Latvija ar divarpus hokeja hallēm tur nemaz nevarēja būt. 1998. gadā un atkal Lipmans uzbūvēja pirmo halli ārpus Rīgas, nu to mums ir 17. Salīdzinot ar 1998. gadu, krietni pieaudzis arī hokejistu skaits. Kurš gan nevar būt bezgalīgs... Arī cilvēku resursos mēs nevaram konkurēt ar Ukrainu, Kazahstānu un Baltkrieviju.

Bet konkurējam un esam pat labāki! Un tendence ir tāda, ka rezerves mums ir labākas nekā Ukrainā un Kazahstānā, bet jauniešu un junioru vecumā mūsu treneri strādā labāk nekā Baltkrievijā. Bet plankumi ir pat uz Saules, nerunājot nemaz par Latvijas Hokeja federāciju un visu mūsu hokeja saimniecību.

Valstis un to vietas pasaules čempionātos

Nacionālā izlase200920082007
Latvija71113
Baltkrievija8911
Kazahstāna172021
Ukraina201916
U-202010200920082007
Latvija981213
Baltkrievija14131410
Kazahstāna1710812
Ukraina18192015
U-182010200920082007
Latvija9121310
Baltkrievija1011912
Kazahstāna18171415
Ukraina25221919

 +10 [+] [-]

, 2010-04-23 11:52, pirms 14 gadiem
Tieši tā ! beidzam čīkstēt un apzināmies mūsu reālās iespējas un līdzšinējos panākumus.

Puikiem paldies par cīņassparu!

  +8 [+] [-]

, 2010-04-23 12:13, pirms 14 gadiem
Līdzjutējiem jau patīk salīdzināt ar Šveici, Vāciju un Austriju! Valstīm, kurām pēc visiem parametriem objektīvi būtu jābūt mums priekšā!

  -2 [+] [-]

, 2010-04-23 12:30, pirms 14 gadiem
mes esam nostabilizējusies jauniešu vecumos ap 9-12 vietu, tur pat kur pamata ir arī lielie. Tik jaņem vēra ka jauniesos parasti turnīrus aizvadam ar blatņiku sastāvu, nevis stiprāko, domaju ir pamats optimismam

  +2 [+] [-]

, 2010-04-23 12:34, pirms 14 gadiem
par shiem puishiem tieshaam prieks. Zheel tikai, ka no saliidzinoshi tuvaas baltkrievijas nebija iespeejams dabuut TV paarraides! Buutu interesanti paskatiities un saliidzinaat!

  +2 [+] [-]

, 2010-04-23 12:37, pirms 14 gadiem
junioru vecuma jau nav svarigi kautkadas tur vietas un medalas, svarigi ir lai no tas komandas izaug konkuretspejigi jauniesi. manis pec Latvija varetu turpinat spelet 1 divizija, lai tikai tapat ka ieprieks kad no gandriz katra gada izauga divi tris jauni profesionali hokejisti kas spele nevis LAC pa sviestmaizi, bet laba profesionala liga.
domaju, ka lai ka ari tas nepatiktu visiem RD noliedzejiem, bet jaunie puikas noteikti speleja labak, jo visi redz, ka lielais kairinatajs RD ir tepat degungala. kad vel nebija RD tad tadiem profa(lspa) un LM hokejistiem spelejot LAC bija tuksuma sajuta, vini 16-17 gadu vecuma jau bija uzlekusi lidz augstakajam limenim latvija un talakvairs nav kur. ja vecaki nevar atlauties sutit tevi uz arzemem, tad viss. gribot negribot iestajas tuksuma sajuta
bet tagad kad RD ir pilnigi reali aizsniedzams merkis un speletaji zin, ka katru gadu vienam noteikti tiks dota iepseja tur spelet tad vini noteikti apzinas, ka viss ir atkarigs tikai un vienigi no vina pasa un vins censas ar 200% atdevi
un tapat ari LM puikas, domaju, ka mazie liepajnieki saprot, ka labi nospelets cempionats paver viniem iespeju ja ne sogad tad nakamaja sezona iespraukties RD ka junioram

     [+] [-]

, 2010-04-23 12:43, pirms 14 gadiem
man jautajums Matulim.
kapec lidzsim vienmer ir bijis ta, ka Latvija valda liepajnieki, ir reultativaki par ridzeniekiem, bet uz cempionatu tiek nemti tikai ridzenieki, un vienmer ir aizbildinasanas, ka ridzenieki tomer ir psecigaki par liepajniekiem laigan statistika rada otradi. Sogad pie izlases stures stajas Beresnevs kurs Latvijas junioru hokeju tik loti neparzin un drosi vien vadoties vairak pec statistikas beidzot panem izlase ari liepajniekus un mazie liepajnieki uzreiz klust par lideriem. vai tiesam peksni noticis brinums un Dilevka&Co ir nakamie Balderi u.t.t. un vini ir tik loti paraki par ieprieksejiem LM gadiem ka beidzot bija verts vinus nemt vai tomer Beresnevs budams vairak no malas nema izlase tos kas tiesam bija pelnijusi nevis ka Tambijevs kurs izlase nemtu savu komandu?

     [+] [-]

, 2010-04-23 12:49, pirms 14 gadiem
playthegame rakstīja: junioru vecuma jau nav svarigi kautkadas tur vietas un medalas, svarigi ir lai no tas komandas izaug konkuretspejigi jauniesi. manis pec Latvija varetu turpinat spelet 1 divizija, lai tikai tapat ka ieprieks kad no gandriz katra gada izauga divi tris jauni profesionali hokejisti kas spele nevis LAC pa sviestmaizi, bet laba profesionala liga.
domaju, ka lai ka ari tas nepatiktu visiem RD noliedzejiem, bet jaunie puikas noteikti speleja labak, jo visi redz, ka lielais kairinatajs RD ir tepat degungala. kad vel nebija RD tad tadiem profa(lspa) un LM hokejistiem spelejot LAC bija tuksuma sajuta, vini 16-17 gadu vecuma jau bija uzlekusi lidz augstakajam limenim latvija un talakvairs nav kur. ja vecaki nevar atlauties sutit tevi uz arzemem, tad viss. gribot negribot iestajas tuksuma sajuta
bet tagad kad RD ir pilnigi reali aizsniedzams merkis un speletaji zin, ka katru gadu vienam noteikti tiks dota iepseja tur spelet tad vini noteikti apzinas, ka viss ir atkarigs tikai un vienigi no vina pasa un vins censas ar 200% atdevi
un tapat ari LM puikas, domaju, ka mazie liepajnieki saprot, ka labi nospelets cempionats paver viniem iespeju ja ne sogad tad nakamaja sezona iespraukties RD ka junioram
nosauc kadu liepajnieku, kas ir kluvis par hokejistu un spele arpus LV teritorijas ????

  +5 [+] [-]

, 2010-04-23 12:53, pirms 14 gadiem
Junioriem un jauniešiem, lai noturētos Elitē, ir jāizcīna vismaz 8. vieta. Cik bieži to ir spējusi mūsu "lielā" izlase? Nemaz tik bieži tas nav noticis.

7.-12. vieta ir reālais līmenis mūsu hokejam, vienu gadu ir labāk, citu gadu sliktāk, bet tajās robežās mēs reāli atrodamies. Starpība ir tikai tajā, ka, izcīnot, piemēram, 9. vietu, juniori un jaunieši nokļūst zemākā divīzijā, bet "lielā" izlase paliek turpat Elitē.

     [+] [-]

, 2010-04-23 12:59, pirms 14 gadiem
krahs rakstīja: nosauc kadu liepajnieku, kas ir kluvis par hokejistu un spele arpus LV teritorijas ????
tos liepajas pusfabrikatus kas paradijas hokeja pedejos trijos cetros gadus jau nevar skaitit. visi tak zin, ka liepajas hokeja skola auglus sak nest tikai sakot ar 1991 gada dzimusajiem. kura tur gada liepaja uzcela halli un vini 91 gads bija pirma paaudze kas saka treneties no pasas mazotnes

  -1 [+] [-]

, 2010-04-23 14:16, pirms 14 gadiem
Veel paldies Lipmanam, ka atveda uz Rigu Francijas izlasi.

  -1 [+] [-]

, 2010-04-23 14:48, pirms 14 gadiem
playthegame rakstīja: tos liepajas pusfabrikatus kas paradijas hokeja pedejos trijos cetros gadus jau nevar skaitit. visi tak zin, ka liepajas hokeja skola auglus sak nest tikai sakot ar 1991 gada dzimusajiem. kura tur gada liepaja uzcela halli un vini 91 gads bija pirma paaudze kas saka treneties no pasas mazotnes
bet uz uzdoto jautājumu tomēr neatbildēji...

     [+] [-]

, 2010-04-23 16:06, pirms 14 gadiem
Calvin rakstīja: bet uz uzdoto jautājumu tomēr neatbildēji...
manuprat atbildeju gan, par kautadiem liepajas produktiem var sakt runat tikai par siem pedejiem gadiem.

  -1 [+] [-]

, 2010-04-23 16:21, pirms 14 gadiem
Jāni, beidz tak vienreiz to Kirovu tur aizstāvēt!

  -1 [+] [-]

, 2010-04-23 18:45, pirms 14 gadiem
prosla zima, nastalo leto, spasibo Lipmanu za eto.....Janis vienmer liela LIpmanu, kapec ???

     [+] [-]

, 2010-04-24 15:32, pirms 14 gadiem
playthegame rakstīja: tos liepajas pusfabrikatus kas paradijas hokeja pedejos trijos cetros gadus jau nevar skaitit. visi tak zin, ka liepajas hokeja skola auglus sak nest tikai sakot ar 1991 gada dzimusajiem. kura tur gada liepaja uzcela halli un vini 91 gads bija pirma paaudze kas saka treneties no pasas mazotnes
nu un kur tad sodien ir LM-91 sogad regulari jau zaude, pat Liepaja Profam-92-93 kauns un tuksas runas....