Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Latvijas izlase - pārsteigums ar mazāko skatītāju skaitu

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Latvijas vīriešu rokasbumbas izlase Eiropas 2014. gada kvalifikācijas pamatturnīrā kļuva par vienu no lielākajiem pārsteigumiem - neizšķirts savā laukumā ar Londonas olimpisko spēļu pusfinālisti Ungāriju, turklāt 3 sekundes pirms beigām no zaudējuma izglābās ungāri nevis mēs, kā arī tikai 24:26 zaudējums viesos pret Londonas olimpisko spēļu, 2013. gada pasaules un 2012. gada Eiropas čempionātu bronzas medaļu ieguvējiem horvātiem. Taču Latvijas izlase kļuva arī par savā laukumā vismazāk apmeklēto komandu starp visām 28 kvalifikācijas pamatturnīra dalībniecēm.

Iepriekš rakstītajam vēl var piebilst, ka uzvara Umagā pret Horvātiju (57. minūtē vēl bija neizšķirts...) būtu devusi Latvijas izlasei vietu finālturnīrākā labākajaim starp trešo vietu ieguvējām grupās. Labi, var un vajag par tādām lietām sapņot, taču pašreiz mēs vēl neesam gatavi spēlēt finālturnīrā. Būsim vienkārši gandarīti, ka mums ir konkurētspējīga rokasbumbas izlase, par kuru šajā pavasarī Eiropas handbola aprindās runāja un rakstīja vairāk nekā jebkad agrāk un kura pirmo reizi bija non;akusi tik tuvu finālturnītam. Bet... Caurmērā uz vienu Latvijas izlases mājas spēli atnāca tikai 908 skatītāji un tā ir pārliecinoši pēdējā 28. vietā.

Pirmā virs mums ir Nīderlande - caurmērā 1050 skatītāji vienā spēlē. Kaimiņiem lietuviešim - 2047. Līdere ir Polija - 7072 skatītāji, seko Vācija (6844) un Maķedonija (6308), vairāk par 5000 skatītāju vienā spēlē bija arī Horvātijai un Francijai. Visās kvalifikācijas pamatturnīra spēlēs bija caurmērā 3324 skatītāji vienā, bet rekords tika sasniegts tieši mūsu grupā - Horvātijas un Ungārijas izlašu maču Zagrebā klātienē noskatījās 12 500 skatītāju.
Nevar teikt, ka handbola izlase būtu ignorēta. Pat otrādi, kaut gan, piemēram, uz maču ar Ungāriju skatītāju Dobeles sporta centrā varēja būt arī krietni vairāk un pirmām kārtām jau tas attiecas uz jaunajiem censoņiem (un viņu treneriem!), kuri trenējas rokasbumbā. Laikam jau tomēr ar afišu salīmēšanu pilsētas ielās ir par maz, lai savāktu pārpilnas kaut vai salīdzinoši nelielās Dobeles sporta centra tribīnes. Tas būtu tikai viens, taču ne galvenais iemesls. Cik skatītāju būtu, ja Dobeles sporta centra tribīne un balkons tiktu "pārbāzti"? Tikai nedaudz vairāk par tūkstoti. Rīgas Olimpiskajā sporta centrā - vēl mazāk par tūkstoti nekā ir caurmērā vienā spēlē tagad. Varam kārtējo reizi secināt to, ko jau esam sacinājuši vairākkārt - ne tikai Rīgā, bet arī visā Latvijā nav nevienas sporta spēļu halles, izņemot Ventspils Olimpiskā centra halli, kurā būtu vietas vismaz 3-4 tūkstošiem skatītāju. Vai tad tādu nevajadzētu arī volejbolistiem un bieži vien arī basketbolistiem?

Rīgā vispār nav, kur tamlīdzīgas spēles aizvadīt. "Arēna Rīga" ir par lielu, tur droši vien 2-3 tūkstoši līdzjutēju, piemēram, uz maču ar Horvātiju sanāktu (noteikti pat vairāk, ja spēle ar tamlīdzīga līmeņa izlasi notiktu, piemēram, nākamajā rudenī), taču tā varētu būt tikai kāda atsevišķa spēle vai pāris spēles nevis patstāvīga spēļu vieta Latvijas izlasei. Savulaik handbolisti itin labi jutās Rīgas Sporta manēžā, taču tagad tur spēlēt vairs nevar. Vispār nav saprotama šīs sporta bāzes jēga, jo, piemēram, vieglatlētiem ziemā tur trenēties gandrīz nav iespējams (auksti). Kāpēc to nevarētu pārveidot par sporta spēļu halli, saglabājot arī visu nepieciešamo vieglatlētikai? Tā taču tas visu laiku ir bijis, tikai tagad sporta spēlēs ir citas prasības (jāliek speciāla grīda, kas arī nebūtu nekāds šķērslis), kas arī nebūtu lielākais šķērslis. galvenais ir tas, ka Sporta manēža kā sporta būve kopumā vairs neder starptautiska līmeņa sacensībām. Vai nav pārāk dārgs prieks tādu uzturēt, ja tur arī treniņapstākļi ir, maigi izsakoties, slikti? Var tikai izteikt līdzjūtību RSM vadībai un darbiniekiem, kuri vēl spēj turēt savu sporta bāzi "virs ūdens". Tad vai nu patiešām kapitāli pārbūvējam vai ceļam jaunu!
Taču ko nu mēs par "kaut kādu" sporta spēļu halli - paskataties, kā izskatās "Daugavas" stadions, kas ir galvaspilsētas centrālā sporta arēna (piemēram, futbola spēļu laikā tur tablo ir tāds, kādu droši vien var sameklēt vairs tikai Āfrikas un Dienvidamerikas attālākajos nostūros).

Tā ka handbolisti (un tie, kas rīko izlases spēles) nav vainīgi, ka esam pārliecinoši pēdējā vietā skatītāju skaita ziņā caurmērā vienā spēlē. Varam tikai būt pateicīgi Dobeles pilsētas un sporta centra vadībai par viesmīlību. Mums gluži vienkārši citur nav, kur spēlēt, lai varētu atnākt vismaz 2-3 tūkstoši skatītāju. Bija handbolistiem doma kādu spēli aizvadīt Ventspilī vai Valmierā, kur tomēr ir vairāk vietu tribīnēs (īpaši jau Ventspils Olimpiskā centra hallē), taču tās nav rokasbumbas pilsētas un bija risks palikt bez pienācīga skatītāju atbalsta. varbūt tomēr pamēģināt? Taču jācer, ka galvaspilsētas jaunā - vecā vara aizdomāsies arī līdz Rīgas Sporta manežas un "Daugavas" stadiona situācijai, kā arī pamanīs, ka Rīgā vajag vienu spēļu halli ar 2-3 (vai 3-4) tūkstošiem vietu tribīnēs. Ne tikai rokasbumbai.
Pavisam drīz (27. jūnijā) būs 2015. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra grupu izloze, savukārt Eiropas 2016. gada čempionāta kvalifikāciju Latvijas vīriešu rokasbuymbas izlase sāks uzreiz pamatturnīrā (sekmīgi aizvadīta šā kvalifikācijas pamatturnīra rezultāts!) un ir liela varbūtība, ka starp pretiniecēm atkal būs vismaz viena pasaules klases izlase. Kur spēlēsim un cik skatītāju to pasaules klases izlasi (vai izlases) varēs klātienē redzēt?

     [+] [-]

, 2013-06-21 14:54, pirms 11 gadiem
ja būtu valmierā.tad tiešam aizietu paskatīties daudzi ietu skatiit

  +1 [+] [-]

, 2013-06-22 10:56, pirms 11 gadiem
man jau arī liekas, ka varēja noriskēt ar kādu citu pilsētu, kas nav izlutināta ar tur regulāri spēlējošām izlasēm komandu sporta veidos, gan jau cilvēki "pavilktos"