Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Gusjkovs un citas KHL "zosis"

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Gusjkovs un citas KHL "zosis"
Kā "Lokomotiv" aizsargs Aleksandrs Gusjkovs metis ripas arī Rīgas "Dinamo" vārtos.
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Laiku pa laikam gadās dzirdēt tautas balsi, ka tas "Dinamo" GM Normunds Sējējs nu gan ir galīgs lohs, ka neņem savā komandā brīvos Latvijas izlases spēlētājus. Ka Sējējam pietrūkstot izveicības un saprāta, ja neņem tobrīd brīvos Lauri Dārziņu, Jāni Spruktu un vēl vienu otru. Lauris un Jānis taču ir tik labi spēlētāji! Viss ir vairāk nekā vienkārši. Šie spēlētāji un ne tikai viņi šobrīd (precīzāk šovasar) "Dinamo" bija ir par dārgiem.

Ar lielu interesi sekoju līdzi Krievijas izlases kādreizējā aizsarga Aleksandra Gusjkova sāgai. Otrs metošākais Krievijas hokeja aizsargs (1976.) - 341 KHL spēlē 67 vārti un 98 piespēles pavasarī no "Lokomotiv" nonāca Gagarina kausa finālistu "Traktor" nometnē. Neteiksim, ka nepilnu 37 gadu vecumā Gusjkovs būtu ievērojami zaudējis meistarību, taču spēle neaizgāja visam "Traktor" un līdz ar to neko dižu 15 spēlēs nepaspēja izdarīt 2002. gada pasaules vicečempions, Krievijas čempions (2002., 2003.) un vicečempions (2008., 2009.) Jaroslavļas "Lokomotiv" vienībā Gusjkovs. "Traktor" saprot, ka šī "zoss" viņu ganāmpulku pastiprināt nevar un grib no aizsarga atbrīvoties, izliekot viņu t.s. atteikumu draftā - proti, ja ir vienība, kas grib šo aizsargu, lūdzu, Gusjkovs ir brīvs. Bet ar visām finansiālajām saistībām - apmēram 1,5 miljoni dolāru līgumu. Neviens Gusjkovu neņem, un viņš nonāk fārmklubā "Čelmet". Nojaušu, kas notiks tālāk. Hokejists pildīs līgumu, tas jāpilda arī klubam. Jo KHL ir strikti noteikumi: ja līgums tiek lauzts pēc kluba iniciatīvas laika posmā no sezonas sākuma līdz 31. decembrim, tad klubs spēlētājam izmaksā 50% no sezonai līgtā plus vēl 20% no atlikušā līguma. Tātad 750 000 dolāru plus vēl kaut kas.

Gusjkovs ir mierīgs, liekas kustības netaisa, jo viņš naudu zaudēt nevar. Klubs arī gaida. Kad hokejists vai viņa aģents neizturēs. Tā tas turpinās divas nedēļas, un tauta sagaida prognozēto: pēc abpusējas vienošanās klubs un Gusjkovs lauzuši līgumu. Tautas valodā tas nozīmē, ka abas puses vienojušās par mazāku kompensāciju, un nu aizsargs ir brīvs kā Kuba. Un loģiski, ka nu par viņu ir interese citiem klubiem, jo viņš vairs nav tik dārgs. Kopš 20. novembra Gusjkovs ir "Severstaļ" aizsargs ar 99. numuru. Par 1,5 miljonu Čerepovecai viņš nebija vajadzīgs, kad kļuva lētāks, dabūja gan darbu, gan līgumu.

Kopš 15. novembra bez darba ir vēl kāda KHL zvaigzne - Nikolajs Žerdevs. Pēc neoficiālas informācijas ar 3 miljonu līgumu. Dolāros. Vismaz bija. Maskavas "Spartak" 16 spēlēs neiemetot nevienu ripu un nopelnot tikai septiņus piespēļu punktus. Krievijas izlases uzbrucējs! Ko darīt? Klubs un spēlētājs lauž līgumu pēc abpusējas vienošanās... Septembra sākumā līdzīgs ieraksts viņa atiecībās ar Prāgas "Lev", klubam gan farizejiski skaidrojot, ka Nikolajs lūdzis lauzt līgumu, jo viņam bijis grūti dzīvot šķirti no ģimenes. Pirms tam uzdzīvojot Piemaskavas lepnajā hotelī "Barviha" ar meitenēm, Žerdevs tā kā par ģimeni bija piemrsis... Ja iepriekšējais klubs - "Atlant" starpsezonā izpērk līgumu, samaksājot 25% no tā - apmēram 800 000 dolāru... Tad dzērumā sasist "Bentley" tāds nieks vien ir.

Un Žerdevs šobrīd ir uz letes. Nule pēc spēles Maskavā staigājis jau pa "Jugra" ģērbtuvi. Pircēji būtu. Nupat Rīgā pabijušā "Automobilst" GM Leonīds Vaisfelds gan pasaka skaidri: "Ja Žerdeva cena būtu adekvāta, mums būtu interese."

Vai nule no "Donbasa" par dzeršanu un komandas biedra piekaušanu (!) naktsklubā Ufā atskaitītais Mihails Aņisins - 1,9 miljoni dolāru līgums. Sešās spēlēs "Donbasa" vienībā 0 vārtu, 0 piespēļu. Sezonas sākumā "Ņeftehimik" - 20 spēlēs 4+4. Kā izteicies nu jau bijušais "Ņeftehimik" galvenais treneris Vladimirs Krikunovs, Aņisins bijis par dārgu un komandā daudzi citi spēlētāji uz viņu skatījušies šķībi. Jo zinājuši, ka Aņisins nav šādas naudas vērts.

Kāda šā raksta morāle? Skaidrs, ka Krieviju ar prātu un skaidrā prātā neizprast. Skaidrs, ka ļoti daudziem KHL spēlētājiem tiek pārmaksāts. Taču, ja paši naudu nepelna, tad var arī makstāt. Neaizmirstot arī par otkatu. Kas mums no tā? Varam priecāties, ka "Dinamo" GM Sējējs par adekvātu samaksu ir izveidojis vienu no KHL vadošajām komandām. Kas nozīmē tikai to, ka ne jau dolāru miljoni spēlē hokeju...

  +3 [+] [-]

, 2013-11-20 13:15, pirms 10 gadiem
Paldies par raxtu Jāni, vismaz kkas interesants un sakariigs ko palasiit.

  +3 [+] [-]

, 2013-11-20 13:46, pirms 10 gadiem
Itkā NHL nebūtu pārmaksāti spēlētaji, vēl pie tam līgumus saslēdz uz 10 sezonām. Jašinam Islanders vēljoprojām nemaksā?

  +1 [+] [-]

, 2013-11-23 22:22, pirms 10 gadiem
Par sportistu līgumiem... nu ne jau KHL te būs tā neadekvātākā līga, kuru var saprast tikai pēc labas padzeršanas... tāds ir viss PRO sports, pa lielam. Atšķiras tikai mērogi. Kas notiek Ziemeļamerikā, NBA, piemēram...