Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Irbes galvenā mācība Varlamovam

Irbes galvenā mācība Varlamovam
2002. gadā Artūrs Irbe ar "Hurricanes" "play-off" tika galā ar Žozē Teodoru un "Canadiens". Tagad Irbe māca Semjonam Varlamovam, kā izkonkurēt Teodoru
FOTO: "washingtonpost.com"

Kurš gan vēl labāk izprot to, kā NHL vārtsargam jāgatavojas savai iespējai un kā tā jāizmanto, ja ne tagadējais Vašingtonas "Capitals" vārtu vīru (lasi - Semjona Varlamova) treneris Artūrs Irbe, kura aizbilstamais, vismaz šobrīd, izstūmis veterānu Žozē Teodoru no būra.

Jā, Irbe bija meistars iespēju izmantošanā, un arī Varlamovs, kura apčubināšana uzticēta Arčijam, domājams, sava trenera pastāvīgi skubināts, nav sēdējis, nūju klēpim uzlicis, bet gan pastrādājis, lai ielektu vārtos tieši tad, kad klupiens sanāks Teodoram.

Kā tas notika "play-off" sērijas otrajā mačā ar "Canadiens", kad maķedoniešu izcelsmes vārtu vīrs ar iespaidīgu hokeja pagātni cīņā pret saviem bijušajiem kluba biedriem nespēja atvairīt divus pirmos metienus, un jau astotajā (!) minūtē devās uz beņķīti.

Kas no pēkšņās Varlamova iemešanas cīņas mutulī sanāca, labi zināms. Viņš atvairīja pirmos sešus metienus, un, lai gan līdz spēles beigām (bet mačs noslēdzās papildlaikā) ielaida trīs ripas, galvenais - komanda spēja uzvarēt no šķietami bezcerīgas situācijas (1:4).

"Par viņu es neuztraucos, viņš jau sen ir gatavs," pārliecību par Varlamova spējām, kad šamējo negaidīti sūtīja kaujā, neslēpa preses ložā sēdošais Irbe. Atcerēsimies, ka Varlamovam šosezon pēc savainojuma savu ambīciju apliecināšanu nācās atsākt no AHL...

"Biju pārsteigts. Nemaz tik bieži negadās, ka vārtsargu nomaina pēc divām ielaistām ripām. Treneris man teica, ej spēlēt, un es gāju," vēlāk atzina Varlamovs. "Capitals" galvenais treneris Brūss Bodro: "Mums vispirms jau vajadzēja nedaudz uzkurināt publiku un nomierināt spēlētājus uz soliņa"..

Varlamovs šobrīd var rēķināties ar kredītu no Bodro puses, un ka vismaz uz kādu laiku ir nostiprinājies "Capitals" vārtos. Bodro Varlamovam uzticēja vārtu sargāšanu arī sērijas trešajā mačā, kurā Semjons bija uzdevuma augstumos, palīdzot klubam uzvarēt ar 5:1 un atvairot 26 ripas. "Kad Varlijs pāris reizes mūs glāba, pēkšņi sajutām komfortu, spēku pieplūdumu," atzina Aleksandrs Ovečkins.

Bet to, ka nekas nav mūžīgs, apliecina notiekošais "Capitals" sāncenšu "Canadiens" nometnē. Atcerēsimies sērijas pirmo maču, kurā monreālieši Vašingtonā negaidīti uzvarēja, bet viņu jaunais slovāku vārtu vīrs Jaroslavs Halāks (Vankūveras olimpietis), atvairot 45 metienus, kļuva par pirmo zvaigzni.

Tad nu lūk, otrajā mačā, kurā notika Teodora izstumšana, Halāks ielaida sešas ripas pēc 37 metieniem, bet pagājušonakt otrā perioda sākumā pēc četriem metieniem vēl trīs... Kopumā pēc pirmā mača varoņdarbiem Halāks deviņas reizes ķeksēja savu mazo naidnieku numur viens no tīkliņa pēc 50 metieniem... Un Žaks Martēns viņa vietā sūtīja Keriju Praisu. Tā teikt, lai glābtu slovāku psiholoģiski.

To, ka viss pēkšņi var sagriezties kājām gaisā, atceroties pagājušā gada "play-off", labi zina arī pats Varlamovs. Viņš bija kluba pirmais vārtsargs divās Stenlija kausa ievadsērijās, izcīnīja septiņas uzvaras (sešreiz piekāpās), atvairot 91,8% metienu (vidēji spēlē ielaistas 2,53 ripas).

Taču konferences pusfinālsērijas izšķirošajā septītajā mačā pret Pitsburgas "Penguins" 22 minūtēs kapitulēja četreiz pēc 18 metieniem, un pirmo reizi pērnajā izslēgšanas turnīrā laukumā tika sūtīts Teodors. Ja "Capitals" izrautu uzvaru, skaidrs, ka treneris tālāk uzticētos Teodoram...

21 gadu vecajam Varlamovam līdz nākamajai lielajai iespējai (Bodro uzticībai) bija jāgaida gandrīz gads un Teodora klupiens. "Pirms "play-off" teicu, ka izmantosim abus vārtsargus, un negrasos no solījuma atkāpties," joprojām apgalvo Bodro, taču skaidrs, ka Varlamovs šobrīd ir viņa favorīts.

Kājām gaisā sagriežas pat olimpiskajam čempionam Roberto Longo, kurš aizvadītajā naktī trešajā Vankūveras "Canucks" cīņā pret Losandželosas "Kings" pamanījās ielaist četras ripas pēc 16 metieniem un nedaudz pāri spēles pusei devās uz rezervistu soliņu, savu vietu dodot Endrjū Reikroftam? NHL smagsvara Longo vieta būrī uz ceturto maču gan netiek apšaubīta.

Veterāns Jevgeņijs Nabokovs Sanhosē "Sharks" un Kolorādo "Avalanche" sērijas otrajā mačā (papildlaikā 6:5) ielaida piecus vārtus pēc 13 pirmajiem sāncenšu metieniem. Viņu neviens netaisījās mainīt, un papildlaikā Nabokovs divreiz glāba savu klubu. Varonis?

Bet divus vakarus vēlāk, kad "Avalanche" vārtu vīrs Kreigs Andersons uzstādīja "play-off" mača rekordu, spēlējot savā laukumā, atvairīto metienu skaita ziņā (51), Nabokovam misējās visnepiemērotākajā brīdī - papildlaikā, lai gan visu pārējo spēli viņš aizvadīja nevainojami.

Kurš pateiks, par ko bija aizsapņojies Nabokovs (varbūt par spēlēšanu KHL?), kad "Sharks" aizsargs Dens Boils no laukuma malas centās izdarīt piespēli kolēģim, bet ripa noslīdēja no viņa nūjas un starp vārtu vīra slidām iespurdza būrī?

Skaidrs, ka pat šāds misēklis (un pat misēkļi) diez vai sašķoba Nabokova, Longo vietu pamatsastāvā. Bet jaunajiem Varlamovam, Halākam, Praisam savas izdevības jāizmanto ar pilnu klapi. Kā to pats darīja un citiem māca darīt Irbe.

  +1 [+] [-]

, 2010-04-20 14:05, pirms 14 gadiem
Varlamovs labi iesaistījās spēlē, kad iznāca uz maiņu. Interesanti, kādu sniegumu rādīs turpmakajās spēlēs!
Slēpts komentārs: fire
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2010-04-20 14:51, pirms 14 gadiem
Man patiktu ja piem. Irbe atbrauktu uz latviju jau noskatiijies no katra vecuma labaako vaartsargu ar lielaako potenciaali un saaktu veidot Hekoja Vaartusargu skolu.

  -1 [+] [-]

, 2010-04-20 15:01, pirms 14 gadiem
Bet divus vakarus vēlāk, kad "Avalanche" vārtu vīrs Kreigs Andersons uzstādīja "play-off" mača rekordu, spēlējot savā laukumā, atvairīto metienu skaita ziņā (51), Nabokovam misējās visnepiemērotākajā brīdī - papildlaikā, lai gan visu pārējo spēli viņš aizvadīja nevainojami.
neesmu drošs, bet tur nav jābūt Andersonam misējās.. ?

  +2 [+] [-]

, 2010-04-20 15:26, pirms 14 gadiem
davidovic rakstīja: Man patiktu ja piem. Irbe atbrauktu uz latviju jau noskatiijies no katra vecuma labaako vaartsargu ar lielaako potenciaali un saaktu veidot Hekoja Vaartusargu skolu.
..jā, pasapņot jau ir atļauts - Dinamo vārtsargu skola ar galvenajiem skolotājiem Irbi, Samoilovu un Naumovu priekšgalā! Tad laikam par vārtsargu trūkumu mēs nevarētu sūdzēties, jo nav jau tā, ka nav talantu, vnk šobrīd netiek pienācīgi audzināti...

  +1 [+] [-]

, 2010-04-20 15:38, pirms 14 gadiem
An_G rakstīja: Bet divus vakarus vēlāk, kad "Avalanche" vārtu vīrs Kreigs Andersons uzstādīja "play-off" mača rekordu, spēlējot savā laukumā, atvairīto metienu skaita ziņā (51), Nabokovam misējās visnepiemērotākajā brīdī - papildlaikā, lai gan visu pārējo spēli viņš aizvadīja nevainojami.
neesmu drošs, bet tur nav jābūt Andersonam misējās.. ?
Kapēc? Andersons nostāvēja sausā.. Nabokovs OT ielaida.