Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Mēs tā cerējām, bet ...

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Mēs tā cerējām, bet ...
Maskavas CSKA rindās Jānim Spruktam pagaidām tā arī neizdodas kļūt par vienu no līderiem.
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Jebkurā sporta veidā katru sezonu ir jauni atklājumi un sen zināmu vērtību apliecināšana, katru sezonu ir vilšanās jeb "nepiepildīto cerību komanda." KHL piektajā sezonā komandas vēl aizvadījušas tikai trešdaļu (kāda mazliet vairāk, cita - mazliet mazāk) spēļu regulārajā turnīrā, taču jau ir virkne hokejistu, no kuriem tika gaidīts daudz vairāk nekā viņi pašreiz rāda. Tie ir gan jauni spēlētāji KHL, gan jau šajā līgā zināmi meistari jeb tā sauktās pārbaudītās vērtības, kuras sevi sezonas sākumā neattaisno.

Salikt kaut kādā (ja nu vienīgi alfabēta) secībā tos, kuri nav attaisnojuši cerības, nav iespējams kaut vai tāpēc, ka atšķirīgs ir no katra gaidītais. Nomainot komandu, arī ne kuram katram augstas klases spēlētājam (un ne tikai hokejā) izdodas ātri iekļauties jaunajā vidē, bet citam pat ļoti labam meistaram vispār neizdodas sākt spēlēt jaunajā komandā savā līmenī. Viens no spilgtākajiem piemēriem KHL kontekstā ir Marcels Hosa - kā viņš spēlēja Rīgas "Dinamo" un kā vēlāk citos klubos.

Ja skatās tikai statistiku, tad Jānis Sprukts ir viena liela vilšanās CSKA līdzjutējiem, treneriem un kluba vadībai - pērn Rīgas "Dinamo" pirmās maiņas centrs spēlēja caurmērā 18-20 minūtes, regulārajā turnīrā vinam bija 11+24, bet Gagarina kausa izcīņā 5+3 un viņš bija neaizvietojams skaitliskajā mazākumā, toties šosezon Maskavas CSKA 17 spēlēs ir tikai vieni gūti vārti. Jau vairākas spēles Sprukts aizvada ceturtajā maiņā un pēdējā mačā Kazaņā viņa spēles laiks bija niecīgs... Rīgas "Dinamo" ir Rīgas "Dinamo", bet pašreizējais CSKA, turklāt vēl pēc Pāvela Dacjuka un Mihaila Grabovska ierašanās jau sezonas laikā, ir pavisam cita komanda un būtu naivi cerēt, ka Jānim šajā komandā būt tāda pati loma, kāda bija Rīgā. Turklāt viņu komandā aicināja un paņēma vēl iepriekšējais galvenais treneris un ģenerālmenedžeris, tā ka Jāņa pašreizējā statistika nenozīmē, ka viņš vairs pēkšņi neprot spēlēt hokeju. Tā nenotiek.

Slovakijas izlases uzbrucējs Branko Radivojevičs ir viena no Maskavas "Spartak" sejām, viņa atgriešanās klubā no "Atlant" tika uzņemta ar lielām cerībām (kā nekā viens no iepriekšējo sezonu svarīgākajiem spēlētājiem un komandas līderiem ne tikai laukumā), taču optimisms sāk noplakt un sāk piezagties vilšanās - 16 spēlēs Branko rēķinā nav gūtu vārtu un ir tikai 4 rezultatīvas piespēles, bet lietderības koeficients ir -9...

Čehs Petrs Vrana pagājušajā sezonā Habarovskas "Amur" rindās bija viens no labākajiem (19+24 un lietderības koeficients +18), tāpēc no viņa Prāgas "Lev" rindās gaidīja daudz vairāk nekā 1+4 pirmajās 17 spēlēs. Laikam jau trūkst partneru, ar kuriem kopā tik labi sanāca spēle "Amur" rindās (visvairāk Petružāleka).

Somu aizsargs Jere Karalahti pēc hokejista karjeras varētu uzrakstīt pabiezu grāmatu par saviem piedzīvojumiem ne tikai hokeja laukumā vien, taču ne jau piedzīvojumu meklēšanai viņu ņēma Minskas "Dinamo". Pagājušajā sezonā Karalahti apliecināja sevi kā stabilu aizsargu, tikai paretam pielietodams savus "netīros" paņēmienus. Šosezon... 16 spēlēs tikai 0+2, liederības koeficients -13 un jau 47 soda minūtes.

Cits aizsargs - čehs Martins Škoula - šosezon jau ir paspējis nomainīt komandu, taču ar to uz labo pusi nemainījās viņa spēle - Omskas "Avangard" rindās bija 0+1 un -6, Prāgas "Lev" sastāvā - arī 0+1 un -4. Interesanti, ka viena no sliktākajām spēlēm Omskas komandā Škoulam šosezon bija tieši pret "Lev"...

Viens no 2011. gada pasaules čempionāta labākajiem Krievijas izlases spēlētājiem (1/4 finālā pret Kanādu, komandai spēlējot mazākumā, 3. trešdaļas vidū veica teicamu sologājienu un izlīdzināja rezultātu) Aleksejs Kaigorodovs piedalījās tikai piecās Magņitogorskas komandas spēlēs - 0+1 un -3. Viņš pat esot prasījis maiņu uz kādu citu komandu. "Magņitkas" vadība nesteidzas pieņemt lēmumu. Varbūt atceras 2009./2010. gada sezonu, kurā Kaigorodovs 52 regulārā turnīra spēlēs guva tikai 4 vārtus un izdarīja tikai 11 piespēles, bet pēc tam sekoja viņa labākā sezona?

Čehu vārtsargs Jakubs Štepāneks stabili nosēdies Sanktēpeterburgas komandas spēlētāju vietās tribīnē... Tikai četras spēles, atvairīto metienu procents tikai 87,6 un čehu vairs nepiesaka pat kā otro vārtsargu. Pirmais numurs ir Iļja Ježovs, bet rezervē parasti raksta Jevgeņiju Ivaņņikovu. Turklāt atbrauca vēl Sergejs Bobrovskis... Ja beigsies NHL lokauts un "Bebrs" aizbrauks, tad nav nekādas garantijas, ka Štepāneks būs kaut vai rezervists. Vai jau jāmeklē citu komandu? Milošs Ržiha ir pacietīgs, tā ka nevajag steigties arī Štepānekam.

Diezin vai Minskā ir priecīgi par čehu uzbrucēja Zbīneka Irgla sniegumu - 17 spēlēs tikai 2+6 un -2 lietderības koeficients. Tiesa, Irgls ir neaizstājams tā sauktā "melā darba" darītājs un tāpēc viņu varbūt šeit nemaz nevajadzēja pieminēt. Iespējams, ka nav šajā sarakstā vietas arī 2009. gada NHL drafta 4, numuram Evanderam Keinam, jo viņš minskiešu rindās ir piedalījies tikai 5 spēlēs, taču ja viņam tajās ir 0+0 un -4 lietderības koeficients, ja nesanāk pat pilnvērtīga nulle, tad... Pagājušajā NHL sezonā Evanderam bija 30+27 Vinipegas "Jets" rindās. Kas pienāks ātrāk - NHL lokauta beigas vai MInskas kluba vadības pacietības beigas?

Čehu treneris Milošs Ržiha aizpagājušajā sezonā nosauca Eduardu Levandovski par, iespējams, nenovērtētāko spēlētāju KHL (toreiz viņi abi bija "Atlant" un spēlēja Gagarina kausa finālā). Tagad Ržiha tā neteiktu - 12 spēlēs "Spartak" sastāvā tikai 1+2 un -1.

Jaunā KHL komanda Doņeckas "Donbass" lielas cerības saistīja ar čehu uzbrucēju Lukāšu Kašparu. Un kā gan nesaistīt, ja divās iepriekšējās sezonās Astanas "Barys" rindās čeham bija attiecīgi 13+20 un 23+18? Doņeckas komandā viņš pagaidām ir tāls no sava līmeņa - 14 spēlēs tikai 1+3. Laikam arī trūkst veco labo partneru...

Slovaku hokeja veterāns Ļubošs Bartečko pagājušajā sezonā Popradas komandā bija viens no rezultatīvākajiem (16+14), bet tagad viņam Prāgas "Lauvu" rindā 14 spēlēs ir tikai 1+1. Nebūsim pārāk bargi pret 36 gadus veco uzbrucēju, kuram katra nākamā sezona ir kā iespējami pēdējā.

Un ko šosezon ir paveicis Marcels Hosa? 22+22 un 35 (joprojām KHL rekords regulārajā sezonā)+20 pirmajās divās sezonās Rīgas "Dinamo" viņam ir tikai kā skaistas atmiņas. Nebija slikti (16+15) Kazaņā, bet pagājušās sezonas sākumā "Spartakā" un tagad Prāgas "Lev"... Tad atkal teicama atgriešanās Rīgā, bet tagad Prāgā atkal nekā. Ja izteikts bombardieris Hosa 16 spēlēs gūst tikai 3 vārtus (plus 4 piespēles), tad tas nav īstais Hosa. Pareizāk - tā nav viņa īstā komanda.

Neveiksmīgs sezonas sākums ir 2011. gada pasaules čempionam somam Anti Pilstrēmam - 14 spēlēs "Salavat Julajev" rindās tikai 3+0. Tiesa, pēdējās spēlēs Pilstrēms (tāpat kā visa komanda, kas ir savstarpēji saistīts) sāk "atdzīvoties".

Manā skatījumā vilšanās numur viens ne tikai šajā sezonā, bet jau pēdējās divās trijās sezonās ir talantīgais uzbrucējs Maksims Kicins. Daudzsološi debitājis KHL jau 17 gadu vecumā (pirmajā sezonā 5+2), nodēvēts par vienu no lielākajiem talantiem un likts pat vienā rindā ar Vladimiru Tarasenko un Jevgeņiju Kuzņecovu, 2011. gada U20 pasaules čempions Kicins dzimtās Čerepovecas komandā sāka spēlēt arvien sliktāk un sliktāk. Nelīdzēja arī vides maiņa - pagājušās sezonas otro daļu Kicins rezultatīvi aizvadīja Ontario hokeja līgā (19+26) un kļuva pat par tās čempionu, vismaz pagaidām nelīdz arī pāreja uz citu KHL klubu - Ņižņijnovgorodas "Torpedo" rindās Kicins piedalījās tikai 4 spēlēs un tika nosūtīts uz fārmklubu "Sarov", kas spēlē VHL (Augstākajā līgā).

Rīgas "Dinamo" hokejistus ar nolūku neminēju. Par savējiem tāpat visi labi zina - kurš ir vilšanās, bet kurš iepriecina...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2012-10-19 14:16, pirms 12 gadiem
žirga rakstīja: šekuras vieta vajadzeja marcelu nemt aptklaj šaskam blakus .....
Marcelam jau vajadzeeja Ankipaanu blakus

  +6 [+] [-]

, 2012-10-19 14:25, pirms 12 gadiem
Hosa ar saviem 3+4 Rīgā šobrīd būtu rezultatīvāko trijniekā, nez vai ir korekti viņu piesaukt...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-10-19 15:27, pirms 12 gadiem
Sarkanais Skorpions rakstīja: Līderi? Es cerēju, ka Sprukts būs stabils 3. maiņas censonis, kuram uzticēs cīnīties mazķumos un darīt daudz darba komandas labā.
Sāksies NHL, būs atpakaļ otrajā maiņā.

 +13 [+] [-]

, 2012-10-19 16:13, pirms 12 gadiem
Lauris ir AkB lielā vilšanās. Tāds piķis jāmaksā par slimnieku...

     [+] [-]

, 2012-10-19 23:58, pirms 12 gadiem
žirga rakstīja: šekuras vieta vajadzeja marcelu nemt aptklaj šaskam blakus .....
centra vietā piedāvā ņemt vēl vienu malējo,Šekura beidzot ir normāls centrs nevis tāds,kas kaut kad,sen atpakaļ,junioru līgā tajā pozīcijā spēlēja,Šrempa vietā to gan es atbalstītu

  +3 [+] [-]

, 2012-10-20 00:01, pirms 12 gadiem
ja kas,man nebūtu nekas pret,ja Dinamo pamēģinātu no SKA dabūt Štepaneku,(kā toreiz Pruseku no Spartaka nocēlām)būtu manuprāt labāks Telly vietā

     [+] [-]

, 2012-10-20 09:48, pirms 12 gadiem
Šekura ir centrs, un itin pieklājīgs!
žirga rakstīja: šekuras vieta vajadzeja marcelu nemt aptklaj šaskam blakus .....

  +1 [+] [-]

, 2012-10-21 09:44, pirms 12 gadiem
Paņemiet Štepaneku vārtos, kamēr nav par vēlu ! Lai gan bez normāliem uzbrucējiem, tas tomēs var arī nepalīdzēt .... izcīnīt kausu !