Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Olimpiskie sastāvi: pēc deguniem, ne kritērijiem

Olimpiskie sastāvi: pēc deguniem, ne kritērijiem
Kamaniņu braucēji var smaidīt - aizmugure ir spēcīga un nesatricināma
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Pagājušās nedēļas beigās Latvijas Olimpiskā vienība (LOV) apstiprināja nākamās ziemas sezonas sastāvus. Palasījos, pasmaidīju. Kungi, tad kam tie kritēriji - varbūt beidzot pietiek ākstīties? Tā arī pasakiet: liekam tos, kas mums patīk, un kas zina pazemību, kad satiekamies gaitenī vai prese ko pajautā. Vismaz nebūs jāspringst, lai pēc tam pamatojumu no pirksta izzīstu...

Par principiem, pēc kādiem mūsu vadošās olimpiskās organizācijas LOK un LOV (pēdējās "kontrolpakete" gan arī pieder LOK, tā ka - vadība ir viena..) sadala no valsts kases sportam atvēlētās naudiņas, detalizētāk interesējos vēl salīdzinoši nesen - pirms mēneša, kad "Sporta Avīzei" gatavoju lielo interviju ar LOV šefu Andri Kalniņu. Toreiz runa bija par vasaras sarakstiem - kopā 60 (!) sportistiem, kuros saskatīts potenciāls kā jau esošos vai vēl topošos olimpiskajos medaļniekos. Protams, lielākoties runa bija par A sastāvu, kurā no 18 atlētiem kritērijs, lai atrastos šādā finansiālās labvēlības statusā, reāli izpildīts tikai pusei. Pārējiem - kas nu kuram. Trīs džudisti - realizējuši individuālos plānus, perspektīvi puiši. Modernā pieccīņniece - jau ilgi sportā, bijuši pjedestāli. Varbūt būs vēl! Svarcēlājs - bez rezultāta vispār, taču pasaules čempionātā būtu dabūjis medaļu. Ja vien būtu nofiksējis to vienu mēģinājumu... Par ziemas sastāvu Kalniņa kungs ko bilst tobrīd kategoriski atteicās, sak` - vēl domāsim, spriedīsim. Tagad saraksts apzīmogots un nolikts uz galda - nauda sadalīta. A sastāvā 11 sportistu, no kuriem noteiktos kritērijus izpildījuši... pieci.

"No bobsleja tomēr gaidām vairāk - 20 gadu laikā kopš neatkarības atgūšanas olimpisko medaļu nav bijis. Diezin vai nākamgad bobslejs būs pārstāvēts LOV tik plašā sastāvā," pirms mēneša pirkstu pakratīja Kalniņš, kad painteresējos, ko iesākt ar bobsleju, kas A sastāva kritērijus neizpildīja ne kausa mačos, ne Eiropas un pasaules čempionātos. Tagad skatāmies: A finansējums veseliem pieciem atlētiem, no kuriem vienam nav nevienas pat C prasībām atbilstošas vietas. Nekā personīga - puiši ir malači un brīžiem spēja parādīt, ka iekšā patiešām ir. Cepuri nost! Taču - priekš kam tad tie kritēriji? Kam tie piemērojami, un kam ne? Orvela dzīvnieku ferma?.. Sporta aprindās mēļo, ka bobslejs aizgājis uz LOK ar koferīti un piedāvājis - mēs ieliekam to savā lietā pie nosacījuma, ja tikpat daudz ieliekat arī jūs. Šoreiz pat nesākot analizēt, vai šāds "biznesa modelis" ir adekvāts LOV funkcijām, tikai replika - ja tā patiešām noticis, ar interesi gaidīšu šāda precedenta turpinājumu. Teiksim, Ernesta Gulbja vizīti Elizabetes ielā. Ar miljonu padusē.

A sastāva finansējumu saņēmis arī Haralds Silovs, kura uzvārdam iepretīm ierakstīts sporta veids - šorttreks. Tajā pašā laikā sportists un viņa treneris skaidri pateikuši - turpmāk tikai ātrslidošana! Arī par šo gadījumu noprasīju LOV šefam, un, lūk, kā toreiz skanēja atbilde: "Viņam ir dotības ātrslidošanā, kur viņš var iebraukt padsmitajās vietās, taču viņam jārēķinās, ka padsmitās vietas LOV neinteresē. Nebūs tā, ka Silovs kā Eiropas čempions šorttrekā varēs saņemt līdzekļus startiem ātrslidošanā. Lai būtu sastāvā, jāizpilda kritēriji aktuālajā sporta veidā." Hmmm... Kaut kas būtu mainījies? Silovs tomēr atpakaļ šottrekā?! Izrādās, nekā. Joprojām ātrslidošanā, taču ar apņemšanos: nomainīt treniņmetodiku... Jau atkal - Haralds pēc attieksmes ir īsts profesionālis, patiešām nav žēl! Taču jautājums pēc būtības - vai LOV būtu jāfinansē (25-30 000 latu) šorttrekists, kurš nemaz netaisās būt šorttrekists un veiks eksperimentus pavisam citā sporta veidā? Vai LOV turpinātu maksāt algu un treniņu tūkstošus arī tad, ja Borodavko nolemtu pāriet uz lodes grūšanu, bet Urtāns - uz džudo? Abi spēcīgi veči - var taču izdoties!

Ziediņi par augļiem sāk nogatavoties, kad ieskatāmies B sastāvā. Izrādās, mēs esam spoža kamaniņu braukšanas lielvalsts! Šķiet, vēl tikko ne tikai pa kaktiem skanēja atvieglojuma nopūtas, sak - malači, bračkas Šici, ar savu bronzu izglāba kamanu komandu no pilnīgas izgāšanās sezonas. Bet te pēkšņi bez Šiciem godam nopelnītajā A sastāvā - vēl septiņi (!) kamanu braucēji B sarakstos! Te redzam Ināru Kivlenieku un Maiju Tīrumu. Ināram PK kopvērtējumā 23. vieta, individuāli augstākā - 15. Maijai maķenīt labāk, taču arī - aiz jebkādiem kritērijiem: viena 7. vieta (mājas trasē Siguldā) un 13. pozīcija kopvērtējumā. Oficiāli atķeksētais pamatojums iekļaušanai B sastāvā: iegūta piektā vieta komandu stafetē. Pēc kritērijiem - C sastāvs. Pēc būtības - vispār pilnīgs absurds, jo tādas ieskaites kā komandu stafete šogad Pasaules kausā nemaz nebija (tā nebija olimpiskā disciplīna - ar attiecīgu attieksmi no konkurējošo valstu puses).

B sastāvā redzam arī vēl divus (atgādinu - Šici ir A sastāvā!) kamaiņu divniekus. Oskars Gudrimovičs un Pēteris Kalniņš - par 6. vietu Siguldā. Jau atkal - nav taču svarīgi, ka 4.-6. vieta kritērijos ir tikai C sastāvs, un sezonas kopvērtējumā puišiem tikai 15. vieta (parasti uz katru kausa posmu pa visu pasauli tiek sagrabināts ne vairāk par 20 ekipāžām). Andrejam Bērzem un Uldim Loginam nav pat šādas sestās vietas. Labākā individuālā vieta aizvadītajā sezonā - 15., PK kopvērtējumā - 17. Pamatojums B sastāva finansējumam? "Individuālais plāns". Ņemot vērā, ka C sastāvā ir vēl viena kamaniņu ekipāža (arī ar stafetes rezultātu - junioru čempionātā), sanāk - četri divnieki LOV maizē! Kopā 14 kamaniņu braucēju. Savi vismaz 150 000 lati sanāks. Un tas - par vienām veiksmīgām sacensībām vienas ekipāžas izpildījumā.

Tiesa, ja piecu cilvēku šaurajā komisijā (LOV Dalībnieku sapulce), kas lemj sportistu likteņus, skaļa balss pieder Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas viceprezidentam, par šādu sadalījumu droši vien nav jābrīnās. Kāda tur vairs sīkumošanās - B, C vai vispār nekāds kritērijs... Ja komisijā būtu arī, teiksim, Starptautiskās Biatlona federācijas viceprezidents, iespējams, uz 14 kamaniņu braucējiem arī būtu vairāk par diviem biatlonistiem. Edgaram Piksonam A sastāvu atņemt nevarēja, pat gribot - viens no pieciem, kas patiešām uzrādījis prasīto rezultātu. Bet Eiropas čempionāta 4. vietas ieguvēju Andreju Rastorgujevu - to gan atstāja B sastāvā. Kā nekā, A kritērijs pieprasa 1.-3. vietu, ko alūksnietis taču neizpildīja. 15 no kopā 23 A un B sastāva sportistiem ir ielikti pakāpi vai pat divas augstāk nekā reāli izpildījuši kritērijus, taču Andrejam nepaveicās - viņš nepārstāv īsto sporta veidu.

Žēl. Atcerēsimies, kā LOV pamatoja džudistu iekļaušanu elites grupā - jauni vēl, talantīgi, karjera virzās uz augšu. Taču - acīmredzot, katram gadījumam savi argumenti. Jo nosaukt Rastorgujevu par netalantīgu nevar. Paskatoties sacensību rezultātus junioru vecumā pirms nieka pāris gadiem, redzams, ka Alūksnes puisis kā līdzīgs ar līdzīgu konkurēja un nereti apskrēja savus vienaudžus - Tarjei Bo, Martinu Furkādu, Lukašu Hoferu, arī Fredriku Lindstrēmu un Domeniku Landertingeru. Norvēģis šogad ieguva Pasaules kausu, francūzis bija trešais, itālis - 12. Lindstrēms pēdējā posmā Oslo bija pieciniekā gan sprintā, gan iedzīšanā, bet austrietis kausa posmos trijniekā bijis jau desmit reižu. Rastorgujevs šos divus gadus tikmēr pavadījis tāpat kā visi pārējie biatlonisti - kuļoties kā pliks pa nātrēm. Redzot sporta veida federācijas impotenci, LOV un LOK bija lieliska iespēja palīdzēt vienam tiešām objektīvi potenciālam olimpiskajam medaļniekam, taču - pēc tam, kad nauda sadalīta 14 kamaniņu braucējiem, laikam jau pāri nepaliek... Vēl komiskāk. "Viņiem jau federācijā bardaks..." - tas tieši kalpoja kā papildu arguments, lai nepaceltu jauno biatlonistu A sastāvā. Sanāk, ka Andrejam bija ne tikai jāizaug par ekstraklases biatlonistu, par paša sagādātu naudu fanātiski trenējoties profesionālam sportam neatbilstošos apstākļos, bet vēl jāatrod arī laiks sakārtot Latvijas Biatlona federāciju...

Muļķīgi, ka šajās situācijās kā piemēri jāizmanto sportisti, tādējādi neviļus it kā nostatot tos citu pret citu. Patiesībā taču viņi nav vainīgi. Nav vainīgi bobslejisti, kas meklē iespēju iespraukties labvēlīgākā statusā, no kā varbūt atkarīga viņu sporta veida izaugsme. Nav vainīgs Silovs, kurš vēlas izmēģināt kaut ko jaunu un, kas zina - varbūt pavērt sev jaunas perspektīvas, lai piepildītu sapni par olimpisko medaļu, kas šorttrekā acīmredzami nespīd. Nav vainīgi arī kamaniņu braucēji - nenostāties taču tagad pozā paziņojot: mūsu rezultāti šosezon bija tik vāji, ka tos tūkstošus neesam nopelnījuši... Vainīga ir sistēma, kas gadiem ieeļļota uz pašlabuma un personisko simpātiju vai antipātiju bāzes, un visus šos absurdus ne tikai pieļauj, bet pat sekmē. Atsevišķu funkcionāru patvaļa, kuru neviens neapstrīd un neapdraud. Diemžēl, tā ir Latvijas sporta realitāte, ar ko pamazām jau samierinājušies arī sportisti. Kritēriji ir uz papīra. Dzīvē ir deguni.

P.S. Funkcionāri uzsver - līdzās A, B un C sastāviem šogad izveidots sastāvs "Soči`2014", kurā iekļauti 22 sportisti, kam tikšot "nodrošināta medicīna". Tikai precizējumam: zem vārda "medicīna" šajā gadījumā slēpjas skaidrojums "medikamenti saslimšanu un traumu gadījumā" (piemērs: ja biatlonistei Juškānei Alūksnē sākas iesnas, viņa var liet mašīnā benzīnu - par latiem 40 - un ierasties Rīgā pēc deguna pilieniem) un aptuvenais finansējums ir 2200 latu. Uz visiem. Gadā. Tas ir tikpat, cik medicīnas finansējums vienam A sastāva sportistam. Vairāk par 2-3 reizēm gadā biatlonistes Juškānes degunam labāk neniķoties...

 +12 [+] [-]

, 2011-04-18 21:01, pirms 13 gadiem
Jurisons ir atgriezies

  +5 [+] [-]

, 2011-04-18 21:19, pirms 13 gadiem
Koks ar diviem galiem. Iespējams, tie kritēriji ir nevietā - nevar salīdzināt dažādus sporta veidus un izcīnītās vietas tajos. Manuprāt katra sportista veikumu vajadzētu analizēt individuāli un atbilstoši tam piešķirt finansējumu, jo tie kritēriji tiešām dažreiz šķiet smieklīgi.
Sportisti nav vainīgi, ka viņu valsts ir tur, kur ir un nevar nodrošināt atbilstošus treniņu apstākļus un pietiekošu finansiālo atbalstu. Skumji!

  +8 [+] [-]

, 2011-04-18 21:44, pirms 13 gadiem
Redzot sporta veida federācijas impotenci-spēcīgi teikts par biatlonu,bet pilnībā var piekrist..

  +6 [+] [-]

, 2011-04-18 22:47, pirms 13 gadiem
"Vainīga ir sistēma, kas gadiem ieeļļota uz pašlabuma un personisko simpātiju vai antipātiju bāzes" - re kur ir teikums, kas atspoguļo visu Latvijas sfēru organizāciju darba izskatu. Funkcionāri dzīvo uz nodokļmaksātāju un izpildītāju(šajā gadījumā sportistu) rēķina.
Paldies Jurisonam par ieskatu, kaut arī skarbu, bet OBJEKTĪVU.

  +2 [+] [-]

, 2011-04-19 16:15, pirms 13 gadiem
Spēcīgs rakstiņš - paldies!!