Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Australian Open tuvojas simtam

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Australian Open tuvojas simtam
Foto: AP, AFP, Professional Sport

Austrālijas atklātais tenisa čempionāts šogad risināsies jau 98. reizi. Atklāto turnīru ēra tenisā sākās 1969. gadā, taču tik un tā visiem Grand Slam sērijas turnīriem kārtas skaitlis tiek rēķināts kopš paša pirmā. Austrālijā tāds pirmo reizi notika 1905. gadā un tajā piedalījās tikai 17 tenisisti. Šogad pirmo reizi abu vienspēļu pamatturnīrā ir Latvijas tenisisti - Ernests Gulbis un Anastasija Sevastova.

Austrālijas tenisa čempionāta vēsturē ir bijuši pārtraukumi, citādi simtais turnīrs sen jau būtu noticis. Jau ir pierasts, ka Australian Open ir gada pirmais no četriem Grand Slam turnīriem, bet kādreiz bija otrādi - līdz pat 1987. gadam tas bija pēdējais gada turnīrs, jo kopš Austrālijas čempionāta pirmsākumiem tas risinājās novembrī vai decembrī un tikai kopš 1987. gada turnīra norises laiks ir nemainīgs. Interesanti, ka Australian Open tenisa turnīrs ir risinājies septiņās dažās pilsētā Austrālijā un ... Jaunzēlandē - Melburnā, Sidnejā, Adelaidā, Brisbenā, Pertā, kā arī Jaunzēlandes pilsētās Krisčērčā un Hastingsā. Kopš 1972. gada turnīrs notiek tikai Melburnā, bet kopš 1988. gada - "Flinder Park" jeb pašreizējā Melburnas parka tenisa stadionā.

Līdz 1987. gadam Austrālijas čempionātu izspēlēja uz zālāja laukumiem, bet kopš 1988. gada tas risinās uz sintētikas jeb cietajiem laukumiem. Slavenais zviedrs Matss Vīlanders ir vienīgais, kurš Austrālijā uzvarējis gan zālāja, gan sintētikas laukumos.

Pirmajos gados Austrālijas čempionātā dominēja mājinieki (pirmais sieviešu turnīrs notika 1922. gadā) un nereti arī tāpēc, ka daudziem tālais ceļš uz Austrāliju bija pārāk dārgs un ilgs. Piemēram, no slavenajiem franču "tenisa musketieriem" par Austrālijas čempionu ir kļuvis tikai Žans Borotrā, bet ne Renē Lakosts, ne Anrī Košē uz Austrāliju ne reizes nav aizbraukuši. Sieviešu konkurencē 7 reizes pēc kārtas Australian Open ir uzvarējusi austrāliete Margareta Korta, savukārt vīriešu konkurencē 4 uzvaras pēc kārtas ir viņas tautietim Rojam Emersonam (pavisam - 9 uzvaras, kas ir Austrālijas čempionāta rekords). Sieviešu konkurencē ir uzvarējušas 9 valstu pārstāves, bet starp vīriešiem čempionu sarakstā ir 15 valstu tenisisti.

Australian Open čempionu sarakstā divas reizes ir redzams arī Latvijas karogs. Ukrainā dzimusī Latvijas tenisiste Larisa Savčenko-Neilande divas reizes kļuva par Australian Open čempioni jauktajā dubultspēlē - 1994. gadā kopā ar Aleksandru Oļhovski un Krievijas, bet 1996. gadā kopā ar austrālieti Marku Vudfordu.

  +1 [+] [-]

, 2010-01-17 13:59, pirms 14 gadiem
Interesanti fakti.

  +1 [+] [-]

, 2010-01-17 14:32, pirms 14 gadiem
indza09 rakstīja: Interesanti fakti.
Kreipānam nemēdz būt garlaicīgi fakti!

     [+] [-]

, 2010-01-17 15:43, pirms 14 gadiem
Tik tiešām uzzināju ko jaunu. Lai arī par tenisu zinu gana daudz, tomēr te ieguvu jaunu informāciju. Tagad jau nenožēloju par savu iztērēto naudiņu.