Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Prezidenti sportā: kas ir kas? 2. Kehris

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Prezidenti sportā: kas ir kas? 2. Kehris
"Basketbols arī ir politika un aizkulišu cīņu te ne mazāk," pārdomā Ojārs Kehris...
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Šā gada sākumā kolēģis Kristaps Zālītis veica pētījumu, kas ir sportacentrs.com lasītāju iecienītākie sporta veidi. Aiz hokeja otrajā vietā basketbols. Bet kas ir šo populārāko sporta veidu vadoņi? Ko viņi dara un spēj izdarīt un kas nav viņu spēkos?

Tā nu ir iznācis, ka no visiem četriem Kehriem - Aija un Ēriks, bērni Anita un Ojārs, vismazāk pazīstu ilggadējo Latvijas Basketbola savienības prezidentu OJĀRU KEHRI. Zinu, ka Latvijā ir ļaudis, kam pieminot Kehrus, uzmetas zosāda. Es tāds neesmu. Ar Anitu ''Spoguļa'' projektā kopā sabijām tikai dažus mēnešus, bet atmiņas par kopā pavadīto laiku vislabākās. Nezinu, vai es neapturētu raksta nonākšanu manā avīzē, ja autoavāriju uztaisījis mans brālis. Anita neapturēja. Aiju pazīstu kā kolēģi no sporta žurnālistikas, tāpat arī Ēriku, kuru mazliet tuvāk izdevās iepazīt kādā Baltijas sporta žurnālistu saietā Pērnavā. Normāls vecis!

Tagadējais LBS prezidents Ojārs Kehris universitātē ir studējis ekonomistos un spēlējis arī basketbolu LU komandā. Visticamāk - 1. sporta klases līmenī, jo padomju laikos dabūt meistarkandidātu amatierim bija diezgan grūti. Ja nu tas ir, tad atvainojos.

Kā Kehris nonāca basketbola priekšniekos? Bija tāds Augstākās Padomes un laikam arī Saeimas deputāts Indulis Ozols. It kā saimniecisks cilvēks, kurš savienību vadīja juku laikos. Vairāk prātā palicis ar vēlmēm, arī vēlmi celt Rīgā basketbola halli apmēram tajā vietā, kur pie Cēsu ielas šobrīd atrodas ''Statoil''. Tobrīd (1995.-1998.) varbūt ne vecuma marasmātiķis, tomēr bez ietekmes varas un naudas gaiteņos.

Toties tāda bija ''Kluba-21'' un vēlāk arī vienam no ''Latvijas ceļa'' izveidotājiem Kehrim. Šķiet, būdams ministrs, Kehris spēlēja arī basketbolu klubā (?) ''33''. ''Latvijas ceļa'' valdīšanas gados Kehrim nebija lielu grūtību dabūt naudu no valsts uzņēmumiem un tas arī ir viņa lielākais nopelns pirmajos gados.

Tāpat kā Kirovs Lipmans ir vienpatnis, taču lēmumus mēdz pieņemt demokrātiskāk. Vismaz no malas tā licies. Lai gan tāpat kā Kirovam visus šos gadus nav bijusi darboties spējīga Treneru padome, kurai būtu jāizvēlas (jāizvirza) izlašu galvenie treneri. Pēc rakstura noslēgts un tiem kolēģiem, kam vajadzēja taisīt interviju ar Kehri, tā bija bēdu ieleja - vispārzināmas frāzes, kas veikli rindojas teikumos, bet kopumā bez rozīnēm. Neatceros, kurā čempionātā, bet kolēģi jūsmoja - basketbola prezidents žurnālistiem uzsaucis krogu, taču nav dzirdēts, ka pats prezidents tur būtu atvēries. Ja Lipmans savā federācijā tup no rīta līdz vakaram, tad basketbolā ikdienas darbu klerki veic bez prezidenta pārraudzības.

Es personīgi Kehri prezidentu topā liktu trešajā vietā (aiz Indriksona), bet, ja nu Zālīša pētījumā basītis (77,45 punkti) fūsi (52,41) apsteidzis tik pārliecinoši, lai nu tiek Kehrim vieta uz otrā pakāpiena. Turklāt viņš LBS prezidenta postenī esot pēdējās nedēļas... Kazi, nāks jaunais, pratīsim novērtēt i Kehri.

Par ko Kehrim plusi?
1) prata basketbolam piesaistīt valsts uzņēmumu naudu:
2) prata dabūt naudu arī no sponsoriem;
3) viņa laikā ziedu laikus piedzīvoja Latvijas Jaunatnes basketbola līga;
4) sieviešu izlase tika uz Pekinas olimpiskajām spēlēm;
5) 2009. gadā Latvijā tika sarīkots Eiropas basketbola čempionāts sievietēm;
6) dabūtas tiesības 2010. gadā rīkot pasaules čempionātu U-19 izlasēm;

Par aizejošajiem mēdz teikt tikai labo, bet Kehris (LBS) šo gadu laikā tā arī nav uzlējisi savu basketbola ērbērģi. Šaubos, vai Ojārs ir vainīgs, ka mums bija basketbola tusētāju paaudze, bet viņa laikā tas bija.

  +1 [+] [-]

, 2010-08-16 23:08, pirms 14 gadiem
Publisks fui par izlases spēļu nerādīšanu sabiedriskajā televīzijā.
Visādi citādi - Kehrim, kā jau ekonomistam, lielumlielais uzsitiens uz pleca par naudas piesaisti grozabumbai.

     [+] [-]

, 2010-08-16 23:43, pirms 14 gadiem
Kā Nr. 2 es liktu tomēr Indriksonu. Bet tas jau tikai mans viedoklis.

     [+] [-]

, 2010-08-17 15:21, pirms 14 gadiem
Kehra "aizkadra" spēlītes ir novedušas basketbolu bezdibeņa malā. Gan ASK sāga, kurā Kehris pastāvēja malā, bet neiejaucās savlaicīgi, lai gan bija saņēmis basketbolistu vēstuli ;vēlāk - noraustījās un neparādīja mugurkaulu, dodot ASK cerību- spēlējot BBL censties tikt ārā no mēsliem, bet spēlētājiem kaut nedaudz, bet atgūt parādus; gan ārkārtas kongresa laikā, jūtot, ka nenoturēsies amatā- steidzīgi pieņēma ap10 jaunus biedrus, daļai sasolot vietas valdēs un padomēs, gan daudzās citās lietās. Atmiņā patiešām palicis kā garlaicīgs "ūdens lējējs" nerunājot īsi un par tēmu... Viņa laikā basketbols attīstījās haotiski, lai gan - līdzīgi kā viss šajā oranžajā pasaku karaļvalstī..

     [+] [-]

, 2010-08-17 16:16, pirms 14 gadiem
Tipisks aizmugures shēmotājs, kurš reālā un praktiskā darbā sevi ļoti labi pierādījis kā tipisku nulli. Runājot par naudas piesaisti (bet iespējas Ojāriņam bija oijoijoi, jo sevišķi LC ziedu laikos), interesants būtu tikai viens jautājums - cik no tā milzu naudas blāķa pašiem organizatoriem tika atpakaļ tā saucamajos otkatos? Kehris taču paralēli darbojās arī LOK...