Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Ak vai, cik stulbi – nosist Gulbi...

Ak vai, cik stulbi – nosist Gulbi...
Šoreiz Nadala skalps vēl palika uz spāņa galvas. Šoreiz.
Foto: REUTERS/Scanpix

Nebūt ne gadu atpakaļ Ernesta Gulbja „zvaigzne” tika kasīta ārā no šī brīža pasaules slavas alejas (īstenībā jau nekad tur Latvijas tenisists nav bijis). Šobrīd vēl nevar apgalvot, ka drīz tā būs atkal jāiemūrē atpakaļ, taču puikas uzņemtais virziens ir pareizs. Vismaz ir intriga, vai tas izdosies, jo ir tik daudz iespēju pasākumu atkal sačakarēt.

Trīspadsmit uzvaras pēc kārtas pat fjūčeros Andim Juškam vai Aļonai Ostapenko ir jāizcīna, bet te pēkšņi to paveic pasaules otrā simtnieka spēlētājs no Latvijas Ernests Gulbis ATP turnīros, izkapādamies cauri piecām kvalifikācijas spēlēm, atkārtoti uzvarēdams Delrejbīčas turnīrā ASV un savā 14. savas potenciālās uzvaras spēlē likdams svīst aukstus sviedrus spānim Rafaelam Nadalam. Atcerēsimies iepriekšējo gadu pieredzi – Gulbis un kvalifikācijas turnīri?! Ja nav wild card, ejiet jūs visi bekot! Vairākas gribasspēka izkapātas uzvaras pēc kārtas? Ai, nu tas taču nav par Gulbi... Uzvaras pār pasaules ranga galvgaļa spēlētājiem? Tā runā, ka kādreiz tādas viņam esot bijušas... Zinot, kādi ir anonīmie komentētāji internetā, tomēr jāpiekrīt, ka pagājušās sezonas beigās daudz ko no minētā sportists patiešām bija nopelnījis. Nebija tālu no tā, ka Gulbi būtu nositis Gulbis pats. Pats.

Kas ir mainījies tagad? Lauž raketes Ernijs tāpat kā iepriekš, mazus bērnus tenisa laukumam tuvumā arī labāk nelaist tad, ja nav vēlmes samācīt kādus lamu vārdus. Katram tenisistam gadās mūža spēles un tādas, kad īsti nekas negrib padoties. Ne jau katra no 13 Gulbja uzvarām bija jāievieto mācību līdzekļos kā paraugs jaunajiem tenisistiem, taču bija arī tādi mirkļi, kuriem tur noteikti jābūt. Nepieskaroties tehniskajām niansēm, jāmin tikai viens – bez uzvaras gribas, laukumā garlaikojoties, pie 13 uzvarām netikt! Arī tagad gadījās epizodes, kad Ernestam neveicās, taču tas netraucēja sisties par uzvaru. Arī nogurušam pēc lidojuma pār okeānu, laika joslu maiņas un saspringtā sacensību režīma. Teicamas epizodes nospēlējušu Gulbi atceramies visi, bet pēc katras bumbas skrienošu Latvijas tenisistu? Vai tas atkal ir par Gulbi?! Vai raksta tēma nav Nadala spēles stils? Nav!

Kopš Latvijas tenisista karjeras sākuma lielajā tenisā, sākot ar tēva sarunāto īpašo uzaicinājumu Sanktpēterburgā, vairāk atmiņā nogulsnējušies dažādi raibi atgadījumi no tenisista dzīves nekā tagad jau pieci uzvarētie ATP sērijas turnīri (divi no tiem dubultspēlēs) – ne tur un ne ar to pastaigājies, ne uz turieni aizvests, ne tur un ne tādas traumas guvis, ne tā uzšņācis kādam rakstošās preses brālim vai vispār pasūtījis trīs mājas tālāk, un tā tālāk, un tā joprojām. Redz, tenisistu garlaikojot vieni un tie paši jautājumi simto reizi. Visu cieņu Gulbim – garlaicīgi ar viņu nav bijis!

Kāds sakars tenisam ar garlaikošanos no jautājumiem? Bet kāds sakars tam ar garlaikošanos darbā? Par garlaikošanos darbā no tā mēdz izmest! Kurš no darba (tenisa) izmetīs Gulbi? Tēvs, kurš apmaksā viņa izdevumus, ja ar gadā nopelnīto miljonu nepietiek pieticīgo izdevumu segšanai? Māte? Vai nosacīti pašnodarbinātā tenisista treneris?

Gulbis ir neparocīgs? Noteikti! Paredzams? Nekādā gadījumā! Ko nākamo nostrādās Gulbis, nezina neviens. Labi, ja to zina (vismaz mērķi) viņš pats. Tikpat labi tagad varētu sekot arī 13 zaudējumu sērija, bet tāpēc jau tas ir Gulbis, ka viņš nav prognozējams. Un, ja nu patiešām ir tā, kā viņš saka, ka pirmajā simtniekā daži nemaz spēlēt nemāk (ar to saprotot, ka viņš māk)? Un, ja nu viņš ir iemācījies pieciest dažas neērtības (smagu darbu treniņos, „zvaigznes” stāvokļa uzliktas grūtības popularitātes ziņā, nepieciešamību savu talantu apliecināt katrā jaunā mačā ne tikai ar tenisa pasaules varenajiem), kas šausmīgi traucēja iepriekšējos gados nodarboties ar savu (tēva) hobiju tenisu nepiespiesti un viegli, kā kolekcionējot pastmarkas? Puika varbūt beidzot ir aizdomājies par notiekošā cēloņiem. Vai kāds ir palīdzējis par tiem aizdomāties. Par likumsakarībām „kā tu man, tā es tev”, „kāds darbs, tādi augļi”, „vienreiz piečakarēsi, mūžu neatmazgāsies”... Puika? Varbūt arī vairs ne puika. Tāds Gulbis izskatījās vēl iepriekšējā sezonā. Šobrīd liekas, ka, šajās kategorijās runājos, puiku nomainījis vīrs. Ar darbiem un runām. Nav noslēpums, ka katrs vīrietis līdz pat kapa malai ir nedaudz bērns – vienam mašīnītes, otram – pastkartes, trešajam – azartspēles, ceturtajam - ... Tomēr atziņa, ka pats nav bijis pietiekami labs, nav darījis pareizi, lai būtu augstāk par otro simtnieku pasaulē, liecina par briedumu. Un tas nes augļus. Pat, ja nākamie neienāksies tik ātri, kā cerēts, šis ir pareizais virziens ražas sagaidīšanai. Potenciālu, lai paveiktu paša pasludināto uzdevumu – iekļūt pasaules ranga pirmajā desmitniekā – Latvijas tenisists ir apliecinājis iepriekšējās pāris nedēļās. Vai pietiks spēka, vispirms jau domu spēka, atkarīgs no viņa paša. Latvijā droši vien nekad netrūks tenisistu, kas malsies pa pasaules ranga trešo vai piekto simtnieku, jo viņiem trūks talanta. Gulbim tāds ir, un tikai viņam pašam ir pa spēkam sist Gulbi vai to celt mākoņos. Neviens viņa vietā to nedarīs.

Īstenībā bail pat iedomāties, uz ko varētu būt spējīgs Ernests karjeras turpinājumā. Ja viņš pats ir sevi salīdzinājis ar serbu Novaku Džokoviču un palūkojamies, ko sasniedzis viens, ko otrs? No otras puses, nevajadzētu arī sacerēties par daudz. Jebkuram sportistam ir savu spēju robeža un sava snieguma līkne. Šobrīd izskatās, ka Gulbja potenciāls ir krietni lielāks par viņa šā brīža vietu pasaules rangā un arī par karjeras rekordu šajā jomā, bet snieguma līkne virzās augšup. Vai kādu uztrauc tas, ka tenisists var nopirkt pietiekami daudz rakešu, ko salauzt? Vai kādu uztrauc viņa teiktais kortā un ārpus tā, ja tā ir viņa saruna ar pašu sevi? Džentelmenis viņš nekad nav bijis un nekad nebūs. Viņš ir nācis šajā pasaulē, lai spēlētu tenisu, labu tenisu, un ir pēdējais laiks sākt atmaksāt izsniegtos avansus, kurus atgūt liela daļa vairs necerēja. Štrunts par pārējiem, viņš pats zina, ka var spēlēt labu tenisu. Ja viņš to dara citiem par prieku, lai būtu, ja sev, kāda starpība! Nevis mūža galā memuāros rakstīt, ko es būtu varējis sasniegt un pieļaut, ka par Latvijas gada labāko tenisistu tiek atzīta skolas solā sēdošā Ostapenko (nekā personīga, bet tās tomēr pagaidām ir divas dažādas kvalitātes), nevis pasaules ikonu šveicieti Rodžeru Federeru pieveikušais Gulbis. Droši vien jau attieksmes dēļ. Ernest, viegls ceļš nebūs, bet izskatās, ka beidzot ir trāpīts uz pareizā. Tādu talantu mums nav daudz, un, „Pērkona” vārdiem runājot, „būtu stulbi nosist Gulbi”...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-03-16 01:36, pirms 12 gadiem
raksti jā daudz, bet šitas bija viens no labakājiem, gaidam jau mēs visi, bet drošas pārliecības vēl nav. Kaut kas pietrūkst, bet nu cerams tas mainīsies.

  +2 [+] [-]

, 2013-03-16 07:42, pirms 12 gadiem
" Vai kādu uztrauc tas, ka tenisists var nopirkt pietiekami daudz rakešu, ko salauzt?"
Ošibka - raketes (gan ne bezgalīgā skaitā) šāda kaluma sportistiem tiek par velti. Ražotājfirmas tās izdala (katram turklāt viņa speciāli pasūtīto un konkrēti nospriegoto modeli) par velti reklāmas nolūkos. Nu un, protams, Nadals, Fedja vai Džokijs noteikti vēl saņem krietnu piķi par to, ka šķaida tieši ar konkrētās firmas raketēm.

  +5 [+] [-]

, 2013-03-16 08:05, pirms 12 gadiem
Cik var!? Atmaksaat avansu? Man Ernests nekad neko nav bijis paraadaa! Viss prieks, ko vinjsh ir devis, dod un dos, ir daavana.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2013-03-16 09:50, pirms 12 gadiem
Kāda jēga no šī raksta?????un pa makssu vēl !!!!!!pilnigs sviests.....

  +1 [+] [-]

, 2013-03-16 10:17, pirms 12 gadiem
Iedod Gulbi apzelēt vēl Ilvaram, Toļikam, Ēikam, Ingemāram un Namejam!

  -2 [+] [-]

, 2013-03-16 15:02, pirms 12 gadiem
sandis444 rakstīja: SA+ katru dienu raksti par Gulbi.. Armands, Matulis, tagad Āzens.. nav pa biežu?


Būtu kkas jans un nelasīts tad būtu interesanti, bet viss ir zināms un vairākkārt jau lasīts..
Gaidām Kreipāna, petrovich, Kosinkēviča rakstus!