Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Matulis

Latvijas hokejs: bezdibeņa malā, bezdibenī vai kaut kur citur (IV)

Latvijas hokejs: bezdibeņa malā, bezdibenī vai kaut kur citur (IV)
Ja būtu nepieciešams, no Latvijas čempionāta astoņām komandām mierīgi varētu izveidot Latvijas trešo izlasi. Vieta tur būtu arī "SMSCredit' spēlējošajam trenerim Oļegam Sorokinam.
Foto:...

Rīgas "Dinamo" komandas neveiksmīgais rudens radījis runas, ka Latvijas hokejs vispār ir vienā tādā vietā, ko literārā valodā apzīmē ar dažām strīpiņām vārda vidū. Raugoties no "Dinamo" vietas turnīra tabulā - 13. vieta Rietumos, 24. vieta visā līgā, mūsu hokejs tiešām ir tuvu savam galam.

Laiku pa laikam man tīk vilkt paralēles ar vecākiem laikiem. Šoreiz gribu salīdzināt mūsdienas ar 1995. gadu. Kāpēc tieši ar 1995. gadu? Tāpēc, ka tas varēja kļūt par Latvijas jaunlaiku hokeja beigu gadu. Bet varēja kļūt arī ar jauna sākuma punktu.

1995. gada vasarā bija bankrotējusi "Pārdaugava", un viss Latvijas hokejs, izņemot kādus 40, kas spēlēja ārzemēs, praktiski bija koncentrēts pašmāju čempionātā. Latvijas Hokeja līgā, kas, iespējams, bija pats labākais pašmāju turnīrs šajos 20 gados. Spēlēja "NIK'S-Brih", "Essamika", "Juniors", "Rīga/Alianse", "Laterna" un Latvijas U-18 izlase jeb "BHS/Essamika". Sešu apļu turnīra spēles notika tikai Sporta pilī un bija pietiekami labi apmeklētas. Vienubrīd radās pat iespaids, ka Latvijas hokejs atradis savu attīstības modeli - spēcīgs pašmāju čempionāts kā Dānijā. Turklāt Latvijas virslīgā jeb 1. līgā spēlēja vēl desmit komandas - "Lido/Nafta", "Hanza/RTU", "LB/Essamika", "Sāga", "Dispečeri", Talsu HK, Valmieras HK, BHS, "Smiltenes vanagi" un "Vital". Un tas viss uz divarpus mākslīgajiem ledus laukumiem... Diemžēl otrais LHL čempionāts tik šerps vairs nebija, un drīz vien LHL nomira dabīgā nāvē. Dažus gadus kā Samsung premjerlīga tas atguva prestižu, taču viens no galvenajiem argumentiem, kāpēc klubi tiecās uz Baltkrieviju: mums Latvijā nav interesanti. Tajā - tālajā 1995./1996. gada sezonā Baltkrievijā (AEHL) spēlēja tikai "Juniors" un dažas bērnu komandas.

Vai šīs sezonas Latvijas čempionāts varētu tikt salīdzināts ar LHL pirmo sezonu? Lielie pesimisti brēks: bet kas tad ir Latvijas čempionāts? Tajā taču spēlē tikai veterāni un jauniešu komandas... Taču reālajā dzīvē viss nav tik melns. Jo abas līdervienības - "SMSCredit" un "Monarch/Ozolnieki" nemaz tik briesmīgi veterāni nav un, ja būtu nepieciešams, no Latvijas čempionāta komandām varētu izveidot izlasi, kas spēj cīnīties, piemēram, ar Polijas izlasi. Mamonovs, Cinks, Undelis, Mareks Jass, Bluks, Kerčs jr., Sorokins, Kļujevskis, Fiļimonovs, Tjoluškins ("SMSCredit"), Durdins, Lobačovs, Cipruss, Jerofejevs, Bļinovs, Romanovskis, Bisenieks ("Ozolnieki"), vēl viens otrs no "Zemgales" var spēlēt normālu hokeju. Protams, ne jau salīdzinot ar Kanādu, Krieviju un citām lielvalstīm.

"Juniors" tāpat kā vecais "Juniors" šauj divās frontēs, Latvijā šobrīd ieņemot 3. vietu. Atšķirībā no Leonīda Beresņeva vecā "Juniora", Vjačeslava Nazarova "Juniorā" vairāk ir jauniešu un tikai daži junioru vecuma spēlētāji. Savukārt "Liepājas metalurgs" Latvijas čempionātā būtībā spēlē ar kluba... trešo komandu, laiku pa laikam piemetot kaut ko klāt no MHL-2 spēlējušā "LM".

Skaidrs, ka 2012./2013. gada Latvijas čempionāts nevar konkurēt ar 1995./1996. gadu, taču pirmās divas komandas ir apmēram tas pats līmenis. Taču tagad mums ir "Liepājas metalurga" pirmā komanda, kas spēlē tikai Baltkrievijas atklātajā čempionātā; ir HK "Rīga", kas spēlē MHL un "Liepājas metalurgs" no MHL-2. Kā arī triju vecumu Rīgas izlases (1996., 1997., 1998.), kas spēlē Pēterburgas čempionātā. Plus vairāk par 180 hokejistiem ārzemju klubos, plus "Dinamo".

Neceļas roka rakstīt, ka esam švakāki kā 1995. gadā. Hokeja Latvijā ir pat ļoti daudz. Cita lieta, ka klubu saimnieki (naudas devēji) ne vienmēr paši zina, ko grib un kā būtu labāk hokejam. Tikai lieli sapņotāji var gribēt, lai mums ir gan stipra komanda KHL, gan spēcīgs pašmāju čempionāts, gan normāls klubs Baltkrievijā, gan stiprs Latvijas junioru čempionāts, gan spēlēšana MHL, MHL-2 un Pēterburgā.


, 2012-12-13 12:02, pirms 11 gadiem
Pravda.
, 2012-12-13 14:35, pirms 11 gadiem
Par ko raxts?hm.
Tas ir svariigi!?
, 2012-12-14 16:25, pirms 11 gadiem
"Ja būtu nepieciešams, no Latvijas čempionāta astoņām komandām mierīgi varētu izveidot Latvijas trešo izlasi" Kāda jēga no trešās ja nespējam pat uzvarēt Dāņus ar mūsu pirmo sastāvu?
, 2012-12-14 17:58, pirms 11 gadiem
labs
, 2012-12-17 17:07, pirms 11 gadiem
labs hokejists ir UNDELIS

2015.gada abonentiem - piesakies pieejai sadaļai "Vienos Vārtos" šeit!

Lūdzu reģistrējies, lai saņemtu "Viens Vārtos" bezmaksas abonementu 2015.gadam. Šis pakalpojums ir pieejams tikai žurnāla „Sporta Avīze” drukātās versijas gada abonentiem. Pieeja sadaļai "Viens Vārtos" tiks pieslēgta trīs darba dienu laikā. Ja Tev rodas jautājumi vai neskaidrības, sazinies ar mums, rakstot uz e-pastu janisc@sportacentrs.com vai zvanot uz mobilo tālruni +371 26158730.
Ernests Gulbis
Foto: AP/Scanpix
42

Gulbis atgriešanās spēlē parāda raksturu un uzvar trīs setu cīņā

Atgriežoties kortā pēc pusgada pārtraukuma, uzvaru izcīnīja Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis, kurš Roterdamā notiekošā ATP 500 turnīra kvalifikācijas pirmajā mačā ar 6:7(6), 7:5, 6:3 pieveica ukraini Serhiju Stahovski.
Varbūt Laurim Dārziņam vārtus liedz gūt jaunā maska?
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
6

Rīgas „Dinamo” stūrakmenis – psiholoģija un/vai laiks?

Vakar,1.oktobrī, Rīgas „Dinamo” aizvadīja izbraukuma spēli, piekāpjoties Bratislavas „Slovan” komandai, kurai viesos iepriekš rīdzinieki nebija kapitulējuši. Zaudējums bija sāpīgs un par iemeslu tam bija?... To zina vien treneri, taču kuluāros rakstītais un rādītais liek secināt, ka zaudējumu iemesli nav parādījušies tieši tagad (Bratislavā) – tie, iespējams, krājušies jau no sezonas sākuma...