Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Dāvis gaida spriedumu

Dāvis gaida spriedumu
Daudz roku Dāvim ceļā, daudz šķēršļu...
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Šodien Dāvim Bertānam aprit 18 gadi un divi mēneši. Protams, nav vairs zīdaiņa vecums, kad lepnie vecāki atzīmē vai katru nedēļu, taču šī jubileja nozīmē ko citu - pagājuši jau divi mēneši, kopš talantīgais spēlētājs pārcelās no Rīgas uz Ļubļanu. Un iestrēga... Vakar LBS pieņēma lēmumu, kas izkustinās ledu - vienā vai otrā virzienā.

"Bertāna sāgas" visās niansēs un pavērsienos tagad vēlreiz neiedziļināsimies - par to rakstīts daudz, un pēdējoreiz - vēl pirms mēneša. Viegls flirts, erotika un beigās jau smagā pornogrāfija - visu iesaistīto pušu savstarpējo attiecību spektrs šajā lietā vienubrīd sasniedza kategorijas, ko nesagatavotiem prātiem veselīgāk nerādīt... "Protokolam" var piebilst vien to, ka cerības un mierīgu iznākumu izlaida garu pagājušā gada nogalē, kad "Barona" kluba prezidents devās divu nedēļu atvaļinājumā, spēlētāja vēlmes pārstāvošo komandu atstājot "piestātnē" ar frāzi: "Arī es gribu būt apmierināts no šī darījuma..."

Nākamais solis bija vēršanās Basketbola savienībā, oficiālā ceļā mēģinot pierādīt, ka līgums starp spēlētāju un klubu nav spēkā. Argumentācija jau zināmā - Latvijas likumdošana, kas nepilngadīgas personas parakstu uz šāda dokumenta teorētiski padara nederīgu brīdī, kad tā sasniedz 18 gadu robežu. LBS gaiteņos attiecībā uz šo lietu klejo mainīgi vēji (uzskatīt to par civilu strīdu starp klubiem, kas jāatrisina tīri "Barona", Bertānu un "Olimpijas" starpā, vai tomēr iejaukties), taču vakardienas valdes sēdē tika pieņemts lēmums par iejaukšanos. Proti, tuvāko nedēļu vai pat dienu laikā acīmredzot tiks sasaukta ekspertu grupa, kas neitrāli un aukstasinīgi izvērtēs gadījumu no visiem (juridiskā, sportiskā) aspektiem, un sniegs LBS savu slēdzienu - brīvlaišana būtu jāpiešķir, vai tomēr līgums ir spēkā.

Ekspertu grupas sastāvs pagaidām nav noteikts, taču LBS ģenerālsekretārs Edgars Šneps ieskicē - tajā noteikti būtu jābūt juristam, kas izvērtēs iespējamās tiesiskās sekas, Treneru komisijas vadītājam, varbūt vēl kādam. Speciālistiem, kas spētu objektīvi izvērtēt apstākļus un dot slēdzienu, kas būtu vienlaikus sportiski taisnīgs un tiesiski korekts (proti, nesagādātu savienībai tālākus sarežģījumus...). Tiešas atbildes uz jautājumu, vai tas kalpos kā skaidrs verdikts tālākai LBS rīcībai, pagaidām nav, taču diezgan droši var prognozēt - ja eksperti teiks jā, to pašu darīs arī savienība, beidzot izsniedzot Dāvim brīvlaišanu.

Sportista tēvs Dainis Bertāns neslēpj, ka no ekspertu lēmuma lielā mērā būs atkarīgs tas, vai Dāvis šosezon vēl izies laukumā. Vērsties FIBA šobrīd neesot jēgas, jo tur process prasīs vismaz pusgadu, savukārt atgriezties pie sarunu galda ar "Baronu" viņš negatavojas. "Tagad tas jau ir principiāls jautājums - ar klubu vairs nerunāt. Visu, kas bija sakāms un runājams, mēs jau esam piedāvājuši un izrunājuši, un neuzskatu, ka man būtu jālūdzas un jāpazemojas. Arī ar Dāvi par to esam vienojušies," norāda treneris, piebilstot - ja tomēr kāds gribēs karu, viņu tas nebaida. "Tad gaismā nāks ne tas vien. Negribu celt vētru, kur tā nav jāceļ, taču, ja tiktāl nonāks, es neklusēšu - tad acīmredzot būs jāsauc lietas īstajos vārdos..."

"Veļas dienas" Latvijas sportā, tostarp basketbolā, nav nekas ārkārtējs un neparasts - ja pacietības mērs pilns un vadzis lūst, prese kļūst par populāru skatuvi. Taču galvenais visā šajā jūklī būtu nesabradāt spēlētāja karjeras trauslo, taču svarīgo sākumposmu. Vecākais Bertāns šajā ziņā saglabā mieru - "Olimpija", lai arī nav sajūsmā par notiekošo, no Dāvja atteikties negatavojas, un arī viņš pats visu uztver piezemēti, gaisa pilis nebūvējot. "Esam par šīm lietām runājuši, un viņš ir gatavs arī tam, ka šajā sezonā varbūt arī vairs nespēlēs. Arī klubs jebkurā gadījumā ir ieinteresēts, lai viņš tur paliktu. Jā, tagad varbūt nepiepildās mums sportiski un finansiāli izdevīgākais variants, taču Ļubļana ir ieinteresēta izaudzināt spēlētāju, kuru varēs pārdot jau paši. Un šajā ziņā nekas nav mainījies - Dāvja potenciāls paliek tas pats."

Jautājums, vai patiešām tas pats? Vai, sagaidot vienu no saviem līderiem pirms pasaules čempionāta, U-19 komanda nedabūs morāli izčakarētu un pusgadu nespēlējušu džeku, kas izmisīgi centīsies būt tik labs, cik labs tobrīd nemaz nevarēs būt? Drošas atbildes šobrīd nav, taču basketbolista tēvs ir optimists. "Kamēr Dāvis bija atbraucis brīvdienās, mums bija viena jaunatnes spēle ar Ogres komandu, un viņš tajā uzspēlēja. Teikšu tā - nevienu kapeiku sliktāks par to, kāds bija augustā Eiropas čempionāta laikā! Protams, grūti pēc vienas spēles pateikt, taču uz vienaudžu fona - kā diena pret nakti. Treniņi kopā ar "Olimpijas" pirmo komandu tomēr atsver daudz ko." Tagad dienas kārtībā jautājums - vai treniņiem sekos arī spēles. Atbilde vairs nav tālu.

  -2 [+] [-]

, 2011-01-12 19:22, pirms 13 gadiem
Barooooons, Baroooooons, Baroooooons arī grib kko nopelnīt

  +6 [+] [-]

, 2011-01-12 19:22, pirms 13 gadiem
Teikšu tā - nevienu kapeiku sliktāks par to, kāds bija augustā Eiropas čempionāta laikā!
Būšu cisnisks, taču arī es šobrīd neesmu par kapeiku sliktāks, kā biju 12 gados pagalma turnīrā
Mērķis ir izaugsme, nevis u-17 līmeņa noturēšana. Par Olimpiju gan šaubos, vai viņi tik vēsi tur visu uztver. Kopumā- ļoti nepatīkams gadījums, kas var nopietni [sacenzēt] karjeru spēlētājam...

  -4 [+] [-]

, 2011-01-12 19:25, pirms 13 gadiem
forši,paņemt 2 nedēļu atvaļinājumu..

  +5 [+] [-]

, 2011-01-12 19:25, pirms 13 gadiem
Nu jā tas jau paliek slimi no Barona puses, lai taču viņi kādreiz padomā par spēlētājiem, nu būsim godīgi Barons nevar dot tādas spēles kur varētu krāt lielu pieredzi ko Olimpija, es vēl saprastu ja vefs vai Ventspilij būtu līgums ar Dāvi bet nu nejau Baronam kuri spēlē tikai vienā turnīrā.

  +5 [+] [-]

, 2011-01-12 20:20, pirms 13 gadiem
Atkal matu skaldīšana par salīdzinoši ne pārāk lielām summām, nav jau Dāvis nekāds Džordāns. Zonne tiešām ir basīša patriots, paldies viņam par visu, ko devis, bet tagad uzsākt raganu dančus un gremdēt vienu no lielākajiem talantiem pēdējā desmitgadē - brr, tas ir fui! PČ Bertāns pavisam noteikti nebūs tik labs, kā varētu būt...

  +2 [+] [-]

, 2011-01-12 20:25, pirms 13 gadiem
nu no barona puses tā ir neaprakstāmi stulba rīcība.. saprastu ja viņi viņu būtu kādus pārs gadus trenējuši un audzinājuši.. bet te čalis uzspēlē divus mēnešus un šie uzreiz grib noraut sazin cik lielu piķi.. cik tad šie viņā par tiem diviem mēnešiem ir ieguldījuši.. nu kādi 100 lati varbūt sanāk.. tos viņi grib?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2011-01-12 22:10, pirms 13 gadiem
var saprast,ka parakstot līgumu ar Baronu ,Bertāni uzreiz bij nolēmuši pēc pilngadības to ignorēt,nu tas atspēlējas..

     [+] [-]

, 2011-01-12 23:00, pirms 13 gadiem
Berčam veiksmi, un spēļu praksi, tas tāds svarīgākais pagaidām.

  +4 [+] [-]

, 2011-01-12 23:03, pirms 13 gadiem
Viss ir elementāri, līgums ir parakstīts, tātad parakstīts. Dzīvojam mēs tiesiskā valstī, kur līgumi ir jāpilda. Zonne ir biznesmenis un viņam ir pohuj par kaut kādu Bertānu, viņš grib nopelnīt. Manuprat, viņa vietā rīkotos tāpat ikviens no mums! Tāpēc jau tie b-bolisti ar galvu nedraudzējās paraksta visādus dokumentus līdz galam neizlasa, bet kad sūdi mutē smeļas tad sāk domāt un čīkstēt!

  +3 [+] [-]

, 2011-01-12 23:07, pirms 13 gadiem
Prekshkam bija vispaar jaaparaksta liigums ar Baronu.....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2011-01-12 23:32, pirms 13 gadiem
Abiem sava taisnība

  +2 [+] [-]

, 2011-01-12 23:57, pirms 13 gadiem
belluschi rakstīja: Viss ir elementāri, līgums ir parakstīts, tātad parakstīts. Dzīvojam mēs tiesiskā valstī, kur līgumi ir jāpilda. Zonne ir biznesmenis un viņam ir pohuj par kaut kādu Bertānu, viņš grib nopelnīt. Manuprat, viņa vietā rīkotos tāpat ikviens no mums! Tāpēc jau tie b-bolisti ar galvu nedraudzējās paraksta visādus dokumentus līdz galam neizlasa, bet kad sūdi mutē smeļas tad sāk domāt un čīkstēt!
Tur jau tā lieta, Zonne ir bisnesmenis, to lietu tulko tā, Bertāni bija iedomājušies, ka tā vienkārši visi piekritīs, ka līgums vairs nav spēkā. Bet sanāk, ka par Latvijas basketbolu vienīgajai galu galā jādomā savienībai...

  +2 [+] [-]

, 2011-01-13 10:16, pirms 13 gadiem
Daži te baigi apvaino Baronu...
Bet kādēļ tad Bertāni parakstīja to līgumu, ja nedomāja to pildīt? Šobrīd gan vairāk izskatās, ka Bertāni ir tie, kas čakarē Baronu, balstoties uz juridiskām niansēm, ka nepilngadīgā parakstīts līgums nav spēkā. Loģiski, ka klubs, noslēdzot līgumu, rēķinās, ka spēlētājs tur nospēlēs visu sezonu. Kāpēc tad viņiem savādāk čakarēt komandu, nodrošinot par velti kādam treniņprocesu un neiespēlējot tur savus spēlētājus?

  +1 [+] [-]

, 2011-01-13 12:43, pirms 13 gadiem
KristsT rakstīja: Daži te baigi apvaino Baronu...
Bet kādēļ tad Bertāni parakstīja to līgumu, ja nedomāja to pildīt? Šobrīd gan vairāk izskatās, ka Bertāni ir tie, kas čakarē Baronu, balstoties uz juridiskām niansēm, ka nepilngadīgā parakstīts līgums nav spēkā. Loģiski, ka klubs, noslēdzot līgumu, rēķinās, ka spēlētājs tur nospēlēs visu sezonu. Kāpēc tad viņiem savādāk čakarēt komandu, nodrošinot par velti kādam treniņprocesu un neiespēlējot tur savus spēlētājus?
Balstoties uz juridiskām niansēm,visiem kaislajiem Barona aizstāvjiem ir taisnība.Bet vai kāds ir aizdomājies par to ka vajadzētu taču ļaut puikam spēlēt,kaut arī viņš nedabūs spēlēt šosezon,agri vai vēlu taču spēlēs un neko tas barons nepanāks.Apkaunojoši baronam.

  +1 [+] [-]

, 2011-01-13 13:16, pirms 13 gadiem
viltnieks.com rakstīja: Balstoties uz juridiskām niansēm,visiem kaislajiem Barona aizstāvjiem ir taisnība.Bet vai kāds ir aizdomājies par to ka vajadzētu taču ļaut puikam spēlēt,kaut arī viņš nedabūs spēlēt šosezon,agri vai vēlu taču spēlēs un neko tas barons nepanāks.Apkaunojoši baronam.
Vajadzētu atļaut puikam spēlēt...
Puika sezonas sākumā izvēlējās spēlēt Baronā, acīmredzot izvēloties to kā labāku iespēju. Barons rēķinājās ar viņu kā ar spēlētāju, maksāja kaut kādu algu un iespēlēja viņu komandā, dodot nozīmīgu lomu.
Tagad puikam pavicina gar degunu piedāvajumu ar labāku algu un izaugsmes iespējām un viņš, nerēķinoties ar klubu vai līgumu, aizmūk no kluba.
Ja Bertāns uzskatīja, ka tas Barona piedāvājums ir tik slikts un citur būs labāki piedāvājumi, tad nevajadzēja slēgt ar Baronu līgumu un trenēties privāti. Ne jau Bertānu piespieda šādi rīkoties.
Pilnībā attaisnoju kluba rīcību. Lai spēlē Baronā vai kompensē Baronam izdevumus, ko tas samaksāja algā un zaudēja, izjaucot klubam sastāvu.

  +1 [+] [-]

, 2011-01-13 13:42, pirms 13 gadiem
Par kādu algu te tiek runāts,nekādu algu barons Bertānam un pārējiem jaunajiem nav maksājis.Ja jau esi tik zinošs tad vajadzēja arī zināt šādas niansītes!

  +1 [+] [-]

, 2011-01-13 13:46, pirms 13 gadiem
Varbūt tiešām Dāvim vajadzētu atdot baronam to vienu kedu pāri un pāris litrus vitaminizēta ūdens.Kaut gan vazājoties uz visām barona neapmaksātajām zālēm ar sabiedrisko transportu,aizgāja vairāk!

     [+] [-]

, 2011-01-13 13:47, pirms 13 gadiem
Iedomājos scenāriju, LBS komisija iedod brīvlaišanu. Tad tik atkal sāksies Baronam raksturīgā kunkstēšana. Būs iespēja novērst fokusu no Basketbola un pievērsties kārtējām intrigām.

     [+] [-]

, 2011-01-13 14:05, pirms 13 gadiem
gribu vētru un lietas īstajos vārdos... !!!

     [+] [-]

, 2011-01-13 14:27, pirms 13 gadiem
viltnieks.com rakstīja: Par kādu algu te tiek runāts,nekādu algu barons Bertānam un pārējiem jaunajiem nav maksājis.Ja jau esi tik zinošs tad vajadzēja arī zināt šādas niansītes!
Es neesmu visu zinošs. Bet, ja nemaksāja algu un tāpat Bertāns noslēdza to līgumu ar tādiem nosacījumiem, ir tikai divi varianti:
1. Viņam kaut kas nav kārtība ar galvu (maigi izsakoties). Jo neviens cilvēks, kam kaut cik smadzenes strādā, tā nerīkotos.
2. Viņš uzskatīja, ka iespēja, noslēdzot līgumu, spēlēt LBL un trenēties, atsver negatīvās saistības, ko uzliek līgums.
Un abos gadījumos vainīgs pie situācijas ir pats Bertāns, nevis kāds cits. Un viņam nav tiesības uzmest klubu, pārējot uz Olimpija sezonas vidū.