Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Par kapļiem un kaplētājiem

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Par kapļiem un kaplētājiem
Roberts Bukarts visos vecumos ir bijis ripu metējs. Gaidīt, ka "Dinamo" viņš būs kaplis, ir vairāk nekā naivi.

Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

10. septembrī Maskavā pēc spēles ar CSKA Peka Rautakalio pateica, ka Raitis Ivanāns spēlē labāk par Robertu Bukartu, un tāpēc arī ir sastāvā. Jautājums gan droši vien bija mazliet cits: "Kāpēc nespēlē Bukarts un Podziņš?", un saprotams arī kāpēc Maskavas žurnālisti interesējas par šiem diviem uzbrucējiem.

Jauniešu, junioru un pat Krievijas otrās līgas klubā "Kriļja sovetov" abi latvieši bija ar labu auru, pat kā iespējamās nākamās hokeja zvaigznes, bet te kaut kāds soms to neredz... Skaidrs, ka pēc šādas Pekas atklāsmes sākās runas par to, kas ir kas. Kurš kaplis - tā tauta sauc tos, kas hokejā pārsvarā var pildīt tikai kapātāja lomu; kurš ripu metējs. Tāpat skaidrs, ka par kapli var būt ikviens, kurš normāli trenējies un ļoti, ļoti grib spēlēt hokeju. Taču no kapļa reti kad iznāk metējs. Diezgan tipisks latvju jaunlaiku hokeja kaplis ir Juris Štāls, arī Gints Meija, Andris Džeriņš, Kaspars Saulietis, arī Kaspars Daugaviņš, kurš pat to arī atzīst. Tāpat kā Aleksejs Širokovs to atzīst intervijā žurnālam "Hokejs".
Mazāk ir tādu gadījumu kā Ronalds Ķēniņš, kurš kaplējot arī šo to pamanās iemest, taču gaidīt, ka Ķēniņš Šveices virslīgā sezonā metīs pa 25 ripām, laikam ir naivi. Tāpat ir naivi gaidīt, ka "Dinamo" daudz metīs Miks Lipsbergs, Māris Bičevskis vai Elvijs Biezais. Jo viņi pēc savas būtības ir kapātāji un nevis metēji. Upītis - drīzāk metējs, tāpat arī Indrašis un Bukarts, pēdējie divi izteiktāki metēji par Upīti.

Kādreiz padomju laikos "Latvijas bērza" sporta skolas direktors Jānis Neikšāns vāca un apkopoja statistiku, sākot no pirmajiem bērnu turnīriem Rīgas čempionātā, pēc tam Rīgas jauniešu, junioru klubu, otro meistarkomandu un beidzot ar "Dinamo". Un tendence bija acīmredzama: tas, kurš metis bērnībā un metis jauniešu/junioru komandās, apmēram tikpat metīs arī otrajā meistarkomandā "Latvijas bērzā"/ RASMS/RASMS/"Energo". Kā Sergejs Boldaveško, Aigars Razgals, Vilnis Vabols, Harijs Vītoliņš, Ilmārs Tomans. Nonākot "Dinamo", ja līdz turienei vispār tika, šādi metēji arī kaut ko varēja ko iemest - kurš trīs, kurš piecas, kurš desmit ripas. Visās šajās komandās, protams, bija arī kapļi.

"Dinamo" jaunos uzbrucējus Indraši, Bukartu, Upīti, Biezo, Bičevski un Lipsbergu ir ļoti viegli salīdzināt. Visi pēdējos četrus/piecus gadus spēlējuši vienā komandā. Pērn un aizpērn HK "Rīga" MHL, pirms tam pie Leonīda Beresņeva "Dinamo/Juniors" Baltkrievijas ekstralīgā (Lipsbergam un Biezajam aiz šķērssvītras - "Ozolnieki/Juniors" BAČ 2. līgā), pirms tam LSPA komandā Latvijas U-20 čempionātā un "Rīgā-18" - Latvijas U-18 čempionātā. Bukartam priekšpēdējā aile - "KS" - Krievijas 2. līgā. Bukartam otrajā rindiņā - statistika "Dinamo" komandā KHL. Pirmais rādītājs - vārti, otrais - spēļu skaits.

"Dinamo" kapļi un metēji

11/12/"Rīga"10/11/"Rīga"9/10/"D/Juniors"8/9/LSPA7/8/"Rīga-18"
M. Lipsbergs6-625-330-6/12-3010-199-26
Bičevskis8-3417-500-4119-25-
Biezais13-418-443-35/7-830-24-
Upītis9-2724-576-4710-2826-30
Indrašis15-2522-5920-4914-2130-24
Bukarts15-1912-1513-1811-44-
3-334-464-35--

1 2 37 komentāri

  +2 [+] [-]

, 2012-09-11 10:27, pirms 12 gadiem
Iespējams, ka tā ir. Un ko tālāk?
Ja vieta ir trešajā vai ceturtajā maiņā, tad jāspēlē tā, kā treneri liek šajās maiņās spēlēt. Ja nespēj, tad sēž malā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +13 [+] [-]

, 2012-09-11 10:38, pirms 12 gadiem
Arī metējiem ir jāspēj "kaplēt" vismaz atbilstoši noteiktā spēles līmeņa minimālajām prāsībām... Manuprāt, tur arī visa problēma. Ja Roberts spētu pielikt šo bāzīti, viņš būtu galvastiesu pārāks par visiem "kaplētājiem", bet pagaidām "kaplētāji" sanāk lietderīgāki.

  +2 [+] [-]

, 2012-09-11 10:48, pirms 12 gadiem
Problēmai ir divas puses - pienesums komandai punktu (vārtu) izteiksmē un trenera uzstādījuma realizācija. Vai bez otrā var būt pirmais - tāds ir jautājums. Domāju, ka var, bet to var atļauties tikai zvaigznes.

  +6 [+] [-]

, 2012-09-11 10:57, pirms 12 gadiem
Šķiet, ka tas bija Starkovs, kurš reiz teica apmēram tā- tā ir mana izvēle ko es laižu laukumā, jo es esmu treneris un es atbildu par rezultātu. Peka ir izvēlējies šādus spēlētājus ar kuriem saniegt rezultātu, un tas, ka Bukarts netiek sastāvā, nav Pekas problēma, tā ir Bukarta un menedžera problēma. Ja Bukarts grib spēlēt Pekas vadītājā komandā, tad viņam jāspēlē pēc Pekas plāna. Nepatīk Pekas plāns- meklē citu komandu. Darba attiecības.

  +2 [+] [-]

, 2012-09-11 11:00, pirms 12 gadiem
Stipri jau nu pārvētēts hokejists, manuprāt... Nav jau tāda zvaigzne, ka var arī par kaplētāju nestrādāt. 22 gados jau esi liels vīrs, vai nu jāmet, vai jākapā... iespējas iņam tika dotas, bet, acīmredzot, Pekka ar Nolanu ir tik liueli muļķi, ka neredz Bukarta līmeni, potenciālu un talantu... Tāpat kā NHL klubi, kuriem viņš draftā nav bijis vajadzīgs....
iespējams, ka arī jāsūta uz Liepāju, lai BAČ mēģina sevi pierādīt, atgūt varbūt pārliecību, bet nu RD un izlasei, izskatās, viņš šobrīd nav aktuāls. Ja vien nesāks kaplēt, kā Jānis saka.

  +2 [+] [-]

, 2012-09-11 11:00, pirms 12 gadiem
agrim
O.k., tikai viena nianse - kur ir rezultāts?

  +6 [+] [-]

, 2012-09-11 11:04, pirms 12 gadiem
Es gan Pekas vietā uz pāris spēlēm tieši Ivanānu atsēdinātu malā - tieši pēc viņa muļķīgā, es pat teiktu berniškīgā, noraidijuma (grūdiens mugurā ar rokām) pēc tam Ciska faktiski lauza spēles gaitu.... un ieliktu atpakaļ Bukiju! Ja tad čalim(Bukijam) motivācija neparādīsies, tad laikam viņa viņam vairs neparādīsies nekad.... bet vismaz Bukijam ir viena lieta kuras nav daudziem citiem RD sastāvā - čalis var un māk iemest vārtus! Un es viņu neliktu viss pie kaut kāda Džeriņa, bet otrajā maiņā Saškas vietā un Sašku lejā uz trešo maiņu... nav vairs Saška pirmo divu maiņu spēlētājs... skumji, bet fakts.

  +5 [+] [-]

, 2012-09-11 11:05, pirms 12 gadiem
Intars Āboms rakstīja: Arī metējiem ir jāspēj "kaplēt" vismaz atbilstoši noteiktā spēles līmeņa minimālajām prāsībām... Manuprāt, tur arī visa problēma. Ja Roberts spētu pielikt šo bāzīti, viņš būtu galvastiesu pārāks par visiem "kaplētājiem", bet pagaidām "kaplētāji" sanāk lietderīgāki.
Nepiekrītu, protams arī metējiem ir jācīnās, taču daudzi no viņiem vienkārši spēlē savādāk. Nevar teikt, ka Bukarts necīnās uz laukuma, viņš vienkārši nekad nespēs izdarīt to, ko var šie kaplētāji. Tāpat ieliktu 4 maiņā Ņiživiju, rezultāts būtu tāds pats kā Bukarta gadījumā.

  +3 [+] [-]

, 2012-09-11 11:06, pirms 12 gadiem
als rakstīja: Es gan Pekas vietā uz pāris spēlēm tieši Ivanānu atsēdinātu malā - tieši pēc viņa muļķīgā, es pat teiktu berniškīgā, noraidijuma (grūdiens mugurā ar rokām) pēc tam Ciska faktiski lauza spēles gaitu.... un ieliktu atpakaļ Bukiju! Ja tad čalim(Bukijam) motivācija neparādīsies, tad laikam viņa viņam vairs neparādīsies nekad.... bet vismaz Bukijam ir viena lieta kuras nav daudziem citiem RD sastāvā - čalis var un māk iemest vārtus! Un es viņu neliktu vis pie kaut kāda Džeriņa, bet otrajā maiņā Saškas vietā un Sašku lejā uz trešo maiņu... nav vairs Saška pirmo divu maiņu spēlētājs...
par to 2. maiņu- man nav saprotama pekkas spītība un nevēlēšanās ko mainīt. vai tiešām, RD vadība neatļauj, ka tiek pacelts uz 2. maiņu vel kāds jaunais? Nu neticu, ka Pekka uzskata, ka šādi ir arī jābūt, ka met tikai 1. maiņa.

  +2 [+] [-]

, 2012-09-11 11:10, pirms 12 gadiem
Ogļracis Feodosijs rakstīja: par to 2. maiņu- man nav saprotama pekkas spītība un nevēlēšanās ko mainīt. vai tiešām, RD vadība neatļauj, ka tiek pacelts uz 2. maiņu vel kāds jaunais? Nu neticu, ka Pekka uzskata, ka šādi ir arī jābūt, ka met tikai 1. maiņa.
Domāju, ka ar Sibirj otrā maiņa var transformēties.Ja ne, tad pēc Daugavas pievienošanās noteikti.

  -3 [+] [-]

, 2012-09-11 11:16, pirms 12 gadiem
matuli, ko tu gribi pateikt?

  -2 [+] [-]

, 2012-09-11 11:16, pirms 12 gadiem
purva_velns rakstīja: agrim
O.k., tikai viena nianse - kur ir rezultāts?
Es jau neteicu, ka ir rezultāts, es saku ka sastāvu izvēlas un par rezultātu atbild Peka.

Kaut gan es teiktu, ka rezultāts ir normāls. Manuprāt sniegums ir diezgan sakarīgs un ar katru spēli uzlabojas. Jābūt reāliem paskaties budžetu, spēlētāju CV utt., un tad rezultāts ir normāls, ne labs, ne slikts. Būtu muļķīgi iedomāties, ka atnāks jelkāds treneris un pēkšņi, piemēram, Bukarts sāks izģērbt Radulovu..

  +4 [+] [-]

, 2012-09-11 11:19, pirms 12 gadiem
playthegame rakstīja: Nepiekrītu, protams arī metējiem ir jācīnās, taču daudzi no viņiem vienkārši spēlē savādāk. Nevar teikt, ka Bukarts necīnās uz laukuma, viņš vienkārši nekad nespēs izdarīt to, ko var šie kaplētāji. Tāpat ieliktu 4 maiņā Ņiživiju, rezultāts būtu tāds pats kā Bukarta gadījumā.
Tieši tā! Šie abi ir spēles veidotāji/metēji nevis "kapļi"! Saška gan izskatās, ka vairs lāga nevelk arī to 2. maiņu, kur viņam tagad ir blakus vēl viens spēles veidotājs (Šremps), kas dotajā momentā izskatās, ka tomēr šādā kombinācijā nekādu labumu no šādiem diviem spēles veidotājiem nedot.... + potenciālais snaiperis(Žirū), kas pagaidām izskatās, ka ir "pazudis tulkojumā".....

  -1 [+] [-]

, 2012-09-11 11:20, pirms 12 gadiem
nu, Bukarts Dinamo jau spēlē kuro gadu un iespēju ir bijis ļoti daudz, bet nespēj izmantot, tad loģiski, ka Ivanānam ir priekšroka, jo līmenī nav sliktāks par bukartu, bet viņam ir citi uzdevumi laukumā un ja gūst vārtus, tad tas jau ir bonuss
p.s. ir pagājušas 3 spēles un visi jau cepās, būs savainojumi un visi dabūs uzspēlēt un rezultāts arī būs..

  +5 [+] [-]

, 2012-09-11 11:27, pirms 12 gadiem
Ogļracis Feodosijs rakstīja: par to 2. maiņu- man nav saprotama pekkas spītība un nevēlēšanās ko mainīt. vai tiešām, RD vadība neatļauj, ka tiek pacelts uz 2. maiņu vel kāds jaunais? Nu neticu, ka Pekka uzskata, ka šādi ir arī jābūt, ka met tikai 1. maiņa.
Pa lielam nav jau tur ko celt! Matulis pa lielam visu ir pareizi uzrakstijis - tagadējie jaunie pa lielākai daļai ir tādi paši "kapļi" kā Meijas, Saulieši, Štāli.... ar "kaplēšanu" vien otrā maiņā nepietiek... viņai arī ir jātaisa rezultāts! "Kaplēt" var 3.-4. maiņas... tapēc(manuprāt) šobrīd reālākais kandidāts uz vietu 2. maiņā tieši varētu būt Bukarts! Bet Pekam viņš acīmredzami "neierakstās" Pekas spēles plānā.... līdz ar to pēc lokauta sākuma visdrīzākais būtu likt Daugaviņu Saškas vietā iespējams tad šī maiņa varētu mazliet arī atdzīvoties..... 1. trijnieku manuprāt vispār nevajag aiztikt! Karsums, Miks vēl saspēlēsies un velnu parādīs! Arī Džonsons tur nemaisa, bet čaļus "papildina" ar savām piespēlēm!

  +1 [+] [-]

, 2012-09-11 11:27, pirms 12 gadiem
Ivanāns nav kaplis, Ivanāns ir lokomotīve, turklāt lokomotīve bez bremzēm. Sarkanarmijas vieglo furgonu otrās trešdaļas izskaņā tā nonesa, ka žēl skatīties bija, slapjums vien tik pāri palika. Un, tiešām, ja reiz par slapjumu sākās runa, vai bija vērts sarūgtināt laukuma saimniekus, atstājot Jučera vārtus sausus?

  +1 [+] [-]

, 2012-09-11 11:31, pirms 12 gadiem
Jāni Matuli, atbildi, lūdzu, uz jautājumu - kāpēc metējs Žirū spēlē ar kapli?

  +2 [+] [-]

, 2012-09-11 11:37, pirms 12 gadiem
M rakstīja: Ivanāns nav kaplis, Ivanāns ir lokomotīve, turklāt lokomotīve bez bremzēm. Sarkanarmijas vieglo furgonu otrās trešdaļas izskaņā tā nonesa, ka žēl skatīties bija, slapjums vien tik pāri palika. Un, tiešām, ja reiz par slapjumu sākās runa, vai bija vērts sarūgtināt laukuma saimniekus, atstājot Jučera vārtus sausus?
Nu, nonesa. Nopelnīja noraidījumu un lauza spēles gaitu, kas noveda pie zaudējuma. Sausais atlikums?

     [+] [-]

, 2012-09-11 11:49, pirms 12 gadiem
Tiešām, nevajag pārvērtēt. Sausais atlikums: dzīve turpinās
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-09-11 13:13, pirms 12 gadiem
Tā nu gan nav ,ka vecajā Dinamo ienāca jaunie un uzreiz spēja spēlēt rezultatīvi.Piemēram slavenajā sudraba sezonā maiņa Hehts,Vītoliņš un Tomans kopā guva tikai 4 vārtus ,ja atmiņa neviļ.

  +2 [+] [-]

, 2012-09-11 13:37, pirms 12 gadiem
Ielikt Bukiju pie leģionāriem, bet Nedzīvo pie Meijas ar Džeriņu. Varbūt kas izdodas.... Ivanāns ir tikai 4 maiņas spēlētājs, ne augstāk. Diemžēl. Var salikt ar Bičevski un Biezo, lai plēš kreklus.

  -1 [+] [-]

, 2012-09-11 13:44, pirms 12 gadiem
Gandrīz visi NHL spēlētāji junioros vai minorlīgās ir bijuši metēji un rezultāta taisītāji. Bet lielajā komandā nevar visi mest un veidot, tāpēc, ja vēlies spēlēt tur, tad kā, jau te iepriekš teica, ir jāspēj (jāgrib) kaplēt. Un tikai tā, precīzi izpildot trenera norādījumus, var izpelnīties paaugstinājumu, piemēram, traumu gadījumā un tikt pie lielāka spēles laika pirmajās divās maiņās.

Kāpēc, lai Peka tagad liktu bukartu 2. maiņā un dotu lielāku spēles laiku, ja viņš nevar (nevēlas?) strādāt epizodes līdz galam? Tās būs zaudētas ripas divcīņās, pretuzbrukumi un zaudēti vārti, tās būs arī zaudētas pozīcijas pretī spēlējot pretinieku top6 uzbrucējiem un atkal zaudēti vārti. Protams, ka peka drīzāk uzticas tādiem Meijām, Bičevskiem, kas atbildīgi pilda viņa uzdevumus.

  -4 [+] [-]

, 2012-09-11 15:49, pirms 12 gadiem
Auni, pie Šuplera visi šie paši mestu oij oij oij ka iekšā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2012-09-11 16:01, pirms 12 gadiem
udrob4iks rakstīja: bet vislielaka problema ir tada,ka ne tikai to uzspiez Peka,bet ari Tedis kas tu gribi teikt,lai mekle citu izlasi? labak,manuprat,lai Indianis iet prom,nevis Bukarts tiek atstats arpus LV izlases kandidatu saraksta.nedrikst 4akaret musu talantus!!! treneri naks un aizies,bet 4alim hokejista karjera( TALANTIGA hokejista) ar sadu "kapataju"politiku musdienu LV hokeja var aiziet uz leju,diemzel,bet ceru ka ta nenotiks,vel viena "sausa" serija LV izlases izpildijuma,un vai nu Tedis saks domat savadak,vai nu bus spiests aiziet
arī Tedim prasa rezultātu. Man vienalga, vai spēlē Bukarts vai Bērziņš - galvenais ir rezultāts.
Nejūtu īpašu vajadzību pēc Bukarta izlasē.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-09-11 16:16, pirms 12 gadiem
udrob4iks rakstīja: es nejutu rezultatu ! bezvartu zagi pret Daniju un Norvegiju tie bija REZULTATI? pret komandam,kuras tiesi BUKARTS bija visvairak izcelies ar rezultativitati parbaude speles,pret aptuveni tadiem pasiem sastaviem. tie ir rezultati? rezulttata bijanozelojama pazemojosa sausa serija!!! kas zin,ja Robis tiktu laukuma pret Daniem un Norvegiem,mums butu IIHF reitinga astotnieks plus celiazime uz So4i 2014 jau kabata?
beidz fantazēt... viens pats Bukarts neko neizšķir... vēl jo vairāk, ka LV izlases mērogos viņš ir stipri viduvējs spēlētājs...

  +1 [+] [-]

, 2012-09-11 16:17, pirms 12 gadiem
udrob4iks rakstīja: lai butu rezultati,ir jamaina treneris!!! pilnigi pieliauju iespeju,ja butu tagad pie izlases stures Beresnevs,vadosa mainia mums butu Bukarts-Berzins-Cipulis un,bez ironijas, uguniotu un taisitu rezlutatu!
fantāzija Tev strādā...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-09-11 16:30, pirms 12 gadiem
udrob4iks rakstīja: tiesi vins bija tas" iztrusktosais robs" rezultata taisisana pret Daniju un Norvegiju,gluzi ka 2011.gada "sagrusais" Sprukts 4empionata kopuma
Sprukts ir centrs. Centru ar kaut kādu Bukartu neaizvietosi...

  +1 [+] [-]

, 2012-09-11 16:51, pirms 12 gadiem
agris_80 rakstīja: Pareizi, meklēsim tādus izlases trenerus, Dinamo trenerus, izlases spēlētājus, ar kuriem Bukarts sāks mest ieksā. Pārkārtosim hokeju, tā lai Bukartam ir labi, jo tieši tas ir LV hokejam vajadzīgs! Nav mazliet absurdi?

Ja Bukarts ir ļoti labs, talantīgs un spējīgs spēlētājs, tad viņam nav problēmu atrast vietu jebkurā citā KHL klubā. Nedomāju, ka viņu no RD nelaistu prom.. ir visas iespējas atsēdināt mani, izlases/Dinamo trenerus un visus pārējos, kas neredz viņu kā ļoti labu hokejistu! Novēlu, lai viņam tas izdodas.
šamais jau to gribētu...

  -2 [+] [-]

, 2012-09-11 18:54, pirms 12 gadiem
Ne viņš metējs, ne kaplis, tak beidziet ap viņu ažiotāžu jau divas dienas taisīt.
1 2 37 komentāri