Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

FK "Ventspils" (ne)loģika

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

FK "Ventspils" (ne)loģika
FK "Ventspils" - turpmāk bez Nuncio Dzavetjeri. Pa kādu kursu?

Kļuvis par pirmo Latvijas futbola klubu, kas iekļuva UEFA Eiropas līgas grupu turnīrā, futbola klubs "Ventspils" strauji mainīja kursu. Līdz šai dienai kluba prezidenta Jurija Bespalova stāsts par iemesliem to darīt izraisa šaubas un smīnu, bet pēc pēdējiem notikumiem trīskārtējo Latvijas čempionu un pašreizējo vicečempionu nometnē - vēl lielāku neticību.

Kārtējā kursa maiņa? Nekādas loģikas to darīt nav, jo pašreizējais taču uzņemts tikai pirms pusotra gada un šajā kursā stūrēts tikai vienu pilnu sezonu. Tas pats kurss tikai ar citu kapteini? par kursu vēl nav zināms, bet kapteinis noteikti būs cits, jo itālietis Nuncio Dzavetjeri vairs nav FK "Ventspils" galvenais treneris. Kā lai neatceras Bespalova kunga teikto, ka kluba kursa maiņai ir nepieciešams treneris, kuram ir pieredze darbā ar jaunajiem futbolistiem, kurš tos ir izaudzinājis (vai patiešām kādu jau arī izaudzinājis - tas laikam nebija svarīgi...) futbola lielvalstī Itālijā. Iepriekšējais galvenais treneris Romāns Grigorčuks, kura vadībā ventspilnieki gan pirmo reizi kļuva par Latvijas čempioniem, gan iekļuva UEFA Eiropas līgas grupu turnīrā, prot un grib strādāt jau tikai ar "gatavu materiālu". Ja Bespalova kungs būtu papūlējies atcerēties, ar ko, kā strādāja un ko Grigorčuks savulaik izaudzināja Daugavpils komandā, kur trenerim tikai sapnī toreiz varēja rādīties tādi darba astākļi, kādi bija Ventspilī, tad Ventspils kluba prezidents neko tamlīdzīgu nebūtu teicis. Vai viņš to nezināja? Protams, ka zināja, bet tomēr tā teica. Kāpēc? Kaut ko taču vajadzēja teikt... Klubs nonāca lielās naudas grūtībās, kas parasti arī nosaka tamlīdzīgas pārmaiņas? Maz ticams, jo tieši par iekļūšanu UEFA Eiropas līgas grupu turnīrā ventspilnieki nopelnīja kā nekad daudz. Īstos iemeslus katrs var minēt pats, cerams, ka tie kādreiz kļūs zināmi, bet ne par tiem tagad ir runa.

Negribu apgalvot, ka Nuncio dzavetjeri uzaicināšanai un kursa maiņai (kāpēc tā tika uzsākta līdz ar iekļūšanu UEFA Eiropas līgas grupu turnīrā - tas jau ir cits un arī stāsts) bija tikai un vienīgi negatīvas sekas, jo tam nav nekāda pamata. Bija plusi un pat vairāki. Itālietis plašāk izmantoja rezerves, iesaistīja sastāvā jaunos spēlētājus un vairāk tiem uzticējās, komanda sāka spēlēt citādāk un daudzveidīgāk, kurss uz jaunu spēlētāju iesaistīšanu un audzināšanu tika ieturēts un šajā ziņā pret Dzavetjeri nevar būt pretenziju. Vienas sezonas laikā nav iespējams gan pamanīt, gan izaudzināt jauno talantu un vēl jo vairāk nav iespējams to jau izdevīgi pārdot. Tam visam nepieciešams laiks, turklāt jāņem vērā, ka Dzavetjeri tā bija pirmā darba pieredze ar svešā valstī un ar vienu no šīs valsts labākajām komandām, turklāt saņēma viņš jau gatavu komandu, bet pirms pagājušās sezonas pirmo reizi gatavoja to pats (jau atbilstoši jaunajam kursam).

Pagājušajā sezonā par komandas pamatsastāva spēlētāju un komandas kapteini kļuva 19 gadus vecais Artūrs Zjuzins, arvien stabilāk un vairāk spēlēja Ritvars Rugins (21), sezonas laikā arvien biežāk laukumā tika Visvaldis Ignatāns (19), parādījās un atsevišķās spēlēs sevi labi apliecināja Vitālijs Stols (18), Romāns Bespalovs (21), par vienu no pamatuzbrucējiem kļuva Eduards Višņakovs (20), vēl virkne jauno futbolistu klauvēja pie lielās komandas durvīm, taču Dzavetjeri savu darbu vairs neturpinās. No kluba vadības nav izskanējušas pretenzijas par itālieša darbu un laikam arī nevarēja izskanēt, jo ieturēt kursu uz jauno spēlētāju iesaistīšanu komandā un ieņemt otro vietu Latvijas virslīgas čempionātā - tas ir labi, tas ir pat sasniegums. Tad lai Dzavetveri turpina iesākto! Prasīt no viņa varētu sākt pēc šīs vai vēl pēc vienas sezonas.

Bet varbūt Nuncio Dzavetjeri pats vairs negribēja turpināt darbu Ventspilī? Jau rudenī šādas runas Ventspilī bija dzirdamas, to teica arī daži pieredzējušākie komandas spēlētāji, turklāt "diezin vai viņš paliks" nevis "diezin vai viņu paturēs" kontekstā. Dūmi nebija pacēlušies bez uguns arī šoreiz. Kāds būs FK "Ventspils" kurss jaunajā sezonā? Galvenā trenera vietas izpildītājs Sauļus Cikanavičs to nemaz nezina un viņš arī par to velti nelauza galvu - viņš kopš 3. janvāra gatavo komandu jaunajai sezonai. Atbrauks jaunais galvenais treneris un mainīsies kurss? Vai arī otrādi - mainīsies kurss un tiks sameklēts tam vislabāk piemērots treneris? Reiz tā jau ir bijis, turklāt pavisam nesen.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2011-01-11 11:03, pirms 13 gadiem
kaut kas līdzīgs baksetbolam - saceļ "šumu" par to, ka tagad viss būs jaunajiem, pieņem treneri un pēc gada ir "šluss".
Paziņojums Ventspilniekiem - Indriksons ar Skonto gaidīja 6!!! gadus, kamēr varēja sākt pārdot par labu naudiņu spēlētājus. Un Jūs sagribējāt jau pēc pirmā. Tāpēc jau Skonto uzvarēja, ka kopā spēlē jau kādus gadus 5 (daži pat 10), un treneris bija tāds, kurš spēj salipināt visus kopā smagā ceļa rullī.

  +3 [+] [-]

, 2011-01-11 12:03, pirms 13 gadiem
Man jau liekas, ka beidzot Cekanaviču varēja arī pamēģināt kā galveno. Viņš jau cik gadus ir otrais treneris un uz laiku aizstāj visus prom aizgājušos.

  +2 [+] [-]

, 2011-01-11 12:05, pirms 13 gadiem
Nu pat ja tagad nomainīs kursu, pusotru gadu jaunajiem bija iespēja sevi atrādīt.

  +2 [+] [-]

, 2011-01-11 14:07, pirms 13 gadiem
1. Viņš pats neesot gribējis palikt. Cita lieta - kāpēc?
2. Ventspils vadība sezonas sākumā izvirzīja uzdevumu - kļūt par čempioniem. Neizdevās.

  +4 [+] [-]

, 2011-01-11 16:40, pirms 13 gadiem
Futbolu neapmeklēju,bet šķiet,ka Dzavatjēri vismaz kāda normāla vēja brāzma Latvijas futbolā ir..

  +3 [+] [-]

, 2011-01-11 17:50, pirms 13 gadiem
Rexis95 rakstīja: Futbolu neapmeklēju,bet šķiet,ka Dzavatjēri vismaz kāda normāla vēja brāzma Latvijas futbolā ir..
Patulkojot: Neko nezinu par šo tēmu, bet tomēr izsaku spriedumu.

  +1 [+] [-]

, 2011-01-11 18:05, pirms 13 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Gan jau kaut kādu Pertiju vai Dzodzuašvilli paņems un atkal būs miers.
Pertija nākamajā sezonā būs Liepājā, iespējams,gan ka ne no sezonas sākuma

  +1 [+] [-]

, 2011-01-12 18:13, pirms 13 gadiem
Lai kaut ko vairāk saprastu, derētu noskaidrot, kāpēc itāļu treneris pats negribēja palikt. Vai tad "Ventspils" līdzjutējiem tas tiešām neinteresē?