Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kas jauns hokejā? "Liepājas seski" un citi zvēri

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Kas jauns hokejā? "Liepājas seski" un citi zvēri
Viena no jaunās sezonas karstākajām hokeja ziņām - Leonīds Beresņevs atgriežoties Latvijā...

Foto: Romāns Kokšarovs, f64

Savulaik futbola klasiķim Miķelim Rubenim šāda rubrika bija avīzē "Padomju Jaunatne", un katra jaunā futbola ziņa tad tika uzņemta kā pasaules brīnums. Nu laiki mainījušies, interneta jūrā peld tik daudz ziņu, baumu, pieņēmumu un versiju - dažos vārdos sakot - nekā jauna vispār nevar būt. Tikko kāds kaut kur noklepojas, tā tviteris vai citi sociālie tīkli pilni. 2014. gada vasara Latvijas hokejā gan solās būt karsta, taču līdz ar to arī mums visiem interesanta.

1. Rīgas "Dinamo".
Salīdzinot ar citiem gadiem, liekas, ka "Dinamo" nometnē vispār nenotiek nekas. Citkārt ap šo laiku Normunds Sējējs jau bija savācis vismaz tos pašmāju spēlētājus, ar kuriem noteikti rēķinājās jaunajā sezonā, šogad - nekā. No tiem pašmāju kadriem, kam bija beigušies līgumi, no jauna gatavību spēlēt Rīgā apliecinājuši tikai divi - 35 gadus vecais aizsargs Arvīds Reķis un par viņu 11 gadus jaunākais uzbrucējs Roberts Bukarts.
Nevarētu teikt, ka "Dinamo" aploks pavisam tukšs: līgumi turpinās Cibuļskim, Dārziņam, Hosam, Indrašim, Džeriņam, Bičevskim, Kuzmenkovam, Begovam un Sarkanim. Arī IIHF diskvalificētajam Pavlovam... Plus Reķis un Bukarts. Kodols it kā ir, taču Sējējam vajadzēs parādīt ļoti lielu izveicību spēlētāju tirgū, lai nokomplektētu tādu sastāvu kā pērn. Pirms kāda laiciņa jau tika palaista vēsts, ka vārtsargs Sedlāčeks arī piekritis jaunam līgumam, taču pēc burta tas vēl nav noticis. Tāpat kā dinamieši vēl nav Sotnieks, Meija, Masaļskis un vēl daži citi.
Droši vien šovasar bieži dzirdēsim vārdus, ka es esmu ieinteresēts arī Gudļevska un pat Girgensona pakalpojumos, taču pat reālo spēlētāju piesaistīšana būs gausāka nekā citkārt. Sējējam gan jau kopš pirmās sezonas azotē ir trumpis - nu kam jūs KHL vēl esiet vajadzīgi? Nevienam... Taču par vienu otru joprojām ir citu KHL klubu interese. Vienubrīd Indrašis jau bija pielaulāts Sočos, pēc tam - CSKA, bet oficiāli viņam ir līgums ar DR.
Treneru korpusā ir skaidrs, ka nebūs vairs Viktora Ignatjeva (Maskavas dinamietis), taču no drošiem avotiem ziņo, ka arī pārējie treneri oficiāli vēl neko parakstījuši neesot.
Kā viens no DR šī pavasara vilcināšanās iemesliem tiek minēts gaidīšana uz Ozoliņu. Kā otrs - DR budžets būšot knapāks nekā citus gadus.

2. HK "Rīga"
Oficiāli apstiprinātais jaunums - pēc četru gadu darba šķīrušies HK "Rīgas" un Leonīda Tambijeva ceļi. DR sistēmā par to gan neviens asaras nelejot, jo stiprie vīrieši jau vispār neraud... Agrā pavasarī bija variants, ka Liepājā tiks veidots DR fārmklubs, kurš spēlētu Baltkrievijā, un šāds variants saistošs šķita arī Tambijevam. Kurš gribēja trenēt pieaugušo komandu. Un trenēs arī. Kazahu "Sariarku". Pagaidām gan tikai kā galvenā trenera palīgs. Par HK "Rīga" iespējamo sastāvu šobrīd stipri pāragri runāt. Kā darba variants - 1996. un 1997. gada puikas... Kurus trenēs Leonīds Beresņevs kopā ar Rodrigo Laviņu. Citi avoti gan šādas runas noliedz, taču Beresņevs uzrunāts esot.

3. "Dinamo/Juniors"
Maija beigās Raunas ielā spriežot par jauno Latvijas čempionātu, starp 12 (!!!) interesentiem spēlēt virslīgā tika locīts arī šīs komandas vārds, taču visticamāk, ka jaunajā sezonā šādas komandas vispār nebūs. Labākie uz HK "Rīga", pārējie - kur nu kurš. Galveno treneri Vjačeslavu Nazarovu it kā lencot viens no jaunās sezonas iespējamiem debitantiem - Jūrmalas HASC.

4. Liepāja
Ir pilnīgi skaidrs, ka komanda Liepājā būs. Kam sadarbojoties? Pašvaldībai un Hokeja federācijai. 13. maijā ar pilsētas domes un LHF atbalstu ticis izveidots hokeja klubs "Liepāja". Kirovs Lipmans savu tiesu - 100 000 eiro - esot devis (vai iedevis?) ar nosacījumu, ka tā būs Latvijas virslīgas komanda. Nekādas Baltkrievijas... Otra puse - Liepāja - gan vēl skatoties uz DR pusi, taču man arī diezgan grūti iedomāties pie viena sarunu galda šos trīs partnerus - Sesku, Lipmanu un Savicki. Tā kā izziņojot par jauno klubu, tika nosaukts skaitlis 310 000 eiro, tad dažam varbūt likās, ka nu tik būs... Bet bija piebilde, ka tik daudz naudas Liepājas pašvaldība 2014. gada budžetā atvēlējusi bērnu un jauniešu hokeja programmu realizācijai.
Zobgaļi jaunajai Liepājas komandai jau izdomājuši vārdu - "Liepājas seski", taču mērs Uldis Sesks pagaidām ieteicis nevienam nekur nesteigties...

Jau pirms kluba izveides divi hokeja fanātiķi - Aleksandrs Cicurskis un Igors Ļebedevs maija sākumā uztaisīja nometni pasaulē izklīdušajiem bijušajiem liepājniekiem. Aicināti gan tādi, par kuriem bijis skaidrs, ka Liepājas budžets viņus nevarēs atļauties (Jučers, nu jau laikam DR sistēmas kadri Siksna, Neimanis, Grīnbergs; arī Tūbelis un Demiters). Kopā gandrīz 50 cilvēku. Arī daži, kas no hokeja skatuves bija tā kā nogājuši (K. Ozols, Daņilovs, Āboliņš, Propošins u.c.) Censoņi baroti, apgādāti ar nūjām, treniņu jakām... Viss noticis. Maija beigās arī pašu Liepājas puiku organizēts draudzības mačs, kurā Cicurska komanda ar 5:4 uzvarējusi Kuļibabas komandu.
Kam spēlēt "Liepājas seskos" būs, bet kuri tie būs? Kandidātu daudz. Vārtsargu līnijā pat četri - Grīnvalds, Repšs, Petkus, Konrāds. Puikas grib spēlēt mājās, jo jaunam leģionāram nav viegli ne Moldovā, ne leišu "Baltikā".
Reālākais variants - komanda Latvijas virslīgā.

5. Ducis klubu virslīgā
Mjā, vai nu Latvijā atgriezušies treknie gadi, vai arī vairākas komandas pretendēs uz vieniem un tiem pašiem spēlētājiem. Droši vien, ka pa bišķim no abiem galiem.

No it kā jaunajiem viens ir vecais - 2013. gada Latvijas čempions "SMScredit", kas pēc gada pauzes pārtaps par "Mogo.lv." Pēdējais ātro kredītu tirgū pazīstams kā kredītu devējs pret auto ķīlā. Jaunās komandas idejiskais atbalstītājs - LHF Valdes loceklis Māris Martinsons, nejaukt ar režisoru, šis Martinsons režisē hokeju... un biznesu. Rīgas domes durvis un citu svarīgu iestāžu durvis verot ar kāju... Tiek uzskatīts par vienu no Rīgas hokeja pelēkajiem kardināliem. Šobrīd komandu uzticēts komplektēt Elvim Želubovskim, un loģiski, ka bijušie kredītnieki atgriežas. Ja jau par spēlēšanu piesolot 800 eiro mēnesī. Pēc neoficiālas informācijas no Latvijas vicečempionu rindām "Kurbada" - savā jaunajā (vecajā!) komandā gatavi atgriezties Kazanovs, Lavrenovs, Šancovojs, Kardašs, Fiļimonovs, Maslovskis, droši vien vēl kāds.

Rokas klēpī netur arī "Kurbada" saimnieks Andis Pikāns. Aigaru Ciprusu galvenā trenera amatā nomainījis Gints Bisenieks, it kā sarunāti Jānis un Dāvis Straupes, arī Mārcis Zembergs, kurš vairākus gadus spēlēja Anglijā. Arī Žabotinskis, Bluks, Ēriks Bisenieks, Undelis un vēl vairāki pērnās sezonas kadri.

Kā jaunajos apstākļos uzvedīsies/mēģinās izdzīvot "Ozolnieki/Monarch"? Vai Konstantinam Kikasam būs interesanti būt tikai virslīgas dalībniekam? Labākos taču droši vien pie sevis pārvilinās tie, kas šobrīd bagātāki. Kas notiks Tukumā un vai vispār tur kaut kas notiks? Pērn virslīga likās par dārgu, šogad var nebūt kam spēlēt. Kas notiks ar "Zemgali/LU"? Noņemot trīs četrus līderus, tā tāda zemgalīte vien būs... Tautas staigāšana būs diezgan liela. Kad katrs redzēs, ko vērts Latvijas hokeja tirgū. Arī nu jau bijušie perspektīvie HK "Rīgu" pāraugušie. Taču pašlaik lielākā daļa hokeja profesionāļu atpūšas. Iedzer alu, apmeklē Saeimu. Un citas iestādes. Pašmāju hokejā varētu būt karstākā vasara kopš 1995. gada.

  +2 [+] [-]

, 2014-06-06 10:07, pirms 10 gadiem
Tūbelis un Demiters RD spēlētāji?

  +2 [+] [-]

, 2014-06-06 10:18, pirms 10 gadiem
Super raksts ! Paldies Janim !

  +1 [+] [-]

, 2014-06-06 11:49, pirms 10 gadiem
Par tiem Liepājas seskiem gan sasmējos, vēl jau vajadzēja arī Daugavpils Lāčplēšus.
Laikam krieviem ar naudiņu švaki, ka nevar pat Dinamo normālu fārmu uztaisīt, un Sējējs kā īsts naidnieks to izmantos, lai komndā ņemtu lētus čehus nevis vietējos jaunos.