Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Matulis

Znaroks un Vītoliņš - mūžīgi mūžos

Znaroks un Vītoliņš - mūžīgi mūžos
Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Cilvēka atmiņai ir viena laba īpašība - tā mēdz izdzēst mazsvarīgas detaļas. Kā pirmajā lielajā padomju subotņikā: tik daudz ļaužu atcerējās, ka kopā nesuši baļķi ar Ļeņinu! Tāpat ir ar Latvijas hokeja izlasi. Tagad, kad pagājuši 12 gadi, kopš vairs kopā nespēlē Oļegs Znaroks, Harijs Vītoliņš un Igors Pavlovs, liekas, ka šis trijnieks kopā bijis mūžīgi. Arī vecajā ''Dinamo''.

Pierakstos neatrodot apliecinājumu tam, ka trijotne kopā skrējusi pakaļ vienai ripai, vispirms vaicāju Znarokam, kā viņš nonācis pie Vītoliņa. Labi atceros, ka sudraba sezonā un vēl vienu pēc tās bija maiņa Šašovs - Varjanovs - Znaroks, bet ar ko kopā Značoks kapāja, kad abi Maskavas dinamieši aizbrauca no Rīgas? Vaicāju pašam Znarokam? ''Varbūt ar Kerču?'' atmiņas pavedienu mēģina atritināt Znaroks. Zinu, ka 1990./1991. gada sezonā ''Dinamo'' ļoti labi kopā kapāja Ilmārs Tomans, Vītoliņš un Pavlovs, bet Vītoliņu un Znaroku kopā neatceros. Vaicāju Harim, kurš tomēr par mani 17 gadus jaunāks. ''Zini, varbūt kādā spēlē arī biju kopā ar Oļegu, bet vienā trijniekā no ''Dinamo'' laikiem gan mūs kopā neatceros.'' Hm, tiešām dīvaini. Kāpēc dažiem kolēģiem liekas, ka Znaroks un Vītoliņš III bijuši gandrīz vai salaulāti jau ''Dinamo''?

Kopš 1992. gada rudens Pavlovs un Znaroks gan spēlēja kopā, bet vācu Landsbergā, savukārt Vītoliņam bija pirmais mēģinājums iekarot Ameriku. Uz 1993. gada pasaules čempionātu Bledā Znaroks netika, izlasē debitējot tikai olimpiskajā atlases turnīrā Šefīldā, bet vienā trijniekā ar Semerjaku un Kerču. Pasaules čempionātā Znaroks parādās tikai 1995. gadā Bratislavā, kad izlasi stūrēja Ēvalds Grabovskis un ir jau vienā trijniekā ar Semerjaku un Vītoliņu. No visa trijnieka visvēlāk izlasē debitē Pavlovs: tas notiek 1996. gada 10. aprīlī Eindhovenā un, protams, vienā trijniekā ar Hari un Oļegu. Vai apvienotāja gods pienākas Leonīdam Beresņevam, vai varbūt Jurijam Agureikinam? Par to Latvijas hokeja vēsture klusē, bet šāds solis bija ne tikai loģisks, bet arī pareizs. Ja Igoram un Harim labi kopā pasēja jau ''Dinamo'', ja Igors un Oļegs bija Landbergas uzbrukuma spēks, ja Haris un Oļegs jau spēlēja kopā Bratislavā...

No Eindhovenas turnīra visiem atmiņā divi momenti: kā Znaroks ar gaļu iedabūja ripu šveiciešu vārtos un kā Latvijas TV smuki translēja lamas no rezervistu soliņa. Neatceros, vai pa labo malu aizskrēja Haris vai Igors, bet protokolā gan ir kļūda - ripu vārtpriekšā Znarokam nepiespēlēja vis Pavlovs, bet liekas, ka Laviņš. Kurš gan vispārējā eiforijā ies labot tādu sīkumu kā piespēlētāja numuru! Ja mums A grupai derīgais 1:1. Latvijas izlasē 49 spēlēs Znaroks guvis 23 vārtus, bet šie ir vistipiskākie viņam. No vārtpriekšas, kuri sit pa rokām un kājām. Iestumti ar visu vārtsargu. Pēc tam, kad Znaroks jau bija beidzis spēlēt, Grabovskis daudz runāja, ka mums vajag izaudzināt jaunu Znaroku. Bet tas nav tik vienkārši.

Nezinu kāpēc ''Dinamo'' laikos daži kolēģi bija ieņēmuši galvā, ka Znaroks laukumā kaujoties tikai ar vājākiem, bet Fetisova brigādei noteikti pagriezīšot muguru. Man tas nekrita acīs. Jā, Znaroks varēja pateikt visu ko domā un varbūt dažreiz arī to, ko nedomā. Latviski rakstītās intervijas vispirms bija jādod pārlasīt viņa sievai Ilonai. Ja viņam būtu mazliet piekāpīgāks raksturs, kazi, Oļegs spēlētu NHL. 1991. gada rudenī viņš no Amerikas pārbrauca nikns: ''Lai es tur lauztu savus kaulus par 28 500 dolāriem sezonā? Par ko viņi mani uzskata?''

Kaut arī Vītoliņa trijniekā centra uzbrucējs bija Haris, iemetienos allaž stājās Znaroks. Ne jau tāpēc, ka Haris tajos nevarētu uzvarēt. No trijnieka iemestajām ripām atmiņā labi saglabājies Pavlova gols Turku pret Zviedriju - vārtu kreisajā pusē no nūjas neērtās puses. Un tas, kā 1997. gada 30. aprīlī savā dzimšanas dienā Haris no vārtpriekšas neiemeta Kanādai. Pārējos momentus ķeriet ''Latvijas hokeja zelta mirkļos.'' Kādreiz uz vaicājumu, kā Vītoliņš var izturēt, ka Znaroks spēles laikā visu laiku burkšķ, Haris atteica šādi: "Man jau liekas, ka tik traki nemaz neburkšķ... Bet es jau nemaz neklausos, ko viņš tur runā!''

Pirms diviem gadiem viens otrs Latvijā smīkņāja par Znaroku kā lielu treneri, bet šopavasar Vladimirs Jurzinovs Oļegu un Hari nosaucis par KHL labāko treneru duetu! Lai nu kurš, bet Jurzinovs treneru ceha drēbi zina. Lai jums, veči, Manheimā veicas! Un Maskavas ''Dinamo'' arī!


, 2010-05-05 10:18, pirms 14 gadiem
Lai veicas!
, 2010-05-05 10:34, pirms 14 gadiem
Tolaik jau arī pati spēle bija citādāka, mazāk spēka spēles. Skatoties kaut vai 1997. gada spēli pret Kanādu var brīnīties, ka Kerčam ļauj tik brīvi mest, neviens pat nemēģina traucēt, gaida kamēr izmetīs. Tagad pēc tādiem Znaroka 1996. gada Šveicei gūtajiem vārtiem uzreiz būtu pretspēlētāju bars virsū.
, 2010-05-05 11:47, pirms 14 gadiem
Pedejais teikums neskaidrs. Esmu laikam palaidis kaut ko garām. Viņi abi nākamgad trenēs Maskavas Dinamo? Vai ari MVD tomēr ar viņiem apvienojās?
, 2010-05-05 11:49, pirms 14 gadiem
Pljeps rakstīja: Pedejais teikums neskaidrs. Esmu laikam palaidis kaut ko garām. Viņi abi nākamgad trenēs Maskavas Dinamo? Vai ari MVD tomēr ar viņiem apvienojās?
Esi gan palaidis garām, ka būs apvienotais hokeja klubs Dinamo, kuru trenēs Znaroks gan jau kopā ar Vītoliņu..
, 2010-05-05 12:37, pirms 14 gadiem
angelz rakstīja: Esi gan palaidis garām, ka būs apvienotais hokeja klubs Dinamo, kuru trenēs Znaroks gan jau kopā ar Vītoliņu..
Paldies.
, 2010-05-05 13:09, pirms 14 gadiem
kegums rakstīja: Tolaik jau arī pati spēle bija citādāka, mazāk spēka spēles. Skatoties kaut vai 1997. gada spēli pret Kanādu var brīnīties, ka Kerčam ļauj tik brīvi mest, neviens pat nemēģina traucēt, gaida kamēr izmetīs. Tagad pēc tādiem Znaroka 1996. gada Šveicei gūtajiem vārtiem uzreiz būtu pretspēlētāju bars virsū.
Iedomājies- tu esi kanādietis, hokeja karaļvalsts pārstāvis. Pretī tev spēlē kaut kāda smieklīga valstiņa, kas pirmo reizi A grupā tikusi, kur iedzīvotāju skaits ir tik niecīgs, ka labāk neminēt. Un tad pēkšņi šīs smieklīgās valstiņas izlases sāk taisīt TĀDAS KOMBINĀCIJAS.... 97. gada čempis bija pārsteigums gan faniem, gan pašiem čaļiem visdrīzāk, taču pats lielākais pārsteigums tas noteikti bija vadošajai hokeja elitei..
, 2010-05-05 15:44, pirms 14 gadiem
spoT rakstīja: Iedomājies- tu esi kanādietis, hokeja karaļvalsts pārstāvis. Pretī tev spēlē kaut kāda smieklīga valstiņa, kas pirmo reizi A grupā tikusi, kur iedzīvotāju skaits ir tik niecīgs, ka labāk neminēt. Un tad pēkšņi šīs smieklīgās valstiņas izlases sāk taisīt TĀDAS KOMBINĀCIJAS.... 97. gada čempis bija pārsteigums gan faniem, gan pašiem čaļiem visdrīzāk, taču pats lielākais pārsteigums tas noteikti bija vadošajai hokeja elitei..
man jau likās, ka kanāda gribēja uz vienas kājas visus mūsējos apslidot!bet neaizmirsīsim,ka tālaika LV izlase puse tika draftēta NHL!.čaļi nospēlēja - kanādieši apdirsās!
, 2010-05-05 15:47, pirms 14 gadiem
spoT rakstīja: Iedomājies- tu esi kanādietis, hokeja karaļvalsts pārstāvis. Pretī tev spēlē kaut kāda smieklīga valstiņa, kas pirmo reizi A grupā tikusi, kur iedzīvotāju skaits ir tik niecīgs, ka labāk neminēt. Un tad pēkšņi šīs smieklīgās valstiņas izlases sāk taisīt TĀDAS KOMBINĀCIJAS.... 97. gada čempis bija pārsteigums gan faniem, gan pašiem čaļiem visdrīzāk, taču pats lielākais pārsteigums tas noteikti bija vadošajai hokeja elitei..
Bet šā vai tā spēles stils ir mainījies. Paskaties ierakstus!
, 2010-05-05 18:36, pirms 14 gadiem
kleperis999 rakstīja: man jau likās, ka kanāda gribēja uz vienas kājas visus mūsējos apslidot!bet neaizmirsīsim,ka tālaika LV izlase puse tika draftēta NHL!.čaļi nospēlēja - kanādieši apdirsās!
Kanada 97 kluva par pasaules cempioniem, tatad apdirsies esi tu pats...

2015.gada abonentiem - piesakies pieejai sadaļai "Vienos Vārtos" šeit!

Lūdzu reģistrējies, lai saņemtu "Viens Vārtos" bezmaksas abonementu 2015.gadam. Šis pakalpojums ir pieejams tikai žurnāla „Sporta Avīze” drukātās versijas gada abonentiem. Pieeja sadaļai "Viens Vārtos" tiks pieslēgta trīs darba dienu laikā. Ja Tev rodas jautājumi vai neskaidrības, sazinies ar mums, rakstot uz e-pastu janisc@sportacentrs.com vai zvanot uz mobilo tālruni +371 26158730.
Ernests Gulbis
Foto: AP/Scanpix
42

Gulbis atgriešanās spēlē parāda raksturu un uzvar trīs setu cīņā

Atgriežoties kortā pēc pusgada pārtraukuma, uzvaru izcīnīja Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis, kurš Roterdamā notiekošā ATP 500 turnīra kvalifikācijas pirmajā mačā ar 6:7(6), 7:5, 6:3 pieveica ukraini Serhiju Stahovski.
Varbūt Laurim Dārziņam vārtus liedz gūt jaunā maska?
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
6

Rīgas „Dinamo” stūrakmenis – psiholoģija un/vai laiks?

Vakar,1.oktobrī, Rīgas „Dinamo” aizvadīja izbraukuma spēli, piekāpjoties Bratislavas „Slovan” komandai, kurai viesos iepriekš rīdzinieki nebija kapitulējuši. Zaudējums bija sāpīgs un par iemeslu tam bija?... To zina vien treneri, taču kuluāros rakstītais un rādītais liek secināt, ka zaudējumu iemesli nav parādījušies tieši tagad (Bratislavā) – tie, iespējams, krājušies jau no sezonas sākuma...