Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Šveice kā paraugs. Arī hokejā

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Šveice kā paraugs. Arī hokejā
Nino Nīderreiters šoreiz garšļaukus nolicis Vācijas hokejistu. Foto: AFP/Scanpix Sweden

Pasaules junioru elitē otro gadu pēc kārtas labu spēli rādīja un augstu vietu izcīnīja Šveices U-20 izlase. Pērn spēlē par 3. vietu šveicieši zaudēja Zviedrijai ar 4:11, šogad mačā par 5. vietu pēcspēles bullīšos ar 3:2 uzvarēja Somiju. Vai tas ir pārsteigums?

Jā un nē. Nē, tāpēc, ka Šveices juniori jau vairāk nekā desmit gadus ir pierakstīti elites grupā, izņēmums bija tikai aizpērn. Jā, tāpēc, ka jau divus čempionātus šveicieši aiz sevis atstāj Čehiju un Slovākiju. Pērn apakšgrupā viņi slovākus uzvarēja ar 4:1, šogad ar 6:4 un tikai ar 4:3 Vāciju un pērn ar 7:5 Latviju. Tātad uz papīra nekāds bezdibenis starp viņiem un mums nav. Dzīvē tas ir diezgan liels.

Lasu, kā Krievijas MHL līgu slavē "Dinamo" ģenerālmenedžeris Normunds Sējējs un nesaprotu, vai tā ir diplomātija vai nezināšana. Ja diplomātija, tad OK un lai MHL spēlē divas komandas no Latvijas. Ja var pacelt apmēram 500 000 latu budžetu. Taču ir ļoti daudz speciālistu, kas uzskata, ka HK "Rīga" MHL ir solis atpakaļ, salīdzinot ar "Dinamo/Juniora" spēlēšanu pērn Baltkrievijas čempionātā. Izsenis bijusi prakse, ka labākie juniori jau spēlē pieaugušo komandās un nevis vārās tikai savā sulā. Par junioru vecumu pāraugušajiem (šosezon 1989., 1990.) vispār nerunājot. Sprauga starp MHL un KHL tomēr ir ļoti liela un, manuprāt, lielāka nekā starp BAČ un KHL.

Protams, prieks, ka Latvijas U-20 izlase, kuras kodolu veidoja HK "Rīga", iekļuva elites grupā, taču to izdarīja arī 1985./1986. gads kā "Rīga-20", spēlējot Latvijas čempionātā, 1988./1989. gads kā "LSPA/Rīga" un arī no Latvijas čempionāta. Aizpērn, kad U-20 noturējās elites grupā, šāda bāzes kluba vispār nebija. Ar šiem trim piemēriem nebūt negribu sacīt, ka HK "Rīga" jāatsauc no MHL, taču sajūsmā sist plaukstas arī nevajag. Labam junioram šajā vecumā jāspēlē "Dinamo" vai vismaz jābūt tā tuvumā - fārmklubā.

Kā tas ir Šveicē! Lielākā daļa nule Somijas U-20 uzvarējušie puiši jau spēlē savu klubu labākajās komandās Šveices virslīgā (NLA)!
Vārtsargs Koncs (1991.) ir "Langnau" pamatvārtsargs NLA (34 spēles, 2,66 ripas, 91.1%), aizsargi Lefels (Gotteron", 30, 5+8), Guera ("Davos", 32, 0+3), Unterzanders ("Davos", 20, 0+3), Šteiners ("Kloten", 24, 0+1), uzbrucēji Pestoni ("Ambri", 33, 9+11), Hofmans ("Ambri", 33, 3+5), Šervejs ("Bern", 32, 4+3), Herrens ("Kloten", 19, 0+3), Fermins ("Bern", 23, 0+3), Hāss ("Biel", 25, 0+0).

Ir daļa, kas kursē no kluba junioriem uz NLA komandu un atpakaļ - aizsargi Kamperčioli (ZSC, 13, 0+1 un Kīsnahta), uzbrucēji Šepi (ZSC , 19, 1+1 un Kīsnahta), Valzers ("Kloten", 14, 1+0). Un tikai trīs no 22 - vārtsargs Džovannini un uzbrucēji Makgregors un Englers sezonas pirmo pusi spēlējuši junioros.

Plus četri no Ziemeļamerikas. 2010. gada drafta 5. numurs Nino Nīderreiters (1992.), kurš jau paspējis uzspēlēt deviņas spēles Ņujorkas "Islanders" (1+1), bet pārsvarā spēlējis WHL klubā Portlendā (23, 13+13), turpat, kur otrs uzbrucējs Berči (1992., 36, 21+26), Aizsargs Trutmans spēlē OHL - "Whalers" (32, 4+6), otram aizsargam Šlumfam (1991.) rit jau ceturtā sezona QMJHL komandā "Cataractes" (29, 2+6).

Salīdzināt Šveices un Latvijas ekonomiku un dzīves līmeni laikam nebūtu korekti, taču nevajag domāt, ka bērnu un jauniešu hokejā tur ir leiputrija. (Lasīt Harija Vītoliņa intervijas "SA"!) Taču tur ir klubi un sistēma. Kādreiz Helmuts Balderis izteicās, ka Latvijā uz vietas normāls hokejs būs tad, kad mums būs sešas līdz astoņas junioru komandas. Es meistaru mazliet pielabošu: tad, kad mums būs seši līdz astoņi hokeja klubi. Ne komandas, bet klubi. Kā "Liepājas metalurgs", kur ir visi piramīdas pakāpieni. Bet ar savu tagadējo saimniecību, tās sakārtotību/nesakārtotību junioru līmenī mēs esam turpat kur Vācija.

GadsŠveiceČehijaSlovākijaVācijaLatvija
2011.5781011
2010.478119
2009.116498
2008.9571112
2007.758913
2006.768119
2005.837912

  +5 [+] [-]

, 2011-01-05 16:56, pirms 14 gadiem
Par pieminēto LM - protams, ir labi, ka vismaz kādam ir šī "piramīda", tomēr, manuprāt, viņiem kaut kā pietrūkst pašā augstākajā pakāpienā, jo šī brīža viņu "lielā komanda" diez ko labi vis neizskatās. Kaut vai daudz pieminētie zaudējumi Polijas, Anglijas un Francijas komandām šosezon. Arī BAČ iet kā pa viļņiem. Skaidrs, ka tas ir naudas jautājums un vairāk viņiem vienkārši nav pa kabatai, bet nu "piramīdas virsotni" tomēr gribētos redzēt ar labāku fasādi Jo tieši viņi jau vislielākajā mērā veido šīs "piramīdas" tēlu.
Arī komunikācija ar līdzjutējiem ir diezgan zemā līmenī - mājas lapa it kā jauna, bet uztaisīta diezgan zemā līmenī, tāpat arī citas aktivitātes publiskajā telpā nav novērojamas. Pēdējā laikā gan kaut kas notiekot saistībā ar skolām - labi, ka vismaz kaut kas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: apandripis

  -3 [+] [-]

, 2011-01-05 18:12, pirms 14 gadiem
zzk rakstīja: Par pieminēto LM - protams, ir labi, ka vismaz kādam ir šī "piramīda", tomēr, manuprāt, viņiem kaut kā pietrūkst pašā augstākajā pakāpienā, jo šī brīža viņu "lielā komanda" diez ko labi vis neizskatās. Kaut vai daudz pieminētie zaudējumi Polijas, Anglijas un Francijas komandām šosezon. Arī BAČ iet kā pa viļņiem. Skaidrs, ka tas ir naudas jautājums un vairāk viņiem vienkārši nav pa kabatai, bet nu "piramīdas virsotni" tomēr gribētos redzēt ar labāku fasādi Jo tieši viņi jau vislielākajā mērā veido šīs "piramīdas" tēlu.
Arī komunikācija ar līdzjutējiem ir diezgan zemā līmenī - mājas lapa it kā jauna, bet uztaisīta diezgan zemā līmenī, tāpat arī citas aktivitātes publiskajā telpā nav novērojamas. Pēdējā laikā gan kaut kas notiekot saistībā ar skolām - labi, ka vismaz kaut kas.
Man tieši šķiet, ka LM bija raksturīgi lielajai komandai ņemt nesakarīgi daudz leģionāru, lai gan jaunie-savējie neslikti spēlētu. Tāpēc jau vajdzētu tās 6-8 piramīdas, lai ir konkurence, viss notiek un Liepāja nevar "iemigt", sēžot uz lauriem, ka "mēs esam vienīgā reālā hokeja piramīda Latvijā."

  -1 [+] [-]

, 2011-01-05 18:13, pirms 14 gadiem
Matulim šo rakstu personīgi vajag aizsūtīt Ķiram

  -1 [+] [-]

, 2011-01-05 18:16, pirms 14 gadiem
jureks rakstīja: Matulim šo rakstu personīgi vajag aizsūtīt Ķiram
un tev LHF bankas konta nr.

  +4 [+] [-]

, 2011-01-05 18:18, pirms 14 gadiem
M9 rakstīja: Man tieši šķiet, ka LM bija raksturīgi lielajai komandai ņemt nesakarīgi daudz leģionāru, lai gan jaunie-savējie neslikti spēlētu. Tāpēc jau vajdzētu tās 6-8 piramīdas, lai ir konkurence, viss notiek un Liepāja nevar "iemigt", sēžot uz lauriem, ka "mēs esam vienīgā reālā hokeja piramīda Latvijā."
Nu tas jau arī ir viens no šiem "ne visai labās fasādes" momentiem. Ja viņi tur, kur ir tagad, būtu vien ar vietējiem spēlētājiem, tad vēl tā - kādi nu esam, tādi esam. Bet maksāt ukraiņiem un citiem par šādiem rezultātiem - manuprāt, diez kas nav. Tiesa, ir dzirdēti visādi stāsti par viņu leģionāru algām un to dažādajiem ceļiem turp un atpakaļ, bet tas nu tā, onkuļu sarunas tirgū

Par lielām naudām jau nav obligāti svešie jāpērk, ir arī mūsējie, kas par atbilstošiem cipariem uzspēlētu kaut vai BAČ. Vienu (Bļinovu) jau tādu atrada.

     [+] [-]

, 2011-01-05 18:40, pirms 14 gadiem
Paskatijos kā šogad spēlē Šveices juniori (pa laimi man ir tāda iespēja redzēt, jo pa NTV+ sporta kanāliem rāda +/- visas svarīgākās čempja spēles) un nonācu pie vienas atziņas kapēc viņi spēlē ar tiem pašiem kanādiešiem vai somiem labāk nekā mūsējie un kapēc viņiem nav to 0:16 bet ir 1:4, 0:6(pagājušajā PČ) u.t.t..... un ne būt ne tapēc, ka tur nav "blatņiku" vai ir kāda baigā "sistēma" (kaut nevar noliegt, ka Šveices sakārtotā hokeja sistēma arī nav mazsvarīgs faktors).... galvenais ko pamaniju ir ka viņi NEBAIDĀS no kanādiešiem un arī spēka spēlē īpaši no viņiem neatpaliek.... kamēr patinam atpakaļ filmu un atceramies kā mūsējie pagājušogad spēlēja ar tiem pašiem kanādiešiem.... mūsu kīpers acīmredzot tā bija pārmīzis (piedodiet atvainojiet par izteicienu), ka pat virsū lidojošu metienu ko viņš citās reizēs kā treniņā smejoties būtu noķēris kā "sasaldēts" izlaida cauri jau nepilnas pusminūtes laikā.... tālāk vēl trakāk šis pārmīziens piemetās arī laukuma spēlētājiem un pirmais periods tiek zaudēts ar 0:5 tikai uz pārmīziena rēķina, jo arī laikuma spēlētājiem redzot, ka viņu kīpers nav nekāds lielais glābējs, arī pārējiem čaliem rokas un kājas pamazām nolaižas.... tā pati Šveice toreiz kanādiešiem pakāsa ar 0:6... mūsējie pēc pirmās trešdaļas spēlē ar Šveici bija vadībā ar 3:2..... beigās zaudēja ar 5:7.... mēs esam sūdīgāki...? Iespējams, bet tikai nedaudz un mūsējiem vairāk viss tas "sūdīgums" ir nevis meistarībā (viņas "neesamībā"), bet tieši galvās ieraugot uz pretinieku krūtīm "briesmīgos" uzrakstus Canada, USA u.t.t.!!! Kad mūsu puikiem arī galvās nebūs bardaks vai bailes, bet būs vēlme tiešām sisties un sevi parādīt, tad arī, domāju, gan rezultāti būs labāki (kopumā) gan arī mūs vairāk sāks "ņemt pierē" lielās izlases.... Šveici (U-20) jau viņi sāk "ņemt pierē" un kā pierāda rezultāti (spēlēs ar Šveices U-20) mēs neesam par viņiem īpaši sliktāki tikai tas arī ir vēl jāpierāda uz laukuma....

  -2 [+] [-]

, 2011-01-05 18:40, pirms 14 gadiem
als rakstīja: Paskatijos kā šogad spēlē Šveices juniori (pa laimi man ir tāda iespēja redzēt, jo pa NTV+ sporta kanāliem rāda +/- visas svarīgākās čempja spēles) un nonācu pie vienas atziņas kapēc viņi spēlē ar tiem pašiem kanādiešiem vai somiem labāk nekā mūsējie un kapēc viņiem nav to 0:16 bet ir 1:4, 0:6(pagājušajā PČ) u.t.t..... un ne būt ne tapēc, ka tur nav "blatņiku" vai ir kāda baigā "sistēma" (kaut nevar noliegt, ka Šveices sakārtotā hokeja sistēma arī nav mazsvarīgs faktors).... galvenais ko pamaniju ir ka viņi NEBAIDĀS no kanādiešiem un arī spēka spēlē īpaši no viņiem neatpaliek.... kamēr patinam atpakaļ filmu un atceramies kā mūsējie pagājušogad spēlēja ar tiem pašiem kanādiešiem.... mūsu kīpers acīmredzot tā bija pārmīzis (piedodiet atvainojiet par izteicienu), ka pat virsū lidojošu metienu ko viņš citās reizēs kā treniņā smejoties būtu noķēris kā "sasaldēts" izlaida cauri jau nepilnas pusminūtes laikā.... tālāk vēl trakāk šis pārmīziens piemetās arī laukuma spēlētājiem un pirmais periods tiek zaudēts ar 0:5 tikai uz pārmīziena rēķina, jo arī laikuma spēlētājiem redzot, ka viņu kīpers nav nekāds lielais glābējs rokas un kājas pamazām nolaižas.... tā pati Šveice toreiz kanādiešiem pakāsa ar 0:6... mūsējie pēc pirmās trešdaļas spēlē ar Šveici bija vadībā ar 3:2..... beigās zaudēja ar 5:7.... mēs esam sūdīgāki...? Iespējams bet tikai nedaudz un mūsējiem vairāk viss tas "sūdīgums" ir nevis meistarībā (viņas "neesamībā"), bet tieši galvās ieraugot uz pretinieku krūtīm "briesmīgos" uzrakstus Canada, USA u.t.t.!!! Kad mūsu puikiem arī galvās nebūs bardaks vai bailes, bet būs vēlme tiešām sisties un sevi parādīt, tad arī, domāju, gan rezultāti būs labāki (kopumā) gan arī mūs vairāk sāks "ņemt pierē" lielās izlases.... Šveici (U-20) jau viņi sāk "ņemt pierē" un kā pierāda rezultāti (spēlēs ar Šveices U-20) mēs neesam par viņiem īpaši sliktāki tikai tas arī ir vēl jāpierāda uz laukuma....
Vajag psiholgu nolīgt,lai parunā ar puišiem

  +1 [+] [-]

, 2011-01-05 18:42, pirms 14 gadiem
jureks rakstīja: Vajag psiholgu nolīgt,lai parunā ar puišiem
Ar steigu!!! Viņam būtu jābūt kā štata vienībai!

  -1 [+] [-]

, 2011-01-05 19:47, pirms 14 gadiem
zzk rakstīja: Nu tas jau arī ir viens no šiem "ne visai labās fasādes" momentiem. Ja viņi tur, kur ir tagad, būtu vien ar vietējiem spēlētājiem, tad vēl tā - kādi nu esam, tādi esam. Bet maksāt ukraiņiem un citiem par šādiem rezultātiem - manuprāt, diez kas nav. Tiesa, ir dzirdēti visādi stāsti par viņu leģionāru algām un to dažādajiem ceļiem turp un atpakaļ, bet tas nu tā, onkuļu sarunas tirgū

Par lielām naudām jau nav obligāti svešie jāpērk, ir arī mūsējie, kas par atbilstošiem cipariem uzspēlētu kaut vai BAČ. Vienu (Bļinovu) jau tādu atrada.
Tieši tāpēc to politiku ar leģionāriem nesapratu, ja tur ir kaut kas dziļāks apakšā, tad varbūt kaut kāda vīzija veidojas. Jaunie apvienojumā ar pārējo komandu taču BAČā varētu cīnīties, ir jēga no piramīdas, ir izaugsme!

  -3 [+] [-]

, 2011-01-05 19:48, pirms 14 gadiem
als rakstīja: Paskatijos kā šogad spēlē Šveices juniori (pa laimi man ir tāda iespēja redzēt, jo pa NTV+ sporta kanāliem rāda +/- visas svarīgākās čempja spēles) un nonācu pie vienas atziņas kapēc viņi spēlē ar tiem pašiem kanādiešiem vai somiem labāk nekā mūsējie un kapēc viņiem nav to 0:16 bet ir 1:4, 0:6(pagājušajā PČ) u.t.t..... un ne būt ne tapēc, ka tur nav "blatņiku" vai ir kāda baigā "sistēma" (kaut nevar noliegt, ka Šveices sakārtotā hokeja sistēma arī nav mazsvarīgs faktors).... galvenais ko pamaniju ir ka viņi NEBAIDĀS no kanādiešiem un arī spēka spēlē īpaši no viņiem neatpaliek.... kamēr patinam atpakaļ filmu un atceramies kā mūsējie pagājušogad spēlēja ar tiem pašiem kanādiešiem.... mūsu kīpers acīmredzot tā bija pārmīzis (piedodiet atvainojiet par izteicienu), ka pat virsū lidojošu metienu ko viņš citās reizēs kā treniņā smejoties būtu noķēris kā "sasaldēts" izlaida cauri jau nepilnas pusminūtes laikā.... tālāk vēl trakāk šis pārmīziens piemetās arī laukuma spēlētājiem un pirmais periods tiek zaudēts ar 0:5 tikai uz pārmīziena rēķina, jo arī laikuma spēlētājiem redzot, ka viņu kīpers nav nekāds lielais glābējs, arī pārējiem čaliem rokas un kājas pamazām nolaižas.... tā pati Šveice toreiz kanādiešiem pakāsa ar 0:6... mūsējie pēc pirmās trešdaļas spēlē ar Šveici bija vadībā ar 3:2..... beigās zaudēja ar 5:7.... mēs esam sūdīgāki...? Iespējams, bet tikai nedaudz un mūsējiem vairāk viss tas "sūdīgums" ir nevis meistarībā (viņas "neesamībā"), bet tieši galvās ieraugot uz pretinieku krūtīm "briesmīgos" uzrakstus Canada, USA u.t.t.!!! Kad mūsu puikiem arī galvās nebūs bardaks vai bailes, bet būs vēlme tiešām sisties un sevi parādīt, tad arī, domāju, gan rezultāti būs labāki (kopumā) gan arī mūs vairāk sāks "ņemt pierē" lielās izlases.... Šveici (U-20) jau viņi sāk "ņemt pierē" un kā pierāda rezultāti (spēlēs ar Šveices U-20) mēs neesam par viņiem īpaši sliktāki tikai tas arī ir vēl jāpierāda uz laukuma....
Labi par pārdomām, bet ko darīt?

  -1 [+] [-]

, 2011-01-05 20:09, pirms 14 gadiem
M9 rakstīja: Labi par pārdomām, bet ko darīt?
Iespējams, ka tiešām vajag kaut kādu psihologu komandā (ja treneris nav spējīgs būt par psihologu), kas varētu čaļiem iestāstīt, ka pretī nebūs tur nez kādi pārcilvēki vai "supermeņi", bet tādi paši jaunie gurķi kā viņi, kas arī mēdz kļūdīties un ar kuriem var spēlēt! Nepārprotat! Es nebūt nesaku, ka mūsējie tagad kanādiešus vai jeņķus ņems un vinnēs! Protams tā nebūs, bet cienīgāk mūsējie VAR ar viņiem nospēlēt (teiksim 0:5 vai 1:6 būs reāls spēku samērs)! Tas, ka arī tāda Šveice ir maķenīt stiprāka arī ir fakts, bet tikai makenīt, jo mūsējie ar viņiem vienmēr ir spēlējuši pietiekami spraigi un līdzīgi arī pēc rezultātiem un iespējams tieši labāka psiholoģiskā noturība + labāka noskaņošanās uz cīņu ir tas kapēc Šveice mums parasti iemet par 1 vai 2 vārtiem vairāk....

     [+] [-]

, 2011-01-06 03:21, pirms 14 gadiem
Matuli par LHF bosu Moška uzbliezīs jaunu pulksteni